dobrym towarzystwie. Ciasto należy do najprostszych, najmniej skomplikowanych. Jest to ciasto ucierane, ale pyszne ! Przepis pochodzi z mojego zeszytu na babeczki kinder. Zamiast babeczek zrobiłam ciasto, lekko zmodyfikowałam. Ciasto, które zawsze wychodzi. ~~PRZEPIS~~ tortownica ok. 24-26 cm. margaryna np. Kasia lub Palma 200 g. cukier puder 50 g. proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki mąka(...)mąkę z z proszkiem do pieczenia i mleko, dalej ucierając mikserem. Następnie masło orzechowe i czekoladowe. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec wrzucić posiekaną czekoladę i orzechy. Wymieszać. Masę wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ( u mnie z termoobiegiem ) przez 30- 40 min., najlepiej do suchego patyczka. KREM mascarpone 250 g. śmietana
Kuchnia PaulettesWyjątkowe ciasto na świąteczny stół. Niezwykle wilgotne od jabłek, po prostu pyszne, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną śliwkową nutą. Rozpływa się w ustach! Składniki: Ciasto makowe: 500g maku 11 jajek 700g jabłek 250 g masła 500g cukru pudru olejek migdałowy 11 łyżek kaszy manny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki bakalii Mak należy sparzyć(...)ubijamy na sztywną pianę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Żółtka przekładamy do dużej miski, dodajemy masło, cukier puder i ucieramy na puch. Do puszystej masy, porcjami dodajemy zmielony mak. Stopniowo dodajemy olejek migdałowy, kaszę manną, proszek do pieczenia oraz przygotowane jabłka. Na koniec dodajemy pianę oraz bakalie i delikatnie mieszamy łyżką. Masę makową
Pyszności Słodkościutrzeć z cukrem do powstania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu na małych obrotach. Dodać skórkę z cytryny i zmiksować. Stopniowo najlepiej w 3 turach dodawać mąkę, na zmianę z sokiem cytrynowym i syropem z ananasów (z puszki) ,wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Ciasto może wyglądać na zwarzone
kulinarnyswiatdomicukrową nitką jest opcją zimową, natomiast ta z bitą śmietaną i owocami letnią. Wierzch ciasta można zalać jeszcze lub posmarować galaretką, ale nie jest to punkt obowiązkowy. Polecam to ciasto z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców, które najbardziej lubicie. Sernik ze śmietaną i owocami SKŁADNIKI: 500 g serka na serniki 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej(...)przygotowaną masę przelewamy na przygotowaną podstawę z herbatników. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody i studzimy. W czasie gdy sernik się piecze ubijamy schłodzoną śmietanę. Dodajemy pod koniec cukier puder, a następnie cienkim strumieniem żelatynę i miksujemy całość. Ostudzone ciasto smarujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiucieramy z cukrem na gładką masę mikserem. Dodajemy żółtka i mleko, mieszamy. Następnie, stopniowo wsypujemy przesianą przez sito mąkę.W drugim naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli. Będą gotowe gdy po odwróceniu miski do góry dnem zostaną na miejscu. Dodajemy je do reszty składników mieszając łyżką. Mikser zniszczyłby ich strukturę, a w konsekwencji ciasto po upieczeniu nie byłoby tak puszyste
Zakręcony Widelecciasto jest idealne podczas Wielkanocy, ale nie tylko. Takie wypieki to najprostsze do przygotowania ciasta, niezwykle kruche i smaczne. Ja najchętniej jadam kawałeczek do kubka kawy lub herbaty. Babkę możesz posypać cukrem pudrem tak jak ja lub zrobić dowolną polewę – lukier, lukier cytrynowy lub czekoladę. Za każdym razem Twoja babka może być inna. Zapraszam Was także na przepisy(...)Oddziel żółtka od białek. Do masy maślanej dodawaj po 2 żółtka oraz połowę mąki przewidzianej w przepisie, a następnie kolejne dwa żółtka i resztę mąki, proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z cytryny. Przyszedł czas na ubicie białek w osobnej misce. Powinny zrobić się sztywne. Białka przełóż do wcześniej przygotowanego ciasta i już za pomocą szpatułki
nietylkopasta.plCiasto zostało "sklecone " z wielu starych przepisów zeszytowych. Na zdjęciu nie widać, ale w środku między warstwami kremu jest wkładka kokosowa. Biszkopt kakaowy : - 3 jajka, - 4 łyżki cukru, - 2 łyżki wrzątku, - 2 łyżki oleju, - 2 łyżki kakao, - 2 łyżki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżki mąki pszennej, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na jasną, puszystą masę. Ubijając(...)dolać wrzątek, a następnie olej. Obie mąki, proszek i kakao przesiać do masy i delikatnie wymieszać łopatką. Przelać do wyłożonej papierem blachy, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut,sprawdzając patyczkiem. Blat kokosowy : - 3 białka, - 1/2 szklanki cukru, - 200 g wiórków kokosowych. Białka z cukrem ubić na sztywno, wmieszać wiórki i wyłożyć na blachę wyłożoną
Przepisy MikołajaPrzede mną nowe doświadczenia: lot samolotem, nowe miejsca, nowi ludzie, nowe przygody. Walizka odważona i naszykowana czeka przy drzwiach, torba podręczna spakowana. Jeszcze tylko podzielę się z Wami pysznym ciastem, które upiekłam wczoraj i zostawiłam mężowi w domu, i uciekam. Do zobaczenia w połowie lipca. Składniki: • 350 g mąki pszennej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 100 g cukru • 2 łyżki(...)greckiego • 500 g truskawek • cukier puder do posypania składniki powinny mieć temperaturę pokojową Sposób przygotowania: Tradycyjny: 1. Jajka wbić do misy, dodać oba rodzaje cukru i ubić na puszystą masę. 2. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej i jogurt. Wymieszać do połączenia się składników. W Thermomixie: 1. Do naczynia założyć motylek, dodać jajka i cukier (zwykły i waniliowy
W mojej kuchniSernik bez sera? To ciasto właśnie tak smakuje - jak delikatny sernik i dla niewtajemniczonych - nikt się nie domyśli, że nie ma w nim ani grama sera. Jest naprawdę pyszne, bardzo puszyste i lekkie. Polecam też inny mój wypiek: Styropian ( klik ) - podobną wersję sernika bez sera. Zapewniam, że obie są rewelacyjne. (Forma o wymiarach(...)masą jogurtową i stopniowo z ubitymi białkami. Całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz ciastkami. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu można posypać pudrem. UWAGA: Przez pierwsze 30 minut od wyłączenia piekarnika warto nie otwierać drzwiczek. Później delikatnie uchylić i studzić ciasto przez
Di gotujewycinam okręgi nieco większe, niż górny obwód foremek. Ciastem dokładnie wylepiam foremki. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Żelatynę zalewam niewielką ilością wody i zostawiam do napęcznienia. Następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej.Twaróg, śmietanę i cukier puder ucieram mikserem na gładką masę. Na koniec wlewam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksuję. Masą serową
babka w formiegodziny w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z miski na stolnicę, rozwałkować i wycinać kółka.Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Za pomocą szklaneczki w każdym wyrośniętym placuszku zrobić dołki na nadzienie.Dołeczek posypać bułką tartą, włożyć masę dżem wiśniowy,boki bułek posmarować białkiem .Wierzch posypać kruszonką. Bułki piec w piekarniku
Moje domowe kucharzenieCiasto,które z czystym sumieniem polecam na święta, na wszelkie imprezy czy uroczystości rodzinne. Doskonale się sprawdzi na zbliżające się komunie,gdyż świetnie trzyma formę . Biszkopt : 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g zmielonego białego sera 500 g kremówki 8 łyżek cukru pudru 3 łyżki żelatyny puszka brzoskwiń
Niespełnione zdolności kulinarnemieszamy tylko do połączenia (masa powinna być dość gęsta). Masę nakładamy do papilotek, do około 3/4 wysokości – u mnie to jedna pełna łyżka (ja używam papierowych foremek na stelażu, można wyłożyć papilotkami formę na muffinki). Na wierzch każdej babeczki nakładamy borówki (po 4 sztuki), lekko wciskając je w ciasto. Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku, na środkowym poziomie
Słodkie okruszkiśredniej misce wymieszaj masło, mleko, jajka do uzyskania jednolitej masy. W drugiej misce wymieszaj mąkę, mielone migdały, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier. Do suchych składników dodać mokre składniki wraz z tartymi jabłkami i miodem i wymieszaj drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników. Wyłóż ciasto do przygotowanej formy, posyp posiekanymi migdałami i włóż do nagrzanego piekarnika
karmelowy