chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:141/181)

Skrzydełka z kurczaka w płatkach kukurydzianych 115

Pikantna potrawa lub przekąska dedykowana dla wszystkich fanów KFC Mieszanka przypraw i chrupiąca panierka sprawiają, że skrzydełka z kurczaka mają w sobie ‚to coś’ Polecam! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: skrzydełka z kurczaka – ile dusza zapragnie(...)czas, aby przeszły aromatem). Skrzydełka moczymy w roztrzepany jajku i panierujemy. Smażymy na oleju , na średni ogniu, aż panierka nabierze złocistego koloru. Świetnie komponuje się z frytkami bądź pieczonymi ziemniakami, ale można też z powodzeniem podawać na zimno jako przekąskę. Smacznego! Post Skrzydełka z kurczaka w płatkach kukurydzianych pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Frytki - domowe, idealne! 163

osób jako dodatek do burgerów na przykład. A sekret numer dwa to dwukrotne smażenie. Czyli podsmażamy, studzimy i znowu smażymy. Czyli już mówię po kolei co i jak: kroimy ziemniaki na takiej grubości frytki jak lubimy. I podgrzewamy w garnku olej. Oleju musi być dużo, my tak pewnie grubo ponad litr dajemy. Na tej ilości można frytki smażyć wiele razu(...)czekamy aż wystygną.  Następnie podgrzewamy olej do 190 stopni i smażymy frytki przez około 4 minuty. Ponownie odsączamy na papierowym ręczniku, solimy i podajemy. Frytki wychodzą idealne: chrupiące na zewnątrz i lekko miękkie, mięsiste w środku. Smacznego! Jeszcze wspomnę, że żeby dokładnie sprawdzić temperaturę oleju możecie zaopatrzyć się w kuchenny termometr. Z pewnością przyda się on nie tylko

Marder&Marder Manufacture
Skrzydełka z kurczaka w płatkach kukurydzianych 239

Pikantna potrawa lub przekąska dedykowana dla wszystkich fanów KFC Mieszanka przypraw i chrupiąca panierka sprawiają, że skrzydełka z kurczaka mają w sobie ‚to coś’ Polecam! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: skrzydełka z kurczaka – ile dusza zapragnie(...)czas, aby przeszły aromatem). Skrzydełka moczymy w roztrzepany jajku i panierujemy. Smażymy na oleju , na średni ogniu, aż panierka nabierze złocistego koloru. Świetnie komponuje się z frytkami bądź pieczonymi ziemniakami, ale można też z powodzeniem podawać na zimno jako przekąskę. Smacznego! Post Skrzydełka z kurczaka w płatkach kukurydzianych pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Szybki chleb pszenno - razowy 150

łyżki octu winnego lub balsamicznego 2 łyżeczki soli Wykonanie: Do miski przesiać obie mąki, wymieszać z solą. Drożdże dokładnie rozpuścić w ciepłej wodzie, wymieszać z octem oraz startymi ziemniakami i dodać do suchych składników. Dodać miękkie masło i wymieszać wszystko do połączenia, następnie wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto będzie wilgotne i klejące. Przykryć i zostawić na 10 minut, aby odpoczęło(...)PRZEPISIE . Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Na dolnej półce w piekarniku umieścić naczynie żaroodporne lub blaszkę z gorącą wodą. Dzięki pieczeniu z parą chleb będzie miał chrupiącą skórkę. Wyrośnięty chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby łączenie tym razem znalazło się na dole, szybko naciąć w kilku miejscach ostrym nożem. Piec około 40 - 50 minut

Opowieści z piekarnika
Placki ziemniaczane ze szpinakiem SYS....bez użycia tarki! 195

możliwe? No jasne , że możliwe, NATURALNIE!Na pierwsze danie była pomidorowa z ryżem SYS, a na drugie- PLACKI ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM!...........bez obierania ziemniaków, bez tarcia, bez wysiłku...Wystarczyło troche wody ! Jako , że jest to danie Babci Zosi, to musiało pachnieć do końca Podkarpaciem!Akurat trzy dni temu dostaliśmy pierwszorzędną, pachącą kaszankę! Nie wyobrażałam sobie innego towarzystwa dla placków(...)zaczęłam piec placki, a na drugiej patelni ...kaszanka !Wyobrazcie sobie TEN zapach.Gotowe placki odsączyłam na papierowym ręczniku.I szybko na talerze,w towarzystwie kaszanki i ogórków kiszonych!Placuszki chrupiące, złote, pyszne!Nie ma jak Danie Babci Zosi z Podkarpacia!Moc wspomnień...i zero wysiłku...Smacznego!Więcej o Daniach Babci Zosi dowiecie się TUTAJ! Klik

