ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2046/3191)

Owsiano-gryczane babeczki z truskawkami. 186

każdej układamy truskawkę delikatnie wciskając ją w masę. Przydatne: Czas przygotowania: ok. 10-15 minut Czas pieczenia: 30-40 minut Temperatura: 180° C – pod koniec można ją delikatnie zmniejszyć na 160/170°C (wszystko zależy od piekarnika – temperaturę zmniejszamy tylko wtedy kiedy babeczki będą miały zbyt ciemny kolor). Gdyby ciasto miało za rzadką konsystencje można dodać odrobinę mąki

rozgotowana
SERNIK Z GLAZURĄ ŚMIETANKOWĄ I MALINOWYM MUSEM 206

udekorowałam świeżymi malinami, których smak świetnie przełamał słodycz ciasta. Jeśli zależy wam, aby sernik nie był zrumieniony po bokach pieczcie go w kąpieli wodnej. Formę z sernikiem szczelnie owińcie folią aluminiową i wstawcie do większej foremki lub naczynia żaroodpornego do którego nalejcie wrzącej wody (do połowy wysokości formy z masą serową). Możecie także wypełnić keksówkę wrzątkiem i ustawić

cool and minty
ciasteczka maślane z bezą i marmoladą 245

lodówce przez ok. 60 min. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawa dowolne kształty. składniki na bezę: 1 białko 50 g cukru pudru 1 szczypta soli wykonanie: Białko ubijamy na sztywno z solą. Następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na, aż piana będzie lśniąca. Każde ciasteczko smarujemy cienką warstwą masy białkowej. Układamy bezą do góry na blaszce wyłożonej papierem

Domowy Smak Jedzenia
Babeczki z kaszą manną (z maślanką straciatella i cukrem brzozowym) 200

Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mieszając - wbić po jednym jajku i wlać maślankę. Następnie wsypać kaszę manną i na końcu - mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.   Całość wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.  Zagłębienia w formie do muffinek wysmarować masłem, posypać mąką i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości). (*) Babeczki posypać płatkami czekolady

Di gotuje
CUDNE GRAHAMKI ORKISZOWE, BEZ WYRABIANIA 255

ciepłe miejsce na 2h do wyrastania. Po tym czasie masę rozdzielić na 12 części: do 2 foremek (każda na 6 bułek) lub 1 foremka i sześć płaskich bułek, lub 12 płaskich bułek (na dwóch blaszkach). Na płaskie bułki wykładam na blachę z piekarnika, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia kleksy z ciasta (średnio ok.2 łyżek na sztukę). Każdą bułkę smaruję roztrzepanym

Smaczne Zdrowe
LETNIE CIASTO z TRUSKAWKAMI I BITĄ ŚMIETANA:) 166

mąka pszenna , 1 łyżeczka proszek do pieczenia , SKŁADNIKI MASA:)   2 szt galaretki truskawkowej 0,5 l kremówka , 30% wtedy jest bardziej delikatna i smakowita 3 łyżki cukier puder , 3 szt śmietan fix , Truskawki ilośc według uznania;) Biszkopt: Ubić białka dodać cukier i żółtka. Ubijać tak długo aż nie będzie ciasto spadać z łyżek z miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem

Moje Słodkie Piekiełko
Quiche z cukinią 198

minut. Blaszkę o średnicy 16 cm wysmarować masłem, rozwałkowane ciasto nałożyć na blaszkę. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Podpiekać w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około kwadrans. W tym czasie jogurt utrzeć mikserem z jajkami, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Dodać cukinię oraz starty parmezan. Na podpieczony spód wylewamy masę, zapiekamy około pół godziny w 170 stopniach

Ania i Marcin gotują
Sernik ricotta na piernikowym spodzie 203

mąki ziemniaczanej ewentuanie: szczypta kardamonu Wykonanie: Pierniczki lub inne ciasta pokruszyć w malakserze. W rondelku rozgrzać masło, ostudzić. Ciepłe masło wlewać partiami do okruszków. Nie wlewać od razu całości, gdyż może okazać się ,że masła jest za dużo. Okruszki z masłem powinny się lekko lepić, ale nie mogą ociekać masłem. Masą z masła i okruszków wylepić dno tortownicy, można uformować

kolorowotorcikowo
sernik cytrynowy z lemon curd 260

recepturę na sernik idealny. Metod robienia królowej ciast jest naprawdę wiele w połączeniu z owocami, czekoladą i innymi produktami zawsze wychodzi inny ciekawy smak. Na początek sernik z blogu "Moje wypieki" Stopień trudności - średni, jeśli chcecie żeby sernik był bardziej puszysty śmietanę należy ubić i wtedy dołożyć do masy, Skala smaku - 10/10 czuć wyrazisty smak cytryny Składniki na spód

Kubki smaku
Cynamonowe choinki z czekoladą 150

spożywcza i chłodzić w lodówce przez około 30 minut. Ciasto rozwałkować na płat grubości około 3-4 mm. Wykrawać choinki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 10-11minut. Polewa: W rondelku umieścić kremówkę, czekolady i masło. Energicznie mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Maczać boki choinek w polewie otrzepując jej nadmiar

Pyry na Gaz
Pierniczki z jabłkami 188

osobnej miski. Mąkę dodawać po trochu do masy maślanej i mieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celcjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego,  kładziemy na blaszce i spłaszczamy. Piec ok. 10-15 minut. Ostudzone można ozdobić. Uwaga!  Jeśli mus był dość rzadki i ciasto jest zbyt kleiste dodać więcej mąki i obtaczać ręce

talerz przyjemności
Kruche zlepiane ciasteczka 221

cukrem pudrem, cukrem waniliowymi żółtkami utrzeć na pulchną masę. Najlepiej w super mikserze z misą... Wtedy nawet Rafko może patrzeć, jak wszystkie składniki się mieszają:)  Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny i sok. I to wszystko spokojnie się kręci w mikserze.  Małymi porcjami cienko wałkować ciasto i wykrawać fajne, małe ciasteczka. Układamy

Lawendowe Niebo
Greckie ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami 181

Masło/margarynę utrzeć na puszystą masę.  Ciągle ucierając - dodać cukier puder, żółtko, mleko, whisky i drobno posiekane orzechy.  Na końcu wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.  Całość wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (60 minut).  Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać

Di gotuje
babka serowa z brzoskwiniami 227

sodą i proszkiem do pieczenia. Na zmianę do masy maślanej dodawać ser i mąkę. Na końcu wlać ocet o zmiksować na gładko.  Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli używamy foremki metalowej to należy ją wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką. Silikonowej foremki nie trzeba tak przygotowywać. Część ciasta wyłożyć do foremki, ułożyć połowę brzoskwiń i rozłożyć znowu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mazurek z orzeszkami i żurawiną 104

żurawina) 200 g kilka moreli odrobina lukru do dekoracji Ciasto zagnieść, rozwałkować, wyciąć w kształcie jaja , lub mniejszych jajek. Na brzegach jajek zrobić dekoracyjne szlaczki. Spody podpiec ok 10 min w temp 180 st. Ser ze śmietaną i cukrem rozbić dokladnie blenderem. Dodać posiekane bakalie i ubite na pianę białka. Masę rozłożyć na mazurkach i zapiec

Gotowanie jest łatwe