przepisami, które zrobiłem podczas eventu. PRZYSTAWKA- Matjas na sałatce ziemniaczanej SKŁADNIKI: 1 filet śledzia typu matjas w oleju 2 ziemniaki 1 ogórek kwaszone Provitus 1/4 czerwonej cebuli 1/2 cytryny 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki musztardy świeży koperek sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Ogórka kiszonego i cebulę(...)talerz. Na sałatce ziemniaczanej układamy filet śledzia. Dekorujemy świeżym koperkiem. Smacznego. ZUPA- Krem chrzanowy z białych warzyw SKŁADNIKI: 1/2 kalafiora 1 pietruszka (korzeń) 1/2 selera (korzeń) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 3 łyżki chrzanu Provitus 2 łyżki masła śmietanka 30% 1 łyżka prażonych pestek dyni sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wszystkie warzywa
kulinarnyJaprzygotujemy w sezonie świeżej fasolki i cukinii, swój smak zawdzięcza świeżym listkom mięty i szynki parmeńskiej. Niebanalnie i bardzo smacznie! Składniki: 1 cukinia 25 dag fasolki szparagowej zielonej 3 ziemniaki 1/2 pora 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 listków świeżej mięty 10 dag szynki parmeńskiej 10 dag serka topionego śmietankowego 2 łyżki masła sól ziołowa do smaku pieprz swieżo mielony(...)listki miety i gotujemy do miękkości około 25 minut. Gdy zupa się gotuje, szynkę parmeńską pokrojoną w cieniutkie plasterki zawijamy w rulony, obsmazamy na suchej patelni aż stanie się chrupiąca i przypieczona Pod koniec gotowania dodajemy do zupy serki topione, doprawiamy do smaku solą ziołową, gałką oraz pieprzem , miksujemy zupę blenderem na krem. Rozlewamy do bulionówek podajemy z chrupiacą
Wanilia i Kardamonoliwek 10g świeżych drożdży Wykonanie: Zrobić zaczyn z drożdży, cukru oraz 100ml ciepłej wody i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie mąkę połączyć z solą, ziemniakami wcześniej przeciśniętymi przez praskę, resztą wody oraz z zaczynem i oliwą. Zagnieść ciasto ( można za pomocą miksera). Odstawić do wyrośnięcia w misce wysmarowanej oliwą i przykrytej folią aby nie obsychało(...)Zaraz po tym przełożyć bochenek na rozgrzaną blachę wraz z papierem. Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą co zapobiegnie wysuszeniu chleba i co zapewni chrupiącą skórkę. Po 10 minutach pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze 15-25 minut. Chleb powinien się ładnie zarumienić
W garach u GosiKolejne danie w którym wykorzystałam jarmuż. Apetyczny dorsz zapiekany pod chrupiącą pierzynką z jarmużu i mozzarelli świetnie smakuje i całkiem fajnie się prezentuje.składniki:500 g filetu z dorszamajeranek100 g jarmużu1 kulka mozzarellimasło klarowane do smażeniaolejJarmuż przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość i zmiękł. Filet z dorsza podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć majerankiem. Skropić olejem i ułożyć na blaszce wyłożonej(...)plastry i ułożyć na jarmużu. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i zapiekać ok 30 minut, az mozzarella sie lekko zarumieni. Tak przygotowaną rybkę podałam z ziemniakami z koperkiem i buraczkami
Monia miesza i gotujektórą wprost uwielbiam. Oczywiście nie zastępuje ona cudownego pulchnego placka na zakwasie, ale jest fajną bezglutenową alternatywą, na którą można sobie znacznie częściej pozwolić. Ciasto przygotowane z batatów jest chrupiące na brzegach i mięciutkie w środku. Świetnie się komponuje z dowolnymi dodatkami. U mnie przede wszystkim królują warzywa oraz ekspresowy sos pomidorowy, którego na pizzy oczywiście nie może zabraknąć(...)SKŁADNIKI dla 2 osób Pizza z batata: ok. 350 g puree z batata (z sporego 1 batata) 120 mąki ryżowej/owsianej/gryczanej lub innej bezglutenowej 1 łyżeczka Vegety Natur do ziemniaków z ziołami 1 łyżka oliwy z oliwek Sos pomidorowy: 150 ml passaty 1 łyżeczka Vegety Natur do mozzarelli i pomidorów 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Dodatki: ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki ½ cukinii
