ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2004/3191)

Zakochane serce 177

Puszyste ciasto czekoladowe w towarzystwie pysznego kremu z mascarpone będzie wdzięcznym ciastem na romantyczna kolacje czy Walentynki. Na pewno skradnie nie jedno serce. Składniki: (na tortownicę o średnicy 22cm) 2 jajka 3 białka ¾ szklanki cukru Aromat waniliowy Szklanka mąki pszennej ¼ szklanki mąki krupczatki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki oleju ½ szklanki wody 3 płaskie łyżeczki kakao Na krem: 200ml(...)masę. Dodać do reszty składników bardzo delikatnie mieszając. Piec przez około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić. 2. Dobrze schłodzona kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru odrobiną barwnika na czubku noża. Gdy kremówka będzie już ubita, ale jeszcze nie sztywna dodawać stopniowe mascarpone ciągle ubijając. Krem nałożyć do szpryce cukierniczej i ozdobić nim wierzch ciasta

Pyry na Gaz
Baba Wielkanocna o smaku cytrynowym 184

SKŁADNIKI NA CIASTO: 4 jajka, temp. pokojowa 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła, roztopionego sok wyciśnięty z jednej cytryny skórka otarta z cytryny SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka wody Używamy szklanki o pojemności(...)Sposób przygotowania: Miksujemy razem jajka z cukrami aż potroi się objętość i uzyska się puszysta masę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy w małych porcjach suche składniki miksując na najmniejszych obrotach. Powoli dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz sok i skórkę z cytryny. Formę dokładnie smarujemy i oprószamy bułką tartą. W nagrzanym piekarniku

Z notatnika
Tort jak słońce... brzoskwiniowy z galaretkami 264

dobrze wmieszane. Do ubitej masy dosypywałam zmieszane mąki i wymieszałam je za pomocą szpatułki. Delikatnie, od spodu do góry, tak aby składniki się dobrze połączyły, jednocześnie zachowując strukturę piany. Piekarnik nagrzałam do temperatury 170°C góra/dół. Papierem do pieczenia wyłożyłam tylko spód tortownicy o średnicy 25 cm.  Boków niczym nie smarowałam. Ciasto przelałam do tortownicy i wstawiłam(...)przelałam śmietankę, dodałam serek maskarpone i wsypałam cukier. Wszystko razem ubiłam na puszysty krem i podzieliłam na dwie części. Do każdej dodałam ¾ ilości pokrojonej galaretki. Nie dodałam wszystkiej, bo masa byłaby za bardzo   zbita. Na paterze ułożyłam jeden krążek biszkoptu, nasączyłam ponczem i wyłożyłam na niego krem z galaretką brzoskwiniową. Rozsmarowałam równo i przykryłam drugim krążkiem biszkoptu, który również

Kuchnia u Krysi
Piątek: Wytrawne quiche z truskawkami 158

wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Krok 8 Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Przygotuj nadzienie. Do głębokiej misy przełóż papryki, smażony boczek, lub prosciutto, ugotowane brokuły, podzielone na różyczki. Do osobnej miski wbij 3 duże lub 4 małej jajka rozkłóć rózgą. Wlej do masy szklankę mleka (250 ml), pół szklanki śmietany 12 proc. Wymieszaj. Zalej

Niedzielny kucharz
Sernik waniliowy z malinami (bez glutenu, cukru białego) na urodzinki 184

wody aż do uzyskania ciasta a’la mokry piasek. 5. Ciasto ubić na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę do połowy od spodu obłożyć folią aluminiową ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. SERNIK WANILIOWY Z MALINAMI 6.   Twaróg, jogurt, wanilię i ksylitol   zmiksować na gładką masę. 7. Do masy serowej dodać żółtka i białka oraz skrobię

