chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:128/181)

Bhajan Cafe w Krakowie - wegańsko, wegetariańsko i pysznie 120

mlekiem i przyprawami (11 zł) mango lassi - indyjski jogurtowy koktajl z mango (12 zł) adrak chai - rozgrzewający i poprawiający trawienie napój imbirowy (10 zł) jako czekadełko dostajemy cienkie i chrupiące chlebki z mąki z ciecierzycy z sosami. Bardzo fajnym pomysłem w menu są zestawy dla 1, 2 czy 4 osób. W ten sposób mamy możliwość spróbowania różnych dań oferowanych przez(...)osób, w którego skład wchodzą: panir makhani (ser indyjski w kremowym sosie pomidorowym),  pakora (panierowane w mące z ciecierzycy smażone warzywa) i alu parahta (placek indyjski nadziewany ziemniakami) (49 zł) pożywny zestaw dla 1 osoby, w którego skład wchodzi kofta (pulpeciki warzywne w sosie) i cawal (prosty ryż basmati) (29 zł)) harabhara kabab (kotleciki warzywne) i cawal (prosty ryż

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z dyni i chipsami z jarmużu 136

Tyle już słyszałam o jarmużu, jest bardzo zdrowy i trzeba go uwzględnić w jadłospisie. Dzisiaj połączyłam jarmuż z dynią. Dynię oskrobać ze skóry, wyjąć gniazda nasienne

Kuchnia Pokoleń
20 przepisów na obiad jesienią! 153

uzyskasz frittatę grzybową, możesz dodać pomidory malinowe, oliwki, bądź ulubiony ser. Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym pomysłem na frittatę! WIĘCEJ 2. PLACKI ZIEMNIACZANE MOJEJ BABCI I znowu ziemniaki! I to w formie placków. Ale chyba nie znam nikogo kto nie lubi placków ziemniaczanych, w moim domu nie wiem czemu nazywano je "blinami", chociaż z blinami na drożdżach(...)tłuszczu placki ziemniaczane- blinami. Podawała je zazwyczaj -chociaż to słowo nad wyrost, po prostu zdejmowała na talerz gorące prosto z patelni, a my prawie parząc palce, od razu takie chrupiące, pałaszowaliśmy z cukrem bądź z cukrem i  śmietaną- taka wersja niskokaloryczna heheheh.  WIĘCEJ 3.  MAKARON Z KURCZAKIEM PO WŁOSKU!  Przepyszny makaron z kurczakiem z mocno pomidorowym

SMYKWKUCHNI
Piekielne udka z kurczaka 191

się dobrze osuszyć kurczaka po umyciu. Smażymy kurczaka przez 3-4 minuty po czym odwracamy go na drugą stronę. Smażenie w wysokiej temperaturze powoduje że skórka będzie bardziej chrupiąca. Gdy udko jest wstępnie obsmażone z obu stron, zmniejszamy temperaturę na średnią i smażymy (najlepiej pod przykryciem) dalsze około 30 minut przekładając je dwukrotnie w tym czasie, 15 minut przed końcem(...)naciąć nożem i po prostu sprawdzić czy mięso jest w środku białe. Jeśli jest ok to zdejmujemy go z patelni i odczekujemy kilka minut przed podaniem. Podajemy z gotowanymi ziemniakami, frytkami, ryżem lub jak u mnie (najzdrowiej) z kaszą gryczaną, dekorujemy mocno podsmażoną cebulką. Koszt: 4 zł (bardzo tanie rozwiązanie, a obiad zacny

Tanie przepisy studenckie
placki ziemniaczane 305

ścieramy na bardzo drobnej tarce, na tzw. papkę. 2. Cebule obieramy z łupiny i mielimy lub także ścieramy na tarce, po czym dodajemy do startych ziemniaków. 3. Do naszej ziemniaczano-cebulowej masy wbijamy cale jajka i dodajemy mąkę. 4. Na koniec masę przyprawiamy sola i pieprzem. 5. Na rozgrzany tłuszcz, łyżką nakładamy niewielkie porcje, naszej masy ziemniaczanej i smażymy(...)duży ogień, będzie powodował, ze placki szybko będą nam się przypalać, a w środku będą surowe, natomiast za mały ogień spowoduje, ze placki będą się rozpadać i nie będą chrupiące. Placki te, idealnie komponują się, podawane ze śmietaną, gulaszem, czy tez rożnymi sosami, np z sosem grzybowym. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Sałatka nicejska z tuńczykiem 57

