chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:120/181)

Kajzerki 156

wsypujemy cukier i 4 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i pod przykryciem odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zaczyn wlewamy do przesianej mąki, wymieszanej z solą, jajkami, ziemniakiem. Całość mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta 1-2 minuty, potem wyrabiamy ręcznie żeby ciasto ładnie odchodziło od ręki i od miski. Jak jest za mokre podsypujemy(...)suche dodajemy 3 łyżki oleju. Po wyrobieniu przykryte/zapakowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut, można odstawić w worku do lodówki na całą noc i rano wypiec fantastyczne chrupiące bułki. Po wyjęciu ciasto zagniatamy, dzielimy na kulki i wyrabiamy ręcznie bułki, które układamy na blachę(możemy jeszcze na 30 min. przykryć) smarujemy rozbitym jajkiem... ...posypujemy nasionami

chleba naszego
Domowy hamburger wołowy z frytkami 168

pomidora, ogórka, piórka cebuli. Na tym ułożyć kotlet i przesmarować go lekko ketchupem. Przykryć drugim kawałkiem bułki. Frytki Składniki: ziemniaki olej rzepakowy do smażenia sól do smaku ketchup, majonez Ziemniaki obrać, pokroić w dowolnej grubości słupki. Wypłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem lub czystą bawełnianą ściereczką.  W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Na mocno rozgrzany(...)rumienić wyjąć je z tłuszczu, przełożyć do pustego garnka i przykryć. Po około 4-5 minutach, frytki z powrotem włożyć do gorącego tłuszczu i dosmażyć. W taki sposób uzyskacie chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku frytki, które nie będą ani twarde, ani suche. Frytki po wyjęciu i odsączeniu na papierowym ręczniku, lekko posolić. Do frytek podać majonez i ketchup

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krem pieczarkowy z boczkiem 148

Składniki - 40 dag pieczarek - 10 dag wędzonego boczku - 4 ziemniaki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - vegeta - 1 łyżka oleju - 1 łyżka masła - mała śmietana 18% - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie Warzywa i pieczarki umyć, obrać, i drobno pokroić ( kilka pieczarek pokroić w plastry i odłożyć ). Zalać 2 L wody i gotować do miękkości(...)Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i Vegetą. Boczek pokroić w kostkę i wytopić aż będzie chrupiący. Na drugiej patelnia na maśle i oleju zrumienić plastry pieczarek i dodać przed końcem gotowania. Zupę udekorować kleksem śmietany. Dodać boczek i posypać natką. Uwaga – sprawdzona rada 1)       nie jest koniecznością ale jeżeli ktoś chce poprawić smak zupy można

Świat Smaku
Placki ziemniaczane bez mąki 54

równie smaczne, tak samo łatwo się smażyły, ja nie widzę jakiejś znaczącej różnicy. Są może trochę bardziej miękkie. Jeżeli jednak i tak smażycie je na sporej ilości oleju, będą chrupiące. Moje dodatkowo lądują w piekarniku. Smażąc kolejne porcje, poprzednie daję do piekarnika, żeby podać od razu wszystkie. Najczęściej jemy je z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Tym razem zjadłyśmy(...)zależy od ich i wielkości i grubości. A, i jeszcze jedno. Normalnie do placków dodaję majeranek, tym razem z niego zrezygnowałam. Placki wyszły równie pyszne. Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 20 placków) Obrane ziemniaki myjemy i trzemy na tarce na najmniejszych oczkach, wykładamy na gęstym

Kardamonovy
FRYTKI PO BELGIJSKU + FILMIK 291

miękkimi w środku  ziemniakami  rozpływają się zarówno Belgowie, jak i odwiedzający kraj turyści. Cały sekret belgijskich frytek ukryty jest w sposobie ich przygotowania. Frytki belgijskie zagotowujemy, lub moczymy we wrzątku c cukrem, nstępnie  smażone są bowiem nie raz, jak tradycyjne frytki, ale dwa razy. Polecam przepis.     SKŁADNIKI :  ziemniaki - ilość uzależniona od ilości frytek(...)PRZYGOTOWANIE :   Do przygotowania frytek najlepiej wybrać ziemniaki mączyste, takie, które mają dużą zawartość skrobi (ok. 15 proc.). Dzięki temu dobrze się smażą z zewnątrz, a w środku pozostają pulchne. Odmiany ziemniaków, których najlepiej użyć to m.in.: Lord, Glada, Augusta, Etiuda, Finezja, Fresco, Pasat. Jeśli chcesz, by twoje frytki belgijskie miały piękny, złoty kolor po usmażeniu, zagotuj

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa z kurkami i warzywami 111

Zupa z kurkami i warzywami, z kilkoma plasterkami wędzonego boczku, zabielana słodką śmietanką. Pyszna i pożywna. Dla nas obowiązkowo ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Polecam również

Moja Delicja
Gniazdka ziemniaczane z jajkami 111

Przepis na przystawkę idealną na świąteczny stół. Chrupiące, pieczone gniazdka ziemniaczane z niewielkimi jajeczkami w środku. Bardzo proste, ale jakie efektowne! Jeśli poszukujecie przepisów na podanie jajek, to dobrze trafiliście. Zobaczcie mój przepis na gniazdka ziemniaczane ze świąteczną zawartością. Do środka można włożyć jajka przepiórcze, wtedy będą wyglądały jak prawdziwe gniazdka. W wersji „na bogato” do masy ziemniaczanej(...)można dodać parmezan, który zaostrzy smak gniazdek. Jeśli zależy Wam na zaoszczędzeniu paru kalorii, połowę ziemniaków zamieńcie na cukinię, będzie lżej i szybciej (cukinia szybciej się upiecze, niż ziemniaki. Wielbicielom żółtego sera, przypominam serowe koszyczki , które niezmiennie cieszą się u mnie dużą popularnością w okolicy Wielkanocy. Zapewniam, że będą pięknie wyglądać na świątecznym stole. Do jajek oczywiście polecam majonez

Dietolog
Przyjęcie dla dzieci! Pomysły na smaczne i kolorowe dania oraz przekąski :) 257

bułkę. Gotowe! Takie proste, a zachwyt dzieci na widok takiego koreczkowego jeża murowany :)) *** Nuggetsy z kurczaka a’la McDonald – czyli uwielbiane przez dzieci mięsne kotleciki w chrupiącej panierce PRZEPIS TUTAJ   *** Muffinki-pizzerinki – przepyszne przekąski, nie tylko dla dzieci. Pulchne i mięciutki ciasto drożdżowe, wypełnione smacznym farszem i zapieczone z żółtym serem. Przekąski w smaku przypominają pizze(...)PRZEPIS TUTAJ *** Mini burgery – urocze koreczki na jeden kęs, które doskonale sprawdzą się zarówno na przyjęciu dla dzieci jak i dla dorosłych PRZEPIS TUTAJ *** Domowe chipstiki czyli zakręcone ziemniaki – PRZEPIS TUTAJ *** Czekoladowe naleśniki – słodki, smaczny i pięknie wyglądający deser PRZEPIS TUTAJ Jeżeli chodzi o słodkości, to uważam, że na dziecięcych przyjęciach dobrze sprawdzają się wypieki typu babeczki

Blog z Apetytem
Ziemniaczano-cukiniowa zupa krem 132

Chciałam napisać, że nie przepadam za zupami o kremowej konsystencji... ale jak prześledziłam przepisy, które do tej pory Wam proponowałam- okazuje się, że robię ich całkiem

Pichceniomania
Placki ziemniaczane z sosem kurkowym 261

Ktoś powiedział placki? : ) Czy jest ktoś kto ich nie lubi? Chrupiące ziemniaczane pysznotki! Z nimi jest chyba podobnie jak z rosołem. Magia domu, rodziny. Każdy ma na nie swój przepis i sposób. Moja Babcia lubi je na sposób, jak to mówi "warszawski", czyli z cukrem i śmietaną. Inni są zdania, że "po węgiersku", a ja dziś proponuję z sezonowością lata(...)mianowicie sosem kurkowym. Obiecuję, że będziecie zadowoleni.  Składniki na placki: 1-1,5 kg dużych ziemniaków 1-2 cebule pieprz, sól 2 - 3 łyżki mąki pszennej 1- 2 łyki mąki ziemniaczanej 2 jajka olej roślinny do smażenia Składniki na sos: świeże kurki cebula śmietana kremówka świeże zioła: tymianek gałka muszkatałowa sól, pieprz miód Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i płuczemy

Karczma Honorietty
Potrawka warzywna 191

wody przyprawy: lubczyk, oregano, cząber, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, curry, papryka słodka łyżka masła Przygotowanie: masło rozpuszczam w dużym garnku, myję wszystkie warzywa, kroję w kostkę: papryki, pomidory, czosnek, ziemniaki, cebule, pieczarki i cukinię, kroję w talarki papryczkę chili i marchewkę, wszystko wkładam do garnka z masłem, najpierw 2 pomidory, czosnek i cebulę, gdy będą miękkie i szkliste, dodaję(...)czasie dodaję wodę i przyprawiam, duszę do miękkości warzyw, gdy są miękkie dodaję pomidory z puszki, mieszam, chwilę jeszcze duszę, ewentualnie doprawiam do smaku. Można podawać z bagietką, chrupiącymi tostami, z tartym serem i natką pietruszki lub rukolą, albo bez dodatków. Smakuje także z ryżem, makaronem lub ulubioną dowolną kaszą. Na zdrowie

Zasmakuj Kuchni
Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem 221

będą półtwarde. W drugim garnku gotujemy fasolkę szparagową, którą dzielimy na pół, usuwamy ogonki. Ugotowane warzywa odcedzamy. Cukinię dzielimy wzdłuż na pół i kroimy na plastry podobnej wielkości co ziemniaki. Czosnek obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy tyle oliwy, aby pokryła całe dno. Dodajemy ostrą paprykę i sól, mieszamy. Na oliwę z papryką wykładamy wszystkie(...)połączyły się z oliwą. Pieczemy przez 30 - 40 minut w temperaturze 180 st. C, aż warzywa będą miękkie. Można podać posypane dodatkowo czarnuszką. Do przepisu najlepsze są niewielkie cukinie, chrupiace i słodkie w smaku, większe mają więcej goryczki i grubszą skórę. Do pieczonych warzyw mozna podać np. sos z jogurtu z dodatkiem świeżych ziół jak mięta, oregano czy tymianek

Moja smaczna kuchnia
Tradycyjna Smażona Ryba w Chrupiącej Panierce 316

sól pieprz koperek suszony (ewentualnie można użyć gotowej przyprawy do ryb) ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej Tradycyjna Smażona Ryba w Chrupiącej Panierce - Sposób przygotowania: Filety p rzyprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu oraz koperku. Następnie obtaczamy je w mącę, po czym maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami mleka(...)oleju z obu stron na złoty kolor (niezbyt długo, ponieważ ryba utraci soczystość - po ok. 3-5 minut z każdej ze stron). Gotowe porcje smażonej ryby podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami.     Moje posty

Słodka Strona
Placuszki ziemniaczane przekładane szpinakiem 154

Placki ziemniaczane.Nie muszą być nudne.Nie muszą być jak guma. Nie muszą być wielkie jak patelnia.Nie muszą być posypane cukrem. Nie muszą być podane z gulaszem.Choć

bistro mama
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 180

już sympatyczne kropleki pary.  Oliwa z oliwek kropla po kropelce, podgrzewana kapała mi delikatnie do środka, aromatyzując całość delikatnie. Gdy całość się poddusiła, większe kawałki rozgniotłam ...ubijakiem do ziemniaków .  I starłam trochę Grana Pandano DOP , sprawdziłam czy nie trzeba soli dodać. Dodałam Karahi Chicken.  I ugotowałam farfalle al dente.  Doprawiłam dynię na koniec sosem sojowym(...)magi np. Jak sprawdzic czy nasza dynia jest PERFETTO? Spróbować ją na..kawałku razowego chleba. Powinna idelanie smakować, nie ciapać się, być jędrna i mimo, że ugotowana, to jednak chrupiąca. Ugotowane farfalle lekko wymieszac z oliwą z oliwek, wyłożyć na talerze. Dodać naszej piemonckiej, duszonej ,aromatycznej dyni. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach dynię surową, następnie obficie zetrzeć Grana

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania