Łódeczki czyli kluseczki ziemniaczane

Łódeczki czyli kluseczki ziemniaczane

Łódeczki czyli kluseczki ziemniaczane

Przepis na : obiad

Te kluseczki są idealne do mięsnych dań z sosem. Można je również polane tłuszczem i skwarkami. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odlać wodę i natychmiast podusić na purée. Wsypać mąkę i jeszcze raz ugnieść. Wysypać ziemniaki na stolnicę lekko obsypaną mąką pszenną. Podzielić masę na mniejsze kawałki. Z każdej porcji uformować wałek o grubości 1 cm. Pociąć na mniejsze kawałki o długości 2-3 cm. Za pomocą palca uformować dołek. Uformować łódeczkę. Uwaga – każde ziemniaki są inne, więc gdyb... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kuchnia Pokoleń

Warto przeczytać

Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.

Czytaj dalej...

Autor

kuchniapokolen

Uwielbiam fotografowanie, gotować i piec a teraz jeszcze troszeczkę biegać 😉 Mam bloga kulinarnego na którego serdecznie zapraszam www.kuchniapokolen.pl

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

kluski, ziemniaki, sosy, dania mięsne, ciasto, kolacja, obiad, ciasto kruche, przepisy na kruche ciasto, ciasta z masa

Inne przepisy z Kuchnia Pokoleń

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.