Z Kuchni Do Kuchni
Pierogi ruskie z boczkiem 364

Mogłabym zajadać się nimi codziennie; nawet z tym samym farszem;D  Są pyszne zarówno prosto z wody, jak i te pieczone, czy odsmażone, rumiane i chrupiące z cieplutkim farszem w środku. Pierogi to dobre zajęcie, by nie myśleć o niczym innym jak o kształtnym lepieniu ciasta, pomysłach na farsz, wyobrażaniu sobie ich pięknych i smacznych na talerzach(...)szklanki (najlepiej przesianej przez sito) mąki pszennej 1szklanka ciepłej wody (250 ml, szklanka do herbaty) 1,5 łyżki ciepłego i stopionego masła (dobrej jakości) farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 150 g wędzonego boczku 2 średnie cebule 2 łyżki masła sól, pieprz, majeranek Jak przygotować? Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim drobno posiekaną cebulę wraz

Zasmakuj Kuchni
Przyszedł czas na nową patelnię w kuchni 69

najostrzejsze, mimo iż nie wyglądają już zachęcająco i nie znajdą się na fotografiach produktowych, to leżą tak idealnie w dłoni, że nie wyobrażam sobie krojenia innymi a zwłaszcza obierania ziemniaków. Oczywiście, głównie jest to przyzwyczajenie, bo innych zalet nie mają, ale jednak. Drugim tego typu przedmiotem jest patelnia. Dostałem ją od rodziców, gdy wybierałem się na studia 18 lat temu(...)przykrywki co niejednokrotnie ograniczało mnie podczas duszenia potraw ( uwaga dla kuchcików – przykrywka w patelni nie jest od tego, aby nam schabczaki nie pryskały – bo wtedy nie będą chrupiące. Jeśli chcemy ograniczyć chlapanie smażonych potraw to osuszmy je przed smażeniem albo używajmy mniej tłuszczu – ale nigdy nie przykrywamy. To takie krótkie wtrącenie tylko przy okazji rozmowy o pokrywkach

ProstePesto.pl
TO JUŻ 6 SZALONYCH LAT! 122

Wystarczą fantastyczni ludzie, pyszne jedzenie i trunki, fajna aranżacja i uśmiechy od ucha do ucha! I tyle! Co zagościło na stole? Zobaczcie! CHRUPIĄCE GRZANKI Z ORIENTALNĄ SAŁATKĄ KRABOWĄ SKŁADNIKI: * chrupiące bagietki * awokado SAŁATKA: * paluszki krabowe „surimi” * por ( biała część ) * świeży ogórek * majonez ( oczywiście najlepszy jest TEN domowy ) * cytryna, limonka * sól, pieprz * świeże zioła do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Paluszki(...)musztarda Dijon – 2-3 łyżki * świeży rozmaryn – 2-3 gałązki * olej słonecznikowy – 30 ml * masło – 1 czubata łyżka * sól, pieprz PUREE: * pietruszka – 2 szt * pasternak – 2 szt * ziemniaki – 3 szt * mleko – ok. 1 l * cytryna * sól, pieprz DODATKOWO: * świeże sezonowe warzywa * masło i miód do karmelizacji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Rostbeef myjemy, czyścimy z grubych błon, oprószamy

Ostra na Słodko
Krokiety ruskie. 154

Dziś przepis na pyszne krokiety z nadzieniem twarogowo-ziemniaczanym, powszechnie zwanym "ruskim". Próbowaliście? Jeśli nie, to bardzo polecam! Nie ma nic lepszego od aksamitnego, kremowego nadzienia ukrytego pod chrupiącą panierką. Znakomite zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo nam smakują, toteż polecam wszystkim ;) Składniki na krokiety ruskie: NALEŚNIKI: 800 ml mleka 300 g mąki pszennej 2 spore jajka szczypta(...)wierzchu zetnie, a od spodu lekko zarumieni, przewracamy na drugą stronę, a po chwili zdejmujemy z patelni (nie wysmażamy ich, mają być mięciutkie).  NADZIENIE: 500 g ugotowanych ziemniaków 500 g świeżego twarogu 2 cebule obrane i pokrojone w drobną kostkę olej sól pieprz opcjonalnie- czosnek granulowany lub majeranek      Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę, dodajemy podsmażoną

Rozpustne gotowanie
Klopsiki Rybne 293

Klopsiki rybne to smakowita alternatywa dla tradycyjnej smażonej ryby. Urocze, złociutkie i chrupiące klopsiki szczególnie przypadną do gustu dzieciom, którym być może uda się "przemycić" zdrową rybkę na obiad. Klopsiki są bardzo proste w przygotowania, a jednoczenie bardzo smaczne i z pewnością znajdą swoich wielbicieli. Klopsiki Rybne - Składniki : ok. 500 g filetów z białej ryby 2-3 łyżki bułki tartej(...)obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.  Gotowe klopsiki rybne podajemy ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami.       Moje posty

Słodka Strona
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 157

kształt. Jabłka w cieście biszkoptowym, choć teoretycznie proste, nigdy nie wyszły mi tak dobrze, jak smażone właśnie bez tłuszczu na patelni WOLL. Ciasto przyjemnie się przypiekło i było fajnie chrupiące, a skrywający się w środku plasterek jabłka odpowiednio mięciutki. Moje dziecko pokochało je od pierwszego gryza, a przyznać muszę, że wcześniej już próbowałam je przygotować – z marnym rezultatem(...)następnie przekroić całość na pół lub na ćwiartki. Znacznie szybciej i sprawniej. No i nic nie przywiera do dnia. Ostatnie dwa zdjęcia to omlet po gospodarsku, czyli omlet z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Całość prosta do przygotowania, aczkolwiek wymagająca uwagi (należy kilkukrotnie podważać omlet przy krawędziach, tak by masa jajeczna spływała na dno patelni). Mnie niestety dziecko wezwało do pomocy

Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 115

kształt. Jabłka w cieście biszkoptowym, choć teoretycznie proste, nigdy nie wyszły mi tak dobrze, jak smażone właśnie bez tłuszczu na patelni WOLL. Ciasto przyjemnie się przypiekło i było fajnie chrupiące, a skrywający się w środku plasterek jabłka odpowiednio mięciutki. Moje dziecko pokochało je od pierwszego gryza, a przyznać muszę, że wcześniej już próbowałam je przygotować – z marnym rezultatem(...)następnie przekroić całość na pół lub na ćwiartki. Znacznie szybciej i sprawniej. No i nic nie przywiera do dnia. Ostatnie dwa zdjęcia to omlet po gospodarsku, czyli omlet z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Całość prosta do przygotowania, aczkolwiek wymagająca uwagi (należy kilkukrotnie podważać omlet przy krawędziach, tak by masa jajeczna spływała na dno patelni). Mnie niestety dziecko wezwało do pomocy

Smaki Na Talerzu
Polenta z szybkim sosem bolońskim 182

mąki lub kaszki kukurydzianej. Sekretem dobrze przyrządzonej polenty, jest to,żeby najpierw dobrze ją utwardzić (czyli bez problemu kroić nożem)a następnie zmiękczyć. Polentę można podawać, jako zamiennik ziemniaków,ryżu, makaronu lub samodzielne danie. Całości dokona sos pomidorowy, lub, jak u mnie, sos boloński. Tradycyjny przepis składa się z mąki/kaszki kukurydzianej, wody, soli. Obecnie wzbogacana o masło, ser, zioła(...)papka), osobiście proponuję wyłożyć polentę do naczynia lub blaszkę, wyrównać powierzchnię, i poczekać do wystygnięcia. Pokroić, posmarować oliwą, grillować lub odgrzać na suchej patelni.W tym przypadku skórka powinna być chrupiąca a środek pozostać kremowy. SKŁADNIKI NA SOS: Sos boloński ok. 0,6-0,7 kg mięsa mielonego (u mnie wołowina ale robię też z wieprzowiny. Natomiast NIGDY nie kupuję gotowego

Kopystką po garach
Menu na tydzień: Awaryjne menu na tydzień 80

okazji obiadu jaki podaliśmy gościom. To kurczak po prowansalsku, danie proste i aromatyczne. Całe menu na tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Kurczak po prowansalsku Świetny przepis na przypieczonego kurczaka z chrupiącą skórką. Danie wymaga bardzo mało zachodu i pracy, a jest bardzo aromatyczne i smaczne. Zobacz przepis Wtorek: Zoodle w sosie z suszonych pomidorów Spaghetti z cukini ma jedną słabą(...)liście szałwi. Nam spodobał się przepis na saltimbocca z filetów z kurczaka. Przepis pochodzi stąd Piątek: Spaghetti z krewetkami, pistacjami i grzankami Klasyk sycylijskiej kuchni. Jedliśmy makaron z ziemniakami, z kalafiorem, rodzynkami, nie możemy doczekać się pasty z pistacjami i chlebowymi grzankami. Przepis wzięliśmy stąd Przez cały tydzień będziemy robić te przepisy i je opisywać. Codziennie rano będziemy wrzucać aktualny

Niedzielny kucharz
Kotlety mielone z porem, śmietaną i pieczywem graham + kilka kotletowych porad 332

obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażyć na rozgrzanym (!) oleju z obu stron - na rumiano. (Najlepiej nie układać ich ściśle, ponieważ wytwarzająca się para sprawi, że kotlety nie będą miały chrupiącego wierzchu. Początkowo kotlety warto smażyć na większym ogniu i po przyrumienieniu się zmniejszyć płomień, aby posiadały złotą - a niespaloną "skórkę" oraz nie były surowe w środku.  Po zmniejszeniu(...)odciskam. - Jeśli chodzi o spajanie masy mięsnej to najlepsze do tego są jajka, ale przekonanie, że czym więcej tym lepiej i smaczniej jest błędne. Zamiast jajka można dodać gotowanego ziemniaka, odrobinę kaszy manny lub maki ziemniaczanej, lecz tu też pamiętajcie o umiarze. - A o smażeniu przeczytaliście już wyżej

Di gotuje
Niedzielny obiad: Kurczak z pieczonymi winogronami 170

smaku. Najlepsza jest szalotki, która po upieczeniu staje się mięciutka i delikatna i rozpływa się w ustach. Kurczaka pieczemy w wysokiej temperaturze co sprawia, że skórka jest przypieczona i chrupiąca, a środek miękki i soczysty. Składniki: 2 podudzia i 2 udka z kurczaka 1/2 kg zielnych winogron 1/2 kg ciemnych winogron 6-8 szalotek 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut lub dłużej (w zależności od wielkości udek), do momentu aż sos wypływający z przekłutego nożem mięsa będzie przezroczysty. Podawaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Artykuł Niedzielny obiad: Kurczak z pieczonymi winogronami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
18 najczęściej popełnianych błędów kulinarnych 162

suche, twarde albo rozmoknięte- jednym słowem nieapetyczne. 10. Słabo rozgrzana patelnia- aby właściwie usmażyć warzywa czy mięso patelnia musi być najpierw porządnie rozgrzana. W przeciwnym wypadku potrawy nie będą chrupiące, ani apetyczne i będą przywierać do patelni. 11. Przygotowujemy mięso i nie dajemy mu czasu na tzw. Odpoczynek, czyli przedostanie się soków, smaków i aromatów w głąb mięsa (dotyczy(...)smaku. Sól nie pozwoli uwolnić jarzynom i innym składnikom całego swojego aromatu. 15. Gotujemy warzywa o różnym pH- przykład to gotowanie zupy ogórkowej: kwaśne ogórki dodaje się dopiero, gdy ziemniaki w pełni się ugotują. W przeciwnym razie będą twarde, bo różnica odczynu uniemożliwi ziemniakom ugotowanie się do miękkości. 16. Otwieramy drzwiczki piekarnika podczas pieczenia ciasta- straty ciepła, w efekcie zakalec

Tradycyjna Kuchnia
Soczysty dorsz z sosem winno-maślanym i puree ziemniaczano-jabłkowym 169

Przepyszne danie obiadowe: świeża polędwica z dorsza, podana na puree ziemniaczano-jabłkowym z sosem winno-maślanym, do tego brokuł ugotowany al dente i chrupiący czips z jarmużu, który nadaje daniu chrupkości (oczywiście jarmuż możecie pominąć). Idealnie soczysty dorsz jest kluczem do sukcesu. Ryby nie można przeciągnąć, gdyż stanie się gumowa i sucha. Mam nadzieję, że z moimi wskazówkami przygotowanie idealnie(...)dorsza (po ok. 100 g każda) lub grubych filetów z dorsza ze skórą 1 łyżka oleju rzepakowego sól morska odrobina soku z cytryny   Dodatki: 800 g obranych ziemniaków, pokrojonych w kawałki 200 g obranego jabłka, pokrojonego w kawałki 1 spora łyżka masła chlust mleka różyczki brokuła sól morska   Przygotowanie: Rybę wyjąć z lodówki, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pogłaskać

Moja Delicja
Kotlety z kalafiora 109

złoty kolor, następnie dodajemy kiełbasę i podsmażamy na małym ogniu, aby się nic nie przypaliło przez 5 minut. Podsmażoną cebulę z kiełbasą przekładamy do miski z kalafiorem i ziemniakami. Dodajemy sól, pieprz i maggi. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub ręki i czekamy, aż przestygnie. W tym czasie drobno siekamy natkę pietruszki. Wrzucamy ją do miski z kalafiorem i resztą(...)kotlety po około 3-5 minut z każdej strony na złoty kolor. Kotlety są bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Podsmażone na drugi dzień są bardziej chrupiące

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania