ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2086/3191)

Panie proszą Panów 200

skórkę starłam na tarce. Resztę pomarańczy obrałam z białej skórki i pokroiłam w krążki. Odstawiłam na później. Ciasto po wyjęciu z zamrażalnika wyłożyłam w foremce, lekko dociskając. Nakłułam widelcem i zapiekłam przez 20min. w 180st. Wystudziłam. Masło zmiksowałam na gładką masę. Dodałam cukier puder, skórkę pomarańczy, a na końcu delikatnie wlewałam śmietanę, cały czas miksując. Gotową masę przełożyłam na wystudzony

bastalena
Miękkie pierniczki 458

Zdjąć z ognia i dodać do masy 250 g mąki i dobrze wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.  Chłodną masę wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i dodać do niej jajka, resztę mąki, śmietanę i sodę rozpuszczoną w wodzie. Zagnieść gładkie i błyszczące ciasto. Odłożyć do lodówki na całą noc (lub ok. 2 godzin), by zgęstniało i lepiej się wałkowało

Pasja Smaku
Mleczne ciasteczka podwójnie czekoladowe 308

mlecznej czekolady, 50 g białej czekolady.   Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Powoli do masy dodawać rozkłócone jajka. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mlekiem w proszku i nasionami wanilii. Dodać drobno pokrojone czekolady.  Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, i bardzo delikatnie spłaszczyć. Piec

Z miłości do słodkości
Tort urodzinowy 154

dodajemy po trochę cukru i mieszamy około 5 minut. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy. Przelewamy do większej i mniejszej tortownicy. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone . Odstawiamy do wystygnięcia.  Kremówkę ubijamy z cukrem i fixami na sztywno.  Duży blat biszkoptowy

Magiczne Życie Marty
Pierniczki prawie jak Alpejskie 645

czasie do białek dodawałam po jednym żółtku, ciągle miksując. Do miski z mąką i kakao wlałam masę jajeczną i miksowałam spiralnymi mieszadłami, po tym czasie dodałam ostygnięty miód z przyprawą do piernika, a na końcu śmietanę z sodą oczyszczoną. Ciasto wyszło dosyć rzadkie, wyczytałam, że takie miało wyjść, więc zbytnio się tym nie przejęłam. Przykryłam miskę talerzem i wstawiłam

Blondynka Gotuje
Babeczki z kremem budyniowym 169

świeżość przez 2-3 dni. Ps. zdjęcia babeczek z kremem budyniowym przygotowywałam na konkurs fotograficzny #UpieczZeSmegiem (wyników jeszcze nie znam :D ) Więcej zdjęć znajdziecie na naszym koncie Instagram CzteryFajery.pl Ciasto na kruche babeczki z kremem budyniowym proporcja na około 20-25 babeczek, w zależności od wielkości foremek 150 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 80 g zimnego masła(...)kilka godzin w temperaturze pokojowej (do całkowitego ostygnięcia). Zarówno budyń, jak i masło powinno mieć taką samą temperaturę, dzięki temu krem się nie zważy. Masło ucieram na puszystą masą, nie przerywając ucierania dodaje po jednaj łyżce budyniu. Krem budyniowy powinien mieć gładką konsystencję, bez żadnych grudek. Przepis na kruche babeczki z kremem budyniowym Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z czerwoną porzeczką i bezową czapeczką 265

oprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika. Składniki na nadzienie porzeczkowe: 700 g porzeczki czerwonej 2/3 szklanki cukru(...)drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Białka ubić w misie miksera na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodać skrobię i zmiksować. Wykonanie: Na podpieczony spód od tarty wyłożyć nadzienie porzeczkowe. Do rękawa cukierniczego, zakończonego dużą okrągłą tylką (około 1 cm średnicy), na porzeczkach

moj przepis na
Bezglutenowy chleb, bez gotowych mieszanek, bez gumy ksantanowej 237

