Znowu świeci słońce, wróciło łaskawie. Zwariuję wyciągając i chowając ubrania raz zimowe, raz wiosenne... i jeszcze wszystko mi diabeł ogonem zakrywa, a raczej Syncio gdzieś chowa
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka , płaska cukru olej do smażenia Cukinię i ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Mieszamy z sokiem z cytryny żeby ziemniaki nie ściemniały . Piersi z kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki dodajemy do warzyw . Jajko roztrzepujemy widelcem , wlewamy do miski z resztą składników . Na koniec dodajemy mąkę , przyprawy i mieszamy . Wszystko powinno(...)ogniu , gdyż są dość grubiutkie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z obu stron na złoty kolor . Kształt i wielkość to już kwestia indywidualnych upodobań ale najlepiej zrobić mniejsze wtedy są bardziej chrupiące . Podajemy na gorąco prosto z patelni , lekko odsączone papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu . Doskonałe solo lub w towarzystwie warzywnego ,czerwonego curry . Smacznego Artykuł Placki ziemniaczano – cukiniowe z kurczakiem
Ogrodnik w podróżyżyczę!!! Składniki na 4,5 litra zupy: 200 g boczku surowego wędzonego 500 g kiełbasy białej surowej 200 g selera 140 g marchewki 70 g korzenia pietruszki 130 g ziemniaków 170 g cebuli 3 ząbki czosnku 1 litr domowego zakwasu na żurek 2 łyżki majeranku 4 liście laurowe 3 litry wody pieprz sól śmietanka 30% łyżka masła jajka gotowane Przygotowanie(...)wypłyną z niej soki (15 – 20 minut). Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę lub paski, smażymy na suchej patelni do wytopienia tłuszczu i uzyskania chrupiących skwarków. Z wody wyławiamy kiełbasę, dorzucamy wysmażony boczek. Na powstałym tłuszczu szklimy cebulę i czosnek, pod końcem dodajemy majeranek, całość dokładamy do wywaru z kiełbasy. Na tej samej patelni, przesmażamy
Kierunekuchniasię jakiegoś lżejszego, delikatnego ciasta, najlepiej bez pieczenia. Przejrzałam zawartość lodówki ale poza jajkami nie znalazłam tam nic nadającego się na ciacho. Trochę pomyślałam i postanowiłam połączyć ze sobą chrupiący spód z płatków kukurydzianych, białkową piankę, złocisty dżem i dołożyłam do tego wszystkiego orzeźwiającą galaretkę. Wyszło chyba całkiem nieźle, bo po 2 dniach po cieście nie było śladu(...)kuchenne przydasie znajdziecie w sklepie Tarka i Miarka . Spód: 2 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych (użyłam czekoladowych) 150 g masła Płatki kruszymy (ja urzyłam do tego tłuczka do ziemniaków) dodajemy rozpuszczone masło i całośc dokładnie mieszamy i wykładamy do tortownicy (22cm). Wstawiamy do lodówki by spód zastygł. Pianka 5 białek 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki soku
Cynamonowe szczęścieziemniaki w robocie zetrzeć na tarczy do placków ziemniaczanych, masę dać do sitka z drobnymi oczkami aby odciekła woda, wodę zlać i do mączki co powstała wsypać z sitka ziemniaki dodać jajka, makę, kucharka, pieprz mielony, wycisnąć ząbki czosnku, zetrzeć na tarce grubsze oczka cebule, wszystko dobrze wymieszać smażyć na gorącym oleju rumiane placki ziemniaczane, odkładać na ręcznik papierowy(...)minuty, wlać wodę, dać kostkę rosołową grzybową i dusić bez przykrycia na większym ogniu do odparowania wody, dodać gęstą śmietanę, wsypać posiekany pęczek koperku, wymieszać placki są bardzo chrupiące, aromatyczne i z sosem smakują wybornie............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięobróbki, ja troche przepisy zmieniam "po swojemu" ziemniaki obrać i pokroić w kostkę ok. 1-1,5 cm, opłukać, zalać zimną wodą i odstawić co najmniej na 30 minut ziemniaki wylać na durszlak, następnie na ręczniku papierowym osuszyć, w większej misce wymieszać z olejem Airfryer hd9240/30 ustawić na 160 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ frytki włożyć do kosza(...)powrotem, ustawić teraz na 180 C na 14 minut, w połowie czasu kosz wyjąć i potrząsnąć, włożyć do urządzenia do końca pieczenia kostki frytkowe są w środku mięsiste, skórka chrupiąca, są aromatyczne - można je jeść z ciut solą lub z innymi dodatkami............