Food Squarelokalnych produktach i sprawdzonych recepturach. Takie są moje Zalipianki." - tak opisuje swój lokal jego właścicielka Ewa Wachowicz. Jako czekadełko pojawią się na naszym stole podpłomyk z czarnuszką, jest świeżutki, chrupiący i pyszny. Towarzyszy mu domowy chleb upieczony na drożdżach oraz pasta z fasoli i smalec ze skwarkami. Początek naszej kolacji zapowiada się smakowicie. Kolejno zamawiamy: krem z kiszonego ogórka(...)wędzoną w dymie, w śmietanie z jabłkiem i cebulą i w oleju z cebula i korniszonem - śledziem niestety jestem rozczarowana; jest wymoczony, niesłony i bez wyrazu, pierogi z twarogiem, ziemniakami i lubczykiem (25 zł) - pierogi smaczne, ciasto miękkie, farsz lekko pikantny, niepotrzebnie tylko zostały wykąpane w ogromnej ilości tłuszczu na talerzu, sałatka z krewetkami, jajkami i młodym szpinakiem
Kulinarne przygody GatityMARYNATA. W tym przypadku marynowanie w sosie sojowym i przyprawach (najlepiej przez noc) jest absolutnie nie do pominięcia! Wiem, że wymaga to wcześniejszego planowania ale efekt jest naprawdę przepyszny. Chrupiąca surówka z białej rzodkwi gościła w mojej kuchni po raz pierwszy i przyznam, że od razu skradła moje serce. Dostępność tego warzywa jest bardzo dobra a cena niezbyt wysoka. Cechuje(...)ząbki czosnku 1 mała papryczka chili zielona 100 ml sosu sojowego ciemnego pół limonki 2 łyżki miodu sól Składniki na puree ziemniaczano – czosnkowe z nuta tymianku: 600 g ziemniaków suszony tymianek 3 łyżki masła 1 główka czosnku oliwa z oliwek sól Składniki na surówkę z białej rzodkwi i selera naciowego: 1 duża biała rzodkiew 4 łodygi selera naciowego garść suszonej
KierunekuchniaKiszka ziemniaczana jest tradycyjną potrawą nie tylko kuchni narodów Europy Wschodniej ale również kuchni podlaskiej i kurpiowskiej. Są to tarte ziemniaki z boczkiem, skwarkami lub kiełbaską i cebulką, zapiekane w jelicie wieprzowym. Danie bardzo sycące, pożywne i nie da się ukryć, bardzo kaloryczne. Aby odchudzić lekko danie można smalec zastąpić olejem, ale ... smalec to smalec :) Kiszki można przygotować(...)wędzony pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinkę smalcu (gdy mamy tłusty boczek lub słoninę, smalec pominąć) i przesmażyć boczek wraz z cebulką. Ziemniaki zetrzeć na tarce lub w malakserze na najmniejszych oczkach. Do startych ziemniaków dodać podsmażony boczek z cebulką, mąkę, sól (1/2-1 łyżeczki), dużą szczyptę pieprzu mielonego i majeranku. Całość wymieszać i nadziać luźno w jelita, do około
Kocham..lubię..gotuję..jedno z moich ulubionych dań. Niestety zawsze oparte są na miksie białek i węglowodanów. A tu niespodzianka! Aga miło mnie zaskoczyła. Połączyła neutralne warzywa z białkami, zastąpiła ziemniak pietruszką i proszę... " Mariusz Woyda Składniki: 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula pół selera 2 ząbki czosnku 1 szkl. śmietany 2 jajka 250 g boczku 250 g sera(...)pietruszka, seler, cebula, boczek, ser i delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Układamy aż do wyczerpania się składników, na wierzchu musi być ser (warto posypać nawet podwójna warstwę, wtedy bedzie chrupiąca skórka). Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich śmietanę i przeciśnięty czosnek. Wszystko mieszamy i polewamy na naszą zapiekankę. Pieczemy w piekarniku przez 30 min. w temperaturze 180 stopni
Dieta Rozdzielna i ZdrowieIdzie zima. No dobra, najpierw jesień ale zimnooooo już. Najlepsze jedzenie na takie dni to wszelkie gulasze, ciepłe kasze, pieczone warzywa, no i gorące placki ziemniaczane
