chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:136/181)

Kotlet zbójnicki 115

Dziś schabowy, utłuczony, dopieszczony, w nowej odsłonie. Podany ze świeżym ogórkiem (dowolnymi surówkami, mizerią, marchewką z groszkiem, buraczkami, modrą kapustą, kapustą z grzybami czy bigosem) i tłuczonymi ziemniakami z wody, puree lub pieczonymi ziołowymi. Klasycznie wybieram schab z kością, marynuję noc w mleku i krążkach cebuli (słynny sposób M. Gessler), panieruję, smażę na smalcu, wychodzą naprawdę genialne kotlety! Klasyka(...)wszelakie przepisy na schabowe, te mniej lub bardziej wyszukane, a to dziś schabowy bez kości zamarynowany w ketchupie, majonezie i musztardzie z dodatkiem czosnku. Pyszny, mówię Wam! Usmażony w chrupiącej panierce dodatkowo. Myślę, że taki obiad w tygodniu to fajny pomysł na oderwanie się od wege dań z kasz, ryżu i moich ukochanych makaronów:) Jeśli jadasz mięso i lubisz

Zasmakuj Kuchni
Pierogi babci Kazi – ruskie z miętą 127

wody szczypta soli 2 łyżki oleju Z powyższych składników zagniatam ciasto. Powinno być miękkie. Należy je cienko rozwałkować i szklanką wykroić okręgi.   Składniki na masę: około 6 średnich ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie 250 g sera białego sól pieprz 1 łyżka mięty (listki roztarłam w dłoniach aby były małe kawałeczki, ale jak pokazuje zdjęcie większe też się trafiły(...)liczy się technika falbanki pierogowej według babci Kazi   Podaję pierogi z cebulką zeszkloną na oleju. Można też same pierogi usmażyć na złoty kolor – będą miały taką chrupiącą skórkę. Babcia też nam tak czasami robiła Artykuł Pierogi babci Kazi – ruskie z miętą pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Sałatka śledziowa z buraczkami / Beetroot herring salad 438

mielonego pieprzu 1 kwaśne jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 2 łyżki soku z cytryny 1 duży ogórek kiszony, pokrojony w kosteczkę 3 większe ziemniaki, ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę 2 buraki ćwikłowe, ugotowane i pokrojone w kostkę 2 jajka ugotowane na twardo Składniki na sos: 3 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki majonezu(...)solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wyłóż na wierzch sałatki i posyp posiekanym żółtkiem. Przykryj miskę, wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, po czym wymieszaj i podawaj z chrupiącym pieczywem. Smacznego! English version Beetroot herring salad (4-6 servings) Ingredients: 500 g of herring fillets, diced thicker 1/2 tablespoons ground pepper 1 sour apple, peeled and diced 1 onion

karmelowy
Polenta 89

domu jeszcze nie gościła, więc ostatnio postanowiłam to zmienić. Piekłam łososia w ziołach i nie mogłam się zdecydować na dodatki, ziemniaki, kasza, może ryż? Padło na kaszę kukurydziną o neutralnym smaku, pasującą do każdego mięsa, więc do ryby również. Polenta to włoska potrawa ludowa, pierwotnie przyrządzana z mąki kasztanowej, obecnie(...)zastygła, pokroiłam w plastry i podsmażyłam z przyprawą grillową. Może być również podana w formie podpieczonych kawałków, posypanych startym parmezanem, wtedy jest z wierzchu chrupiąca, a w środku miękka i delikatna. Składniki: • 450 g kaszki kukurydzianej • 2 litry wody • 1 łyżeczka soli • 1/2 łyżeczki pieprzu • kukurydza z puszki do dekoracji