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięchoćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja troche przepisy zmieniam "po swojemu" ziemniaki obrać i pokroić w słupki, opłukać, zalać zimną wodą i odstawić co najmniej na 30 minut ziemniaki wylać na durszlak, następnie na ręczniku papierowym osuszyć, w większej misce wymieszać z olejejm, papryką Airfryer hd9240/30 ustawić na 160 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ frytki włożyć do kosza(...)powrotem, ustawić teraz na 180 C na 12 minut, w połowie czasu kosz wyjąć i potrząsnąć, włożyć do urządzenia do końa pieczenia frytki są w środku mięsiste, skórka chrupiąca, dawno tak pysznych frytek nie jadłam podałam z sosem jogurtowym: rzodkiewki 4 sztuki, pół ogórka zielonego, 4 zabki czosnku, pół pęczka koperku zmiksowac w rozdrabniaczu, wymieszać z jogurtem greckim
W Mojej Kuchni Lubięsól, pieprz, imbir - kilka gałązek natki pietruszki - olej do smażenia Składniki na ok 10-12 sztuk placuszków. Cebulę i czosnek obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Marchewkę, ziemniaka i dynię obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeżeli dysponuje ktoś malakserem może wszystko zetrzeć dużo szybciej niż na tarce. W garnku mieszamy nasze wszystkie warzywa, przyprawiamy(...)dodajemy. Masa dyniowa jest rozpadająca ale jak przekładamy ją na patelnię to możemy ładnie uformować. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki. Najlepiej jeść świeże placuszki bo są pysznie chrupiące. Placuszki możemy podać ze śmietaną lub ulubionym sosem. Smacznego
Kuchenne Wariacjelekko. Ugotowane warzywa i mięso wyjąć z wywaru. Dodać do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. W osobnym garnku ugotować kapustę kiszoną w połowie wywaru. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać do nich ugotowaną kapustę. Oczywiście wraz z wywarem, w którym się gotowała. Boczek pokroić w niezbyt drobną kostkę, zrumienić go na patelni(...)jeszcze przez kilka minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Kapuśniak najlepszy jest następnego dnia, kiedy wszystkie smaki przegryzą się razem. Podawać z chrupiącym pieczywem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennadużym naczyniu żaroodpornym, a potem podzielić go na porcje i rozłożyć na talerze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapsalon – holenderski kebab – Składniki: Składniki na frytki do Kapsalona: 1 kg ziemniaków 2 łyżki oleju rzepakowego sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostałe składniki na Kapsalon: 2 filety z piersi kurczak – ok. 600 g 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki ulubionej(...)pieprz do smaku 1 ząbek czosnku Dodatkowo do stworzenia Kapsalona potrzebne będą: 3 foremki aluminiowe prostokątne (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kapsalon – holenderski kebab: Przygotować frytki z piekarnika : Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w słupki, zalać wodą i pozostawić tak na godzinę, by się wymoczyły. Po tym czasie osuszyć je dokładnie, dodać olej i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
Kulinarne Przebojeworka, potrząsając workiem, obtaczać w mące. Wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik. W głębokiej, niedużej patelni ( używam małego woka) lub rondlu rozgrzać tłuszcz ( jeżeli wrzucimy do oleju np kawałek ziemniaka i olej wokół niego olej skwierczy, to znaczy że jest rozgrzany). Na rozgrzany olej wrzucać plasterki cukinii. Pilnować aby się nie przypaliły. W zależności od grubości, będą się smażyć(...)nadmiaru oleju. Podawać natychmiast, z ostro doprawionym jogurtem lub tzatziki . Smacznego! uwaga: parę plasterków cukinii wrzuciłam na olej bez panierowania w mące. Wyszły może nieco mniej chrupiące ale też bardzo smaczne
Stare Garytrochę przepisy zmieniam na "po mojemu" ziemniaki obrać i pokroić w tralarki do 0,5 cm grubości, opłukać, zalać zimną wodą i odstawić co najmniej na 30 minut ziemniaki wylać na durszlak, następnie na ręczniku papierowym osuszyć, w większej misce wymieszać z olejejm, paprykami, czosnkiem Airfryer hd9240/30 ustawić na 160 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ frytki włożyć do kosza(...)powrotem, ustawić teraz na 180 C na 12 minut, w połowie czasu kosz wyjąć i potrząsnąć, włożyć do urządzenia do końca pieczenia talarki są w środku mięsiste, skórka chrupiąca podałam z sosem jogurtowym:rzodkiewki 4 sztuki, pół ogórka zielonego, 4 zabki czosnku, pół pęczka koperku zmiksowac w rozdrabniaczu, wymieszać z jogurtem greckim 250 ml, do smaku dac soli, cukru
W Mojej Kuchni Lubięłyżki, mąka pszenna 4 łyżki, tarta bułka 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba przygotowanie placków było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "ZOBACZ-blender HR1677/90" ziemniaki, por, pokrojone na około 2 cm kawałki, kapustę kiszoną wszystko porcjami wkładać do miski blendera i na najwyższych obrotach rozdrobnić dokładnie około 3 minut, pod koniec dodać jajko i krótko(...)pieprz, przyprawę w płynie i wszystko wymieszać na dość gęstą masę, jeśli jest zbyt rzadka to dosypać z wyczuciem tartej bułki, otręby żytnie - dzięki bułce tartej placki są bardzo chrupiące na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy placki podałam z surówką włoszczyznową z mojego przepisu "zobacz TUTAJ" ale można je podać śmietaną, keczupem
W Mojej Kuchni Lubięnożem malaksera. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Na dużej patelni roztopić smalec, dodać cebulę i boczek. Smażyć chwilę aż cebula zmięknie a boczek nieco się wytopi. Przestudzić. Gotowane ziemniaki połączyć ze startymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, dobrze wymieszać. Masa będzie dosyć rzadka. Tak przygotowaną masą napełniać jelita - ja robiłam to maszynką elektryczną z końcówką do wędlin(...)Blachę wyłożyć folią aluminiową , polać olejem, ułożyć na niej kiszki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C na godzinę. Włączyłam też dodatkowe górne dopiekanieKiszka powinna być brązowa z chrupiącym flakiem. Aby uniknąć pękania, po ok 10 min od rozpoczęcia pieczenia należy kiszkę ponakłuwać. Podawać np. z kiszoną kapustą. Smacznego!*Sposób przygotowania dotyczy tradycyjnych osłonek (jelit) zabezpieczonych solą
Stare Garygrzechem byłoby zachować ten przepis tylko dla siebie. Burgery te przygotowałem z ciecierzycy z aromatycznymi przyprawami (głównie kolendrą) i obtoczyłem w polencie, dzięki czemu z wierzchu są cudownie chrupiące. Do tego egzotyczny lekko pikantny relish z ananasa, który idealnie się z nimi komponuje, grillowany ciągnący się ser halloumi i świeże warzywa. W wersji wegańskiej ser halloumi można zastąpić tempehem(...)kokosowego * PRZYGOTOWANIE Burgery z ciecierzycy Ciecierzycę odsącz z zalewy (zostaw ją na później) i zmiel na grubych oczkach za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub zgnieć tłuczkiem do mielenia ziemniaków. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i kolendrę, przyprawy oraz polentę i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Zagnieć i zacznij formować kotlety o średnicy nieco mniejszej niż bułka. Przed
Food Square