truskawek liofilizowanych Przygotowanie trufli: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odparowujemy, tłuczemy dokładnie, odstawiamy do przestygnięcia. Czekolady rozpuszczamy nad parą wodną, lekko studzimy i przelewamy do ziemniaków, mieszamy. Dodajemy resztę składników, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, którą schładzamy około godzinki w lodówce do momentu, aż będzie zwarta, ale nie twarda. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, odstawiamy(...)Zapraszam na stronę uczymyjakslodzic.pl Francuskie rożki z jabłkami Francuskie rożki to mój stały, awaryjny deser, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, lub Churros – przepis Churros to słodka, chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku, przekąska, podawana najczęściej z gorącą Tort Red Velvet Tort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w Kompot
NiePieprz.pltruskawek liofilizowanych Przygotowanie trufli: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odparowujemy, tłuczemy dokładnie, odstawiamy do przestygnięcia. Czekolady rozpuszczamy nad parą wodną, lekko studzimy i przelewamy do ziemniaków, mieszamy. Dodajemy resztę składników, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, którą schładzamy około godzinki w lodówce do momentu, aż będzie zwarta, ale nie twarda. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, odstawiamy(...)Zapraszam na stronę uczymyjakslodzic.pl Francuskie rożki z jabłkami Francuskie rożki to mój stały, awaryjny deser, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, lub Churros – przepis Churros to słodka, chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku, przekąska, podawana najczęściej z gorącą Tort Red Velvet Tort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w Kompot
NiePieprz.plczubate łyżki mąki ziemniaczanej 100g dowolnej szynki 100g żółtego sera panierka 1 jajko trochę wody sól pieprz mąka pszenna 2-3 łyżki bułka tarta do miski dajemy zmielone ziemniaki,doprawiamy pieprzem,solą,opcjonalnie vegetą lub ziołami. Dodajemy jajko,mąkę i zagniatamy ciasto. Powinno być lekko klejąc,ale nie przywierać do ręki. Szynkę i de kroimy na kawałki. Urywamy kawałek ciasta(...)kolor na GORĄCYM oleju. To bardzo ważne aby dać krokiety na gorący olej. Podajemy same lub z dowolnym sosem albo z ketchupem :-) Polecam bo takie krokieciki są przepyszne,chrupiące i wypełnione super ciągnącym się serem z szyneczką :-) SMACZNEGO :-) i udanego Sylwestra
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujednej, większej formie do zapiekania. Ja użyłam mniejszych, pojedynczych.Formę (lub foremki) wyłożyć plastrami boczku.Na boczku w podobny sposób ułożyć plastry ziemniaków, a na nie mięso. Na mięso resztę ziemniaków i przykryć kolejną warstwą mięsa. Z zakwasu na żurek odlać wodę, pozostawiając gęsty "osad". Wymieszać go ze śmietaną i odrobiną soli w objętościowej proporcji: 1 część śmietany(...)przypadku większych czas ten powinien być odpowiednio dłuższy - do około 25-30 minut.Zapiekanki podałam posypane orzechami nerkowca. Ich smak doskonale komponował się ze smakiem zapiekanki. Są miękkie, ale lekko chrupiące. Można je posiekać na mniejsze kawałki, albo podać w całości.W zapiekance nie odczuwa się zbyt mocno smaku żurku. Jest ona delikatna, ale bardzo sycąca. Jeśli
Codzienna kuchnia niecodziennatalarki marchew oraz paprykę – w kostkę. Pieczarki z warzywami dodać do gotującego się mięsa. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, chilli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju – dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju rozprowadzamy cienką warstwę masy ziemniaczanej. Smażymy(...)treściwe, ale dodatek pikantnego gulaszu sprawia, że potrawa nabiera treści. Zresztą, kto lubi placki - to je zje ze wspaniałym gulaszem. Kto lubi gulasz – zje go z pysznymi, chrupiącymi plackami. Te dwa składniki – smakowo – bardzo się dowartościowują. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Placek ziemniaczany z gulaszem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkochwalili swoje dania. O innej wizycie w tej restauracji pisałam TU . Zestaw A (mięsny): Arancini z policzkami wołowymi w sosie pomidorowym, oprószone serem wędzonym z dodatkiem c hipsów z ziemniaka oraz salsy warzywnej. Żebro wieprzowe marynowane w kawie i miodzie podane z zielonym pure, sosem z musztardy dijon i gorczycy, balsamicznymi pieczarkami oraz konfitowanymi warzywami. Ciastko pełnoziarniste z musem waniliowym(...)cynamonowymi, pomarańczą oraz sosem malinowym. Na początek zostaliśmy powitani drinkiem festiwalowym z nowym Martini Fiero – to prawdziwy sztos! Arancini było smaczne, policzki wołowe świetnie przygotowane, do tego fajnie chrupiące warzywa i sos pomidorowy. Proste, ale przyjemne, chociaż bardzo sycące danie. Z powodzeniem mogłoby pójść również jako główne. Żeberko bardzo dobrze upieczone, dosłownie rozpływało się w ustach. Warzywa przygotowane
Pasja Smakuząbki czosnku 1 łyżka ostrej musztardy ( rosyjska lub z chilli ) 2-3 łyżki gęstego majonezu 1 łyżka miodu lub cukru 1 łyżka mielonego pieprzu ( można mniej ) sól do smaku Ziemniaki i marchewkę gotujemy w łupinach . Studzimy , obieramy . Kroimy na malutkie kawałki . Kukurydzę i fasolę przepłukujemy na sitku i zostawiamy do odcieknięcia . Ogórki także kroimy w kosteczkę , dokładamy do kukurydzy(...)sól do smaku . Mieszamy . Odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki ,żeby smaki się połączyły . Podajemy schłodzoną z dowolnymi dodatkami . Osobiście lubię ułożoną , grubą warstwą , na chrupiącym toście Smacznego ! Artykuł „Kaszubska” sałatka pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyLeciutkie, chrupiące i skrywające w sobie orzeszka, takie ciasteczka wczoraj popełniłam. Będą idealne dla wszystkich co postanowili w nowym roku zadbać o sylwetkę, bo są bez białej mąki i tylko z odrobiną cukru kokosowego. Spróbujcie koniecznie. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki daktyli ok 1/2 szklanki orzechów nerkowca (polecam Alesto z Lidla) 5 łyżek ziaren słonecznika 1 łyżka(...)płatków podprażamy na suchej patelni na złoty kolor (no dobra niektóre były bardziej brunatne, dlatego uważajcie by nie spalić płatków), a następnie rozdrabniamy je (ja rozgniotłam je tłuczkiem do ziemniaków) i mieszamy z cukrem i słonecznikiem. Dodajemy posiekane drobno daktyle, jajka, masło i zagniatamy wszystko ręką aż składniki się połączą. Ręka formujemy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Cynamonowe szczęścieSmaki i aromaty lata uwodza nas na kazdym niemal kroku. Warzywa sa swieze i chrupiace, owoce takie soczyste i pachnace. Czasami mysle, ze nic wiecej do szczescia mi nie trzeba. Lubie rozkoszowac sie wszystkimi darami lata. I choc przed chwila przez moje miasteczko przeszla potezna ulewa i zrobilo sie chlodniej, to jeszcze niedawno pogoda zachecala do wyjscia z domu. Wlasnie(...)piknik. Uwielbiam piknikowac! Jest takie miejsce wsrod pol, gdzie lubimy odpoczywac. Kawalek trawy, stolik piknikowy, wiatrak. A dookola pola. Z jednej strony zboze, z drugiej kukurydza. Jeszcze z innej ziemniaki i laka, na ktorej pasa sie konie.Moje ciasto smakuje wspaniale w takim plenerze.Uwielbiam lato!Ciasto z malinami i polewa mascarponeskladnikiciasto ucierane:200g miekkiego masla250g cukru (dalam mniej)1 cukier waniliowy4
Przysmaki KarolkiDziś schabowy, utłuczony, dopieszczony, w nowej odsłonie. Podany ze świeżym ogórkiem (dowolnymi surówkami, mizerią, marchewką z groszkiem, buraczkami, modrą kapustą, kapustą z grzybami czy bigosem) i tłuczonymi ziemniakami z wody, puree lub pieczonymi ziołowymi. Klasycznie wybieram schab z kością, marynuję noc w mleku i krążkach cebuli (słynny sposób M. Gessler), panieruję, smażę na smalcu, wychodzą naprawdę genialne kotlety! Klasyka(...)wszelakie przepisy na schabowe, te mniej lub bardziej wyszukane, a to dziś schabowy bez kości zamarynowany w ketchupie, majonezie i musztardzie z dodatkiem czosnku. Pyszny, mówię Wam! Usmażony w chrupiącej panierce dodatkowo. Myślę, że taki obiad w tygodniu to fajny pomysł na oderwanie się od wege dań z kasz, ryżu i moich ukochanych makaronów:) Jeśli jadasz mięso i lubisz
Zasmakuj Kuchniwody szczypta soli 2 łyżki oleju Z powyższych składników zagniatam ciasto. Powinno być miękkie. Należy je cienko rozwałkować i szklanką wykroić okręgi. Składniki na masę: około 6 średnich ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie 250 g sera białego sól pieprz 1 łyżka mięty (listki roztarłam w dłoniach aby były małe kawałeczki, ale jak pokazuje zdjęcie większe też się trafiły(...)liczy się technika falbanki pierogowej według babci Kazi Podaję pierogi z cebulką zeszkloną na oleju. Można też same pierogi usmażyć na złoty kolor – będą miały taką chrupiącą skórkę. Babcia też nam tak czasami robiła Artykuł Pierogi babci Kazi – ruskie z miętą pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plmielonego pieprzu 1 kwaśne jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 2 łyżki soku z cytryny 1 duży ogórek kiszony, pokrojony w kosteczkę 3 większe ziemniaki, ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę 2 buraki ćwikłowe, ugotowane i pokrojone w kostkę 2 jajka ugotowane na twardo Składniki na sos: 3 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki majonezu(...)solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wyłóż na wierzch sałatki i posyp posiekanym żółtkiem. Przykryj miskę, wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, po czym wymieszaj i podawaj z chrupiącym pieczywem. Smacznego! English version Beetroot herring salad (4-6 servings) Ingredients: 500 g of herring fillets, diced thicker 1/2 tablespoons ground pepper 1 sour apple, peeled and diced 1 onion
karmelowydomu jeszcze nie gościła, więc ostatnio postanowiłam to zmienić. Piekłam łososia w ziołach i nie mogłam się zdecydować na dodatki, ziemniaki, kasza, może ryż? Padło na kaszę kukurydziną o neutralnym smaku, pasującą do każdego mięsa, więc do ryby również. Polenta to włoska potrawa ludowa, pierwotnie przyrządzana z mąki kasztanowej, obecnie(...)zastygła, pokroiłam w plastry i podsmażyłam z przyprawą grillową. Może być również podana w formie podpieczonych kawałków, posypanych startym parmezanem, wtedy jest z wierzchu chrupiąca, a w środku miękka i delikatna. Składniki: • 450 g kaszki kukurydzianej • 2 litry wody • 1 łyżeczka soli • 1/2 łyżeczki pieprzu • kukurydza z puszki do dekoracji
To co kochamznajomi lub rodzina, którzy nie są w stanie wyobrazić sobie posiłku bez mięsa, tutaj go dostaną, natomiast wegeosobnik dostanie coś roślinnego, co nie będzie ryżem z mieszanką warzyw, starymi ziemniakami lub ociekającymi tłuszczem frytkami. Tutaj jest „fit” Tak jak już wyżej wspomniałem, w KsiążKAwiarni nie dostaniemy bylejakości i tłustych, niezdrowych dań. W większości propozycje w menu(...)pomidorowa i panini z tofu. To te dwie pozycje skradły moje serce. Zupa jest niesamowicie pomidorowa, ale nie czuć w niej koncentratu a pieczone pomidory. Kanapka natomiast jest świeżutka, chrupiąca, a w środku znajdziemy tofu marynowane na miejscu w „tajemnej marynacie” oraz smaczny i łagodny ajwar. Z tego co się dowiadywałem, większość rzeczy jest robiona na miejscu przez
BlendmanPangrattato – to inaczej chrupiąca posypka powstała z rozdrobnionej\startej bułki podsmażona na oliwie z nutą smakową. Może być z czosnkiem, boczkiem lub ziołami. Moje pangrattato powstaje z czerstwej bułeczki zmiksowanej w malakserze ale nie na tzw bułkę tartą, tylko zostawiam większe kawałeczki, do tego posmak boczku i pieczywo nabiera drugiego życia! Taką posypkę możemy dodawać do zup kremów(...)rozdrabniam całkowicie). Boczek drobno pokroić. Na rozgrzanej patelni usmażyć boczek, dodać rozdrobnioną bułkę, olej, smażyć aż całość będzie chrupka. ZUPA: 1,5 szklanki puree z pieczonej dyni 2 ziemniaki 1 marchew 1 cebula 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 500 ml wody lub wywaru mięsnego\warzywnego przyprawy: sól, pieprz, cayenne, kurkuma, imbir, tymianek świeży lub suszony 1 łyżka oleju rzepakowego
Mój pomysł napreferuję twarde) 2 cebulki dymki lub szczypiorek prażone ziarna sezamu (niekoniecznie, ale my uwielbiamy ) płatki chilli według uznania (opcjonalnie) Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak cebulę, cukinię i paprykę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Do garnka wsypujemy te pokrojone warzywa i odcedzone grzyby, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie, dodajemy(...)warzywa będą miękkie. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone tofu i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Gulasz podajemy z ryżem. Polecam hojnie posypać prażonymi ziarnami sezamu i chrupiącym szczypiorkiem lub pokrojoną cebulką dymką. Dla smakoszy ostrzejszych koreańskich klimatów posypujemy płatkami chilli Smacznego! Artykuł Gulasz doenjang jjigae z tofu i cukinią, czyli koreańska zupa miso pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.pltrujące. Kanię zrobiłam w panierce podobnej do schabowego, ale grzyby przez chwilę moczyłam w roztrzepanym jajku z mlekiem. Moczenie sprawiło, że kotleciki w środku były soczyste, a z wierzchu chrupiące. Musicie koniecznie spróbować takich pysznych kotletów w wersji wegetariańskiej. Składniki: (2 - 3 porcje) 4 kapelusze średniej kani 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 szklanka mąki pszennej(...)mlekiem, następnie obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażyć na średnio rozgrzanej patelni do przyrumienienia się każdej ze stron. Smażona kania dobrze smakuje sama lub według uznania z ziemniakami, czy też makaronem i ulubioną surówką. Zobacz również: schab pieczony z grzybami
Kuchcik gotujeCzy ja już pytałam? czy Wy lubicie zupy? czy jadacie je często? Czy wystarczy na obiad zupa czy musi być drugie danie? U nas jeśli zupa
Moje Małe Czarowanie