chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:132/181)

Klasyczna szarlotka 170

Brakuje mi w domu spiżarki, w której mogłabym trzymać zapasy ziemniaków, cebuli, mąki i innych produktów, które powinny w domu być i zwykle są, ale nie wtedy, kiedy ich najbardziej potrzebuję. Tym razem zabrakło mi masła. I co tu zrobić, kiedy zwykle do ciasta dodaję 200 g, a tu w lodówce jakaś nadziobana nożem zaledwie jego część?  Najlepszy byłby(...)ciasta z myślą - trudno, zjemy co wyjdzie. Dodałam drugi magiczny składnik, czyli kwaśną śmietanę i voilà! Tak właśnie powstała szarlotka mojego życia :) Z ciastem delikatnym, miękkim i jednocześnie lekko chrupiącym. Postanawiam więc częściej dodawać olej do kruchego ciasta! Postanawiam również czytać lżejsze książki. Dwa dni temu skończyłam czytać "Małe życie" , do którego podchodziłam cztery razy. Początek ciężki, ale trzeba przebrnąć

bistro mama
KOTLETY RYBNO ZIEMNIACZANE Z SOSEM CHRZANOWYM 203

filety do garnka. Gotowałam rybę w mleku przez około 5 minut. Można ją też ugotować na parze. Ugotowaną rybę wyjęłam i odcisnęłam z mleka. Przełożyłam ją do miski z ziemniakami. Rozdrobniłam i połączyłam składniki np. widelcem. Wbiłam jajko.  Wsypałam tartą bułkę, dodałam sos ostrygowy, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszałam. Uformowałam kotleciki. Można je obtoczyć(...)każdej strony. Kolej na sos: Do miseczki starłam kiszone ogórki. Odcisnęłam z nich sok. Następnie dodałam pozostałe składniki. Wlałam jogurt, majonez, musztardę, śmietanę i chrzan. Wszystko wymieszałam. Wyszły chrupiące i pyszne. Smacznego

potrawyregionalne
Zupa krem z młodej kapusty z piwem i serem / Young cabbage, beer and cheese soup 201

Dziś przedstawiam wariację na temat kapuśniaku z młodej kapusty. Proponuję go w postaci kremu z warzywami z ziołami i zaskakującym dodatkiem w postaci piwa:). Podana z chrupiącym boczkiem, cieniutko poszatkowaną kapustą i posypana serem żółtym, przypadnie do gustu każdemu. Korzystajmy z dobrodziejstw młodej kapusty dopóki można Zupa ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe(...)cebula, pokrojona kostkę 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 2 marchewki, pokrojone w kostkę 1 średnia główka młodej kapusty,posiekanej plus garść drobno posiekanej do podania 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 6 posiekanych listków szałwii 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego ½ szklanki ulubionego ciemnego piwa 1 liść laurowy ½ szklanki startego sera cheddar (lub innego ulubionego sera

karmelowy
Kartacze 163

   Przyszła pora na obiecane kartacze.Znamy takich, którzy "daliby się za nie pokroić".Nie ukrywamy, że potrawa jest pracochłonna, ale jej smak rekompensuje wszystko.Przystępujemy

Maminek kulinarny
Grillowane podudzia w musztardowej marynacie 220

Rewelacyjny kurczak w marynacie musztardowej z dodatkiem miodu. Kruchy, z chrupiącą skórką, o smaku słodko- ostrym. Myślę , że stanie się hitem . Kurczaka podałam z sałatką. Pyycha...:) Polecam.Zaczynamy: Składniki:8 szt podudzi kurczakaMarynata:3 łyżki musztardy sarepskiej1 łyżka miodu5 łyżek oliwy z oliweksól Wykonanie:Wszystkie składniki marynaty mieszamy.Kurczaka myjemy. Wycieramy kurczaka ręcznikami papierowymi- dodajemy marynatę- nacieramy marynatą kurczaka. Idealnie- gdy odłożymy(...)grilla. Na średnio gorącym grillu pieczamy nasze podudzia. Łączny czas grillowania to 30-35 min. Kurczak gotowy :) Podajemy kurczaka z naszą ulubioną sałatką, ja do tego upiekłam ziemniaki .Smacznego

Smaki Edyty
Jak zrobić najlepsze domowe frytki ? Smażone na oleju rzepakowym. 2776

Dzisiaj opowiem jak robię tradycyjne, domowe, smażone frytki ziemniaczane. Będą złote, chrupiące i bardzo smaczne. Już widzę oburzenie na wielu twarzach bo przecież to tłuste, kaloryczne, niezdrowe ... Ale chyba nie znam nikogo kto nie lubiłby frytek. Przecież wiadomo, że nie jemy ich codziennie - u nas pojawiają się może ze 3 razy do roku a zjedzona od czasu do czasu porcja(...)trzeba znać umiar.Można iść na frytki do jakiegoś fast foodu. Można kupić mrożone w sklepie i w domu tylko usmażyć czy upiec. Można też zaopatrzyć się w dobre ziemniaki, olej rzepakowy i zrobić pyszne, domowe frytki samemu. Ja wybieram tę ostatnią opcję i kilka razy do roku smażę najlepsze frytki. Można zjeść je tylko z dodatkiem ketchupu czy innego

Smaczna Pyza
Niedziela: Skrzydełka i warzywa a la grill 150

było. Może Martha jest lekko old fasion, ale to co robi w kuchni ma gwarancję smakowitości. W piątkowy wieczór oglądaliśmy Food Network albo Kuchnięplus, gdzie pokazywała swój patent na chrupiące skrzydełka. Tajemnica chrupkiej skórki tkwi w bejcy do smarowania kurczaka: rozpuszczonym w rondelku maśle z olejem. Kurczaka podaliśmy z pieczonymi warzywami – i tu trzeba wspomnieć o naszym wspaniałym odkryciu – pieczonej(...)przed pieczeniem podsmażyliśmy chwilę rzodkiewki na gołej patelni, podlewając na koniec karmelem wietnamskim, który jest jedną z naszych ulubionych przypraw. Składniki: 12 skrzydełek (1,5 kg) 8 średniej wielkości ziemniaków 1 kalarepka Pęczek rzodkiewek 2 kolby kukurydzy Sól Pieprz Marynata Jedna czwarta szklanki oleju 3 łyżki masła Pół garści drobno posiekanego świeżego tymianku lub łyżka suszonego Łyżeczka curry Łyżeczka kurkumy

Niedzielny kucharz
Restauracje w Poznaniu: Maniok 167

grillowany schab z pieczonym ziemniakiem i sałatką z ogórka w sosie musztardowym. Porcja całkiem spora, prezentująca się niezwykle estetycznie. A smak? Schab pychota, sam rozpływał się w ustach, a ziemniak i sałatka dopełniały całość. Nawet moje nie jedzące zazwyczaj mięsa dzieci pokusiły się o skosztowanie tego dania (zjadły, czyli było super :)) Dzieci jednakże szybko wróciły do swoich dań. Jerzol wybrał(...)wkomponowanie warzyw i to w taki sposób, że stanowiły atrakcje dla dzieci. Jasiu zajadał talarki ziemniaczane w towarzystwie dwóch sosów i moim (!) schabowym. Sama spróbowałam jeden i przepadłam, fantastyczne, chrupiąca wersja chipsów na obiad.  Wybór Oli padł na sałatkę mięsną. Otrzymała talerz zielonych sałat z rostbefem, czerwonym winogronem, korzeniem pieczonej pietruchy, kaszą gryczaną oraz pieczywem wypiekanym na miejscu. Była

Kolizje Smaków
Frytki 214

zdecydowanie za dużo ziemniaków na obiad, postanowiłam część z nich zostawić na frytki...takie zwykłe pieczone na oleju jak z dziecięcych lat :)Składniki:ziemniaki - dowolna ilośćolejSposób przygotowania:1. Obrane ziemniaki pokroić w słupki (ja kroję na faliste frytki za pomocą blaszki-krajacza).2. Frytki dobrze osuszyć na papierowym ręczniku.3. Olej mocno rozgrzać, wrzucić frytki i smażyć niecałe 10 minut(...)łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowe ręczniki.5. Dzięki dwufazowemu smażeniu frytki wsiąkną mniej tłuszczu. Przed smażeniem można też frytki namoczyć w wodzie z dodatkiem cukru - będą wtedy bardziej chrupiące.6. Podawać z solą lub wedle uznania.Smacznego!!!Krajacz do frytek karbowanychA ja zapraszam Was jeszcze na pieczone frytki, które są świetną alternatywą dla tych smażonych na tłuszczu. Wystarczy kliknąć

Kuchnia domowa Ani
Kotleciki z czerwonej soczewicy i płatków ryżowych z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z ogórka w sosie miętowym 76

ziemniaków pokrojonych na ćwiartki ½ łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki oliwy sól Składniki na kotleciki: 150 g czerwonej soczewicy (namoczonej wcześniej przez dwie godziny) 1 mała cebula 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki płatków ryżowych 1 pęczek posiekanej pietruszki lub kolendry Olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu mieszamy. Ziemniaki obtaczamy(...)kotleciki o grubości ok. 3 mm i smażymy na głębokim oleju do momentu aż będą lekko rumiane ale nie brązowe. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy. Kotleciki będą lekko chrupiące. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z ogórka. Smacznego

Moja Mama Gotuje
Zupa krem z pasternaku i gruszek 65

Spróbuję - to się dowiem :) Tak też zapraszam na moje odkrywanie tego cudnego warzywa! :) Pasternak?! Co to takiego?! Pasternak to warzywo korzeniowe, które kiedyś było w Polsce gatunkiem rodzimym. Zanim ziemniaki weszły na dobre w nasze jadłospisy - poprzednim "królem" był właśnie pasternak. Mam nadzieję, że aktualne trendy kulinarne przywiodą nam powrót tej wspaniałości na nasze stoły... Ma bowiem wielki potencjał, który(...)inny... Pasternak to pasternak - jego smaku nie da się porównać! Pasternak - jak to się je? Jeżeli dysponujesz świeżymi korzeniami pasternaku - możesz z powodzeniem jeść je na surowo - bardzo fajnie chrupie - dzięki temu może być ciekawą bazą do surówki :) Ze względu na wytrzymałość pasternaku - jak to u korzeniowych bywa - można go dość długo przechowywać. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku. Po pewnym

Gary Bez dna
Zupa jarzynowa z mlodych warzyw czyli Zupowy Wtorek odc.80 148

sól, pieprz mały słoiczek koncentratu pomidorowego Do sporego garnka wlewamy 2 litry wody. Zagotowujemy. Do wody wkładamy mięso. Zagotowujemy i zbieramy szumowiny. Wkładamy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszki i ziemniaki a także seler. Koper włoski kroimy w plasterki i również dorzucamy do zupy. Gałązki natki również dorzucamy. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 20 minut. Pomidory myjemy, kroimy(...)wyjmujemy z zupy i drobno kroimy. Wrzucamy z powrotem do garnka. Nakładamy zupę do miseczek. Ja do każdej porcji dorzucałam po garści świeżego groszku bo lubimy jego smak i chrupanie podczas jedzenia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi ruskie 175

dodajemy sól i jajko. Wodę dolewamy partiami. Zarabiamy ciasto na jednolitą masę. Składniki na farsz: 80 dkg ugotowanych ziemniaków 1/2 kg sera białego 2 duże cebule sól, pieprz Ugotowane ziemniaki ugniatamy przez praskę. Ser można również przecisnąć przez praskę, ewentualnie rozgnieść widelcem. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na lekko brązowy kolor na 1 łyżce smalcu. Wszystkie składniki wkładamy(...)Zalepiamy pieróg dokładnie. Gotowe pierogi wkładamy do osolonego wrzątku. Jak wypłyną, gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Ugotowane można podać ze skwarkami. Dnia następnego można również podsmażyć i zjeść chrupiące ze smakiem

tojestpyszne.blogspot.com
Tradycyjne kotlety de volaille 305

najbardziej popularnych sposobów na piersi kurczaka są kotlety de volaille. Mają one francuskie pochodzenie, a jego historia sięga XVIII wieku. Bardzo smaczny mięsny dodatek do obiadu, z chrupiącą panierką i delikatnym mięsem w środku.Mięso umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem i oprószyć solą. Połowę masła pokroić na słupki. Na każdym płacie mięsa wzdłuż dłuższego brzegu, ułożyć słupek masła, a mięso(...)rozgrzać olej. Włożyć kotlety i smażyć na średnim ogniu po około 3-4 minuty z każdej strony, aż się ładnie zarumienią. Pod koniec smażenia dodać pozostałe masło. Podawać z ziemniakami purée lub frytkami

Świat Domowej Kuchni
Placki po węgiersku 238

Placki po węgiersku...Duże, złociste i chrupiące placki ziemniaczane.Polane gulaszem wołowym.Z dodatkiem kolorowych papryk.Udekorowane kleksem kwaśnej śmietany i koperkiem.Pycha!Składniki:Gulasz wołowy:500 g mięsa wołowego, gulaszowego, extra;1 papryka czerwona;1 papryka żółta;2 cebule;1 ząbek czosnku;500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1 kostka rosołowa);2 czubate łyżki przecieru pomidorowego;1 liść laurowy(...)łyżki ostrej papryki w proszku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek koperku;1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody - opcjonalnie;Olej.Placki ziemniaczane:1 kg ziemniaków;3 czubate łyżki mąki pszennej;1 duża cebula;2 jaja;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Gulasz wołowy:W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę wołowinę i podsmażyć. Następnie wlać szklankę

Gospodyni Miejska
Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku 134

było pod dostatkiem. Czasy epoki przemysłowej spowodowały, że danie to przeniosło się do miast wraz z rolnikami, gdzie z czasem stało się jednym ze słynniejszych specjałów. Początkowo podawane z ziemniakami, a dzisiaj słynny dodatek do duńskich kanapek —  smørrebrød. Æbleflæsk to również ważny element julefrokost — bożonarodzeniowego bufetu, czy po prostu zagryzka do piwa. Podstawą dania są oczywiście bekon(...)przepis na blogu Bei . Od tego czasu właśnie w tej wersji zagościł on u mnie na stałe w kuchni i często przygotowuję to danie jesienią. Ciepłe winne jabłka z chrupiącym bekonem smakują wprost wspaniale na ciemnym żytnim pieczywie—  rugbrød.  Gorąco polecam! * SKŁADNIKI dla 4 osób 4 jabłka 200 g surowego wędzonego boczku w plastrach 1 cebula kilka gałązek

Food Square
Ryba w panierce z frytkami 144

Fish & chips czyli ryba w panierce z frytkami, bardzo popularne jedzenie w Anglii. Nie jest to danie dietetyczne, ale nie wszyscy muszą się ograniczać. Panierka jest bardzo dobra chrupiąca. Mogę tylko powiedzieć pycha. Przygotowanie ciasta – nic prostszego. Do miski wsypać mąkę, sól i wlać piwo. Za pomocą łyżki lub miksera dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Przygotować filety(...)się złota panierka. Wyjąć z oleju i położyć na papierowym ręczniku kuchennym. Z góry przycisnąć drugim papierem. W ten sposób pozbywamy się zbędnego tłuszczu. Podawać z frytkami lub gotowanymi ziemniakami i surówką. Taka rybka jest pyszna, polecam

Kuchnia Pokoleń
Zupa porowo-jabłkowa z sezamowymi lizakami tofu 205

lubisz cydr, z pewnością przypadnie Tobie do gustu. Ma interesujący, egzotyczny smak, coś pomiędzy wytrawnym a słodkim. Wiem, że ciężko to sobie wyobrazić, ale tak jest. A do tego chrupiące, glazurowane i posypane sezamem i czarnuszką lizaki z tofu. Koniecznie podawaj je tuż po usmażeniu. Po ostygnięciu też są pyszne, ale stają się bardziej gumowe, a mniej chrupkie.  Zupę(...)jeżeli jesteś w posiadaniu dobrego, ekologicznego bulionu warzywnego, spokojnie możesz go użyć. Gęsta i sycąca, idealna na pusty żołądek po ciężkim i długim dniu w pracy. Składniki 600 g ziemniaków  250 g pora 2 łyżki oliwy ok. 150 ml cydru 800 ml wywaru warzywnego (składniki i przepis poniżej)  200 ml mleka kokosowego 1 duże jabłko 1 łyżka jasnego

Roślinna - blog wegański
Belgijskie frytki 288

Składniki: -ziemniaki -cukier -olej Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kształt dosyć grubych frytek. Następnie płuczemy frytki na sitku, a następnie moczymy je przez pół godziny w zimnej wodzie z dodatkiem cukru (ok. łyżka ma dużą porcję frytek). Odsączamy za pomocą papierowych ręczników i wrzucamy małymi porcjami na rozgrzany olej (160 C). Smażymy do momentu aż frytki wypłyną(...)Ponownie wrzucamy je na jeszcze mocniej rozgrzany olej (180-190 C) i smażymy aż to uzyskania pożądanego stopnia zrumienienia.  Dodatek cukru i podwójne smażenie powoduje że frytki są chrupiące i mają puszyste wnętrze. Podajemy posolone z ketchupem, z majonezem lub z dodatkiem wybranego sosu, lub jako dodatek do innych dań. Koszt: zależnie ile razy używamy jednego tłuszczu (oczywiście najzdrowiej

Tanie przepisy studenckie
Portobello faszerowane ziemniakami w złocistym curry 160

łyżeczki, tak aby nie uszkodzić kapeluszy. Cebulę i wydrążone pieczarki siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewany 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim cebulę z dodatkiem soli. Do ziemniaków dodajemy wysmażone grzyby z cebulą, paprykę i doprawiamy na ostro pieprzem. Mieszamy i wypełniamy nimi kapelusze portobello. Na dużej patelni układamy rozłożony pergamin przyprawami do góry, układamy(...)pergamin i układamy ponownie kapelusze tym razem stroną farszu. Smażymy pod przykryciem tym razem bez wody i krócej ok. 4 min. Farsz ziemniaczany przejdzie przyprawami i będzie z wierzchu chrupiący. Kapelusze zdejmujemy z patelni przez przykrycie ich talerzem i energiczne odwrócenie patelni,  odklejamy pergamin. Podczas smażenia grzybów przygotowujemy cukinię. Cukinię po długości kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza

Moniki Smakołyki