chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:133/181)

Bezglutenowa pizza z batata 108

którą wprost uwielbiam. Oczywiście nie zastępuje ona cudownego pulchnego placka na zakwasie, ale jest fajną bezglutenową alternatywą, na którą można sobie znacznie częściej pozwolić. Ciasto przygotowane z batatów jest chrupiące na brzegach i mięciutkie w środku. Świetnie się komponuje z dowolnymi dodatkami. U mnie przede wszystkim królują warzywa oraz ekspresowy sos pomidorowy, którego na pizzy oczywiście nie może zabraknąć(...)SKŁADNIKI dla 2 osób Pizza z batata: ok. 350 g puree z batata (z sporego 1 batata) 120 mąki ryżowej/owsianej/gryczanej lub innej bezglutenowej 1 łyżeczka Vegety Natur do ziemniaków z ziołami 1 łyżka oliwy z oliwek Sos pomidorowy: 150 ml passaty 1 łyżeczka Vegety Natur do mozzarelli i pomidorów 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Dodatki: ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki ½ cukinii

Food Square
Zalipianki Ewy Wachowicz - czy warto tu wpaść? 191

lokalnych produktach i sprawdzonych recepturach. Takie są moje Zalipianki." - tak opisuje swój lokal jego właścicielka Ewa Wachowicz. Jako czekadełko pojawią się na naszym stole podpłomyk z czarnuszką, jest świeżutki, chrupiący i pyszny. Towarzyszy mu domowy chleb upieczony na drożdżach oraz pasta z fasoli i smalec ze skwarkami. Początek naszej kolacji zapowiada się smakowicie. Kolejno zamawiamy: krem z kiszonego ogórka(...)wędzoną w dymie, w śmietanie z jabłkiem i cebulą i w oleju z cebula i korniszonem - śledziem niestety jestem rozczarowana; jest wymoczony, niesłony i bez wyrazu, pierogi z twarogiem, ziemniakami i lubczykiem (25 zł) - pierogi smaczne, ciasto miękkie, farsz lekko pikantny, niepotrzebnie tylko zostały wykąpane w ogromnej ilości tłuszczu na talerzu, sałatka z krewetkami, jajkami i młodym szpinakiem

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak w sosie sojowym z puree z ziemniaków i pieczonego czosnku 211

MARYNATA. W tym przypadku marynowanie w sosie sojowym i przyprawach (najlepiej przez noc) jest absolutnie nie do pominięcia! Wiem, że wymaga to wcześniejszego planowania ale efekt jest naprawdę przepyszny. Chrupiąca surówka z białej rzodkwi gościła w mojej kuchni po raz pierwszy i przyznam, że od razu skradła moje serce. Dostępność tego warzywa jest bardzo dobra a cena niezbyt wysoka. Cechuje(...)ząbki czosnku 1 mała papryczka chili zielona 100 ml sosu sojowego ciemnego pół limonki 2 łyżki miodu sól Składniki na puree ziemniaczano – czosnkowe z nuta tymianku: 600 g ziemniaków suszony tymianek 3 łyżki masła 1 główka czosnku oliwa z oliwek sól Składniki na surówkę z białej rzodkwi i selera naciowego: 1 duża biała rzodkiew 4 łodygi selera naciowego garść suszonej

Kierunekuchnia
Kiszka ziemniaczana 74

Kiszka ziemniaczana jest tradycyjną potrawą nie tylko kuchni narodów Europy Wschodniej ale również kuchni podlaskiej i kurpiowskiej. Są to tarte ziemniaki z boczkiem, skwarkami lub kiełbaską i cebulką, zapiekane w jelicie wieprzowym. Danie bardzo sycące, pożywne i nie da się ukryć, bardzo kaloryczne. Aby odchudzić lekko danie można smalec zastąpić olejem, ale ... smalec to smalec :) Kiszki można przygotować(...)wędzony pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinkę smalcu (gdy mamy tłusty boczek lub słoninę, smalec pominąć) i przesmażyć boczek wraz z cebulką. Ziemniaki zetrzeć na tarce lub w malakserze na najmniejszych oczkach. Do startych ziemniaków dodać podsmażony boczek z cebulką, mąkę, sól (1/2-1 łyżeczki), dużą szczyptę pieprzu mielonego i majeranku. Całość wymieszać i nadziać luźno w jelita, do około

Kocham..lubię..gotuję..
Przepis: Zapiekanka - obiad lub kolacja białkowa 242

jedno z moich ulubionych dań. Niestety zawsze oparte są na miksie białek i węglowodanów.  A tu niespodzianka! Aga miło mnie zaskoczyła. Połączyła neutralne warzywa z białkami, zastąpiła ziemniak pietruszką i proszę... "   Mariusz Woyda Składniki: 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula pół selera 2 ząbki czosnku  1 szkl. śmietany 2 jajka 250 g boczku 250 g sera(...)pietruszka, seler, cebula, boczek, ser i delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Układamy aż do wyczerpania się składników, na wierzchu musi być ser (warto posypać nawet podwójna warstwę, wtedy bedzie chrupiąca skórka). Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich śmietanę i przeciśnięty czosnek. Wszystko mieszamy i polewamy na naszą zapiekankę. Pieczemy w piekarniku przez 30 min. w temperaturze 180 stopni

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Wegański PLACEK PO WĘGIERSKU 138

Idzie zima. No dobra, najpierw jesień ale zimnooooo już. Najlepsze jedzenie na takie dni to wszelkie gulasze, ciepłe kasze, pieczone warzywa, no i gorące placki ziemniaczane

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kurczak caprese 75

Dodaj do koszyka Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów: –  fasolka po bretońsku –  polędwiczki w szynce parmeńskiej –  gratin ziemniaczane –  królik w winie –  chrupiący pieczony kurczak –  kurczak pieczony –  pad thai z kurczakiem –  pulled pork –  kotlet schabowy –  gicz cielęca w warzywach –  boeuf bourguignon –  stek z sosem whiskey(...)łyżeczki suszonego oregano – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka pieprzu cayenne – garść pomidorków koktajlowych – sól i pieprz – 2 łyżki oliwy z oliwek – do podania – świeże listki bazylii Podawaj z ziemniakami, ryżem, kaszą lub soczewicą Przygotowanie : Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Kurczaka dopraw solą, pieprzem i oregano. Na oliwie podsmaż kurczaka doprawionego solą, pieprzem i oregano, tak aby kawałki zarumieniły

nietylkopasta.pl
flądra pieczona z ziemniakami pieczonymi w urządzeniu airfryer... 128

ziemniaki 1 kg, cukier 1 łyżka, zimna woda 2 litry, tymianek 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki flądra świeża 4 sztuki średnie, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki Ziemniaki obrane pokroić w cienkie talarki, w misce zalać wodą zimną z cukrem i odstawić na 30 minut. Ziemniaki wylać(...)łyżką cukru, z 1 pokrojoną cebulą, 4 łyżkami oleju, pieprzem mielonym - flądra pieczona jest bardziej lekkostrawna i bardziej dietetyczna od smażonej na oleju na patelni i ma chrupiącą skórkę..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Piątek: Pieczone pierogi z pstrągiem 105

Ciasto podziel na 6 części (albo na 4 jeśli chcesz zrobić naprawdę duże pierogi), uformuj w kulki i rozwałkuj każdą na bardzo cienki placek. Na środek placka połóż plastry ziemniaka z cebulą, kawałki wędzonej ryby i jeden-dwa pomidorki koktajlowe (lub cząstki pokrojonego pomidora). Posól, popierz i zawiń pieroga, dobrze sklejając brzegi. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do pieca nagrzanego(...)taki sposób najlepiej też odgrzewać pierogi. Rozgrzej bardzo mocno patelnię, zwilż pierogi wodą, połóż na patelni, przykryj pokrywką i podgrzewaj ze 2 minuty. Będą z znowu cieplutkie i pysznie chrupiące. Artykuł Piątek: Pieczone pierogi z pstrągiem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Wtorek: Pieczone pierogi z pstrągiem 163

Ciasto podziel na 6 części (albo na 4 jeśli chcesz zrobić naprawdę duże pierogi), uformuj w kulki i rozwałkuj każdą na bardzo cienki placek. Na środek placka połóż plastry ziemniaka z cebulą, kawałki wędzonej ryby i jeden-dwa pomidorki koktajlowe (lub cząstki pokrojonego pomidora). Posól, popierz i zawiń pieroga, dobrze sklejając brzegi. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do pieca nagrzanego(...)taki sposób najlepiej też odgrzewać pierogi. Rozgrzej bardzo mocno patelnię, zwilż pierogi wodą, połóż na patelni, przykryj pokrywką i podgrzewaj ze 2 minuty. Będą z znowu cieplutkie i pysznie chrupiące.   Artykuł Wtorek: Pieczone pierogi z pstrągiem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" 494

octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli i pieprzu ponadto: sól pieprz koperek w proszku olej do smażenia Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki, a następnie smażymy w rozgrzanym oleju do zrumienienia. Ciasto:  Mąkę przesiewamy. Mleko z wodą, jajkiem i octem miksujemy, a następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia(...)przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej ( rybę smażymy w dość głębokim tłuszczu). Smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Przekładamy na ręczniki papierowe aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.  Gotową rybę w cieście wraz z frytkami podajemy z dowolnymi, ulubionymi surówkami.   Moje posty

Słodka Strona
Babka z batatów z karmelem i migdałami 96

Jedno z lepszych ciast typu "wymieszaj i upiecz" jaki jadłam! Fantastyczna babka z batatów, z dodatkiem płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej oraz cynamonu. Słony karmel z chrupiącymi migdałami doskonale dopełnia smak. Idealne ciasto do kawy!   Składniki: 300g puree z batatów (około 3 średnie sztuki) 150g mąki pszennej typ 650 170g mąki pełnoziarnistej 50g płatków owsianych 150g cukru trzcinowego dark(...)Sposób przygotowania: Bataty owijamy w folie aluminiową i pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut (do miękkości). Opcjonalnie zamiast pieczenia możemy skorzystać z gotowania w mundurkach. Słodkie ziemniaki studzimy, obieramy z łupinek i miksujemy na gładko. Odważamy 300g puree. W miseczce mieszamy mąki z płatkami owsianymi, cukrem, sodą, cynamonem i solą oraz opcjonalnie z babką lancetowatą. Masło roztapiamy

Pyry na Gaz
Karminadle z kapustą kiszoną i pieczarkami 173

mięsa dodałam kapustę kiszoną obiad przełamałam puree zrobionym z 3/4 ziemniaków połączonych z 2 dużymi batatami. Dzięki czemu uzyskałam spójne słodko - słono - lekko kwaśne danie. Do tego ziemniaki były ładnego i zdrowego koloru marchewkowego:) Składniki: 500 g zmielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 110 g kiszonej kapusty (nie płuczemy jej, lecz dobrze odciskamy i drobniutko siekamy(...)dodaję cebulę wraz z pieczarkami wraz z olejem i powstałym sosem, przyprawiam; obtaczam w mące kukurydzianej, smażę do miękkości; kotlety są miękkie i soczyste w środku, zaś z zewnątrz chrupiące. smacznego

Zasmakuj Kuchni
Zupa krem z czarnej rzepy 140

obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę i pora, lekko solimy i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę czarną rzepę, pietruszkę i ziemniaki. Dusimy pod przykryciem około 5-7 minut. Całość zalewamy wodą lub bulionem (Madzia zalała wodą i dodała łyżkę naszej domowej bulionetki ). Wody ma być ok. 1 cm ponad poziom warzyw(...)uzyskania właściwej konsystencji. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Żytni chleb kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy chleb i siemię lniane i prażymy aż powstaną chrupiące grzanki. Zupę podajemy z żytnimi grzankami. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail

Marder&Marder Manufacture
Gulasz z pieczarkami na winie i rosti 176

Już zapewne wiecie ze często w naszym domu goszczą rożne gulasze. Lubię je robić, bo są niewymagające w składniki, z tego co akurat jest w domu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Młoda kapusta z groszkiem – obiad za 5 zł 96

właściwości. Można ją i na słodko i kiszoną. Wiele dań można z niej ugotować. Młoda kapusta jest bardzo delikatna w smaku, można ją grubo poszatkować i po prostu chrupać jako przekąskę. Późna kapusta jesienna, która wiąże się w ścisłe, ciężkie główki – ta to dopiero jest torpeda! To warzywo, które w naszej zimnej spiżarni / lodówce może leżeć miesiącami – wiem(...)Pełnowartościowe. PRZEPIS MŁODA KAPUSTA Z GROSZKIEM Składniki: 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 główka kapusty 1 szkl zielonego groszku – może być świeży, mrożony lub z puszki 2 ziemniaki 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego sól Jak zrobić młoda kapustę z groszkiem: Zaczynamy od obrania i pokrojenia w kostkę cebuli. Następnie w dużym garnku

Dorota Smakuje
Krem grzybowy na białym winie z chipsem serowym 133

swój aromat. Zwiększamy ogień i dodajmy grzyby, przesmażamy. Pod koniec smażenia wlewamy wino i lekko odparowujemy. Bulion odcedzamy. Grzyby na maśle i winie dodajemy do czystego bulionu. Dodajemy również ziemniaki i gotujemy dopóki nie zmiękną. Następnie wszystko dokładnie miksujemy na gładziutki krem. Jeśli zupa ma jeszcze zbyt rzadką konsystencję, na niewielkim ogniu odparowujemy nadmiar wody do pożądanej gęstości. Dopiero TERAZ(...)zobaczymy, że nadmiar wody z sera powoli odparowuje się, a chips nieco rumieni, odwracamy delikatnie na drugą stronę. Zdejmujemy z patelni i studzimy. Tylko zimny ser będzie miał chrupiącą konsystencję. Serwujemy do zupy. Bon appetit

Kate's Kitchen
Kolorowa sałatka z kotletem sojowym (Insalata con cotolette di soia e verdure) 137

powiecie na sałatkę z domowym kotletem sojowym? Świeży miks sa ł at, kolorowe pomidorki, awokado, plasterki czerwonej cebuli, czarne oliwki, kukurydza a do tego aromatyczny sos ziołowy i chrupiące kromki pieczywa.  Lekka i świeża sałatka, pełna koloru i smaku, w sam raz na letnie upały. Polecam Wam serdecznie ;):) INGREDIENTI  (4 porzioni) 4 cotolette di soia Amica(...)erbe di provenza 1 limone sale, pepe *  La ricetta è stata realizzata in collaborazione con " Amica Natura Alcass " **** SKŁADNIKI (4 porcje) Kotlety sojowe 200 g soji 1 ziemniak 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka kurkumy 3-4 łyżki m ą ki ziemniaczanej bu ł ka tarta  oliwa z oliwek s ó l, pieprz   Sałatka 500 g mieszanki

La grande e la piccola cuoca
PIERŚ Z KURCZAKA W CHRUPIĄCEJ TEMPURZE 407

odpowiedniej konsystencji (odrobinę gęstszej niż ciasto na naleśniki) i usmażeniu mięsa, owoców morza czy ryby zanurzonej w tempurze wychodzi pyszna, chrupiąca panierka.  Mięso w takiej panierce jest przepyszne. Chrupiąca panierka i soczyste mięsko= połączenie idealne. Szybkie do przygotowania danie, które z pewnością zadowoli Twoich domowników. Idealnie sprawdzi się jako przekąska imprezowa.  Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka(...)dolewałam wody do uzyskania właściwej konsystencji). Każdy kawałek moczyć w tempurze i od razu smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju.  Po upieczeniu układać na ręcznik papierowy. Można podawać z ziemniakami, ryżem czy jako samodzielna przekąska z ulubionym sosem

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania