Pierwszy raz robię coś takiego. Pomysł stary, wiele osób na pewno go zna - roladki biszkoptowe jako dno i boki a w środku masa. Wygląda to ciekawie, prawda ? Podczas przygotowywania zastanawiałam się tylko czy całość mi się nie rozpadnie, czy odpowiednio wszystko złożę . . . Pierwsze kłopoty zaczęły się przy biszkopcie - przyznam się bez bicia, że nieco go przepiekłam i roladę źle się zwijało a potem trochę się kruszyła. Ale pierwsze koty za płoty - i tak Wam pokażę co mi wyszło :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Wygląda super. Dawno już bomby (u nas tak się mówi na to ciacho) nie robiłam. A te kolorowe galaretki w środku mają urok.
Jak dla mnie wygląda doskonale, ale rozumiem - mistrzyni stawia sobie wysoką poprzeczkę
ja znam wersję zwaną szarpaniec, podobne wykonanie, tylko zamiast tych ślicznych plastrów rolady, biszopty się kroi. I u mnie w domu szło do tego 1,5 l śmietany zamaist sera :-) Jedna Twoja wersja jest taka śliczna, że chyba też zrobię :-)
ciekawe czemu szarpaniec skoro biszkopt się kroi, prawda ? myślę, że ze śmietanową masą też jest pyszny :)
nigdy chyba nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej :)
Coś dla ciała i coś dla ducha . Wspaniale się prezentuje i wysmienicie smakuje. Muszę się zmobilizować i zrobić .
OMG! Jak mowi moja corka!:))) Rewelacyjne ciasto!!!:) Pyza Ty masz talent:)))
U mnie nazywa się to ciasto Rolada Królewska i zamiast sera jest ubita śmietana z galaretką a w środku truskawki lub inne owoce.Twój serniczek bombowy wygląda przepysznie.
a widzisz - takiej nazwy nie znałam, ładna :) Latem spróbuję zrobić wersję z owocami :)
Iza, piękny ten Twój sernik, cała strona jest fantastyczna, godzinami tu mogę siedzieć :)Mnie rolady się ździebko kruszyły dopóki nie przeczytałam gdzieś żeby gorącą roladę zwinąć, zostawić na parę minut, ostrożnie rozwinąć, posmarować czym tam się chce i zwinąć jeszcze raz. Nie wiem dlaczego, ale od tej pory ani jedna mi się nie rozleciała, nawet posmarowana gęstym, ciężkim farszem.
Grazina, dzięki za radę - następnym razem tak zrobię chociaż tę po prostu chwilę za długo piekłam i ciasto było przesuszone :) Pozdrawiam :)
Ale cudo. Wygląda zniewalająco. Właśnie zastanawiałam się co nowego upiec na święta i zostało, że zrobię roladę. Teraz już wiem, że roladę wykorzystam, ale zrobię to ciekawe ciasto. Dzięki.Marysia
Super wygląda napewno lepiej jak ta kopuła pani Tereski :DSpróbuję jutro zrobić :)