To co kocham
Wybierasz się na Podhale? Koniecznie odwiedź to miejsce! 121

znajomi lub rodzina, którzy nie są w stanie wyobrazić sobie posiłku bez mięsa, tutaj go dostaną, natomiast wegeosobnik dostanie coś roślinnego, co nie będzie ryżem z mieszanką warzyw, starymi ziemniakami lub ociekającymi tłuszczem frytkami. Tutaj jest „fit” Tak jak już wyżej wspomniałem, w KsiążKAwiarni nie dostaniemy bylejakości i tłustych, niezdrowych dań. W większości propozycje w menu(...)pomidorowa i panini z tofu. To te dwie pozycje skradły moje serce. Zupa jest niesamowicie pomidorowa, ale nie czuć w niej koncentratu a pieczone pomidory. Kanapka natomiast jest świeżutka, chrupiąca, a w środku znajdziemy tofu marynowane na miejscu w „tajemnej marynacie” oraz smaczny i łagodny ajwar. Z tego co się dowiadywałem, większość rzeczy jest robiona na miejscu przez

Blendman
Zupa krem z dyni z bekonowym pangrattato 147

Pangrattato – to inaczej chrupiąca posypka powstała z rozdrobnionej\startej bułki podsmażona na oliwie z nutą smakową. Może być z czosnkiem, boczkiem lub ziołami. Moje pangrattato powstaje z czerstwej bułeczki zmiksowanej w malakserze ale nie na tzw bułkę tartą, tylko zostawiam większe kawałeczki, do tego posmak boczku i pieczywo nabiera drugiego życia! Taką posypkę możemy dodawać do zup kremów(...)rozdrabniam całkowicie). Boczek drobno pokroić. Na rozgrzanej patelni usmażyć boczek, dodać rozdrobnioną bułkę, olej, smażyć aż całość będzie chrupka. ZUPA: 1,5 szklanki puree z pieczonej dyni 2 ziemniaki 1 marchew 1 cebula 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 500 ml wody lub wywaru mięsnego\warzywnego przyprawy: sól, pieprz, cayenne, kurkuma, imbir, tymianek świeży lub suszony 1 łyżka oleju rzepakowego

Mój pomysł na
Gulasz doenjang jjigae z tofu i cukinią, czyli koreańska zupa miso 199

preferuję twarde) 2 cebulki dymki lub szczypiorek prażone ziarna sezamu (niekoniecznie, ale my uwielbiamy ) płatki chilli według uznania (opcjonalnie) Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak cebulę, cukinię i paprykę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Do garnka wsypujemy te pokrojone warzywa i odcedzone grzyby, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie, dodajemy(...)warzywa będą miękkie. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone tofu i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Gulasz podajemy z ryżem. Polecam hojnie posypać prażonymi ziarnami sezamu i chrupiącym szczypiorkiem lub pokrojoną cebulką dymką. Dla smakoszy ostrzejszych koreańskich klimatów posypujemy płatkami chilli Smacznego! Artykuł Gulasz doenjang jjigae z tofu i cukinią, czyli koreańska zupa miso pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Smażona kania 127

trujące. Kanię zrobiłam w panierce podobnej do schabowego, ale grzyby przez chwilę moczyłam w roztrzepanym jajku z mlekiem. Moczenie sprawiło, że kotleciki w środku były soczyste, a z wierzchu chrupiące. Musicie koniecznie spróbować takich pysznych kotletów w wersji wegetariańskiej. Składniki: (2 - 3 porcje) 4 kapelusze średniej kani  2 jajka  1 szklanka bułki tartej  1 szklanka mąki pszennej(...)mlekiem, następnie obtoczyć w bułce tartej.  Kotlety smażyć na średnio rozgrzanej patelni do przyrumienienia się każdej ze stron.  Smażona kania dobrze smakuje sama lub według uznania z ziemniakami, czy też makaronem i ulubioną surówką. Zobacz również: schab pieczony z grzybami

Kuchcik gotuje
Zupa ziemniaczano - dyniowa 121

Czy ja już pytałam? czy Wy lubicie zupy? czy jadacie je często? Czy wystarczy na obiad zupa czy musi być drugie danie? U nas jeśli zupa

