jako dodatek do mięs i sosów. Jednak równie często wykorzystuje się ją jako główny składnik farszu do gołąbków ( gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami , gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami ), czy pierogów ( dukielskie pierogi z kaszą gryczaną i mięsem ). Kaszą gryczaną nadziewa się również drób ( kaczka nadziewana po chłopsku ). Bywa ona także zapiekana ( kasza gryczana po gospodarsku ), a nawet podaje(...)podobny do placków ziemniaczanych. W skład masy, z której przygotowuje się placuszki, poza kaszą wchodzą warzywa korzeniowe oraz cebula i czosnek, dzięki czemu mają one spójną konsystencję, są lekko chrupiące, ale przede wszystkim są bardzo smaczne. Przepis pochodzi z publikacji „Czarnożecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnożecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania
Trzeci talerzbatatami, nerkowcami i domowym sosem pomidorowym to nasza druga ulubiona fit pizza (obok Pizzy orkiszowej z mozzarellą i pomidorami ), w której gustuje cała nasza rodzinka. Połączenie słodkich batatów, z chrupiącymi orzechami, słodko-kwaśną bazą pomidorową i odrobiną mozzarelli jest przepyszne (weganie mogą pominąć mozzarellę i dać więcej nerkowców). Pizza znika na ciepło, jak również na zimno nie potrafi dotrwać(...)pizze. Ja często piekę dwie, a z pozostałego ciasta robię chlebek o nazwie Focaccia. Ciasto na pizze można przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki. Bataty, to słodkie ziemniaki zaliczane do tzw. grupy superfoods i w przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków, zaliczane również do codziennej „Piątki warzyw i owoców”, którą powinniśmy spożywać. Bataty to bogate źródło witamin
Moja Delicjapokruszony ser Stilton (lub inny z niebieską pleśnią) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszać, aż do rozpuszczenia. Steki wyłożyć na talerze, dodać sos pieczarkowy. Ja podałam w towarzystwie puree z ziemniaków i sałatki z surowego brokuła . * O tym Gordon nie wspomina w swojej książce. Ale ja skorzystałam akurat z pomysłu Pascala i uważam, że świetnie ten pomysł się sprawdził w przypadku(...)autorytet kulinarny – przyprawia i solą i pieprzem, po drugie Pascal wspominał, że sól posypana na stronę steka, na której zaczniemy smażenie, sprawia, że uzyskujemy z tej strony lekko chrupiącą skórkę i dopiero przed odwróceniem na drugą stronę przyprawiamy drugą stronę (i tak właśnie zrobiłam), a po trzecie Gordon prezentuje technikę polewania masłem smażonych potraw, które dodatkowo nawilża smażone kawałki
Moja Delicjaząbki czosnku-1/2 kg wędzonego boczku-25 dkg kaszy manny-sól, pieprz i pieprz ziołowy Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce. Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym,dodajemy kaszę manną a na koniec podsmażone skwarki z boczku(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut.W połowie czasu pieczenia kiszki należy odwrócić. Kiszki pieczemy porcjami w zależności od powierzchni blaszki.Kiszka gotowa. Rumiana z chrupiącą skórką i bardzo smaczna.Smacznego
Maminek kulinarnyzmarszczonych brwiach, zaciśniętych zębach, przyspieszonym kroku. W pytaniach bez odpowiedzi, nieodebranym telefonie, zgubionych kluczach, niedbałej fryzurze. W nadgryzionej w południe bułce, która miała być śniadaniem. W ziemniakach bez soli i kawie bez mleczka (choć to już nie stres, a dramat). Wszędzie. Jak mgła - oblał świat, zasłania horyzont i nie widać nic dalej. W dodatku rozsiadł się w samym(...)Obieram, kroję, smażę, topię, oblewam, posypuję i czekam. Wszystko ma swój porządek, naturalną kolejność. Bez pośpiechu, choć z niecierpliwym wyczekiwaniem na pierwszy płatek. Jest pyszny! Chrupiący, czekoladowy. Delikatnie słony, delikatnie ostry, bardzo inny. Wyjątkowy. Uzależniający. Uwalnia wyobraźnię -już jestem w innej krainie. Tego potrzebuję - oderwać się i uciec. Stres mnie już nie złapie. Na pewno
KUCHARNIAumytą zetrzeć na dużych oczkach. Szalotkę i czosnek posiekać. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę. W garnku roztopić masło, dodać w kolejności przygotowane warzywa: szalotka, czosnek, ziemniaki, marchew, oprószyć solą i cukrem, chwilę poddusić, a następnie dodać por oraz resztę przypraw wraz z liśćmi laurowymi. Podlać cydrem, chwilę podgotować, około 10 minut. Do podduszonych jarzyn dodać mleko(...)małym ogniu jeszcze 15 minut. Po wyłączeniu wyjąc liście laurowe, całość zmiksować na aksamitny krem. Na talerzu przyozdobić czerwonym pieprzem i skropić ulubioną oliwą. Podawać z chrupiącą pyszną bagietką i cierpliwie czekać na wiosnę :) Smacznego
Wino Francja Kuchniabardzo lekkim i świeżym wydaniu. Do przyrządzenia tego obiadu użyłam lekko podsmażonej cukinii i dodałam wiórki kokosowe, co nadało daniu trochę innego, egzotycznego smaku. Myślę, że połączenie takiej chrupiącej cukinii z łososiem i ziemniaczkami przygotowanymi na parze to strzał w dziesiątkę :) Całe danie jest lekkie i niskotłuszczowe, ale zdrowe ze względu na cenne tłuszcze występujące w rybie. Dodatkowo nie zajmuje(...)średnia cukinia płaska łyżeczka oleju kokosowego extra virgin sól, pieprz, zioła prowansalskie 1-2 łyżki wiórków kokosowych 300-350 g łososia (u mnie filet) 5-6 średniej wielkości ziemniaków Ziemniaki pokroić w kostkę i umieścić w naczyniu do parowania, gotować na parze przez 35-40 minut. Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać patelnię z olejem kokosowym i dodać cebulę. Podsmażyć na wolnym
FitKotkuchni tamtych rejonów, bo smaki zdecydowanie są podobne. To idealna opcja dla wielbicieli odrobinkę bardziej pikantnego smaku, bo pikantna skórka jest tu najlepsza! Polecam Wam także: – kurczak pieczony – chrupiący pieczony kurczak – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z mozzarellą – orientalne skrzydełka z kurczaka KURCZAK PIECZONY PO MEKSYKAŃSKU PRZYGOTOWANIE: 1 h 45 minut Ilość porcji(...)łyżeczka kminu rzymskiego – 1-2 ząbki czosnku – po 1 łyżeczce soli i pieprzu – sok z połowy cytryny lub limonki – szczypta cynamonu – 2-3 większe ziemniaki – 1 zielona papryka – 1-2 czerwone cebule PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do 200 st C. Kurczaka wyjmij z lodówki na minimum 30 minut przed pieczeniem. Masło wcześniej roztop
nietylkopasta.plSzaszłyki przygotowane na patelni i podane na chrupiącej zielonej sałatce z rukoli to super pomysł na smaczny obiad lub kolację. Szaszłyki SKŁADNIKI Pierś drobiowa Biała kiełbasa Słonina Cebula Wykałaczki Sól, pieprz Rukola SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Umyte i pokrojone kawałki mięsa nadziewać na długie wykałaczki na przemian ze słoniną i cebulą, według wlasnej fantazji. Posypać soląi pieprzem.Tak przygotowane szaszłyki(...)przez kilkanaście minut co jakiś czas obracając, aby wszystkie składniki równo się podpiekły. Można na kilka minut przykryć przykrywką. Podawać z sałatką z rukoli , ulubionymi sosami, ryżem lub ziemniakami. SMACZNEGO
zielonacukinkagałązki tymianku (posiekane) oliwa i masło do smażenia sól i pieprz Wykonanie: Plastry boczku pokroić w 1 cm paseczki. Podsmażyć na małym ogniu do momentu, gdy zaczną robić się chrupiące. Zdjąć z patelni i odłożyć. Na tej samej patelni zeszklić na oliwie z dodatkiem masła cebulę pokrojoną w bardzo cienkie piórka. Zdjąć i odłożyć. Pieczarki oczyścić i pozbawić nóżek. Obgotować(...)Zmniejszyć ogień, dodać śmietankę i mąkę. Oprószyć solą i pieprzem, wymieszać i dusić 5 - 8 minut. Dodać cebulę, boczek i zioła. Podgrzewać jeszcze 2 minuty. Podawać ze świeżym pieczywem, ziemniakami, kaszą lub ryżem, z dodatkiem zielonej sałaty
zadanie-gotowanieKrólik pieczony w cydrze i miodzie z warzywami Składniki: Królik – 1 tuszka Cydr – 150ml Masło – 50g Miód – 3 łyżki Pietruszka – 2 sztuki Marchew – 2 sztuki Ziemniaki – 5 sztuk Czosnek – ½ główki Rozmaryn – kilka gałązek Sól, pieprz Wykonanie: Królika myjemy i porcjujemy, a następnie dokładnie nacieramy solą, pieprzem i odstawiamy na 2-3h do lodówki. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy obrane(...)plastry masła i rozmaryn. Pieczemy 1h w temperaturze 180 stopni pod przykryciem. Na ostatnie 15 minut zdejmujemy przykrycie i włączamy funkcję grilla, tak aby skórka mięsa i warzyw była chrupiąca
Kuchnia Bon AppetitZostawiłam. Z wielką udręką i tęsknymi spojrzeniami, rzucanymi raz po raz w stronę patelni... Jest tak delikatne, lekko kwaskowate, z wyraźną nutą pomarańczy, charakterystycznym akcentem aromatycznego rozmarynu i leciutko chrupiącą dynią. Nie da się opisać tego smaku i dlatego musicie sobie zrobić i się przekonać, że wcale i absolutnie nie ma przesady w tym co piszę! Zresztą, wystarczy spojrzeć(...)pokrojonej w grubą kostkę 125 g soku wyciśniętego z pomarańczy 125 g wytrawnego, białego wina 500 ml bulionu jarzynowego skórka otarta z jednej niedużej pomarańczy na tarce do ziemniaków lub na bardzo drobnych oczkach 2 łyżki igieł rozmarynu, posiekanych dość grubo 50 g sera peccorino lub parmezanu ( u mnie Bacchus Cabernet - ser leżakujący w czerwonym winie) sól, pieprz
Kuchnia Prezydentowejbatatów i komosy ryżowej podać możecie same bądź z dodatkiem sałatki. Prostą sałatkę zrobicie łącząc ze sobą zieloną sałatę z ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem i dressingiem np. bazyliowym . Kotlety są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku i jak dla mnie nie ma potrzeby podawania ich z jakimkolwiek sosem. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Kotlety(...)zrobić kotlety z batatów i komosy ryżowej. Ziarna quinoa wypłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Wylać na gęste sitko i wystudzić. Obrane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka wraz z wodą i ugotować do miękkości. Odlać wodę, lekko wystudzić ziemniaki a następnie przecisnąć je przez praskę lub zmiksować. W misce wymieszać
MeCooksregałach leżą już pierwsze, ogromne bochenki pachnącego chleba. Kupujemy dwa bochenki, trzeci na drogę i powolnie wracamy do domu, aby w tym czasie zjeść jak najwięcej jeszcze gorącego i chrupiącego chleba. W domu poprawka – grube, niefortunnie pokrojone kromki smarujemy takim prawdziwym solonym masłem, sprzedawanym na wagę. Bieganie po chleb to jedyna okazja, aby wcześnie nie trzeba było iść spać(...)Mama się denerwuje. Jest ciepło wesoło i przyjemnie. Kiedy księżyc znajduje się wysoko nad horyzontem, biesiadowanie dobiega końca. Ognisko powoli wygasa. Tata z bratem w jeszcze rozżarzony popiół zagrzebują ziemniaki. Zasypiam z myślą o poranku i gorącym śniadaniu w postaci pachnących, pieczonych ziemniaków. Pamiętacie te przypalone skórki i parę unoszącą się z gorących kartofli? W połączeniu z solą smakowały cudownie
Wędrówki po kuchniMoja Książka Kucharska Zupa jarzynowa. Przepis na zupę jarzynową z kurczakiem. Przepis na pyszną, tradycyjną polską zupę jarzynową z kurczakiem, ziemniakami, marchewką i fasolką szparagową. Najlepsza zupa jarzynowa, to ta ugotowana ze świeżych i sezonowych warzyw. Oprócz ziemniaków, czy fasolki szparagowej idealne połączenie smakowe daje z groszkiem cukrowym lub kalafiorem. Można wzbogacić jej smak przyprawiając ją szczyptą gałki muszkatołowej(...)składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na zupę jarzynową SKŁADNIKI: 1 pojedynczy filet z kurczaka biała część pora , pokrojona w cienkie plasterki 1 marchew, pokrojona w kostkę 2 ziemniaki, pokrojone w niewielką kostkę garść fasolki szparagowej, pokrojona na mniejsze kawałeczki 1/2 czerwonej papryki, pokrojona w kostkę 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1,5-2 litry lekkiego
Moja Książka KucharskaW kuchni nadal króluje kalafior :-) Tym razem trafił do zupy. Zrobiłam ją niemal z tych samych składników, z których ostatnio lepiłam prezentowane tutaj kotlety (2 wpisy
Kasia Sarnagotować 12 minut. Ziemniaki odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Buraki obrać i wypłukać. Do dużej miski zetrzeć buraki na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać ze skórek. Zetrzeć ziemniaki na tarce o grubych oczkach do miski z burakami. Do warzyw dodać czosnek starty lub przeciśnięty przez praskę. Warzywa wymieszać ręką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę podzielić(...)można je wtedy potraktować jak wegańskie burgery. Placki odłożyć na godzinę do lodówki. Jogurt wymieszać z chrzanem. Smażyć po obu stronach po ok. 5 minut, by były zrumienione i chrupiące. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać gorące z sosem chrzanowym i posypane posiekanym szczypiorkiem. Od pewnego czasu książka Piotra C. "Pokolenie IKEA" kusiła mnie swoim tytułem
Weekendy w domu i ogrodzieChrupiące placki ziemniaczane podawane z gulaszem to idealne danie na jesienno-zimowe obiady. W wielu domach i restauracjach znane jako placki po węgiersku. Nie wiem, skąd ta nazwa i czy na Węgrzech jest takie danie. Być może w tym przypadku jest jak z rybą po grecku, pierogami ruskimi, karpiem po żydowsku i wieloma innymi rodzimymi potrawami, których nazwy sugerują(...)pochodzą one z kuchni innych narodów:). Tak czy siak, placki są bardzo sycące i tak pyszne, że rozpływają się w ustach. Składniki (na 4 porcje): 6 ziemniaków typ B-C (ok 1 kg) 1 duża cebula 2 jaja 1 łyżka mąki (bez górki) sól, pieprz do smaku szczypta majeranku szczypta papryki olej do smażenia Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, cebulę
Obiad gotowyKotlety z kalafiora Super alternatywa dla pospolitych mielonych kotletów i bezmięsny obiad. Chrupiące, kalafiorowe kotlety, które są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, więc mogą stanowić i danie główne i przekąskę. Składniki: mały kalafior (bądź połowa dużego) 2 jajka 4 łyżki tartej bułki 3 łyżki kaszy manny duża cebula 3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny łyżeczka(...)umyć i podzielić na małe różyczki. Zagotować wodę z solą, wrzucić kalafior na wrzątek i gotować jakieś 3-4 minuty. Kalafior nie może być rozgotowany. Odcedzić i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć(nie za mocno, pojedyncze małe różyczki muszą być widoczne). Cebulę i czosnek drobno pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni na łyżce oliwy. Do kalafiora dodać przesmażoną cebulkę, wbić jajka
na moim stole...