Tartaletki 149Schować do lodówki na 200 minut. Następnie wyklej ciastem wysmarowane masłem formy, przełóż je papierem do pieczenia i obciąż fasolą. Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 10 minut.Wystudź. Krem waniliowy: Mleko podgrzać z laską wanilii przekrojoną wzdłuż. W misce ubić cukier z żółtkami, aż powstanie blada, kremowa masa. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mieszać trzepaczką, aż masa będzie gładka
Wielki apetyt
Bułeczki krucho-drożdżowe 158Nadzienie: 1 słoik dżemu ( może być budyń, masa twarogowa, masa makowa) Wykonanie: Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z cukrem i dwiema łyżkami mąki i odstawiam do wyrośnięcia na ok 20 min. W tym czasie masło siekam z mąką i solą, dodaję jajka i śmietanę. Zagniatam i dolewam wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiam rękami, aż zacznie odstawać od rąk i ścianek
Ciasteczkowy Potwór
Churros z sosem czekoloadowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce 392jednolitą masę jajka, dodaje je do przygotowanej wcześniej masy i ubijaj mikserem do otrzymania gładkiej pasty. W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej olej (minimum 2-3 cm od dna). Przełóż przygotowaną pastę do szprycy z szerokim otworem w kształcie gwiazdki i ostrożnie wyciskaj po 10-15 cm paski ciasta bezpośrednio do gorącego oleju obcinając je nożem lub nożyczkami. Smaż
karmelowy
Sernik Oreo na zimno 257się płynna. Dodaj żelatynę i sok z cytryny do masy twarogowej. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając. Na koniec dodaj pokrojone ciastka. Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki. Wyjmij ciasto na talerz. Na wierzchu
Cukier&Puder
Delikatny sernik dyniowy z przyprawa korzenna czyli poWeekendowe Lakocie odc.64 202sernik. Tak więc zapraszam na to piękne i pyszne ciasto, którego połowa jeszcze czeka na półce u mnie w lodówce. Przepis już dawno temu pojawił się na blogu ChilliBite. Nie jestem miłośniczką serników ale nie mogłam oprzeć się kolorowi i zapowiadanej delikatności. Od razu urzekł mnie zapach i smak masy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Tort marchewkowy z kremem pomarańczowym 208rozpuszczenia cukru.Zdjac miske z garnka i ubijac dalej, az masa jajeczna przestygnie,stanie sie puszysta i gesta.Do ubitych zoltek dodac dodac starta marchewke oraz 1/3 piany z bialek i delikatnie przy pomocy szpatulki wymieszac.Dodac reszte piany,.migdaly z proszkiem do pieczenia i 50 g maki ,wymieszac.wypelnic foremke przygotowanym ciastem,wyrownac gore szpatulka i piec 45 minut w 180°C.studzic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Choinki z piernika 255wsypałam sól.W drugiej misce zmiksowałam masło na puszystą masę, cały czas miksując dodałam cukier puder. Potem dodałam płynny miód (jeśli nie macie płynnego powinniście go podgrzać i przestudzić). Potem dodałam jajko, oczywiście nadal miksowałam. Na końcu przesiane suche składniki i kiksowałam spiralnymi końcówkami, a na końcu wyrobiłam ręcznie. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na całą
Blondynka Gotuje
Szarlotka z bitą śmietaną 777tutaj nie uczcimy , ale mam dla Was za to przepyszne ciacho!Delikatny spód … orzeźwiający środek … i słodka góra … przenikające się smakami , zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Ciasto robi się ekspresowo … nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych …Taka szarlotka to prawdziwa uczta dla podniebienia!SKŁADNIKI:BISZKOPT:- jajka – 5 szt- sól – 1 szczypta- mąka pszenna(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach.Opruszamy cukrem i smażymy ok. 15 minut.Dodajemy galaretki w proszku i mieszamy.Gorące wykładamy na biszkopt.Studzimy.BITA ŚMIETANA:Kremówkę ubijamy ze śnieżkami i przekładamy na masę jabłkową.POLEWA:Margarynę rozpuszczamy z cukrem i kakaem.Lekko studzimy.Gdy się zetnie mieszamy mikserem.Białko ubijamy, dodajemy żółtko i letnią polewę. Delikatnie rozsmarowujemy na bitej śmietanie.Odstawiamy do przegryzienia smaków
