ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2069/3191)

Ciasteczka orzeszki 262

minut z obu stron. Z tej ilości ciasta wychodzi ok 40 szt ciasteczek. Ja osobiście używam takiej maszynki-patelni wprost na gazówkę i za jej pomocą właśnie wypiekam orzeszki ale nie tylko, bo są tam też szyszki, grzybki oraz muszelki. Jest z nimi trochę zabawy ale naprawdę warto je przygotować. Masa orzechowa: 25 dag mielonych orzechów włoskich 25 dag cukru

W garach u Gosi
Stefanka cappuccino 227

kawy cappuccino w proszku polewa do ciasta Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć warstwę herbatników.  Mleko zagotować z masłem i cukrem.Wsypać cappuccino, wymieszać do rozpuszczenia się proszku .Następnie  do gotującego się mleka wsypywać także powoli kaszę mannę, cały czas mieszając.G otować na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje.P ołowę gorącej masy wyłożyć

Moje domowe kucharzenie
Muffinki marchewkowe z kremem orzechowym 178

Małe,słodkie co nieco do popołudniowej kawki. ciasto:  2 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl. brązowego cukru 1/2 szkl. zmielonych migdałów 4 jajka 1 łyżka cukru migdałowego 1 szkl. oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 marchewki (po starciu ok. 1 szklanki) szczypta soli krem: 200 g masła 300 g gotowej masy orzechowej z kawałkami orzeszków Helio ponadto: papilotki

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik na zimno z borówkami 193

lubimy borówki więc kolejne z nimi ciasto Spód sernika: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła 20 g czekolady deserowej  Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Czekoladę połamać,przełożyć do rondelka i rozpuścić razem z masłem. Połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową.  Masę ciasteczkową przełożyć do formy i  równo

Kolorowa kuchnia Elki
Puszyste ciasto z rabarbarem 172

smaku jak i wyglądu. Zachęcam do przygotowania ciasta z tym sezonowym warzywem! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej typ 450 1 szklanka mąki pszennej graham typ 1850 3/4 szklanki cukru trzcinowego  1/2 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat śmietankowy rabarbar Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, proszek do pieczenia, aromat

Truskawkowa Fiesta
Zawijane ciasteczka smalcuszki 179

pozostawiam na godzinny odpoczynek. Po godzinie dzielę ciasto na cztery części, każdą rozwałkowuję na grubość około 5 mm, następnie kroję na prostokąty, mniej więcej 5 cm na 7. W sumie będzie około 80. Na każdy kładę pasek marmolady na węższą krawędź. W tym roku na część ciastek eksperymentalnie układałam też paski masy marcepanowej. Wyszło dobrze. Ciastka zawijam tylko lekko dociskając

I tu będę miała takie te
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 373

można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki czy chleby. Poniżej garść jednych z moich ulubionych drożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem Drożdżówki z jeżynami Maślane bułeczki z masą kajmakową Prosty pszenny chleb drożdżowy z serem Najprostszy pszenny chleb

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dietetyczne ciasto z bananów! 230

dojrzałe banany. Im bardziej dojrzałe tym słodsze. Ciasto robiłam pierwszy raz kompletnie z wyobraźni i wyszło całkiem fajne ciacho! Polecam! SKŁADNIKI: - 4 dojrzałe banany - 1/3 szklanka oleju rzepakowego - 7 czubatych łyżek mąki owsianej - 1/2 szkl. mleka - 4 jajka Banany zmiksuj z olejem, mlekiem i żółtkami. Białka ubij na sztywno. Dodaj do masy, delikatnie wymieszaj, dodaj mąkę. Przelej do tortownicy

SMYKWKUCHNI
BABECZKI Z CZEKOLADOWYM JAJEM 209

wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach. Krem: śmietankę przekładamy do garnka, podgrzewamy i dodajemy czekoladę, mieszamy do połączenia składników, uważając aby śmietanka się nie zagotowała. Odstawiamy na 3 godziny do całkowitego wystudzenia. Następnie ubijamy przygotowaną masę, napełniamy nią babeczki, do środka wkładamy jajo. Smacznego

słodki bratek
Tort weselny kokosowy 243

szkl DODATKOWO: dżem wiśniowy Rafaello ozdoby z masy plastycznej KLIK alkohol cytryna rodzynki w alkoholu  BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek, Białka ubić na sztywno. żółtka ubić z gorącą woda i cukrem az powiększą swoją objętość, następnie dodać, połączyć z białkami. wyłączyć mikser i delikatnie łyżką wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem, Ciasto wyłożyć na dużej formy natłuszczonej i wyłożonej

Camilla w kuchni
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami 272

piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 15-20 funkcja termoobieg, aż wierzch się przyrumieni. W międzyczasie paprykę pokroić w drobną kostkę. Pierś kurczaka pokroić w nieduże cienkie plastry. Lekko rozbić i oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Gdy ciasto serowe się zarumieni wystawić razem z papierem

Monia miesza i gotuje
Jabłecznik francuski 400

tego, co najważniejsze, nie należy do drogich ciast.   Składniki: 4 jabłka 200g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli płatki migdałów cukier do posypania Przygotowanie: Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystygnięcia. W misce ubić na sztywną masę jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą

Jacob Tastes
Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną 215

Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka, wanilię (laski wanilii naciąć wzdłuż i wyskrobać miąższ) oraz szczyptę soli. Na końcu wlać mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z rodzynkami i żurawiną.   (Miksować do połączenia się całości, nie dłużej.)  Formę do muffinek (*) wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).  Piec około

Di gotuje
Kruche z bitą smietaną i owocami 229

łyżki śmietany 18 % - kilka kropel olejku waniliowego Ciasto zagnieść szybko i włożyć w woreczku do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć blaszkę albo naczynię żaroodporne o średnicy 28 cm razem z brzegami aż do samej góry, piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 15-20 minut . Odstawić do ostudzenia. Masa śmietanowa : - 500 ml śmietany 30 %( schłodzona ) - poł szklanki

Wypieki Rene
Czekoladowa tarta z panna cottą 199

Podawać, przechowywać w lodówce. *Uwaga dla zapracowanych: ciasto kruche można zastąpić pokruszonymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem. Np. 300 gr ciastek czekoladowych HIT z nadzieniem i do tego 50 gr rozpuszczonego masła, do tego np. 50 gr połamanej gorzkiej czekolady, wrzucamy do malaksera na chwilkę, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły (masa ciasteczkowa ma mieć konsystencję mokrego piasku). Ja wolę

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania