Jedno z lepszych ciast typu "wymieszaj i upiecz" jaki jadłam! Fantastyczna babka z batatów, z dodatkiem płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej oraz cynamonu. Słony karmel z chrupiącymi migdałami doskonale dopełnia smak. Idealne ciasto do kawy! Składniki: 300g puree z batatów (około 3 średnie sztuki) 150g mąki pszennej typ 650 170g mąki pełnoziarnistej 50g płatków owsianych 150g cukru trzcinowego dark(...)Sposób przygotowania: Bataty owijamy w folie aluminiową i pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut (do miękkości). Opcjonalnie zamiast pieczenia możemy skorzystać z gotowania w mundurkach. Słodkie ziemniaki studzimy, obieramy z łupinek i miksujemy na gładko. Odważamy 300g puree. W miseczce mieszamy mąki z płatkami owsianymi, cukrem, sodą, cynamonem i solą oraz opcjonalnie z babką lancetowatą. Masło roztapiamy
Pyry na Gazmięsa dodałam kapustę kiszoną obiad przełamałam puree zrobionym z 3/4 ziemniaków połączonych z 2 dużymi batatami. Dzięki czemu uzyskałam spójne słodko - słono - lekko kwaśne danie. Do tego ziemniaki były ładnego i zdrowego koloru marchewkowego:) Składniki: 500 g zmielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 110 g kiszonej kapusty (nie płuczemy jej, lecz dobrze odciskamy i drobniutko siekamy(...)dodaję cebulę wraz z pieczarkami wraz z olejem i powstałym sosem, przyprawiam; obtaczam w mące kukurydzianej, smażę do miękkości; kotlety są miękkie i soczyste w środku, zaś z zewnątrz chrupiące. smacznego
Zasmakuj Kuchniobieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę i pora, lekko solimy i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę czarną rzepę, pietruszkę i ziemniaki. Dusimy pod przykryciem około 5-7 minut. Całość zalewamy wodą lub bulionem (Madzia zalała wodą i dodała łyżkę naszej domowej bulionetki ). Wody ma być ok. 1 cm ponad poziom warzyw(...)uzyskania właściwej konsystencji. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Żytni chleb kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy chleb i siemię lniane i prażymy aż powstaną chrupiące grzanki. Zupę podajemy z żytnimi grzankami. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail
Marder&Marder ManufactureJuż zapewne wiecie ze często w naszym domu goszczą rożne gulasze. Lubię je robić, bo są niewymagające w składniki, z tego co akurat jest w domu
Bernika - moj kulinarny pamietnikwłaściwości. Można ją i na słodko i kiszoną. Wiele dań można z niej ugotować. Młoda kapusta jest bardzo delikatna w smaku, można ją grubo poszatkować i po prostu chrupać jako przekąskę. Późna kapusta jesienna, która wiąże się w ścisłe, ciężkie główki – ta to dopiero jest torpeda! To warzywo, które w naszej zimnej spiżarni / lodówce może leżeć miesiącami – wiem(...)Pełnowartościowe. PRZEPIS MŁODA KAPUSTA Z GROSZKIEM Składniki: 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 główka kapusty 1 szkl zielonego groszku – może być świeży, mrożony lub z puszki 2 ziemniaki 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego sól Jak zrobić młoda kapustę z groszkiem: Zaczynamy od obrania i pokrojenia w kostkę cebuli. Następnie w dużym garnku
Dorota Smakujeswój aromat. Zwiększamy ogień i dodajmy grzyby, przesmażamy. Pod koniec smażenia wlewamy wino i lekko odparowujemy. Bulion odcedzamy. Grzyby na maśle i winie dodajemy do czystego bulionu. Dodajemy również ziemniaki i gotujemy dopóki nie zmiękną. Następnie wszystko dokładnie miksujemy na gładziutki krem. Jeśli zupa ma jeszcze zbyt rzadką konsystencję, na niewielkim ogniu odparowujemy nadmiar wody do pożądanej gęstości. Dopiero TERAZ(...)zobaczymy, że nadmiar wody z sera powoli odparowuje się, a chips nieco rumieni, odwracamy delikatnie na drugą stronę. Zdejmujemy z patelni i studzimy. Tylko zimny ser będzie miał chrupiącą konsystencję. Serwujemy do zupy. Bon appetit
Kate's Kitchenpowiecie na sałatkę z domowym kotletem sojowym? Świeży miks sa ł at, kolorowe pomidorki, awokado, plasterki czerwonej cebuli, czarne oliwki, kukurydza a do tego aromatyczny sos ziołowy i chrupiące kromki pieczywa. Lekka i świeża sałatka, pełna koloru i smaku, w sam raz na letnie upały. Polecam Wam serdecznie ;):) INGREDIENTI (4 porzioni) 4 cotolette di soia Amica(...)erbe di provenza 1 limone sale, pepe * La ricetta è stata realizzata in collaborazione con " Amica Natura Alcass " **** SKŁADNIKI (4 porcje) Kotlety sojowe 200 g soji 1 ziemniak 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka kurkumy 3-4 łyżki m ą ki ziemniaczanej bu ł ka tarta oliwa z oliwek s ó l, pieprz Sałatka 500 g mieszanki
La grande e la piccola cuocaodpowiedniej konsystencji (odrobinę gęstszej niż ciasto na naleśniki) i usmażeniu mięsa, owoców morza czy ryby zanurzonej w tempurze wychodzi pyszna, chrupiąca panierka. Mięso w takiej panierce jest przepyszne. Chrupiąca panierka i soczyste mięsko= połączenie idealne. Szybkie do przygotowania danie, które z pewnością zadowoli Twoich domowników. Idealnie sprawdzi się jako przekąska imprezowa. Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka(...)dolewałam wody do uzyskania właściwej konsystencji). Każdy kawałek moczyć w tempurze i od razu smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju. Po upieczeniu układać na ręcznik papierowy. Można podawać z ziemniakami, ryżem czy jako samodzielna przekąska z ulubionym sosem
Zrób to smaczniepodniebieniu jest ciepła, lekka i miękka jak aksamit, delikatnie grzeje. Tradycyjnie – podawana jako bardzo prosta przystawka – do chleba maczanego w oliwie. Po przyklejeniu się do niego tworzy na nim chrupiącą, pikantną skórkę. Jak smakuje i do czego ją używać? Przypomina mocno przyprawione masło orzechowe. Poza tradycyjnym podaniem sprawdza się w wielu innych potrawach. Dukkah może zastąpić część bułki tartej(...)się do osypania jajecznicy, jajek w koszulce lub otoczenia jajek na twardo. Bardzo lubię ją z naturalnym, gęstym jogurtem, awokado i grzanką na śniadanie. Pasuje do hummusu i do ziemniaków – zarówno do zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów
Karo in the Kitchenmąką, kroimy na porcje, formujemy placki, oprószamy je mąką, po czym pieczemy na rozgrzanej blasze lub suchej patelni o grubym dnie z obu stron, tak by z wierzchu były chrupiące, a wewnątrz pozostały lekko wilgotne. Upieczone bułeczki przekrajamy na pół, nakładamy na jedną kromkę warstwę sosu ze świeżego ogórka, układamy wegetariańskie hamburgery z serem wielkopolskim lub bez, na to kolejna(...)pikantną salsą z jabłek Zupa krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 500 g kiszonych ogórków z sokiem 1 cebula 250 g obranych ziemniaków 1 łyżka ziaren kolendry 1 ostra papryczka 1 ząbek czosnku 1 limonka 1 łyżka miodu 1-2 twarde jabłka 2 łyżki masła sól, grubo mielony pieprz, olej Sposób przygotowania: Kiszone ogórki
WojnaNaSmaki.pllekkostrawną.Znasz to ziółko?Cząber ogrodowy (Satureja hortensis L.) należy do jednorocznych roślin leczniczych.Powstrzymuje nadmierną fermentację i wzdęcia,pobudza trawienie,działa słabo moczopędnie i przeciwrobaczo.Jest świetną przyprawą do fasoli i ziemniaków.Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych polepsza trawienie ciężkostrawnych potraw.Cząber występuje w dwóch rodzajach.Letni ma delikatniejszy smak i nadaje się idealnie do zielonych warzyw.Zimowy natomiast sprawdzi się w potrawach wymagających(...)fasolkę umyć,odciąć końcówki z ogonkamiugotować w niewielkiej ilości wody z solą i cukrem.Im młodsza fasolka tym predzej bedzie miękka.Najlepiej wyłowić fasolkę i sprawdzić.Najlepsza jest lekko chrupiąca,na pewno nie rozgotowana.Czas gotowania od 6-15 minut.Odcedzićmasło rozpuścić w ronelku,dosypać bułkę tartą.Zamieszać i trzymać na ogniu,aż bułka z masłem się spieni.Polać fasolkę.Posypać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sprawdzi na wigilijnym stole. To także doskonała potrawa dla diabetyków i osób szukających potraw o niskim IG. Indeks glikemiczny grochu jest prawie pięć razy mniejszy niż indeks glikemiczny gotowane ziemniaki - tabele. Jak zrobić pikantne puree z grochu? Z czym się podaje fava - puree z grochu? Jak zrobić puree z grochu? Bazą do puree jest żółty groch łuskany(...)lubi bardziej wyraziste potrawy może dodać więcej czosnku lub ostrej papryki. Podajemy na ciepło lub jako zimny dip czy przystawka. Takie puree z grochu znakomicie zastąpi ziemniaki, makaron czy inne dodatki do drugiego dania. Dodając do niego koperek lub bazylię czy inne ulubione zioła za każdym razem nadamy mu innego smaku. Polecam także: kapusta z grochem , bidula
Dieta moja pasjatruskawek liofilizowanych Przygotowanie trufli: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odparowujemy, tłuczemy dokładnie, odstawiamy do przestygnięcia. Czekolady rozpuszczamy nad parą wodną, lekko studzimy i przelewamy do ziemniaków, mieszamy. Dodajemy resztę składników, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, którą schładzamy około godzinki w lodówce do momentu, aż będzie zwarta, ale nie twarda. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, odstawiamy(...)Zapraszam na stronę uczymyjakslodzic.pl Francuskie rożki z jabłkami Francuskie rożki to mój stały, awaryjny deser, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, lub Churros – przepis Churros to słodka, chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku, przekąska, podawana najczęściej z gorącą Tort Red Velvet Tort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w Kompot
NiePieprz.pltruskawek liofilizowanych Przygotowanie trufli: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odparowujemy, tłuczemy dokładnie, odstawiamy do przestygnięcia. Czekolady rozpuszczamy nad parą wodną, lekko studzimy i przelewamy do ziemniaków, mieszamy. Dodajemy resztę składników, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, którą schładzamy około godzinki w lodówce do momentu, aż będzie zwarta, ale nie twarda. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, odstawiamy(...)Zapraszam na stronę uczymyjakslodzic.pl Francuskie rożki z jabłkami Francuskie rożki to mój stały, awaryjny deser, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, lub Churros – przepis Churros to słodka, chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku, przekąska, podawana najczęściej z gorącą Tort Red Velvet Tort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w Kompot
NiePieprz.plczubate łyżki mąki ziemniaczanej 100g dowolnej szynki 100g żółtego sera panierka 1 jajko trochę wody sól pieprz mąka pszenna 2-3 łyżki bułka tarta do miski dajemy zmielone ziemniaki,doprawiamy pieprzem,solą,opcjonalnie vegetą lub ziołami. Dodajemy jajko,mąkę i zagniatamy ciasto. Powinno być lekko klejąc,ale nie przywierać do ręki. Szynkę i de kroimy na kawałki. Urywamy kawałek ciasta(...)kolor na GORĄCYM oleju. To bardzo ważne aby dać krokiety na gorący olej. Podajemy same lub z dowolnym sosem albo z ketchupem :-) Polecam bo takie krokieciki są przepyszne,chrupiące i wypełnione super ciągnącym się serem z szyneczką :-) SMACZNEGO :-) i udanego Sylwestra
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku