Limonkowy torcik z kiwi i wizyta u Ewy Wachowicz :) 269Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia dnem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20-25 min. Następnie studzimy. 2. Krem: Limonkę sparzamy(...)niej cienko skórkę i wyciskamy sok. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, wiórki kokosowe, skórkę i 2 łyżeczki soku z limonki i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia. 3. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Kiwi obieramy, kroimy w plastry i sparzamy krótko we wrzątku. Następnie studzimy
Na Ciasteczkowych Papierach
Ptasie mleczko wg Siostry Anastazji 498Bardzo proste, kolorowe i lekkie ciasto. Bardzo lekkie;) Dodatkowo całkiem szybkie do zrobienia. Nie mogę napisać, że mi nie smakowało, aczkolwiek wolę inne, bardziej wyraziste przepisy siostry Anastazji;) Biszkopt: 6 jajek 1 szkl. drobnego cukru 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju szczypta soli Pianka: 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka czerwona(...)koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, miksujemy chwilę po każdym dodaniu. Wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając szpatułką, łączymy z masą jajeczną. Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Studzimy. Galaretkę czerwoną i żółtą rozpuszczamy oddzielnie, każdą
Smaki Na Talerzu
Sernik z wiórkami kokosowymi i malinami. 193Kocham serniki pod każdą postacią, ale o tym już pisałam. Sernik to najlepsze ciasto na świecie, idealne na podwieczorek z rodziną, na święta czy dla gości, i dodam, że zawsze się udaje. U mnie dziś pyszny z malinami z własnego ogródka, co prawda moje maliny są kwaśne, ale w wypiekach się super sprawdzają. Sernik powstał tak spontanicznie z tego(...)kuchennej szafce. Warto było go upiec, jest tak pyszny, że nie można mu się oprzeć. Jeśli macie ochotę na taki sernik to upieczcie koniecznie. Zachęcam i smacznego życzę :) Składniki: Masa serowa: 50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka ) 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 3 małe jajka pół szklanki cukru
Izabelawkuchni
Prawie Pavlova 228wariacja na temat. Zainspirował mnie przepis na krem z gazetki Pieczenie jest proste, nr 2/2014. Rabarbar z dodatkiem ajerkoniaku? To musiało być pyszne! W oryginale kremem napełniono rożki z ciasta francuskiego; ja nie mam odpowiednich foremek, ale kremu chciałam spróbować. Pomyślałam sobie, że do słodkiej bezy będzie jak znalazł. I się nie pomyliłam. Wyszedł lekko kwaskowy i świetnie równoważy obłędną(...)gładką masę. Żelatynę odcisnąć, dodać do rabarbaru, dokładnie wymieszać. Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym dodać ajerkoniak, wymieszać. Dodać rabarbar, delikatnie połączyć.Na paterze ułożyć blat bezy, wyłożyć 1/3 kremu. Przykryć kolejnym blatem, wyłożyć krem, przykryć bezą, rozsmarować resztę kremu i przycisnąć ostatnim blatem. Wstawić do lodówki.Przed podaniem ubić pozostałą kremówkę, wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować truskawkami.Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto kawowe bez pieczenia 315szkla cukru -cukier waniliowy -250g masła lub margaryny DODATKOWO -1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki) Paczka miała 250g -troszkę czekolady do posypania ciasta Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu. Z litra mleka odlewamy około 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy. Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy mąkę(...)już zimny margarynę lub masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładki krem. blaszkę 25x25cm wykładamy herbatnikami, następnie dajemy na nie połowę masy, potem znów kładziemy warstwę herbatników, na nich resztę masy i na koniec trzecią warstwę herbatników. PIANKA kawę, czekoladę, kakao dajemy do garnka, zalewamy mlekiem, gotujemy mieszając do rozpuszczenia
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto Kawosz- z kawową pianką i kremem- bez pieczenia-pyszne :-) 19326szkla cukru -cukier waniliowy -250g masła lub margaryny DODATKOWO -1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki) Paczka miała 250g -troszkę czekolady do posypania ciasta Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu. Z litra mleka odlewamy około 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy. Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy mąkę(...)już zimny margarynę lub masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładki krem. blaszkę 25x25cm wykładamy herbatnikami, następnie dajemy na nie połowę masy, potem znów kładziemy warstwę herbatników, na nich resztę masy i na koniec trzecią warstwę herbatników. PIANKA kawę, czekoladę, kakao dajemy do garnka, zalewamy mlekiem, gotujemy mieszając do rozpuszczenia
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej 354szklanki daktyli niesłodzonych 1/2 szklanki rodzynek 1 szklanka mleka (do zalania owoców) sojowego lub ryżowego lub migdałowego lub innego roślinnego (może być też zwykłe krowie) 450 ml mleka (do ciasta) 1/2 szklanki powideł śliwkowych najlepiej niesłodzonych Daktyle grubo posiekać, dodać rodzynki, zalać mlekiem, odstawić na 30 min. Kaszę przełożyć do misy malaksera, zmielić na mąkę, w niewielkiej ilości mogą pozostać(...)słonecznika na złoty kolor na średniej mocy palnika. Do zmielonej kaszy dodać słonecznik, kakao, sodę oczyszczoną, namoczone owoce wraz z mlekiem, mleko (450 ml), powidła, zmielić wszystko na gładką masę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec 40 min do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce, oprószyć kakao (niekoniecznie), pokroić na części podawać. *Mąkę gryczaną zrobiłam
moj przepis na
Sernik chałwowy ze śliwkami 222nieskończoność próbować nowych smaków, twaróg jest na tyle neutralny, że z dodatkami można naprawę szaleć do woli. Chałwa i śliwki? Połączenie co najmniej niecodzienne, ale zdecydowanie warte grzechu - ciasto wyszło pyszne! Spód: 250 g herbatników 1/3 kostki masła Sernik: 400 g twarogu półtłustego 200 g śmietany 18% 3 jajka budyń śmietankowy 150 g chałwy waniliowej 1/3 szklanki cukru Wierzch(...)miksujemy ze sobą. W osobnej miseczce rozbełtujemy jajka, które przelewamy do masy serowej. Chałwę rozdziubujemy widelcem (można też zmiksować, ale takie większe kawałeczki dają ciekawszą moim zdaniem konsystencję) i całość mieszamy ze sobą. Wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Śliwki kroimy w talarki, układamy na wierzchu ciasta. Posypujemy brązowym cukrem i cynamonem, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego
sama złodycz
Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami 283masę, stopniowo- po 1 łyżce dodajemy budyń, dolewamy wódkę. Chałwę rozgniatamy widelcem i dodajemy do kremu. Mieszankę studencką kruszymy w rozdrabniaczu, również dodajemy do kremu. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do wody i podgrzewamy, nie gotujemy!). Dodajemy do kremu i delikatnie miksujemy. Złożenie ciasta
VioletoweKucharzenie
Ciasto porzeczkowe 185porzeczek Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrami na gładką masę. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i stopione (wystudzone) masło. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy 15 minut w 200 C. Porzeczki (by nie puszczały za dużo soku opruszamy bułką tartą ) myjemy, osuszamy i posypujemy ciasto. Białka ubijamy z cukrem, szczyptą soli, sokiem z cytryny i wylewamy
Zainspirowana w kuchni
SERNIK ZEBRA (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) 258wysmarować masłem. Masę serową wylewać na środek tortownicy za pomocą łyżki nakładając na zmianę po 2 łyżki każdej z nich. Utworzy się w ten sposób wzór zebry. Piec przez 50-60 minut w temperaturze 170 (góra-dół). Jeśli wierzch jest zbyt przypieczony przełączyć grzałki tylko na dół (można połączyć z termoobiegiem). Po upływie godziny sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe
Ola la LCHF
Jesienny sernik z figami 220roku puściłam wodze fantazji, i nie bacząc na zawartość portfela, namiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna tarta. Od czego mam więc zacząć...? Od sernika, oczywiście. Ten jest rezultatem mojej radosnej twórczości; chciałam w nim połączyć smaki bliskowschodnie tak, żeby znalazły uznanie także w europejskich(...)karmelu. Jest uroczy i obłędnie pyszny. Spróbujecie...? Sernik kardamonowy z różą i figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 120 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 500 g serka kremowego 250 g serka mascarpone 100 g cukru 1 łyżeczka kardamonu 4 jajka 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 100 g konfitury różanej wierzch
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z agrestem i bezą włoską 199pokryj nim formę na tartę posmarowaną uprzednio masłem i posypaną mąką. Całość wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Zimne ciasto ponakłuwaj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Wstaw do pieca i piecz 20 minut. Następnie zdejmij papier oraz obciążenie i piecz dodatkowe 10-15 minut, aż spód stanie(...)zmięknie, ale owoce nie będą się jeszcze rozlatywać. Pod koniec gotowania rozrób w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną. Miksturę wlej do owoców. Energicznie mieszając, gotuj przez 1-2 minuty (aż masa będzie szklista). Odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie nadzienie wyłóż na upieczony spód. Beza włoska Do rondla wsyp cukier i wlej wodę. Wstaw na mały ogień i gotuj bez mieszania
Food Square
Torcik Tiramisu z borówkami 200Było już późno wieczorem, bo wszystko robiłam po pracy. Musiałam więc myśleć szybko. W lodówce miałam mascarpone i śmietankę, które pierwotnie miały mi posłużyć za bazę na krem do ciasta szpinakowego. Jednak po klęsce jakiej doznałam z pierwszym podejściem nie w głowie było mi podejście numer dwa. Co więc można zrobić z mascarpone i kremówki? Jak nic, jakiś deser(...)lodówki, ubić na półsztywno. Kiedy śmietana zaczyna gęstnieć dodać małymi porcjami cukier puder i ekstrakt waniliowy. Do dobrze ubitej śmietany dodać mascarpone. Kontynuować ubijanie do momentu, w którym masa jest dość sztywna. Zimną kawę wymieszać z likierem jajecznym. Metalową formę wyłożyć folią spożywczą. Na spód formy włożyć kilka łyżek masy mascarpone, a na masę wykładać paluszki biszkoptowe uprzednio namoczone przez
mecooks
Domowe szyszki czekoladowe 284olej kokosowy musi być w Twojej kuchennej szafce zawsze. Zrobisz z nim nie tylko domowe szyszki , ale także domową czekoladę ( przepis tutaj>>> ) i domowe ciasto z cukinią ( przepis tutaj>>> ). Oprócz tego zajrzyj tutaj>>> , a poznasz 10 sposobów na wykorzystanie oleju kokosowego, nie tylko w kuchni! Robiłam je już kilka razy(...)olej kokosowy, syrop i kakao - mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników. Potem wsypujemy grykę, mieszamy i chowamy do lodówki. Moim zdaniem lepiej formować szyszki, kiedy masa trochę zastygnie. Po około 10-15 minutach wyciągamy z lodówki i formujemy szyszki. Gotowe. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się przepis, prześlij go dalej :-) Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada
lady-och-mistrzyni.blogspot.com