wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Jabłkowe babeczki możemy podawać posypane cukrem pudrem, możemy też dodać pasujące ozdoby. Ja połowę zostawiłam bez dekoracji, drugą ozdobiłam kremem i masą cukrową.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercyzrobienia kremu. Więc jeśli lubicie odrobinę alkoholu w ciastach zalejcie tę część wiórek, która jest przeznaczona do kremu alkoholem i pozwólcie im się macerować przez noc. Następnym razem dodam też kapkę alkoholu do kremu. Tarta Rafaello Składniki: Spód 100 g roztopionego masła 320 g wafelków kokosowych 70 g wiórków kokosowych Masa 250 g serka mascarpone 330 ml kremówki
Kulinarne przygody Gatitymasło i starte jabłka W następnej kolejności wsypać przyprawę i sodkę Białka ubić na pianę i dodać delikatnie do masy - wymieszać Piec około 40 - 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni C. Jeśli jabłka będą za soczyste , to ciasto może mieć zakalec.Kroić dopiero po przestudzeniu ! Ja piekłam w foremce na babkę o średnicy 24 cm, którą włożyłam
Proste PotrawyCiasta piernikowe kojarzą nam się głównie ze świętami, ale czasami mam ochotę na mocno czekoladowe ciasto z nutą piernikową i takie właśnie ono jest. A by Was zachęcić powiem tylko tyle, jest błyskawiczne w przygotowaniu. Składniki: - 5 szklanek mąki - 3 szklanki zsiadłego mleka - 2 szklanki cukru - 6 łyżek dżemu wiśniowego - 10 łyżek oleju - 2 i 1/2 płaskiej łyżeczki(...)łyżki mleka Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Masę przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 50 minut ( do tzw. suchego patyczka ) w 180 C. Wystudzone ciasto polewamy roztopioną w kapieli wodnej czekoladą z dodatkiem mleka
Zainspirowana w kuchnioddzielić od białek, z białek ubici sztywną piane. Do żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na jabłka, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto
RAROSSAnich też sok. Jeśli wpadną pestki do miski to perfekcjoniści mogą je wybrać, ja kilka zmiksowałam z resztą ciasta i nikt nie umarł po tego zjedzeniu ;D Ser, cukier, jajka i wanilię dodajemy więc do miski, miksujemy na gładką masę i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu mieszamy ładny serniczek łyżką, żeby otrzymać serową breję, którą
sama złodyczresztą cukru . Namoczoną żelatynę rozpuścić w podgrzanej wiśniówce i połączyć z dwiema łyżkami kremu serowego ,a następnie z reszta masy. Krótko schłodzić , a gdy zacznie tężeć, dodać 250 mil kremówki, wymieszać. połowę kremu rozsmarować na wiśniach., przykryć drugim plackiem. Gotowe ciasto posmarować resztą kremu.. Boki obłożyć biszkoptem, wierzch oprószyć kakao i przebrać kleksikami z pozostałej śmietany. SMACZNEGO Polecam również
W kuchennym oknie Ewywlać resztę mleka, oliwę, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i na koniec wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić na jednolitą masę i pozostawić do wyrośnięcia. Z mleka cukru i drożdży zrobić rozczyn .Po wyrośnięciu dodać jaja, mąkę i roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto , przełożyć do torebki i włożyć na godzinę do zamrażarki. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy
Moje domowe kucharzenieoddzielić od białek, z białek ubici sztywną piane. Do żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na truskawki, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto
RAROSSAdodajemy czekoladę i cukier - często mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. Dodajemy do masy po jednym jajku, ciągle mieszając (np. trzepaczką). Następnie dodajemy stopniowo mąkę oraz wiórki (również intensywnie mieszając). Nastawiamy piekarnik na 180C. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (30x25) i pieczemy przez 25minut
Emcia PichciKamissos beszamelowystarty ser żółty do posypaniaPrzygotować ciasto naleśnikowe - dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki, odstawić. Szpinak umyć i dobrze osączyć, drobno posiekać. Potem wrzucić na patelnię i odparować wodę. Doprawić solą i pieprzem, dodać rozkruszona fetę i śmietanę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Następnie usmażyć naleśniki. Każdego naleśnika posmarować masą szpinakową, zwinąć w rulon, przekroić na pół i ułożyć
Monia miesza i gotujesól szczypta olej do smażenia ulubione dodatki Przygotowanie: Masło roztopić i ostudzić.Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę.Dodać esencję waniliową,sól,mleko,zimne masło oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Wszystko zmiksować na najwolniejszych obrotach i odstawić ciasto na 30 min.Smażyć racuchy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron.Podajemy w zależności od ulubionych dodatków-miód,cukier
Ala piecze i gotujeobsypania Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka nadal ubijać tak długo, aż ciasto nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na tortownicę 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około
Ala piecze i gotujeżółtka dodaję do ostudzonego szpinaku i również mieszam. Przygotowany szpinak na 2 raty dodaję do piany mieszając. Masę wylewam na blachę wyłożoną pergaminem, wyrównuję na jednolity poziom i zapiekam w 190oC przez 15 minut. Po wyciągnięciu, puki jeszcze ciasto jest ciepłe zwijam wstępnie w roladę ( tak na sucho ) bo jeśli wystygnie na płasko to będzie się później łamać przy zwijaniu
Mechanik w kuchniprzesiane mąki, migdały i wódkę. Formę 17 x 27 cm ( u mnie szklany Pyrex) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i pieczemy 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC. Sprawdzamy patyczkiem. Gotowe brownies ma być mokre i gliniaste. U mnie, to ciasto pod koniec pieczenia urosło i popękało. Po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu opadło, a pęknięcia ładnie się wstąpiły
Mia Cucina Sofieta