Witajcie Grudzień zaczyna się mroźni i szaro, a na taką aurę najlepsze jest pyszne ciacho czekoladowo kokosowe. Lekko gorzkawy biszkopt jest przełamany słodyczą masy kokosowej, a
Cynamonowe szczęścieskładnikibiszkopt* 4 jajka* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/2 szklanki mąki pszennej* 4 jajka* 1/2 szklanki cukru* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa jabłkowa* 1,3 kg jabłek
Mix smakuNie ma to jak wypić mrożoną kawę w te upalne dni w doborowym towarzystwie i dobrym przysmakiem. W te upalne dni cały czas korzystam z owoców
Niezły MłynekTorciki są elegantszą i łatwiejszą do podania wersją klasycznego włoskiego tiramisu. Nie jestem amatorem surowych jajek w masach, więc poniżej przedstawiam przepis bez nich. Jeżeli chcesz
Przepisy Aleksandrybiały lukier:2 białka50 dag cukru pudrusok z 1/2 cytrynySkładniki na brązowy lukier:2 białka50 dag cukru pudrusok z 1/2 cytryny2-3 łyżki kakaoDodatkowo:4 lizaki - laski mikołajaPonieważ ilość ciasta jest naprawdę spora, polecam rozdzielenie składników (na piernikowe elementy) - na pół. Będzie łatwiej :) W związku z tym, do małego garnka włożyć 250 g margaryny, 200 g cukru i 7 łyżek(...)palnika i lekko przestudzić.Do miski wsypać 600 g mąki, 1,5 łyżeczki sody, 5 łyżeczek przyprawy korzennej, wymieszać. Dodać przestudzoną miksturę maślano - cukrową i zmiksować na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sypka można dodać łyżkę miodu.Masę piernikową wałkować na placki grubości 3-4 mm (można je odrobinę podsypywać mąką) i kolejno wycinać elementy na podstawie przygotowanego szablonu
Świat Ciastablogach.Górną warstwę robię inną,bez jajek i wychodzi znakomita,bardzo delikatna.Połączenie zaś czekoladowego ciasta z wiśniami w spirytusie powoduje,że ciasto zyskuje na smaku,jest bardziej wyraziste. Ciasto: 150 g czekolady gorzkiej bądź deserowej 150 g masła 5 jajek 175g cukru 1 łyżka kakao W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę oraz masło.Wystudzić(...)białek,żółtka utrzeć z kakao,dodać wystudzoną czekoladę z masłem. Ubić białka na sztywno,dodać cukier i ubijać aż piana zrobi się sztywna i lśniąca.Delikatnie połączyć pianę z masą czekoladową i wylać do tortownicy ( u mnie serce) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 min w 180 st C,ostudzić w tortownicy.Ciasto dosyć mocno opadnie,ale tak ma być
Niespełnione zdolności kulinarnepuszkę dobrze schłodzić. W ten sposób otrzymamy idealną masę karmelowo-mleczną nadającą się w sam raz do mazurków, snikersów czy krówek. Tarte tatin 150g mąki 100g masła 25g brązowego cukru 2 żółtka 100g brązowego cukru na karmel 40g masła 4-5 średnich jabłek pokrojonych w ćwiartki Zagnieść wszystkie składniki na ciasto i wstawić na ~1h do lodówki. W tym czasie
Przepysznik - BLW i nie tylkołączy się ze smakiem świeżych malin czy truskawek ale czasami człowiek musi zjeść kawałek poczwórnie czekoladowego ciasta ;)! Zapraszam serdecznie. (Zobacz też inne ciasto czekoladowe oraz inne przepisy na ciasta)Ciasto czekoladowe – składniki:100 g masła do pieczenia (miękkiego) plus extra do wytłuszczenia formy275 g cukru2 duże jajka200 g mąki (przesianej)75 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody(...)Masło miksuję z cukrem aż zrobi się puszyste. Cały czas miksując dodaję po jednym jaju a następnie na przemian po łyżce suchych i mokrych składników do ich wyczerpania. Gotową masę dzielę na pół. Tortownicę smaruję masłem i spód wykładam papierem do pieczenia. Piekę dwa oddzielne spody w tortownicy o średnicy 20 cm w temp
UgotujmyTo.plusuwamy ręcznik, smarujemy cienką warstwą ulubionego dżemu, ściśle zwijamy. Kroimy na około 17-18 równych kawałków - warto przed pokrojeniem zrobić w cieście delikatne nacięcia, jakby linie według których będziemy ciasto cięli. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że uzyskamy odpowiednią ilość kawałków. Składniki na krem: - 1 litr mleka - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g) - 7 łyżek(...)gram masła, o temperaturze pokojowej - 5 - 6 niedużych bananów Przygotowanie kremu: Połowę mleka gotujemy, połowę miksujemy z budyniami, cukrem i mąką (najlepiej blenderem, by nie było grudek). Zmiksowaną masę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przygotowany budyń studzimy (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni
Życie zamknięte w smakudokładnie mieszamy. Masa wykładamy na ułożone biszkopty, wyrównujemy i wstawiamy na noc do lodówki. W rondlu rozpuszczamy mleko z cukrem pudrem i kakao, gotujemy przez 2 minuty, zdejmujemy z ognia i dodajemy masło oraz olej, mieszamy o momentu aż masło się rozpuści. Sernik wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy obręcz tortownicy, polewamy ostudzoną polewą, wierzch posypujemy płatkami migdałów. Ciasto ponownie wstawiamy
Bajeczna KuchniaSzybkie ciasto mojej mamy, takie łatwe i niezawodne. Każdy je lubi. Można je zrobić z różnymi owocami. Zaczynać od rozmieszania galaretek. Galaretki rozmieszać w 900 ml wrzącej wody, ostudzić. Jak już będą zimne wstawić do lodówki co przyspiesz proces tężenia. Jak biszkopt się upiecze i ostudzi galaretki powinny być prawie gotowe. Pomarańcze obrać i rozdzielić w plasterki. Przygotowanie biszkoptu(...)żółtku. Wymieszać już delikatniej, ale wciąż można mikserem tylko na wolnych obrotach. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Powoli dodawać po łyżce mąki do masy jajecznej, ale mieszać już bardzo wolno łyżką. Pieczenie biszkoptu – okrągłą blaszkę wyłożyć papierem, tylko dno. Można też wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Boków do biszkoptu nigdy nie smaruję
Kuchnia PokoleńRolada biszkoptowa z jabłkami to pomysł na tanie w przygotowaniu ciasto. Najlepiej do ciasta wybrać kwaśne jabłka, które idealnie skomponują się ze słodkim biszkoptem. Warto podkreślić, że rolady są w miarę łatwe do przygotowania i bardzo ładnie się prezentują :) Składniki na 1 roladę: biszkopt 3 jajka (m) niepełna szklanka mąki pszennej (120 g) 2/3 szklanki zwykłego cukru(...)puder Na samym początku przygotować mus ze startych jabłek : owoce umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do rondelka przełożyć starte jabłka i wlać 1/2 szklanki wody. Masę gotować kilka minut na małym ogniu, aż do miękkości jabłek. Na sam koniec rondelek zdjąć z ognia, wsypać proszek z galaretki, dokładnie wymieszać i ostudzić. Masę jabłkową najlepiej wstawić
Ugotowaćżółtka i chwile ubijamy. Do masy jajecznej przesiewamy mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Foremki metalowe smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą lub druga wersja, którą częściej stosuję spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków już nie smarujemy. Ja tym razem użyłam jednorazowych papierowych opakowań, których nie trzeba niczym smarować. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Wykładamy
Życie zaczyna się w kuchnimasła orzechowego idealnie komponuje się z kremową kaszą jaglaną z mleczkiem kokosowym, ciasto rozpływa się w ustach i znika ze stołu bardzo szybko, muszę przyznać, że jest to najlepsze ciasto z kremem z kaszy jaglanej jakie do tej pory robiłam :) Kokos jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy zawarte w nim średniołańcuchowe trójglicerydy MCT pobudzają metabolizm i pozwalają spalić(...)szklanki masła orzechowego - 3/4 szklanki wiórków kokosowych - 1 szklanka płatków owsianych - miód Przygotowanie : Płatki, wiórki i masło orzechowe mieszamy w misce, dodajemy miodu, w takiej ilości, żeby masa stała się kleista i zwarta, następnie wykładamy na niewielką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia masę dociskając palcami, następnie przykrywamy papierem kładziemy na wierzch coś ciężkiego i wkładamy
zdrowa vege kuchniamiód blendujemy na gładką masę. Wykładamy na górę (wgłębienie) ostygniętej już bezy i delikatnie rozsmarowujemy. Całość obficie posypujemy jagodami. Radzę zrobić dość wyraźne wgłębienie na górze bezy podczas jej formowania. U mnie wyszło zdecydowanie za płytkie. A że bezy póki co nie powtórzę, to zdjęcia zostaną tak samo nieidealne jak góra bezy Amatorom naprawdę słodkich ciast i bez zdecydowanie
gutfut