cudowną kompozycję, która opiera się na kilku prostych składnikach. Co jednak sprawia, że kontrowersje wokół sałatki nicejskiej wydają się nie mieć końca? Według większości szefów kuchni dodanie do niej ziemniaków oraz fasolki szparagowej, to wręcz świętokradztwo! Z czego składa się więc tradycyjny przepis na sałatkę nicejską i dlaczego narosło wokół niego tyle rozbieżności? Otóż miejscowi, czyli nicejscy konserwatyści uważają(...)bazie octu winnego. Chociaż nasz przepis mocno trzyma się tradycji, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś dopasował go do własnych upodobań smakowych. Przepisy na sałatkę nicejską często zawierają gotowane ziemniaki, fasolkę szparagową, rzodkiewkę, a nawet bób. Decyzja należy do Ciebie. Zapraszamy! Sałatka nicejska z tuńczykiem Składniki: czerwone, dojrzałe pomidory: 3 szt. sałata rzymska: kilka liści jajka z wolnego wybiegu, ugotowane

Kuchnia Na Wypasie
Chipsy z buraków 174

buraków są bardzo ciekawe w smaku, bo jak to buraczek… są lekko słodkie. Posypane solą smakują genialnie! Nie wiem jak Wy, ale lubię takie połączenia Aby chipsy były chrupiące i dobrze wypieczone, musimy piec je około godziny, ale naprawdę warto, tak samo jak warto przyrządzić chipsy z cukinii czy chipsy z marchewki . Warzywne przekąski są nie tylko zdrowe(...)jednak według mnie same warzywa są na tyle smaczne, że dodatek soli wystarczy… a smaczne są i bez niej, a na pewno zdrowsze Zobacz też: Chipsy z fioletowych ziemniaków Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika Przepis na chipsy z buraków Drukuj przepis Czas gotowania: 1 godzina Składniki średni burak 2 łyżki oleju papier do pieczenia opcjonalnie: sól Przepis 1 Buraka

Kuchnia Bazylii
Różowe schabowe z fioletowymi chipsami i musem jabłkowym 131

Extra Virgin pół łyżeczki soli łyżka posiekanej natki pietruszki starta skórka z połowy limonki mus jabłkowy z rozmarynem: duże jabłko gałązka rozmarynu łyżka wody Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Ziemniaki szorujemy i kroimy w 1-2 mm plasterki. Nacieramy je olejem i solą i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Taką ilość piekłam na 2 blachy, przez 20 minut(...)soli i pieprzu. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w jajku i różowej panierce. Smażymy z obu stron. Burak szybko ciemnieje, więc po usmażeniu, kotlety możemy jeszcze delikatnie opruszyć pudrem buraczanym. Chrupiące, […] Artykuł Różowe schabowe z fioletowymi chipsami i musem jabłkowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
PLACKI ZIEMNIACZANE Z CUKREM 208

ścieramy na bardzo drobnej tarce, na tzw. papkę. 2. Cebule obieramy z łupiny i mielimy lub także ścieramy na tarce, po czym dodajemy do startych ziemniaków. 3. Do naszej ziemniaczano-cebulowej masy wbijamy cale jajka i dodajemy mąkę. 4. Na koniec masę przyprawiamy sola i pieprzem ziołowym. 5. Na rozgrzany tłuszcz, łyżką nakładamy niewielkie porcje, naszej masy ziemniaczanej i smażymy(...)duży ogień, będzie powodował, ze placki szybko będą nam się przypalać, a w środku będą surowe, natomiast za mały ogień spowoduje, ze placki będą się rozpadać i nie będą chrupiące. 6. Na koniec posypujemy cukrem. Jemy cieple. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i tzatziki 188

dobry, Dziś mam dla Was przepis na wegetariańskie burgery, w których kotleta zastąpiłam pysznym bakłażanem przygotowanym w panierce z orzechów włoskich i parmezanu. Złociste plastry, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują świetnie w towarzystwie bułeczki, świeżych warzyw i niezawodnego  sosu tzatziki , na który przepis podałam Wam w sobotę. Bakłażany, dzięki swojej mięsistej konsystencji, świetnie zastępują mięso(...)dzisiejsze hamburgery. Połączenie oberżyny i orzechów włoskich to inspiracja kuchnią gruzińską, którą bardzo lubię. Spróbujcie, naprawdę dobrze się razem komponują! Bakłażany z dzisiejszego przepisu możecie także podać z dodatkiem ziemniaków i surówki, czy z makaronem z pesto jak w tym przepisie . Zamiast smażyć, możecie je upiec w piekarniku.  Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i sosem tzatziki przepis własny

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" 293

mąki pszennej75 ml wody100 ml mlekajajkołyżka octu1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaodrobina soli i pieprzuponadto:vegetaolej do smażeniaRyba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, pokroić w słupki - smażyć w rozgrzanym oleju do zrumienienia.Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko z wodą, jajkiem  i octem zmiksować,  następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie(...)przyprawiamy niewielka ilością vegety. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej*. Smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Przekładamy na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z dowolną surówką.* zaleca się smażenie ryby w dość głębokim tłuszczuMoje posty

Słodka Strona
Pikantne udka z kurczaka 69

świeży czosnek oraz świeżą cebulę. Jeśli preferujecie czosnek w granulkach i cebulę w proszku to możecie oczywiście ich użyć. Aby kurczak po upieczeniu był soczysty w środku i miał chrupiącą skórkę na zewnątrz, warto jest go piec w wysokiej temperaturze. Taką temperaturą jest około 210-215 stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia warto jest również przewrócić mięso kilkukrotnie(...)dodatek, z którym bardzo często serwuję udka z kurczaka to sos tzatziki . Po upieczeniu podaję udka z kurczaka tylko i wyłącznie z tymże sosem, nie serwuję dodatkowo do nich ziemniaków, ryżu bądź innych ekstra dodatków. Inne dodatki z jakimi podać można pikantne udka z kurczaka to surówki na przykład z kapusty kiszonej , Colesław, sałaki typu do grilla bądź sosy takie

MeCooks
Gulasz wołowy z winem i kurkami 120

Trochę to odległe czasy, ha ha Słoninę lub boczek pokroić w drobną kostkę, cebulę w piórka. Na patelnię wrzucić masło i rozgrzać patelnię. Obsmażyć słoninkę, aż powstaną chrupiące skwarki, wrzucić cebulę i smażyć aż zmięknie. Zdjąć wszystko z patelni i dodać pokrojone mięso w małe kawałki. Wlać wino i smażyć aż wino prawie wyparuje. Dodać słoninę i cebulkę, grzyby pokrojone(...)potrzeby dolewać wodę. Można zagęścić sos 1 łyżką mąki wymieszaną w małej ilości wody. Wlać tak rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu, wymieszać i zagotować. Podawać z kaszą lub ziemniakami, kaszą kluseczkami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Pączki pomarańczowo-rumowe z serka homogenizowanego – najszybsze 198

pączki za szybko się przypalą, a w zbyt niskiej wchłoną za dużo tłuszczu. Jeśli nie macie termometru, możecie sprawdzić temperaturę oleju wrzucając do niego odrobinę ciasta albo kawałek surowego ziemniaka – powinien zacząć od razu skwierczeć i w ciągu 40 sekund do minuty zrobić się rumiany. Do nakładania ciasta szykujemy sobie dwie łyżki, moczymy je w gorącym tłuszczu żeby ciasto(...)Gorące przekładamy na papierowy ręcznik żeby odciągnąć nadmiar tłuszczu, przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Najlepsze są świeże i jeszcze lekko ciepłe. Skórka jest lekko chrupiąca, środek mięciutki i sprężysty. Pomarańcza, odrobina cukru i rum robią swoje – w przeciwieństwie do pączków bez tych dodatków, te mają zdecydowany i wyraźny smak. SKŁADNIKI 1 opakowanie XXL serka Danio

Karo in the Kitchen
Inny Wymiar w sercu Warszawy 155

Grotka, czyli jajka od kur, chowanych zgodnie z fazami księżyca… ( więcej o tych niezwykłych jajkach przeczytacie tu ).  Fani mielonego niech nie spodziewają się owala/mięsnej kulki z ziemniakami, (taki możemy zjeść u kochanej Babci podczas niedzielnego obiadu) Inny wymiar proponuję nam polską wersję burgera w bułce wypiekanej na miejscu, polskimi burakami oraz świeżym chrzanem (29 zł). W karcie dań(...)pasternaku.  Kolejnym ciekawym rozdziałem w karcie są podpłomyki, zapomniane i niedocenione przez współczesną Polską kuchnię. Grecy mają swoją pite, Włosi pizzę a Polacy?? Otóż mamy podpłomyki, czyli drożdżowe chrupiące placki wypiekane w piecu, o którym Inny Wymiar smacznie przypomina do wyboru jest pięć rodzajów m in. ze szpinakiem, albo chrupiącym boczkiem czy też łososiem

Wylizany Rondel
Placki z cukinii z fetą i ziołami – wariacja na temat Kolokithokeftedes 189

Letnie placki – cukinia rośnie jak szalona! Najsmaczniejsze okazy to te najmłodsze, wielkości wężowego ogórka. Jędrne, zwarte, chrupiące. A placki z cukinii to świetny letni zamiennik dla placków ziemniaczanych – z fetą i ziołami, z jogurtem czy sosem tzatziki – pyszny lekki obiad tanio i do syta. Cukinie myjemy, zostawiamy w skórce. Ścieramy 2/3 cukinii na tarce o dużych i 1/3 na tarce(...)wykładamy na sito i zostawiamy, żeby puściła wodę. Kilka razy ręcznie odciskamy. Cebulkę obieramy i bardzo drobno siekamy. Drobniutko siekamy też wszystkie zioła. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach ziemniaki, zostawiamy je na sicie żeby woda odciekła. W misce mieszamy zioła, cebulkę, starte ziemniaki i kolejny raz mocno odciśniętą w dłoniach cukinię z jajkami i mąką. Solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek

Karo in the Kitchen
Tradycyjne panierowane kotlety schabowe. Smaczne i chrupiace. 255

Kotlety schabowe panierowane, tradycyjne danie tzw."nieśmiertelny schaboszczak",bardzo smaczny,chrupki,a przy tym soczysty. Polecam :)   Składniki - 4 grubsze plastry ze środkowej części schabu - 2

Kuchnia z widokiem na ogród
Placuszki z kaszy gryczanej – kuchnia podkarpacka 185

jako dodatek do mięs i sosów. Jednak równie często wykorzystuje się ją jako główny składnik farszu do gołąbków ( gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami , gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami ), czy pierogów ( dukielskie pierogi z kaszą gryczaną i mięsem ). Kaszą gryczaną nadziewa się również drób ( kaczka nadziewana po chłopsku ). Bywa ona także zapiekana ( kasza gryczana po gospodarsku ), a nawet podaje(...)podobny do placków ziemniaczanych. W skład masy, z której przygotowuje się placuszki, poza kaszą wchodzą warzywa korzeniowe oraz cebula i czosnek, dzięki czemu mają one spójną konsystencję, są lekko chrupiące, ale przede wszystkim są bardzo smaczne. Przepis pochodzi z publikacji „Czarnożecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnożecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania

Trzeci talerz
Zdrowa pizza orkiszowa z batatami i nerkowcami 132

batatami, nerkowcami i domowym sosem pomidorowym to nasza druga ulubiona fit pizza (obok Pizzy orkiszowej z mozzarellą i pomidorami ), w której gustuje cała nasza rodzinka. Połączenie słodkich batatów, z chrupiącymi orzechami, słodko-kwaśną bazą pomidorową i odrobiną mozzarelli jest przepyszne (weganie mogą pominąć mozzarellę i dać więcej nerkowców). Pizza znika na ciepło, jak również na zimno nie potrafi dotrwać(...)pizze. Ja często piekę dwie, a z pozostałego ciasta robię chlebek o nazwie Focaccia. Ciasto na pizze można przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki. Bataty, to słodkie ziemniaki zaliczane do tzw. grupy superfoods i w przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków, zaliczane również do codziennej „Piątki warzyw i owoców”, którą powinniśmy spożywać. Bataty to bogate źródło witamin

Moja Delicja
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 176

pokruszony ser Stilton (lub inny z niebieską pleśnią) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszać, aż do rozpuszczenia. Steki wyłożyć na talerze, dodać sos pieczarkowy. Ja podałam w towarzystwie puree z ziemniaków i sałatki z surowego brokuła . * O tym Gordon nie wspomina w swojej książce. Ale ja skorzystałam akurat z pomysłu Pascala i uważam, że świetnie ten pomysł się sprawdził w przypadku(...)autorytet kulinarny – przyprawia i solą i pieprzem, po drugie Pascal wspominał, że sól posypana na stronę steka, na której zaczniemy smażenie, sprawia, że uzyskujemy z tej strony lekko chrupiącą skórkę i dopiero przed odwróceniem na drugą stronę przyprawiamy drugą stronę (i tak właśnie zrobiłam), a po trzecie Gordon prezentuje technikę polewania masłem smażonych potraw, które dodatkowo nawilża smażone kawałki

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania