mięso z kurczaka, listek, ziele i pieprz ziarnisty - gotujemy powoli około 15 minut. W razie konieczności zdejmujemy z powierzchni 'szumowiny'. Krok 2. Następnie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, startą marchew, podsmażony boczek i cebulkę, posiekaną zieleninę i przyprawy - gotujemy powoli przez kolejne 15 minut. Na około 5 minut przed końcem gotowania, do zupy dodajemy przygotowane wcześniej zacierki, zupę(...)minut). Krok 3. Wyjmujemy z zupy mięso z kurczaka, obieramy z kości i skóry, kroimy na kawałeczki i wrzucamy z powrotem do zupy. Zupę podajemy gorącą z kromką świeżego, chrupiącego chleba, posypujemy świeżą, posiekaną zieleniną :) Smacznego :) Zobacz inne fantastyczne przepisy na domowe zupy dla całej rodziny
Moja Książka Kucharskapolania olej kokosowy – do smażenia Fit placki z dyni – przygotowanie Dynię obieramy, i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przyznać muszę, że trochę się przy tym namęczyłam. Ziemniaki dużo prościej zetrzeć. W drobną kosteczkę kroję też cebulkę, wbijam do tego jaja i zasypuję mąką. Nie czekam aż odcieknie. Doprawiam solą himalajską i smażę placuszki na oleju kokosowym(...)minimum. Mu lubimy bardziej spieczone – co widać na załączonym obrazku. Ale można oczywiście smażyć krócej. Placki z dyni są bardzo delikatne w smaku. A z wierzchu chrupiące. W połączeniu z jogurtem naturalnym – najlepiej typu greckiego – stanowią idealne danie obiadowe, chociaż można je zjeść także na kolację. Dla tych, co nie liczą kalorii a lubią placki na słodko
Matylda GotujeRozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe dni. Delikatny aromat cebuli daje cudowne doznania naszym kubkom smakowym. I jeszcze te chrupiące grzanki... Mniam! Zupa cebulowa Składniki: 3 duże cebule 2 L bulionu warzywnego lub drobiowego 1 średnia marchewka liść laurowy szczypta słodkiej papryki szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz dodatkowo: grzanki lub inne pieczywo Przygotowanie: Ugotować bulion z liściem laurowym i marchewką(...)bulionu. Gotować ok 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zmiksować zupę. Podawać z grzankami! Smacznego! Ps Zupę można zagęścić np poprzez dodanie pokrojonego w kostkę ziemniaka, którego później z całą zupą zmiksujemy
Tagebuch po polskuzachwycił! Najlepszy boczek jaki jedliśmy! Idealny! Mięso rozpływało się w ustach! Tego smaku nie możemy zapomnieć! Dla kontrastu wybraliśmy dorsza - był bardzo dobry - idealnie przyrządzony, z puree ziemniaczanym, chrupiącymi warzywami i sosem z masłem rakowym! Nic dodać nic ująć! I pewnie gdyby nie ten boczek można byłoby się rozpływać nad tymi smakami, ale boczek przyćmił wszystko! Alewino.pl będzie miejscem(...)serca również to miejsce polecamy! Strona / FB Tatar wołowy, popcorn z komosy ryżowej, młoda cebulka marynowana w hibiskusie, żółtko sherry (43zł) Dorsz beurre blanc z pomarańczami i masłem rakowym, ziemniak, młode warzywa (60zł) Boczek ze świnki złotnickiej, zielona fasola, jabłko, cebula (45zł
Plate of Joygłówne skrzypce. Tak właśnie fasolkę szparagową traktuje się w kuchni śródziemnomorskiej, czego efektem są potrawy idealne do letniego menu. Co ważne, nie rozgotowuje się jej, lecz jada jędrną i chrupiącą. Myślę, że warto jest się przyjrzeć śródziemnomorskim zwyczajom i przenieść je do naszych domów. W moim zagościła przepyszna sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i aromatyzowaną cebulką. Przepis(...)dania śródziemnomorskie wykorzystujące fasolkę szparagową, to od razu przychodzą mi na myśl dwa pyszne dania: sałatka nicejska (pomidory, zielona fasolka, tuńczyk, jajka, anchois, sos winegret) oraz makaron z pesto, ziemniakami i zieloną fasolką rodem z liguryjskiej Genui. Zagłębiając się w temat odkryjemy o wiele więcej ciekawych receptur wykorzystujących oliwę, cytrynę, świeże zioła i inne aromatyczne składniki. Z fasolki przygotowuje się
