ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2051/3191)

Gwiazdkowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy 172

Czekoladowe ciasto z wyrazistą nutą pomarańczy, oblane delikatną czekoladą to świetna propozycja Bożonarodzeniowego wypieku. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 4 jajka 350g mąki pszennej 250g trzcinowego cukru 250g masła extra 1 łyżeczka sody 1/2   łyżeczki proszku do pieczenia 250ml soku wyciśniętego z pomarańczy (2 sztuki) 150g mlecznej czekolady otarta skórka z 2 pomarańczy(...)posypania Polewa: 150g deserowej czekolady 20g masła extra 120ml śmietany 30% Wykonanie: 1. Mleczną czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodać startą czekoladę, rozpuszczone masło, sok i skórkę z pomarańczy. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem

Szalona Kuchnia Eweliny
Tradycyjna babka z lukrem 343

Dalszy ciąg przepisów na babki :) . Tym razem czas na babkę drożdżową. Ciasto drożdżowe przeważnie pięknie wyrasta i według mnie jest łatwiejsze do pracy i w pieczeniu niż babki ucierane.  Temp. pieczenia : 170 C Czas pieczenia : 50-60 minut źródło : gotujmy.pl Składniki: 3,5 szkl. mąki pszennej 50 g drożdży 1/2 szkl. cukru 7 jaj szklanka mleka 1/2 kostki masła(...)czasie 6 żółtek , 1 jajko i cukier , ucieramy na gładki krem. Do przesianej mąki dodajemy masę jajeczną , drożdże, pozostałe mleko . Mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ( można robotem kuchennym) do czasu aż ciasto wchłonie cały płyn. Wsypujemy opłukane rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np. cytrynowego. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy

Słodkości i nie tylko
Drożdżowy wieniec adwentowy 142

razem do upieczenia tego wieńca zainspirowała mnie moja siostra Anya, która swój robiła już kilkakrotnie. Malutkie drożdżowe bułeczki pokryte aksamitną masą serową i udekorowane kolorowymi warzywkami to nie tylko smaczne jedzenie, lecz również piękna dekoracja adwentowa, świąteczna lub zimowa, do wyboru. To znakomita wytrawna przekąska do odłamywania sobie po bułeczce(...)sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem. • Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i podzielić na 16 części. Z każdego kawałka uformować małą bułeczkę. • Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym należy narysować

To co kocham
Drożdżówki z jabłkami 383

Drożdżówki z jabłkami, które są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Ja uwielbiam drożdżowe ciasta, bułki, a najbardziej zapach, który roznosi się po mieszkaniu w trakcie ich pieczenia. Bułki idealne na śniadanie lub kolację. Bardzo smakują dzieciom. Koniecznie wypróbujcie i napiszcie jak Wam smakowały. Jeżeli Państwo skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)bardzo dziękuję. Składniki 500 g mąki pszennej 90 g roztopionego masła 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli Masa jabłkowa 8 średnich jabłek 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek cukru 5 łyżek wody Jabłka obrać, wykroić środki, a następnie pokroić w je w grubszą kostkę. Włożyć do rondla, wlać wodę, zasypać cukrem i smażyć

O kuchni z uczuciem
Czekoladowe ciasto „Brookliński Blackout” 193

ciasta. Polecam… (z modyfikowany przepis z gazety „goodfood” 3/2016).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn .     Czekoladowe ciasto „Brookliński Blackout” Składniki: Ciasto: 140g masła 100ml oleju roślinnego 140g maślanki 100ml zaparzonej kawy 2 duże jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 170g jasnego brązowego cukru 80g ciemnego cukru dark muscovado 250g mąki pszennej (użyłam(...)łyżeczki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego     Krem: 1. Wszystkie składniki na krem oprócz aromatu waniliowego przełożyć do rondelka z grubym dnem (dobrej jakości, ponieważ masę łatwo przypalić). Podgrzewać, mieszając, aż składniki się zagotują i powstanie jednolity, gładki krem. Gdy krem się zagotuje, proszę zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować jeszcze przez około 1-2 minuty, cały

Mała Cukierenka
Ciasto z fioletowych ziemniaków 226

przepis razem ze zdjęciami zwyczajnie mi przepadł, zapomniałam o nim. Były inne, bardziej sezonowe i właściwie wpis miał się nie pojawić. Ale jest. Taka ciekawostka, dziwaczek, pewnie unikat? Ciasto kokosowe z fioletowych ziemniaków tortownica o średnicy 26 cm 650 g ugotowanych lub upieczonych fioletowych ziemniaków 1 puszka mleczka kokosowego 4 jajka 180 g ksylitolu lub erytrytolu 2 łyżki mąki kokosowej(...)śmietankowy (65 g) 0,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) Ziemniaki zblendować dokładnie z mleczkiem kokosowym (konsystencja jest dość kleista) i roślinnym. Jajka ubić z ksylitolem, połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać skórkę z cytryny, mąkę kokosową i budyń. Piec około godzinę w 180 stopniach (jeśli za bardzo się zarumieni, przykryć wierzch folią aluminiową). Pianka jogurtowa: 1,5 łyżeczki żelatyny

Fitkot
Ciasto z fioletowych ziemniaków 327

przepis razem ze zdjęciami zwyczajnie mi przepadł, zapomniałam o nim. Były inne, bardziej sezonowe i właściwie wpis miał się nie pojawić. Ale jest. Taka ciekawostka, dziwaczek, pewnie unikat? ;) Ciasto kokosowe z fioletowych ziemniaków tortownica o średnicy 26 cm 650 g ugotowanych lub upieczonych fioletowych ziemniaków 1 puszka mleczka kokosowego 4 jajka 180 g ksylitolu lub erytrytolu 2 łyżki mąki kokosowej(...)śmietankowy (65 g) 0,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) Ziemniaki zblendować dokładnie z mleczkiem kokosowym (konsystencja jest dość kleista) i roślinnym. Jajka ubić z ksylitolem, połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać skórkę z cytryny, mąkę kokosową i budyń. Piec około godzinę w 180 stopniach (jeśli za bardzo się zarumieni, przykryć wierzch folią aluminiową). Pianka jogurtowa: 1,5 łyżeczki żelatyny

FitKot
Makowo- wiśniowa panienka 470

dodatkiem ciasta z wiśniami.  Tak w ogóle, to wydawało mi się, że typowa "panienka" wyjdzie mi bardzo niska, stąd pomysł na wykonanie tego wiśniowego spodu. Koniec końców- ciasto mega smaczne i nie tylko świąteczne :) Możecie je śmiało przygotować na przyjęcie imieninowe, parafialny odpust 😋 czy inne uroczystości, na których wypadałoby postawić coś słodkiego na stole 😀 Składniki na formę 24x36cm Placek(...)powstałą masą. Przelewamy na wyłożony papierem do pieczenia spód formy i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 30 minut. 2. Placki makowe: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy porcjami cukier i po jednym żółtku. Mak łączymy z kokosem oraz mielonymi migdałami. Porcjami dodajemy do piany i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto rozlewamy do dwóch

Kuchnia w czekoladzie
Proste, szybkie i puszyste ciasto ze śliwkami 2813

Takie ciasta nazywam ciastami ratunkowymi. Robi się je bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy, więc są idealne, gdy mamy niespodziewanych gości. Do tego ciasta użyłam śliwek „Herman”, ale również sprawdzi się tutaj śliwka węgierka, czy też inne gatunki. Składniki (na formę 25 x 37 cm): ok. 20 sztuk śliwek 5 jajek 3 szklanki mąki szklanka cukru(...)Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym do utworzenia się lśniącej i gładkiej masy. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia (przesiane przez sito). Zmiksować. Dodać olej i wodę, chwilę miksować. Blaszkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki pokroić na pół, usunąć pestki. Ciasto wylać na blaszkę. Śliwki poukładać na cieście (ja układam po dwie warstwy śliwek

Kulinarne Przeboje
Sernik wiedeński 204

sernik to klasyka - aż dziwne, że przez tyle lat prowadzenia bloga jeszcze go tutaj nie dodałam. Najczystsza postać tego ciasta*, sam ser, żadnego spodu i innych, zbędnych dodatków (choć oczywiście - dla chętnych - można dodać bakalie, co w moim domu nie przejdzie ;)). Wierzch sypiemy przesianym kakao, cukrem pudrem lub polewamy czekoladą. Składniki 175 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru(...)opakowania budyniu śmietankowego Masło utrzeć z cukrem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Kolejno wbijać jajka, stopniowo, dokładnie miksując każde poprzednie. Dodawać stopniowo twaróg i semolinę (lub budyń). Masę przelać do tortownicy o śr. 28 cm **, wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i wysmarowanej masłem. Piec w 180 st. C przez ok. 1h. Wystudzić (zawsze studzę w delikatnie uchylonym piekarniku

Słodkie inspiracje
Tort Szwarcwaldzki/Czarny Las 182

przesianą z kakao. Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika

Di gotuje
Tort czekoladowo-malinowy w wiosennej oprawie 270

warto zrobić to naprawdę powoli i z wyczuciem. Tak, by piana nie opadła ani o centymetr. Po upieczeniu ciacho będzie wtedy lekkie i puszyste jak chmurka. Warto! :) Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja nawet do silikonowych foremek wykładam na dno docięty kawałek pergaminu), wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy(...)ciasto nitką. Ta metoda sprawdza się zawsze.) Krem czekoladowy: Obie czekolady łamiemy na niewielkie kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody (ok. 1/4 szkl.), dokładnie mieszamy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mascarpone ubijamy z cukrem na puszysty krem, cały czas ubijając dodajemy przestudzoną czekoladę i żelatynę. Kiedy krem znacznie zwiększy objętość, jest gotowy. Masę

Ratunku obiad
Ucieraniec z truskawkami 424

ogóle. Sezon truskawkowy trwa ..więc moje ciasto jest z truskawkami [ dwa ciasta z truskawkami czekają jeszcze w kolejce do opublikowania] ..ale do tego ciasta można wykorzystać różne owoce..ciasto jest bardzo smaczne..polecam.. 200 g masła pokrojonego na kawałki [ dałam margarynę] 200 g cukru 1 op.cukru wanilinowego/lub 1 łyżeczka prawdziwego cukru waniliowego 3 jajka 200 g mąki pszennej(...)miski wsypać cukier,cukier waniliowy,dodać jajka(wszystko w podanej kolejności) i utrzeć na jednolita masę jajeczną.Dodać mąkę,mąkę ziemniaczaną,proszek do pieczenia [wymieszałam razem ze sobą ].Wymieszać,jak już połączą się składniki wlać powoli przestudzone masło i mieszać jeszcze przez chwilę.Gotowe ciasto przelać do tortownicy[ 22 cm] wyłożonej papierem , a na to owoce . [ja wylałam połowę ciasta

Moje domowe kucharzenie
Rewelacyjny krem z twarogu i masła do ciast, babeczek i tortów 233

Szukacie pomysłu na pyszny krem do ciasta, tortu, czy udekorowania babeczek? Polecam Wam ten na bazie twarogu i masła! Przyznam szczerze, że za każdym razem kiedy przygotowuję ów krem to mam ochotę wyjeść go prosto z miski... Jest po prostu rewelacyjny w smaku i wbrew pozorom nie mocno serowy. Jego delikatność sprawia, że po prostu rozpływa się w ustach. Krem(...)idealnie też trzyma swoją formę, więc idealnie nadaję się nie tylko do lekkich wypieków, ale również do wielowarstwowych, z masą cukrową lub ich dekoracji. Jego słodkość możecie modyfikować w zależności od całokształtu swojego deseru. Istnieje też możliwość sporządzenia go w innej wersji smakowej, np. poprzez dodanie kakao, czekolady, bakalii, soku, owoców itp. (Poniżej przedstawiłam opcję średnio słodką z nutą wanilii

Di gotuje
Sernik gotowany z malinową pianką 169

Bardzo smaczne i efektowne ciasto. Słodycz sernika przełamana lekko kwaskowatą pianką malinową. Przepis na sernik znalazłam w Kuchni Mniam   a pianka malinowa to już moja inwencja. sernik gotowany: 1 kg zmielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 5 łyżek cukru 1/2 szkl. mleka 200 g masła 4 jajka 1 budyń czekoladowy 1 łyżka kakao 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru(...)wylać waniliową masę,wyrównać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Mus malinowy zrobiłam z malin,które zagotowałam z dodatkiem cukru i przetarłam przez sito,by pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody i wymieszać z zimnym musem malinowym. Śmietanę ubić na sztywno i zmiksować z musem. Powstałą piankę wylać na wystudzony sernik. Blaszkę z ciastem wstawić

Kolorowa kuchnia Elki