ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2059/3191)

Piernik na maślance 245

masa zgęstnieje i zacznie się brązowić (jeśli maślanka zacznie się warzyć – nic nie szkodzi). Zdjąć z ognia i w ciepłej maślance rozpuścić masło/margarynę. Odstawić do lekkiego przestudzenia.  Mąkę i przyprawę piernikową wymieszać w misce. Dodać żółtka oraz maślankę z cukrem i tłuszczem oraz sodę rozpuszczoną w łyżce zimnej wody. Całość wymieszać łyżką do połączenia składników (ciasto jest

Moje domowe kucharzenie
Keks mocno nadziany 177

puszystą masę, ja przeważnie używam miksera na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy, przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, po wymieszaniu dodajemy mleko i likier, ponownie miksujemy. 2. Bakalie i orzechy oprószamy 2 łyżkami mąki, mamy wtedy pewność, że równo się rozłożą i nie opadną na dno. Na koniec ubijamy białka na sztywno i łyżką mieszamy ciasto, pianę

Apetyczna babeczka
MINI TORCIK KRÓLOWA ŚNIEGU 154

tygodnie ale u mnie w kuchni pomału przygotowujemy się do świąt. Na razie są to testy i przymiarki.  Przygotowałam więc wczoraj mini torciki białe i delikatne jak śnieg. Ciasta pięknie wyglądają... zimowo... i zachęcają do jedzenia. W smaku przeważa kokosowa nuta, za którą ja z mężem mogłabym się dać pokroić. Biszkopt jest migdałowy. Mini torciki są przygotowane na konkurs(...)mascarpone DEKORACJA wiórki kokosowe dekoracja cukrowa Przygotowanie: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy i mieszamy. Na sam koniec dodajemy wodę wymieszaną z olejem i płatki migdałowe i wymieszać do połączenia się składników. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp

Kuchnia w oparach
ALZACKA TARTA Z DYNIĄ I FETĄ 188

formę, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min., aż ciasto nabierze złotego koloru.* Upraż pestki dyni na suchej patelni, na średnim ogniu, przez około 1 minutę, mieszając je od czasu do czasu, aby się nie przypaliły, zdejmij z ognia, kiedy(...)słona), popierz,   a następnie przelej otrzymaną mieszaninę do miski miksera (lub blendera), i zmiksuj całość aż do uzyskania jednolitej konsytencji. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 °C. Wylej przygotowaną masę na podpieczony spód tarty, posyp z wierzchu uprażonymi ziarenkami dyni, i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez około 25 minut w temperaturze 200 °C, aż wierzch tarty lekko się zrumieni

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tort z jagodami i galaretką 239

Jakoś tak ostatnio naszło mnie na torciki, że dzisiaj kolejny torcik tym razem z jagodami :) Do ubitej śmietany dodałam galaretkę, dzięki temu masa nie 'rozlewała się' i torcik ładnie się kroi, nawet w takie upały :) Składniki: biszkopt:  3 jajka, 60 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej, 90 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, dodatkowo(...)pianę. Dodajemy stopniowo cukier podczas ubijania. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i na końcu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 16 cm. Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy jeszcze

Aga w kuchni
Italian cheesecake 200

zjedli conajmniej pół blachy tego ciasta.  Dlatego też w moim domu piekę najczęściej wersję serniczka, w którym ciężki twaróg zastępuję lekką, kremową ricottą. Potrzebujemy: Na spód: - 125 g mąki pszennej - pół łyżeczki soli - 50 g ricotty - 50 g miękkiego masła - 100 g cukru pudru - masło - do wysmarowania tortownicy - mąkę - do oprószenia tortownicy Na masę serową: - 450 g ricotty(...)pomocy miksera mieszamy wszystkie składniki na masę serową.  Powstałą masę wylewamy na spód sernika. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 - 30 minut (wierzch ma się lekko zbrązowić). Po wyjęciu z piekarnika środek sernika będzie sprawiał wrażenie nie do końca ściętego, ale taki ma właśnie być. Odstawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia.  Kroimy truskawki na plasterki, układamy na wierzchu

W mojej holenderskiej kuchni
Międzynarodowy Dzień Pizzy (La giornata internazionale della pizza) - 09.02 159

pizzą..." mówiła Julia Roberts w filmie "Jedz, módl się, kochaj" i zgadzam się z nią w zupełności. Jak nie kochać pizzy, jej smaku, zapachu? A to tylko placek ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, ziołami i dodatkami. Na sam jej widok prawie każdy staję sie głodny i ma wielka ochotę skosztować chociaż kawałeczek. Jest popularna na całym świecie. Doczekała się wielu(...)ulubionych potraw i w naszym domu często gości na stole. Przygotowujemy ją z wielu typów mąki (pszennej 0, pełnoziarnistej, razowej, żytniej), podajemy ją w formie okrągłej czy prostokątnej z masą rożnych dodatków. Jak pytam się mojej córki, co szykujemy na obiad, kolację, czy spotkanie rodzinne, przynajmniej raz w tygodniu słyszę: "Mama, robimy pizzę". Dziś nie będę wykręcała się

La grande e la piccola cuoca
2 w 1 czyli ucieraniec jablkowy i muffiny za jednym zamachem 250

jesli dodatkowo chcemy zrobic muffiny to oczywiscie skladniki beda te same.Tylko UWAGA ! Tak ciasto na placek jak ciasto na muffiny przygotujmy osobno, wtedy nam sie “nie pomyli” ilosc ciasta ,ktore mamy wylac do tortownicy! Skladniki  1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki ` 1 tyżeczka proszku do pieczenia ` 1/2 kastki margaryny `Palma z murzynkiem 0,5 kg jabłek ( uwaga(...)zdjeciu , potem obcinam “falbanki” Nastepnie roztop 1/2 kastki margaryny Palmy w rondelku ale jej nie zagotuj  Nastepnie ubijamy w naczyniu jajka z cukrem aż do otrzymania puszystej jednolitej masy. Na najwyzszych obrotach. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy roztopioną margarynę i również miksujemy.   Wlewamy masę do wcześniej przygotowanej formy i wykładnamy na masę pokrojone jabłka

Z Kuchni Do Kuchni
Zakręcona wuzetka 187

razem, by krem był stabilniejszy śmietanę kremówkę połączyłam z serkiem mascarpone. Na WZ-kę w tradycyjnej formie z kremem serowym zapraszam tutaj , dzisiaj wersja zakręcona i prostsza od tradycyjnego ciasta, pyszna rolada. Składniki na roladę: 3 jajka L 80 g mąki orkiszowej tortowej 20 g mączki ziemniaczanej 20 g ciemnego kakao 110 cukru/ksylitolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)ciemnej czekolady 40 ml śmietany kremówki Przygotowanie: jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel, powinny potroić objętość. Obie mąki, kakao i proszek wymieszać, następnie wmieszań do masy jajecznej w 3 ratach, deliktnie mieszając masę szpatułką. Wylać na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmararować równomiernie. Piec 15-20 minut w 180* C gorącą roladę wyłożyć na ściereczkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pastiera Napoletana - włoskie ciasto wielkanocne 181

dodajemy otart ą  skórkę z cytryny oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę  kruszonki, dodajemy jajko oraz 2 żółtka. Wyrobione ciasto owijamy foli ą  spożywczą, schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.  **** Pasta frolla Inserite nel mixer la farina, lo zucchero, il burro freddo tagliato a pezzettini(...)ottenendo una pasta omogenea. Formate un panetto da avvolgere nella pellicola che riponete in frigo per 1 ora. Nadzienie Jajka ubijamy z cukrem na biał ą , puszyst ą  masę.  Ricott ę mieszamy z cukrem waniliowym, cynamonem, szczyptą soli i 1 łyżką wody z kwiatu pomarańczy.  Całość dokładnie mieszamy.  Do pszenicy dodajemy ricottę, ubite

La grande e la piccola cuoca
46. Słoneczny poranek i bananowe ciasto z karobem (bez jajek!) 231

kakao i czekolady. Nie jest to (niestety!) powszechnie znany produkt, tak więc udostępnimy Wam sporo informacji na jego temat od samego producenta, ale najpierw coś słodkiego i przepis na ciasto z wyżej wspomnianym karobem i bananami! Zapraszamy! Składniki 3 łyżki karobu w proszku 2/3 szklanki mąki pszennej   1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki brązowego cukru(...)pieczenia, sodę i cukier mieszamy w misce.  Banana miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy olej i mleko, ponownie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy dżem.  Łączymy składniki suche z mokrymi, wsypujemy pokrojone orzechy i po wymieszaniu wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut - do suchego

Symfonia Smaków
Suflet ziemniaczany 203

swiecie upadl. Nie byl wcale taki zachwycajacy jak sie tego spodziewalam. Totalne niepowodzenie! I wlasnie wtedy odkrylam sekret udanego sufletu, ktory tkwi w prawidlowo ubitej pianie, ktora dodajemy do ciasta tuz przed nalozeniem go do foremek. Od tamtej pory suflet mi nie straszny i po dzis dzien robie go bez strachu, ze nagle opadnie jak jesienne liscie z drzew. Suflet(...)piane. Piana nie moze byc ani zbyt mocno ubita, ani za slabo. Ubite bialka laczymy z masa ziemniaczana. Najpierw dodajemmy 1/3 piany, delikatnie mieszamy, a natepnie dodajemy reszte bialek. Delikatnie laczymy calosc. Foremki do sufletow dokladnie smarujemy pozostalym maslem i wypelniamy je ciastem. Ciasto nakladamy dokladnie na srodek foremek, nie wyrownujemy do brzegow, nie gladzimy. Aby suflet lepiej wyrosl nalezy

Przysmaki Karolki
kakaowy miodownik z prażonymi orzechami i czekoladą 621

około 2 łyżeczki) 1 płaska łyżka kakao ORZECHY 1 szklanka posiekanych drobno orzechów włoskich 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cukru pudru łyżka masła CIASTO  Z podanych składników zagniatamy ciasto. |Wstawiamy je na 20 minut do lodówki. Dzielimy na 3 równe części,wałkujemy i dajemy do blaszki 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy blat pieczemy około 10-12 minut(...)cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego miksujemy w 0,5 szklanki mleka, wylewamy na gotujące się mleko, gotujemy do zgęstnienia, studzimy. 150g masła ucieramy na puch, dodajemy zimny budyń, masa ma być trochę luźna, w lodówce uzyska idealną konsystencję :-) ORZECHY  do garnka dajemy 2 łyżki miodu,1 łyżeczkę cukru pudru i łyżkę masła. Podgrzewamy. Gdy składniki się pomieszają dodajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kukurydziana tarta z jaglanym budyniem i gruszkami 238

dzisiejszym wypieku główną rolę odegrały gruszki. Może nie są moimi ulubionymi owocami, ale w takim połączeniu smakują wybornie! Spód wykonany z pokruszonych płatków kukurydzianych z dodatkiem kakao, masa z ,,budyniu" jaglanego,a wierzch całego deseru wieńczą kawałki gruszek w miodzie.  Tak jak szybko robi się tą tartę, tak też szybko znika. Stety bądź niestety. ;) W każdym razie na pewno(...)płynnego miodu Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Płatki zmiksować w malakserze na drobny pył. Dokładnie połączyć w jednej misce z roztopionym masłem, mlekiem, miodem i kakao. Lekko zagnieść. Ciasto powinno się delikatnie kleić do rąk. Formę do tarty lekko natłuścić olejem i oprószyć bułką tartą. Wylepić dno i brzegi formy (pozostawiając ok 1 cm wolnego miejsca). Podpiekać przez

Kuchnia Ellie
Szybka babka Wielkanocna 141

masy dodawać na przemian żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko starannie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Wymieszać drewnianą łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( funkcja góra i dół) aż do uzyskania złotego koloru. W moim piekarniku szybka babka piecze się około 1 godziny. Pamiętaj,aby przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić ciasto patyczkiem

Rusty Fork