Chilli Czosnek i Oliwamlekiem i przyprawami (11 zł) mango lassi - indyjski jogurtowy koktajl z mango (12 zł) adrak chai - rozgrzewający i poprawiający trawienie napój imbirowy (10 zł) jako czekadełko dostajemy cienkie i chrupiące chlebki z mąki z ciecierzycy z sosami. Bardzo fajnym pomysłem w menu są zestawy dla 1, 2 czy 4 osób. W ten sposób mamy możliwość spróbowania różnych dań oferowanych przez(...)osób, w którego skład wchodzą: panir makhani (ser indyjski w kremowym sosie pomidorowym), pakora (panierowane w mące z ciecierzycy smażone warzywa) i alu parahta (placek indyjski nadziewany ziemniakami) (49 zł) pożywny zestaw dla 1 osoby, w którego skład wchodzi kofta (pulpeciki warzywne w sosie) i cawal (prosty ryż basmati) (29 zł)) harabhara kabab (kotleciki warzywne) i cawal (prosty ryż
Kulinarne przygody GatityTyle już słyszałam o jarmużu, jest bardzo zdrowy i trzeba go uwzględnić w jadłospisie. Dzisiaj połączyłam jarmuż z dynią. Dynię oskrobać ze skóry, wyjąć gniazda nasienne
Kuchnia Pokoleńuzyskasz frittatę grzybową, możesz dodać pomidory malinowe, oliwki, bądź ulubiony ser. Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym pomysłem na frittatę! WIĘCEJ 2. PLACKI ZIEMNIACZANE MOJEJ BABCI I znowu ziemniaki! I to w formie placków. Ale chyba nie znam nikogo kto nie lubi placków ziemniaczanych, w moim domu nie wiem czemu nazywano je "blinami", chociaż z blinami na drożdżach(...)tłuszczu placki ziemniaczane- blinami. Podawała je zazwyczaj -chociaż to słowo nad wyrost, po prostu zdejmowała na talerz gorące prosto z patelni, a my prawie parząc palce, od razu takie chrupiące, pałaszowaliśmy z cukrem bądź z cukrem i śmietaną- taka wersja niskokaloryczna heheheh. WIĘCEJ 3. MAKARON Z KURCZAKIEM PO WŁOSKU! Przepyszny makaron z kurczakiem z mocno pomidorowym
SMYKWKUCHNIsię dobrze osuszyć kurczaka po umyciu. Smażymy kurczaka przez 3-4 minuty po czym odwracamy go na drugą stronę. Smażenie w wysokiej temperaturze powoduje że skórka będzie bardziej chrupiąca. Gdy udko jest wstępnie obsmażone z obu stron, zmniejszamy temperaturę na średnią i smażymy (najlepiej pod przykryciem) dalsze około 30 minut przekładając je dwukrotnie w tym czasie, 15 minut przed końcem(...)naciąć nożem i po prostu sprawdzić czy mięso jest w środku białe. Jeśli jest ok to zdejmujemy go z patelni i odczekujemy kilka minut przed podaniem. Podajemy z gotowanymi ziemniakami, frytkami, ryżem lub jak u mnie (najzdrowiej) z kaszą gryczaną, dekorujemy mocno podsmażoną cebulką. Koszt: 4 zł (bardzo tanie rozwiązanie, a obiad zacny
Tanie przepisy studenckieścieramy na bardzo drobnej tarce, na tzw. papkę. 2. Cebule obieramy z łupiny i mielimy lub także ścieramy na tarce, po czym dodajemy do startych ziemniaków. 3. Do naszej ziemniaczano-cebulowej masy wbijamy cale jajka i dodajemy mąkę. 4. Na koniec masę przyprawiamy sola i pieprzem. 5. Na rozgrzany tłuszcz, łyżką nakładamy niewielkie porcje, naszej masy ziemniaczanej i smażymy(...)duży ogień, będzie powodował, ze placki szybko będą nam się przypalać, a w środku będą surowe, natomiast za mały ogień spowoduje, ze placki będą się rozpadać i nie będą chrupiące. Placki te, idealnie komponują się, podawane ze śmietaną, gulaszem, czy tez rożnymi sosami, np z sosem grzybowym. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachcudowną kompozycję, która opiera się na kilku prostych składnikach. Co jednak sprawia, że kontrowersje wokół sałatki nicejskiej wydają się nie mieć końca? Według większości szefów kuchni dodanie do niej ziemniaków oraz fasolki szparagowej, to wręcz świętokradztwo! Z czego składa się więc tradycyjny przepis na sałatkę nicejską i dlaczego narosło wokół niego tyle rozbieżności? Otóż miejscowi, czyli nicejscy konserwatyści uważają(...)bazie octu winnego. Chociaż nasz przepis mocno trzyma się tradycji, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś dopasował go do własnych upodobań smakowych. Przepisy na sałatkę nicejską często zawierają gotowane ziemniaki, fasolkę szparagową, rzodkiewkę, a nawet bób. Decyzja należy do Ciebie. Zapraszamy! Sałatka nicejska z tuńczykiem Składniki: czerwone, dojrzałe pomidory: 3 szt. sałata rzymska: kilka liści jajka z wolnego wybiegu, ugotowane
