ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2013/3191)

Tort z kremem adwokatowym i czekoladowym 192

łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody 1 łyżka cukru Dodatkowo: wiórki z białej czekolady do ozdoby kuleczki czekoladowe do ozdoby Średnica tortownicy to 26 cm. Składniki na obie masy powinny być schłodzone w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Rozpoczynamy od biszkoptu (najlepiej upiec do dzień wcześniej, wtedy będzie się go dużo lepiej kroiło). Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy(...)bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy

PatiGotuje
Owsiane ciasto czekoladowo-pomarańczowe z migdałami 235

migdałami. Oblałam je dodatkowo lukrem pomarańczowym na bazie erytrytolu, czyli mniej słodkim i mniej kalorycznym niż jego klasyczna wersja.   Składniki na tortownicę o średnicy 16-18cm Ciasto: 125g mąki owsianej lub zmielonych na mąkę płatków owsianych* 75g mąki migdałowej  (zmielonych migdałów) 2 łyżki kakao 2 jajka 2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy Skórka(...)wersji bezglutenowej użyj mąki owsianej i proszku do pieczenia bezglutenowego  Przygotowanie: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka utrzeć z erytrytolem lub ksylitolem na puszystą masę, dodać olej oraz startą skórkę z pomarańczy. Zmiksować. Na koniec dodać sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i ewentualnie aromat. Wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie

Fabryka pomysłów
Kokosowe ptysie na oleju rzepakowym 159

nimi pachniało. Zastanawiałam się, czy nie pójść do cukierni i nie kupić sobie jednego dużego ptysia, ale miałam ochotę na takiego z bitą śmietaną, a nie z taką cukierniczą masą okropnie słodką. Zresztą uznałam, że samemu jeść nie daje tyle przyjemności, co jeść w towarzystwie. Wprawdzie nikt nie podzielał tej mojej wielkiej ochoty, ale gdy już upiekłam i przygotowałam(...)ptysie bym zjadła wpadła mi w ręce puszka mleczka kokosowego i uznałam, że urozmaicę ich smak właśnie jego dodatkiem. Zrezygnowałam również z masła, które najczęściej jest w przepisach na ciasto parzone i zastąpiłam je olejem rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego bez wahania wiem, że mogę podawać takie domowe wypieki wszystkim domownikom. Wyszło pysznie, słodko

dom-agi.pl
Szybki piernik z powidłami 324

Bardzo prosty i świetnie nadaje się do przełożenia np. konfiturą, powidłami lub marcepanem. Ja swojego nie przełożyłam, bo lubię niezłamany smak piernika. Powidła, które dodajemy do środka sprawiają, że ciasto nie jest suche. A wiecie co w nim lubię najbardziej? Że piernik tak samo dobry jest pierwszego dnia, jak drugiego, i trzeciego, i czwartego… o ile tyle wytrwa(...)składniki za pomocą miksera. Masę przekładamy do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy termoobieg i temperaturę 170°C (jeśli nie mamy termoobiegu to 180°C) i pieczemy około 50-60 minut (czas pieczenia zależy od szybkości nagrzewania się piekarnika, najlepiej piec do suchego patyczka – patyczek wbity w środek ciasta nie powinien być mokry

Poezja smaku
Sernik cytrusowy z macerowanymi truskawkami 211

temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao. Masło rozpuścić. Ilość masła zależy od użytych ciastek, dlatego należy dolewać je stopniowo. Rozpuszczone masło dodać  do okruszków - dokładnie połączyć. Powstała masa ma być zwarta, ale nie powinna ociekać tłuszczem. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem

kolorowotorcikowo
Łatwa biszkoptowa rolada z jabłkami lub galaretką 184

smakach. Proszę nie przerażać się długością opisu wykonania. To tylko tak strasznie wygląda. Robi się naprawdę łatwo. Wystarczy wieczorem i rano znaleźć po kilka minut na zrobienie i upieczenia ciasta oraz przygotowanie nadzienia i zwijanie rolad. Wasi goście, szczególnie maluchy, będą Wam wdzięczni za takie pyszne ciacho :) Składniki (na jedną roladę): Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru + gruby cukier(...)słoiki (po350 ml) startych jabłek lub musu jabłkowego (może być też aromatyczny dyniowy) galaretka najlepiej cytrynowa ciut wody Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać do żółtek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo białka do masy  i delikatnie mieszać. Masę wyłożyć (powinna być puszysta) na dużą blachę

Weekendy w domu i ogrodzie
Kakaowe ciasto z truskawkami, galaretką i ptasim mleczkiem 1209

Przepis pochodzi od mojej mamy. Ja nieco go zmodyfikowałam. Ciasto wspaniale nadaje się na letni czas, gdyż jest leciutkie i orzeźwiające. No i można je zrobić również z innymi owocami :) Biszkopt kakaowy: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Ptasie mleczko: 900ml śmietanki kremówki 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru(...)Ok.1 kg truskawek (umytych i obranych) Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Lekko ciepły biszkopt odrywamy z papieru. Galaretki mieszamy 750ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Żelatynę