Moje Małe Czarowanie
Co by tu zjeść… 93

oliwy BBQ. Specjalnie nie przesadzałam z przyprawami, bo mięso tak upieczone jest naprawdę aromatyczne. Podstawą obiadu są oczywiście dodatki. Frytki na pewno lubicie i wiecie jak przyrządzić, żeby były chrupiące. Cała tajemnica polega na obgotowaniu pokrojonych frytek. Mając ugotowane frytki nie muszę się aż tak spieszyć z ich smażeniem jak to ma się w przypadku niegotowanych frytek, które szybko zmieniają(...)obiad gotowy! Grillowana szynka na 4 porcje Składniki: 600 g mięsa od szynki wieprzowej 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 łyżki oleju BBQ o smaku wędzonki 1 łyżeczka soli ½ kg ziemniaków 2 awokado 1 czerwona cebula, mała 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 150 g kwaśnej śmietany sól i czarny pieprz do smaku olej do smażenia frytek Mięso pokrój

codojedzenia
Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola 120

smaku Jak przygotować krem z białych warzyw z serem gorgonzola Warzywa obrać ze skórki i umyć. Cebulę drobno posiekać, białą część pora pokroić w plasterki,  seler, pietruszkę i ziemniaki pokroić w małą kostkę, a kalafiora podzielić na różyczki. Cebulę i pora zeszklić na maśle. Następnie dodać pozostałe warzywa, wymieszać i lekko podsmażyć - zajmie to około 5 minut. Całość zalać(...)podlewając wodą lub bulionem, jeśli zupa będzie zbyt gęsta.  Na koniec zabielić śmietaną. Zupę krem z białych warzyw z serem gorgonzola można podawać udekorowaną cieniutkimi plastrami podsmażonego na chrupiąco boczku, szynki lub innej wędliny, kawałkami sera gorgonzola i grzankami. Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola

Cztery Fajery
Oponki serowe - prosty przepis 165

ileż zaoszczędzonego czasu. Przepis idealny dla zabieganych i niecierpliwych. Z tego przepisu upieczesz pyszne oponki, bo nie są twarde i gumowate. Jedzone jeszcze ciepłe są rewelacyjne, bo lekko chrupiące. Składniki na około 10 oponek: 150 g sera twarogu 150 g mąki orkiszowej jasnej 2 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka wódki(...)krążki o średnicy około 7cm, a środek najlepiej wykroić nakrętką lub maleńkim kieliszkiem smalec roztopić w niskim, szerokim rondlu do temperatury 170`C. Bez termometru temperaturę sprawdzisz wrzucając kawałek ziemniaka. Gdy tłuszcz bulgocze wokół wrzuconego plastra ziemniaka czas na oponki. Smażyć po kilka minut z obudwu stron na złoty kolor. Obok oponek usmaż wykrojone środki. Resztki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Green Potatoes Dumplings 167

zapobiega sklejaniu podczas gotowania).  A teraz do dzieła ;) Ugotowane i przestudzone ziemniaki należy zetrzeć na tarce (lub rozdrobnić w jakikolwiek inny sposób). Do garnka (lub na stolnicy) z ziemniakami dodać jajko, szpinak (świeży trzeba wcześniej podsmażyć na oleju, wystudzić), starty czosnek, sól oraz obie mąki. Ugnieść jednolite ciasto. Powinno ono odchodzić od ręki, nie kleić się. Jeśli chodzi(...)wody i gotujemy ok. 5 min od momentu wypłynięcia. Gotowe kopytka podajemy wedle uznania...  Ja serwowałam dziś kopytka podsmażane na oliwie (przygotowałam je dzień wcześniej) dzięki czemu były chrupiące.  Smacznego

bastalena
Surówka colesław 516

Surówka colesław - świetnie smakuje zarówno z ryżem jak i ziemniakami. Pasuje zarówno na rodzinną imprezę jak i do podania na co dzień. Jej sekret tkwi w prostocie - jest pyszna, tania a jej przygotowanie zajmie wam zaledwie 5 minut. SURÓWKA COLESŁAW. Składniki: pół główki kapusty, 1 cebula, 1 marchewka, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 2 łyżeczki cukru pudru(...)wody i wymieszać z pozostałymi składnikami. Przygotować sos: jogurt, majonez, cukier, ocet sól i pieprz razem wymieszać. Warzywa połączyć z sosem. Surówkę można podawać zaraz po przygotowaniu - wtedy jest chrupiąca, lub po czasie gdy zmięknie, wtedy należy ją odłożyć na ok 2h do lodówki

Pani domowa
Chłodnik litewski z ziemniakami. Regionalne Smaki. Czerwiec 173

czerwcu w kuchni Regionalnych Smaków przygotowałam Chłodnik litewski - zupę dobrą na upały, pełną młodych, chrupiących warzyw i aromatycznej zieleniny. Przepis na tą zupę zapożyczyliśmy od Litwinów, dziś jest ona szczególnie popularna na terenach Suwalszczyzny i Podlasia. Chłodnik litewski przygotowuje się z młodych buraczków lub botwiny i buraczków. Stare przepisy podają, że wywar z buraków należy  rozprowadzić śmietaną. Dziś zastępuje(...)litewski podaje się z gotowanymi na twardo jajkami, szyjkami rakowymi oraz z kawałkami pieczonej cielęciny, indyka lub kurczaka. W wersji wegetariańskiej dodaje sie gotowane szparagi lub młode ziemniaczki. Jeśli ziemniaki podawane są na ciepło, to serwuje się je na osobnym talerzu. W upalne dni do chłodnika dodaje się kostki lodu. Podanie chłodnika z ugotowanymi, wystudzonymi ziemniakami, to mój pomysł, który

Codziennik Kuchenny
Tosty z masłem czosnkowym 263

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapiekanki. Chciałam Wam dzisiaj zaproponować przykładową wariację, oczywiście składniki jakich użyjecie oczywiście zależy od nas samych, od tego co

Kuchnia Pełna Pasji
Sasznie 184

ziemniaczanych są Sasznie wypełnione masą twarogową.  Składniki na 12- 15 sztuk: 1,5 kg ziemniaków 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajo sól  pieprz olej do smażenia 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić do wystudzenia, obrać ze skórki, rozdrobnić w ręcznej prasce lub ugnieść jak zwykle na obiad. Do masy ziemniaczanej dodać jajo, mąkę(...)Sasznie podajemy z kwaśnym mlekiem lub z kefirem, idealnym dodatkiem będą również sałatki i surówki. Sasznie nie powinny być zbyt grube, aby dobrze się usmażyły. Najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące są podawane na gorąco. Farsz: 20 dag twarogu 1 cebula tłuszcz do smażenia sól pieprz 1. Cebulę blanszujemy. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajo, sól, pieprz oraz przygotowaną cebulę

Apetyczna babeczka
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 171

nimi, to wychodzi, że przeciętne statystyczne  3-osobowe gospodarstwo domowe wyrzuca do śmieci 3 kg jedzenia tygodniowo. Wyobraźcie sobie standardowe zakupy, których waga da 3 kg. Wyobraźcie sobie ziemniaki, marchew, chleb, wędliny...i tak dalej. Te 3 kg to spora ilość, którą można podarować innym ludziom. I możemy to zrobić kontaktując się z Bankami Żywności. Może nie tak dosłownie(...)owinąć folią spożywczą i zamrozić. Praktykuję ten sposób od lat. Chleb rozmrażamy i mamy świeży. A jeśli wrzucimy go na kilka minut do piekarnika (po rozmrożeniu) to mamy ciepły, chrupiący i pachnący. Pieczenie mięsne Standardowo - folia i do zamrażarki. Można jeszcze przygotować sos chrzanowy lub musztardowy i udusić w nim mięso. Kolejnego dnia mamy pyszny obiad. Ciasto Większość ciast też

Codzienna kuchnia niecodzienna