Muffiny marchewkowe z ananasem i orzechami 235Zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach i dodaj do masy jajecznej wraz z rozdrobnionym ananasem. Wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj szpatułką. Muffiny można upiec w papierowych papilotkach. Ja upiekłam w e formie muffinkowej , którą najpierw natłuściłam. Czy będą to papilotki czy forma muffinkowa należy napełnić je ciastem do ¾ wysokości. Wstaw muffiny do nagrzanego piekarnika i piecz przez
codojedzenia
Babka migdałowa 233uzyskania gładkiej masy. Dodać ekstrakt z migdałów, zmiksować. Do masy maślano - jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i migdałami, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę do babki o pojemności 1 litra wysmarować masłem, oprószyć mąką i jej nadmiar strzepać. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temp. 160°C przez 40-45 minut
Słodka Strefa
Ciasteczka kakaowe z żurawiną i Michałkami 198cukierki siekamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, ciągle ubijamy. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do reszty. Miksujemy, żeby składniki się połączyły. Dodajemy posiekaną żurawinę i Michałki, mieszamy najlepiej łyżką i wkładamy na chwilę do lodówki, żeby ciasto się troszkę schłodziło. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
kruche babeczki
Serduszka ptysiowe z nadzieniem śmietanowo-malinowym 192kulę. Wystudzić i zmiksować z jajkami,dodając stopniowo po jednym. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać średniej wielości serca na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 200*C przez 20 minut,po upieczeniu wystudzić i przekroić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem,połączyć z musem malinowym. Masę przełożyć do rękawa,udekorować ptysie,nakryć odkrojonymi wieczkami,oprószyć cukrem
Kolorowa kuchnia Elki
Jagodzianki z bitą śmietaną i mascarpone 355wanilinowego szczypta soli jajko z odrobiną mleka do posmarowania drożdżówek Masa: 300g mrożonych jagód, lub borówek amerykańskich (są świeże do kupienia w Lidlu), obtoczonych w mące ziemniaczanej 350 ml śmietanki kremówki 250 mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misie i dokładnie wyrabiamy, do momentu aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy
Lili w kuchni
Mini-serniczki z masą kajmakową 285Jeżeli planujemy niewielką ilość osób na święta, alternatywą dla sernika pieczonego w dużej blaszce - są mini serniczki. Mała forma i niezwykły smak, na pewno przypadną do
Świat Ciasta
Kopytka 194ziemniaków dodać jajka i mąkę. Wszystko dokładnie zagnieść na jednolitą masę. Ilość mąki czasami trzeba zwiększyć lub zmniejszyć, ponieważ ziemniaki nie zawsze są takie same. Stolnicę obsypać mąką. Partiami formować wałeczki i pociąć na małe kawałki formując kopytka. W dużym garnku zagotować wodę, osolić do smaku. Do wrzątku wrzucać ciasto na kopytka. Od momentu jak kopytka wypłyną na powierzchnię wody
Kuchnia Pokoleń
Chata z piernika- niebanalna dekoracja świątecznego stołu 213dopasować. Zrób to jak napisałam szybciutko, bo ciągu kilku minut ciasto po upieczeniu staje się bardzo kruche i ciężko na nim operować wszelakimi narzędziami ostrymi bo może popękać. No chyba że poczekacie do następnego dnia, aż nawilgnie. Tak czy inaczej przygotuj sobie cukier puder i rozmieszaj go na gładką masę z białkiem. Ozdabiaj nim domek jeszcze przed złożeniem. Jak wyschnie
Arbuziaki
Sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową 345Zapraszam na pyszny, prosty w przygotowaniu sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową. Bardzo kremowy, kwaskowaty od owoców, delikatnie waniliowy. Wygląda fantastycznie z borówkową, błyszczącą masą
Mała Cukierenka
Sernik na zimno z czerwoną porzeczką 192liku ! dżem z czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką kompot porzeczkowy ------------------------------------------------------------- Sernik na zimno z czerwoną porzeczką Czas przygotowania: 60 minut - czas chłodzenia Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki Masa serowa: 500 g serka z wiaderka 300 g naturalnego jogurtu
Kulinarne przygody Gatity
CIASTECZKA KOKOSOWE Z MASZYNKI 218miski, dodać miękkie masło i resztę składników. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na części, utoczyć wałeczki o grubości zbliżonej do tuby maszynki i wyciskać ciasteczka na lekko natłuszczonej blaszce. Piec 8-10 min w temperaturze 175 st. do lekkiego zrumienienia. Ciasteczek nie należy wyciskać na papier do pieczenia, gdyż masa się do niego nie przykleja :). Artykuł CIASTECZKA KOKOSOWE Z MASZYNKI pochodzi
Pieguskowa Kuchnia
Kokosowe ciasto marchewkowe 200słodkich wypieków z owocami. Marchewka dodaje wspaniałego uroku dla ciasta, a w smaku w ogóle nie jest wyczuwalna. Polecam! Składniki: 2 jaja 1 łyżka ksylitolu 6 łyżek mąki jaglanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleczka kokosowego aromat marchewka Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleczko kokosowe i aromat. Całość
Truskawkowa Fiesta
Drożdżówki z truskawkami 179energicznie zamieszać ,aby nie porobiły się grudki. Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z miski na stolnicę, rozwałkować i wycinać kółka.Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Za pomocą szklanki w każdym wyrośniętym placuszku zrobić dołki na nadzienie.Dołeczek posypać bułką tartą, włożyć masę truskawkową,boki bułek posmarować białkiem .Wierzch posypać kruszonką. Bułki piec
Moje domowe kucharzenie
Muffinki na maślance z rabarbarem i kruszonką 178czyli maślankę, olej i jajka. Zawartość obu misek dokładnie połączyć. Masę przełożyć do foremek na muffinki do wysokości ok 2/3 foremki. Rabarbar pokroić na małe kawałki. Przygotować kruszonkę-wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść rozcierając w dłoniach. Na wierzchu każdej muffinki ułożyć kawałeczki rabarbaru lekko wciskając w ciasto i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotuje
Ciasteczka zwierzątka z lukrem i posypką 269cukier puder i wymieszać, przy pomocy miksera, na gładką masę. Wbić jaja, wlać ekstrakt waniliowy i migdałowy i ponownie zmiksować. Następnie, stale miksując na najniższych obrotach miksera, wsypywać powoli mąkę i miksować, aż do dokładnego połączenia składników. Tak przygotowane części podzielić na 2 równe części, każdą z części ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki, w celu
Gospodyni Miejska