innego słodzidła 3 łyżeczki czarnuszki 3-4 łyżki oliwy z oliwek Siemię lniane zalać wodą, tylko do pokrycia, zagotować, gotować 15 min na małym ogniu. Wystudzić, zmielić na gładką masę. W dużej misce umieścić mąki, pestki, drożdże, sól, płatki jaglane, czarnuszkę, wymieszać suche składniki. Zblendować ugotowane i zblendowane siemię lniane z letnią wodą oraz wodą gazowaną, oliwą i syropem(...)dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, w nieprzewiewnym miejscu. Ja umieszczam formę w piekarniku, ustawionym na temperaturę 30 st. Czas pierwszego wyrastania to 20 min. Ciasto na chleb jeszcze raz krótko wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem/olejem i wysypanej mąką gryczaną. Wyrównać, można posypać pestkami dyni czy słonecznika. Ponownie pozostawić

moj przepis na
Wytrawny keks z oliwkami, bazylią i suszonymi pomidorami 231

Szukając inspiracji na jedną z akcji blogerskich pod nazwą "Wyzwanie Blogerek" trafiłam na ciekawy przepis. Nie zdecydowałam się wtedy na upieczenie tego ciekawego ciasta. A szkoda, bo może być bazą do wielu kombinacji smakowych. Wiem, że zagości u mnie na dłużej, bo wykorzystać je można nie tylko na słony podwieczorek czy jako klasyczny chlebek na kanapkę(...)mlekiem, musztardą, bazylią i olejem. Wlać do mąki przesianej z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać pieprz, połowę oliwek, pomidory i połowę sera. Wymieszać wszystko dokładnie.Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej). Na górę powtykać resztę oliwek i posypać resztą sera.Piec w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Churros z sosem czekoladowym 142

niska churros zaczną wchłaniać olej. Warto również zaopatrzyć się w szeroką tylkę do wyciskania ciasta,  nie tylko dlatego, że uzyskamy ładne prążki, ale również dla wygody, gdyż ciasto jest bardzo geste. Jednakże jakie byście nie zrobili i tak znikną ze stołu natychmiast, bo są obłędne.  Zapraszam również po inne inspiracje tłusto czwartkowe Składniki na ok: 4 porcje Czas(...)masło, 2 łyżki cukru i szczyptę soli zagotowujemy w średniej wielkości rondelku, kiedy zacznie wrzeć dodajemy mąkę i mieszamy energicznie za pomocą rózgi kuchennej 2. Odstawiamy do schłodzenia 3. Masa nie musi być zupełnie zimna, może być lekko ciepła  4. Do masy wbijamy kolejno jajka, miksujemy za pomocą miksera do uzyskania gładkiej masy 5. Sos czekoladowy - wszystkie składniki umieszczamy

Słodki Kompromis
Ciastka czekoladowe z bakaliami i płatkami owsianymi 247

Ostatnio na prezent urodzinowy mojej przyjaciółki upiekłam wspaniałe ciasteczka. Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-z-zurawinami,-platkami-owsianymi-i-czekolada Oczywiście zmieniłam go według własnych upodobań. Ciasta wyszły przepyszne, mięciutkie, aromatyczne i ekspresowe w wykonaniu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki (orzechy, żurawinę,   migdały, skórkę pomarańczową, suszone wiśnie itd.). Myślę że nawet z samą czekoladą były by obłędne. Ciasteczka polecam(...)utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajka, aromat, cukier waniliowy i dalej ucierać. Do masy wsypać suche składniki i zmiksować. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę, skórkę pomarańczową i żurawinę wszystko delikatnie wymieszać. Przygotować 2 blachy. Wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto nabierać na lekko zmoczoną wodą łyżkę i układać na blaszkach, w sporych odstępach. Piec w temperaturze

Mania Gotowania
Ciasto mocno czekoladowe bez mąki z kremem z Nutelli 210

brownie jest gliniaste, lecz dzięki pianie z białek nieco lżejsze. Dużym atutem jest to, że nie ma w składzie mąki. Orzechy mielone dają bardzo ciekawy smak. Zachęcam do upieczenia. Ciasto mocno czekoladowe bez mąki z kremem z Nutelli Składniki: 4 jajka 200 g masła 200 g zmielonych orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 150 g drobnego(...)średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przelewamy gotową masę. Pieczemy około 50 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. W tym czas przygotowujemy krem. Serek mascarpone miksujemy z Nutellą. Jeśli krem będzie według za mało słodki oczywiście możecie dodać więcej Nutelli.  Wierzch ciasta smarujemy marmoladą pomarańczową, następnie dekorujemy ciasto kremem

Mania Gotowania
Pączki ze starych archiwalnych przepisów. 215

ciasta wykładamy na blat podsypany mąką,  wałkujemy na  grubość około 1,5 cm. Za pomocą szklaki wycinamy krążki, przykrywamy   aby podrosły. Do gorącego tłuszczu wrzucamy kawałek ciasta,  jeśli zostaje na wierzchu tzn temperatura dobra, można działać. Rzucamy  po kilka sztuk, dobrze wyrobione same powinny się obracać,  a nawet jeśli nie, to można im pomóc(...)ozdobami już nie powiedział. Z tradycyjnym lukrem nie lubię, ale uwielbiam kokos i dla niego jestem w stanie przełknąć tę odrobinę ,,szkiełka''.  😋 Sok z cytryny mieszamy z pudrem, masa powinna być rzadkawa. Maczamy delikatnie w lukrze ciepłe pączki, a następnie obficie posypujemy (lub też maczamy) w wiórkach. Gdy zaczynają stygnąć po domu unosi się cudowny zapach cytryny i kokosu

Dieta moja pasja
JOGURTOWE CIASTO Z OWOCAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 414

wypróbować. I tak o to już dziś dostępny również na mojej stronie. Bardzo gorąco polecam, owoce dowolne. Ja użyłam mrożone maliny, jeżyny i 3 nektarynki. Jedyny minus tego ciasta to długie pieczenie, ale coś za coś, nie chcemy zakalca , to musimy dobrze wypiec. Składniki na formę 26 cm : ~ 4 szkl mąki orkiszowej białej ~ 4 jajka ~ 294g masła(...)drugim naczyniu przy pomocy miksera utrzeć masło z ksylitolem na jasną,  puszystą masę. Dodać sok z pomarańczy, ekstrakt z migdałów lub olejek migdałowy. Ubić. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Na samym końcu dodać jogurt i zmiksować do połączenia. Do ciasta dodać suche składniki, wymieszać. Maliny,jeżyny i pokrojone na kawałki nektarynki wymieszać z pozostałą mąką . Wmieszać

Smaczne Zdrowe
Rafaello na krakersach 222

Jeżeli jesteście wielbicielami ciast na zimno oraz kokosa to zachęcam do przygotowania rafaello na krakersach. Ciasto szybkie do przyrządzenia. Należy pamiętać o tym, aby przygotować je dzień wcześniej, ponieważ musi mocno się schłodzić. Dzięki temu krakersy namiękną i wchłoną odrobinę kremu budyniowego.  Składniki na formę 20 x 30-35 cm: 1 l mleka 2 paczki krakersów(...)Zagotować. W międzyczasie do miseczki wsypać mąkę, cukier wanilinowy, zwykły cukier, dodać żółtka i wlać pozostałą szklankę mleka. Wszystko dokładnie wymieszać. Gdy mleko zacznie się gotować to powoli wlać masę żółtkową. Cały czas mieszać, aż do zgęstnienia budyniu. Masę z rondelka ostudzić. Miękkie masło ubić na jasną, puszystą masę. Następnie do masła dodawać po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Cały czas

Ugotować

Proponowane wyszukiwania