Candy Pandas
Dwukolorowy sernik z piernikami 168

bardzo delikatnie mieszamy, tak aby nie napowietrzyć masy. Masę wykładamy na masę waniliową i pierniczki. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 st C na godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Czekoladę, masło oraz mleko umieszczamy w małym garnuszku. Całość podgrzewamy do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji. Polewamy ciasto.  Smacznego! Dziękuję, że tutaj jesteś!  Zostaw komentarz, napisz

Słodki Zakątek
Ciasto biszkoptowe z owocami 144

jednak  trzeba mieć dużą cierpliwość. Tym razem powstało pyszne ciasto z małą niespodzianką. Oczywiście, wszystko kupione…i?!? Mąki ziemniaczanej nie ma. Help! Składniki: Biszkopt: 2 jajka 3 łyżki gorącej wody 125 g cukru 50 g mąki 50 g mąki z tapioki 5 g proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 400 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru 3 łyżki nasion chia

R'n'G Kitchen
Gotowany sernik z kajmakiem na biszkopcie. 189

wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzimy.  2. Masa serowa:  Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry

Izabelawkuchni
Jak uratować zwarzony krem? 142

Ciasta z kremami i torty to must have na świątecznym stole. Krem maślany i maślano-budyniowy należą do lubionych. Niby proste do wykonania, ale czasem wystarczy jedna sekunda za długiego miksowania i zamiast gładkiego kremu masz masę pełeną grudek. Dlaczego? Właściwie nie wiadomo, bo i składniki były w temperaturze pokojowej i dodawałaś budyń małymi porcjami, a tu klops

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BABKA MARCHEWKOWA Z KARMELEM 213

łyżek śmietanki 30% 1 łyżka masła Dodatkowo: płatki migdałowe Wykonanie: Ciasto: Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy mąkę przesianą przez sito, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlewany cienkim strumieniem olej, a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną

Kuchnia MagdaLeny
BABKA MARCHEWKOWA Z KARMELEM 213

łyżek śmietanki 30% 1 łyżka masła Dodatkowo: płatki migdałowe Wykonanie: Ciasto: Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy mąkę przesianą przez sito, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlewany cienkim strumieniem olej, a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną

Kuchnia MagdaLeny
MAŚLANA BABKA Z MIODEM I CYTRYNĄ 127

wyciśniętej cytryny Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, nie przerywający pracy miksera wbijać po jednym jajku. Następnie dodać sok z cytryny i miód, wymieszać. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesianą przez sitko. Wymieszać Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 1 godziny. Wystudzoną babkę można

Zrób to smacznie
Babka herbaciana 180

ekstraktu waniliowego 4 duże jajka Miękkie masło ucieramy z cukrem, gdy masa stanie się puszysta dodajemy jedno jajko i 1/4 mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i solą i mieszamy. Czynność ta powtarzamy aż wbijemy wszystkie jaja. Następnie nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo herbatę. Wlewamy jej tyle, by ciasto miało konsystencję zbliżoną do śmietany 18%. Gotowe ciasto przekładamy do formy

Cynamonowe szczęście
Tarta z brukselką i szynką na grahamkowym cieście 159

Brukselkę oczyszczamy i gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Ciasto zagniatamy dodając mąkę graham z Młynomagu i wyklejamy formę do tarty w rozmiarze standardowym. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp 200 st przez 14 min. Składniki kremu serowego wkładamy do kubka blendera i blendujemy na jednolitą masę. Podpieczony spód cienko smarujemy masą serową i układamy szynkę

Gotowanie jest łatwe
Tarta serowa z malinami 243

wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto lekko się zrumieni na brzegach, ok 10-15 minut, funkcja góra-dół. Przygotować nadzienie. Zmielony ser przełożyć do miski. Dodać cukier, jajka oraz śmietankę. Całość zmiksować, jeśli jest za mało słodkie można dodać więcej cukru. Masę serową wyłożyć na przestudzony podpieczony spód. Rozłożyć maliny. Tartę wstawić do piekarnika

Monia miesza i gotuje