Kuchnia Na Wypasieburaków są bardzo ciekawe w smaku, bo jak to buraczek… są lekko słodkie. Posypane solą smakują genialnie! Nie wiem jak Wy, ale lubię takie połączenia Aby chipsy były chrupiące i dobrze wypieczone, musimy piec je około godziny, ale naprawdę warto, tak samo jak warto przyrządzić chipsy z cukinii czy chipsy z marchewki . Warzywne przekąski są nie tylko zdrowe(...)jednak według mnie same warzywa są na tyle smaczne, że dodatek soli wystarczy… a smaczne są i bez niej, a na pewno zdrowsze Zobacz też: Chipsy z fioletowych ziemniaków Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika Przepis na chipsy z buraków Drukuj przepis Czas gotowania: 1 godzina Składniki średni burak 2 łyżki oleju papier do pieczenia opcjonalnie: sól Przepis 1 Buraka
Kuchnia BazyliiExtra Virgin pół łyżeczki soli łyżka posiekanej natki pietruszki starta skórka z połowy limonki mus jabłkowy z rozmarynem: duże jabłko gałązka rozmarynu łyżka wody Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Ziemniaki szorujemy i kroimy w 1-2 mm plasterki. Nacieramy je olejem i solą i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Taką ilość piekłam na 2 blachy, przez 20 minut(...)soli i pieprzu. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w jajku i różowej panierce. Smażymy z obu stron. Burak szybko ciemnieje, więc po usmażeniu, kotlety możemy jeszcze delikatnie opruszyć pudrem buraczanym. Chrupiące, […] Artykuł Różowe schabowe z fioletowymi chipsami i musem jabłkowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogścieramy na bardzo drobnej tarce, na tzw. papkę. 2. Cebule obieramy z łupiny i mielimy lub także ścieramy na tarce, po czym dodajemy do startych ziemniaków. 3. Do naszej ziemniaczano-cebulowej masy wbijamy cale jajka i dodajemy mąkę. 4. Na koniec masę przyprawiamy sola i pieprzem ziołowym. 5. Na rozgrzany tłuszcz, łyżką nakładamy niewielkie porcje, naszej masy ziemniaczanej i smażymy(...)duży ogień, będzie powodował, ze placki szybko będą nam się przypalać, a w środku będą surowe, natomiast za mały ogień spowoduje, ze placki będą się rozpadać i nie będą chrupiące. 6. Na koniec posypujemy cukrem. Jemy cieple. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachdobry, Dziś mam dla Was przepis na wegetariańskie burgery, w których kotleta zastąpiłam pysznym bakłażanem przygotowanym w panierce z orzechów włoskich i parmezanu. Złociste plastry, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują świetnie w towarzystwie bułeczki, świeżych warzyw i niezawodnego sosu tzatziki , na który przepis podałam Wam w sobotę. Bakłażany, dzięki swojej mięsistej konsystencji, świetnie zastępują mięso(...)dzisiejsze hamburgery. Połączenie oberżyny i orzechów włoskich to inspiracja kuchnią gruzińską, którą bardzo lubię. Spróbujcie, naprawdę dobrze się razem komponują! Bakłażany z dzisiejszego przepisu możecie także podać z dodatkiem ziemniaków i surówki, czy z makaronem z pesto jak w tym przepisie . Zamiast smażyć, możecie je upiec w piekarniku. Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i sosem tzatziki przepis własny
Chilli Czosnek i Oliwamąki pszennej75 ml wody100 ml mlekajajkołyżka octu1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaodrobina soli i pieprzuponadto:vegetaolej do smażeniaRyba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, pokroić w słupki - smażyć w rozgrzanym oleju do zrumienienia.Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko z wodą, jajkiem i octem zmiksować, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie(...)przyprawiamy niewielka ilością vegety. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej*. Smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Przekładamy na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z dowolną surówką.* zaleca się smażenie ryby w dość głębokim tłuszczuMoje posty
Słodka Strona