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDodaj do koszyka Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów: – fasolka po bretońsku – polędwiczki w szynce parmeńskiej – gratin ziemniaczane – królik w winie – chrupiący pieczony kurczak – kurczak pieczony – pad thai z kurczakiem – pulled pork – kotlet schabowy – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey(...)łyżeczki suszonego oregano – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka pieprzu cayenne – garść pomidorków koktajlowych – sól i pieprz – 2 łyżki oliwy z oliwek – do podania – świeże listki bazylii Podawaj z ziemniakami, ryżem, kaszą lub soczewicą Przygotowanie : Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Kurczaka dopraw solą, pieprzem i oregano. Na oliwie podsmaż kurczaka doprawionego solą, pieprzem i oregano, tak aby kawałki zarumieniły
nietylkopasta.plziemniaki 1 kg, cukier 1 łyżka, zimna woda 2 litry, tymianek 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki flądra świeża 4 sztuki średnie, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki Ziemniaki obrane pokroić w cienkie talarki, w misce zalać wodą zimną z cukrem i odstawić na 30 minut. Ziemniaki wylać(...)łyżką cukru, z 1 pokrojoną cebulą, 4 łyżkami oleju, pieprzem mielonym - flądra pieczona jest bardziej lekkostrawna i bardziej dietetyczna od smażonej na oleju na patelni i ma chrupiącą skórkę..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCiasto podziel na 6 części (albo na 4 jeśli chcesz zrobić naprawdę duże pierogi), uformuj w kulki i rozwałkuj każdą na bardzo cienki placek. Na środek placka połóż plastry ziemniaka z cebulą, kawałki wędzonej ryby i jeden-dwa pomidorki koktajlowe (lub cząstki pokrojonego pomidora). Posól, popierz i zawiń pieroga, dobrze sklejając brzegi. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do pieca nagrzanego(...)taki sposób najlepiej też odgrzewać pierogi. Rozgrzej bardzo mocno patelnię, zwilż pierogi wodą, połóż na patelni, przykryj pokrywką i podgrzewaj ze 2 minuty. Będą z znowu cieplutkie i pysznie chrupiące. Artykuł Piątek: Pieczone pierogi z pstrągiem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzCiasto podziel na 6 części (albo na 4 jeśli chcesz zrobić naprawdę duże pierogi), uformuj w kulki i rozwałkuj każdą na bardzo cienki placek. Na środek placka połóż plastry ziemniaka z cebulą, kawałki wędzonej ryby i jeden-dwa pomidorki koktajlowe (lub cząstki pokrojonego pomidora). Posól, popierz i zawiń pieroga, dobrze sklejając brzegi. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do pieca nagrzanego(...)taki sposób najlepiej też odgrzewać pierogi. Rozgrzej bardzo mocno patelnię, zwilż pierogi wodą, połóż na patelni, przykryj pokrywką i podgrzewaj ze 2 minuty. Będą z znowu cieplutkie i pysznie chrupiące. Artykuł Wtorek: Pieczone pierogi z pstrągiem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzoctu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli i pieprzu ponadto: sól pieprz koperek w proszku olej do smażenia Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki, a następnie smażymy w rozgrzanym oleju do zrumienienia. Ciasto: Mąkę przesiewamy. Mleko z wodą, jajkiem i octem miksujemy, a następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia(...)przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej ( rybę smażymy w dość głębokim tłuszczu). Smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Przekładamy na ręczniki papierowe aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotową rybę w cieście wraz z frytkami podajemy z dowolnymi, ulubionymi surówkami. Moje posty
Słodka Strona