Smakowy Raj
Sernik chałwowo -piernikowy z figami i rozmarynem – jesienna wersja 172

połączyć, aby mogło powstać coś innego. Może akurat upiecze się coś o zaskakującej nucie? A jesli okaże się, że składniki w zestawieniu ze sobą nie pasuję i psują smak ciasta, to co wtedy? To nic. To przecież eksperyment, doświadczenie, nauka. Tylko tak powstają naprawdę dobre rzeczy…   Jesienią staramy korzystać się z każdego słonecznego dnia…Zbieramy szyszki(...)przeróżnych barwach, w ulubionych parkach podglądamy i karmimy wiewiórki Składniki spód 80 g herbatników garść orzechów laskowych kilka igiełek świeżego rozmarynu 4 szt pierników 50 g rozpuszczonego masła masa 500 g tłustego twarogu 500 g półtłustego twarogu 100 g białej lub karmelowej czekolady (użyłam karmelowej) 4 jajka mała garść posiekanych orzechów laskowych 100 g posiekanych pierników 100 g chałwy waniliowej

Raj dla Podniebienia
Świąteczne pierniczki 1120

jakichkolwiek dodatków i były smaczne solo, więc zapozyczyłam przepis z jej bloga, czyli od Margarytki . Skróciłam jedynie czas chłodzenia ciasta, gdyż zależało mi na czasie, gdyż piekłam 5 porcji. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne. Świąteczne pierniczki Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (1/2 kg) 4 pełne łyżki miodu(...)łyżeczki przyprawy do pierników w zależności od producenta Margarynę, miód i przyprawę do piernika podgrzewamy aż masa stanie się płynna, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem i przyprawą, dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Niebiańsko lekkie biszkopty z kremem kokosowym z Newellą 169

wyszło to całkiem nieźle :) Piekąc je nie przypuszczałam, że wyjdą mi tak lekkie. Z ciekawości sprawdziłam, ile waży jedno pojedyncze ciasteczko(jeszcze przed sklejeniem)... Wyszedł równo 1 g!  Masa jest niezwykle prosta w przygotowaniu - wystarczy wrzucić do pojemnika blendera wiórki kokosowe i pokrojoną Newellę, a na końcu dowolnie dosłodzić. Polecam spróbować - można jeść bez obaw, nawet będąc na diecie(...)ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia formę - ja skorzystałam z silikonowej maty do makaroników, która pozwoliła na uzyskanie równej wielkości ciasteczek. Piec ok. 5-7 minut w temperaturze 180 stopni(najlepiej kontrolować, czy nie pieką się zbyt mocno). Wyłożyć do przestudzenia. W tym czasie przygotować przełożenie biszkoptów. Newellę naturalną lekko posiekać nożem, dodać wiórki kokosowe i zblendować na gładką masę

FitKot
Tarta jabłkowa 192

łyżki dżemu wiśniowego - 1 galaretka wiśniowa Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodajemy jajka a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i imbirem. Całość wyrabiamy i przekłądamy do formy na tartę. Jabłka obieramy, kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Na środek dładziemy dżem wiśniowy i pieczemy na złoty kolor w 180 C przez około

Zainspirowana w kuchni
Ciasto z bananami 164

cukrem utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodać przesiane mąki na zmianę ze śmietaną, w dwóch turach. Wymieszać   rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników. Formę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Dodatkowo: 3 łyżki cukru brązowego wymieszanego

kulinarnyswiatdomi
Orzechowa tarta z groszkiem, szpinakiem i ricottą (Quiche con piselli, spinaci, noci e ricotta) 192

grubość 1/2 cm.  Dokładnie wylepiamy nim formę razem z bokami, a nadmiar ciasta odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym odstawiamy do wystygnięcia.  **** Foderate con carta da forno uno stampo per crostata di circa 25 cm di diametro(...)gradi. Lasciate a raffreddare leggermente. Nadzienie Blendujemy szpinak z 5-6 listkami bazylii i gałązkami natki pietruszki Groszek gotujemy al dente. Miksujemy jaja ze śmietaną i ricott ą . Do masy dodajemy szpinak z ziołami, starkowany parmezan oraz 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy sol ą  i pieprzem, dokładnie mieszamy. **** Ripieno Frullate

La grande e la piccola cuoca
Czekoladowy jagielnik z truskawkami 568

Świeże truskawki w galaretce na kremie czekoladowym to smaczne i szybkie ciasto, które nie wymaga pieczenia. Głównym składnikiem kremu jest kasza jaglana i przypomina czekoladowy budyń. Polecam! ok 100 g herbatników maślanych 2 galaretki truskawkowe 3 szklanki wrzącej wody 1/2 kg świeżych truskawek KREM CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 1/2 szklanki mleka 2 szklanki wody(...)masę. Postawić ponownie na ogień. Podgrzewając dodać cukier i masło. Do gorącej kaszy wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Na dnie kwadratowej formy ułożyć warstwę herbatników i wyłożyć gęsty krem czekoladowy. Wyrównać i odstawić do przestudzenia. Na wierzchu ułożyć świeże i oczyszczone truskawki. Galaretki rozprowadzić w wodzie i zimną wylać na truskawki. Odstawić do stężenia. Ciasto przechowywać

https:KKuchniaMniam
Placek Muśnięty Musem 136

MASA BUDYNIOWA: 500ml mleka 1 budyń waniliowy 140g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki kartoflanej 220g masła WYKONANIE: 1. Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. 2. W drugiej połowie rozmieszać budyń i obie mąki. 3. Połączyć składniki i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. 4. Masło utrzeć, stopniowo dodawać budyń. 5. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. MUS TRUSKAWKOWY

Dziś Ja gotuje