Ostra na Słodko
Racuszki z mleka w proszku z kremem jagodowym 177czasu ) , do momentu aż z borówek zrobi się ” masa ” ( absolutnie nie ma być gładka! ).Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy do smaku.RACUCHY:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , cukrem i mlekiem w proszku.Dodajemy 4 łyżki oleju i tyle mleka waniliowego , by uzyskać ciasto bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe.Odstawiamy na ok. 5 minut
Ostra na Słodko
Tort cytrynowy 200pół. Wcześniej oba wyrównaj, aby wierzch był płaski. (Ciasto które mi zostało spałaszowałam) Krem cytrynowy: Cukier i skórkę wymieszaj w szklanej misce. Jajka ubij z sokiem i daj do cukru. Dodaj również posiekane masło. Postaw na gotującym się garnku z wodą. Ogień zmniejsz i mieszaj dość intensywnie. Kiedy masa zacznie gęstnieć i zacznie się przyklejać do trzepaczki zdejmij i wystudź
Moje pyszne gotowanie
Babeczki owsiane z cynamonem - pyszne na drugie śniadanie do szkoły 251mieszamy mokre i obie ze sobą łączymy- tak połączoną masę nakładamy do blaszki (przeznaczonej na babeczki jeżeli nie mamy foremek papierowych to wysmarujmy delikatnie w środku tłuszczem ja używam do tego foremek silikonowych są jak dla mnie najwygodniejsze i ładnie odchodzą babeczki)- wypełniamy do 3/4 wysokości i staramy się ciasto nakładać na środek i niech samo się rozchodzi na boki
Basia w kuchni
Ciasteczka Oreo 189lodówki. 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 3. Ciasto rozwałkować nie za grubo , wycinać malutkie okrągłe ciasteczka. 4. Piec w temp 180 st. około 15 minut. 5. Czekoladę i cukier waniliowy rozpuścić w miseczce nad gorąca wodą , gdy troszkę ostygnie dodać śmietanę . Wymieszać . 6. Spód jednego ciasteczka smarować masą czekoladową i zlepiać spodem drugiego ciasteczka
Sama słodycz i szczypta chili
Sernik na murzynku 324Blaszkę o wymiarach 30/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia .Przelać ciasto .Piec w temp. 180 st do suchego patyczka około 25 minut.Składniki na sernik :800 g sera białego półtłustego mielonego1 szkl cukru1 cukier wanilinowy1 budyń waniliowy z cukrem Dr . Oetkera6 jajek 1 łyżka masłaWykonanie masy serowej;Ser utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym, i żółtkami .Dodać budyń
Sama słodycz i szczypta chili
Muffiny dyniowe 228Dodajemy jajko, olej, suszone owoce i mieszamy na jednolitą masę, następnie łączymy z suchymi składnikami, napełniamy papilotki oraz pieczemy w 200 stopniach ok 25 minut, jednak przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy środek muffinków jest suchy (upieczony). Jeśli patyczek po wyjęciu z ciastka będzie mokry, z pozostałościami surowego ciasta, to znak że jeszcze kilka minut powinny zostać w piekarniku
Taste Of My Day
Drożdżówki serca z chałwą 220Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, aż do uzyskania płynnej masy. Przelewamy je do 100 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego), mieszamy i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem, jajkiem, olejkiem, miękkim masłem i olejkiem. Wlewamy drożdże i powoli wlewamy letnie mleko, wyrabiając ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie to dosypujemy mąki
Aga w kuchni