chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:129/181)

Kotlety z batatów i komosy ryżowej 72

batatów i komosy ryżowej podać możecie same bądź z dodatkiem sałatki. Prostą sałatkę zrobicie łącząc ze sobą zieloną sałatę z ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem i dressingiem np. bazyliowym . Kotlety są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku i jak dla mnie nie ma potrzeby podawania ich z jakimkolwiek sosem. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kotlety(...)zrobić kotlety z batatów i komosy ryżowej. Ziarna quinoa wypłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Wylać na gęste sitko i wystudzić. Obrane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka wraz z wodą i ugotować do miękkości. Odlać wodę, lekko wystudzić ziemniaki a następnie przecisnąć je przez praskę lub zmiksować. W misce wymieszać

MeCooks
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 136

regałach leżą już pierwsze, ogromne bochenki pachnącego chleba. Kupujemy dwa bochenki, trzeci na drogę i powolnie wracamy do domu, aby w tym czasie zjeść jak najwięcej jeszcze gorącego i chrupiącego chleba. W domu poprawka – grube, niefortunnie pokrojone kromki smarujemy takim prawdziwym solonym masłem, sprzedawanym na wagę. Bieganie po chleb to jedyna okazja, aby wcześnie nie trzeba było iść spać(...)Mama się denerwuje. Jest ciepło wesoło i przyjemnie. Kiedy księżyc znajduje się wysoko nad horyzontem, biesiadowanie dobiega końca. Ognisko powoli wygasa. Tata z bratem w jeszcze rozżarzony popiół zagrzebują ziemniaki. Zasypiam z myślą o poranku i gorącym śniadaniu w postaci pachnących, pieczonych ziemniaków. Pamiętacie te przypalone skórki i parę unoszącą się z gorących kartofli? W połączeniu z solą smakowały cudownie

Wędrówki po kuchni
ZUPA JARZYNOWA - z kurczakiem, przepis 163

Moja Książka Kucharska Zupa jarzynowa. Przepis na zupę jarzynową z kurczakiem. Przepis na pyszną, tradycyjną polską zupę jarzynową z kurczakiem, ziemniakami, marchewką i fasolką szparagową.  Najlepsza zupa jarzynowa, to ta ugotowana ze świeżych i sezonowych warzyw. Oprócz ziemniaków, czy fasolki szparagowej idealne połączenie smakowe daje z groszkiem cukrowym lub kalafiorem. Można wzbogacić jej smak przyprawiając ją szczyptą gałki muszkatołowej(...)składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na zupę jarzynową SKŁADNIKI: 1 pojedynczy filet z kurczaka biała część pora , pokrojona w cienkie plasterki 1 marchew, pokrojona w kostkę 2 ziemniaki, pokrojone w niewielką kostkę garść fasolki szparagowej, pokrojona na mniejsze kawałeczki 1/2 czerwonej papryki, pokrojona w kostkę 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1,5-2 litry lekkiego

Moja Książka Kucharska
ZUPA-KREM KALAFIOROWA 198

W kuchni nadal króluje kalafior :-) Tym razem trafił do zupy. Zrobiłam ją niemal z tych samych składników, z których ostatnio lepiłam prezentowane tutaj kotlety (2 wpisy

Kasia Sarna
Rosti buraczane z sosem chrzanowym i "Pokolenie IKEA" 194

gotować 12 minut. Ziemniaki odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Buraki obrać i wypłukać.  Do dużej miski zetrzeć buraki na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać ze skórek. Zetrzeć ziemniaki na tarce o grubych oczkach do miski z burakami. Do warzyw dodać czosnek starty lub przeciśnięty przez praskę. Warzywa wymieszać ręką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę podzielić(...)można je wtedy potraktować jak wegańskie burgery. Placki odłożyć na godzinę do lodówki. Jogurt wymieszać z chrzanem. Smażyć po obu stronach po ok. 5 minut, by były zrumienione i chrupiące. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać gorące z sosem chrzanowym i posypane posiekanym szczypiorkiem. Od pewnego czasu książka Piotra C. "Pokolenie IKEA" kusiła mnie swoim tytułem

Weekendy w domu i ogrodzie
Placek po węgiersku 155

Chrupiące placki ziemniaczane podawane z gulaszem to idealne danie na jesienno-zimowe obiady. W wielu domach i restauracjach znane jako placki po węgiersku. Nie wiem, skąd ta nazwa i czy na Węgrzech jest takie danie. Być może w tym przypadku jest jak z rybą po grecku, pierogami ruskimi, karpiem po żydowsku i wieloma innymi rodzimymi potrawami, których nazwy sugerują(...)pochodzą one z kuchni innych narodów:). Tak czy siak, placki są bardzo sycące i tak pyszne, że rozpływają się w ustach. Składniki (na 4 porcje): 6 ziemniaków typ B-C (ok 1 kg) 1 duża cebula 2 jaja 1 łyżka mąki (bez górki) sól, pieprz do smaku szczypta majeranku szczypta papryki olej do smażenia Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, cebulę

Obiad gotowy
Kotlety z kalafiora 170

Kotlety z kalafiora Super alternatywa dla pospolitych mielonych kotletów i bezmięsny obiad. Chrupiące, kalafiorowe kotlety, które są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, więc mogą stanowić i danie główne i przekąskę.  Składniki: mały kalafior (bądź połowa dużego) 2 jajka 4 łyżki tartej bułki 3 łyżki kaszy manny duża cebula 3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny łyżeczka(...)umyć i podzielić na małe różyczki. Zagotować wodę z solą, wrzucić kalafior na wrzątek i gotować jakieś 3-4 minuty. Kalafior nie może być rozgotowany. Odcedzić i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć(nie za mocno, pojedyncze małe różyczki muszą być widoczne). Cebulę i czosnek drobno pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni na łyżce oliwy. Do kalafiora dodać przesmażoną cebulkę, wbić jajka

na moim stole...
Przepyszne pulpeciki jagnięce z sosem śmietanowo-pomidorowym 69

smażyć, gdyż niedługo i tak trafią do piekarnika z resztą składników. Ich podsmażenie na tym etapie ma zapewnić nam jedynie wstępne przygotowanie mięsa do dalszej obróbki i jego bardziej chrupiącą skórkę. W międzyczasie, kiedy nasze pulpeciki się smażą, możemy pokroić drobno cebulę i czosnek oraz przesmażyć je na drugiej patelni do momentu zeszklenia się cebuli. Żeby uniknąć spalenia czosnku, można(...)będą gotowe po spędzeniu od 30 do 45 minut pod przykryciem, w piekarniku ustawionym na 200 stopni Celsjusza. Nasze pulpeciki są gotowe – można podawać je z maślanym puree z ziemniaków. Bardzo ważny, aby przy gotowaniu dobierać odpowiednie i zdrowie składniki – wyłącznie ze sprawdzonych źródeł. Jednym z takich miejsce, gdzie można znaleźć mięso wyjątkowo wysokiej jakości jest firma Meatfarm, która dostarcza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
gnocchi vel kopytka z dynią i masełkiem szałwiowym 143

orkiszowej lub pszennej + do podsypywania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej pieprz wykonanie: Wystudzone ziemniaki i dynię przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na pure. Dodajemy jajko, mąkę orkiszową lub pszenną, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową oraz pieprz do smaku i zagniatamy ciasto. Formujemy cienie wałeczki, jeśli zachodzi potrzeba to podsypujemy mąką. Kroimy kluseczki(...)masłem szałwiowym. składniki na masło szałwiowe : masło listki szałwii lekarskiej sól wykonanie: Masło przekładamy na patelnię, dodajemy porwane listki lub całe, dodajemy odrobinę soli i podgrzewamy, aż listki będą chrupiące. Gotowym polewamy ugotowane kopytka vel gnocchi

Domowy Smak Jedzenia
Zielone szparagi z rzodkiewką, dymką i młodymi ziemniakami 230

garnku,  w którym pod koniec będziemy gotować szparagi). Kiedy ziemniaki już będą ugotowane,  na wrzątek wrzucić szparagi i gotować 3 minuty. Wyjąć z garnka. W trakcie gotowania ziemniaków i szparagów umyć rzodkiewki i przełożyć do małego rondelka, zalać wodą tak aby w niej pływały. Dosolić i lekko posłodzić. Od chwili wrzenia gotować ok 3-5 min. Wyjąć(...)czosnek ( nie musi być pokrojony- chodzi o nadanie aromatu ). Cebulki odsunąć na bok patelni i dodać szparagi. Podsmażać 1-2 minuty. Na masło przełożyć szparagi. Chwilę podsmażać, maja być chrupiące. Wyłożyć na talerze.  Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Pycha ! ! ! Można podać z jajkiem sadzonym :) SMACZNEGO  :) Jedliście już rzodkiewkę w takiej postaci

Jemy Pijemy
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 194

Mancha i Madrytu.  W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami (pavo trufado de Navidad). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle. Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka(...)migdałów, jedno z najsławniejszych hiszpańskich słodyczy. Występuje w wielu wariantach, z których najpopularniejsze są dwa: blando, zwane też turrón de Jilona – delikatny, miękki oraz duro – turron de Alicante – twardy, chrupiący. Noc Bożego Narodzenia jest okresem radości i powodem do wznoszenia toastów, w Hiszpanii koniecznie Cavą, czyli tutejszym ekwiwalentem szampana, podobno lepszym od swojego francuskiego odpowiednika. Bardzo ważnym punktem obchodów Bożego

Chilli Czosnek i Oliwa
Wegeburgery w szybkimi bułeczkami 64

Wegeburgery z boczniaków, kaszy gryczanej i orzechów nerkowca są delikatne, mają zrównoważony smak, są lekkie i po prostu pyszne. Super smakują ze świeżymi, chrupiącymi bułeczkami. Czas : 35 minut Poziom trudności: Średnie Liczba porcji: 4 Nasz przepis na wegeburgery napisaliśmy w taki sposób, żeby cały obiad, łącznie z przygotowaniem bułeczek ogarnąć w 35 minut. Da się zrobić, trzeba tylko trzymać się(...)orzechy tekstury, a kasza spaja wszystko. Do tego proste przyprawy i wegekotlety gotowe. Możesz je zjeść bez bułki, ale możesz przygotować szybkie bułeczki – gotowe w 30 maksymalnie minut. Są chrupiące, przypominają trochę ciabatkę. Polecamy burgery z czerwonej fasoli i boczników oraz burgery z kaszy jęczmiennej i boczniaków Składniki: Burgery 1 szklanka gotowanej kaszy gryczanej białej 1 garść orzechów nerkowca

Niedzielny kucharz
Jak ułożyć zbilansowaną dietę – najprostsze menu na tydzień 84

składniki w tym menu to: – ryba (grupa 3.) – polędwiczki z indyka (grupa 3.) Dodatki możesz dowolnie dobierac. U nas są nimi: – warzywa (marchewka, pietruszka, seler, batat, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, sałata i kapusta kiszona (grupa 1.) – kasza bulgur (grupa 4.) – orzechy (grupa 3.) – foccacia (grupa 4.) Taka krótka lista produktów wystarczy, żeby jeść zdrowo przez(...)koniec porwać przy pomocy widelców na małe kawałki. Mięso piekliśmy równocześnie: indyki na blaszce, rybę na ruszcie. Do pieca trafiły tez dodatki. Na jednej tacy znalazły się frytki z ziemniaków, na drugiej pokrojona marchew, pietruszka, seler i batat. Razem z nimi wstawiliśmy też do piekarnika buraczki. Czas pieczenia warzyw – pół godziny w temperaturze 200 stopni. Planowanie posiłków – jak komponować

Niedzielny kucharz
Wiosenna zupa botwinkowa 161

wiosenne warzywo, które doskonale odkwasza i odtruwa organizm, a ugotowana zupa jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Botwina to młode buraki ćwikłowe z pęczkiem chrupiących liści. Zawierają dużo witamin, żelaza i wapnia. Uważa się, że liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna. Ten wiosenny, wartościowy(...)gołąbki. Mnie osobiście botwina w każdej postaci zwiastuje zbliżające się lato! Składniki: • 3 pęczki botwinki • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera • 1 cebula • 1/2 pora • 5 ziemniaków • 3 łyżki masła • sól, pieprz do smaku • tymianek, cząber, lubczyk do smaku • 2 łyżki octu winnego • 2 łyżki koncentratu barszczu czerwonego • pęczek koperku i natki pietruszki • 2 łyżki śmietany

To co kocham
Pierś z kurczaka w pestkach dyni 2090

Dzisiaj coś bardzo szybkiego i bardzo prostego, a zarazem zaskakującego smakiem ;) Dynia bardzo fajnie smakuje i wspaniale chrupie, kilka minut i gotowe :) Składniki: 1 połówka z piersi kurczaka (300-400g) 150g pestek dyni 1 dużej jajko 70g mąki 70ml mleka sól, pieprz 2 szczypty proszku do pieczenia olej do smażenia Filet rozcinamy na dwie części  i rozbijamy dość(...)pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso obtaczamy w cieście naleśnikowym a następnie w pestkach dyni. Smażymy na rumiano. Rozliczenie: Kurczak- 5,50zł Pestki dyni- 4,50zł reszta składników- 2zł Ziemniaki 0,5kg - 0,50zł Suma 12,50zł, dzieląc na 2 porcje- 6,25zł na porcję. SMACZNEGO! ;) Przepis pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania