chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:116/181)

Turcja, czyli sposób na pyszny Shish - Kebab 251

chrupiącymi ziemniaczkami, sałatką i sosami jak u prawdziwego Turka.  Do przygotowania kebaba potrzebowałem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, kilku kolorowych pomidorków koktajlowych, 5 papryczek chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych, oliwy, białego octu winnego, 1 jajka, ziół prowansalskich, majonezu, 3 ząbków czosnku, 2 czerwonych cebul średniej wielkości, 1/2 główki kapusty rzymskiej, 2 pomidorów, bakłażana, kilku niewielkich ziemniaków, soli

Wyprawy kulinarne
Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 119

śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie dobrze znane na Opolszczyźnie pierogi z nadzieniem z surowych tartych ziemniaków, cebuli, wędzonki i przypraw. Amatorom ziemniaczanych smaków szczególnie polecam. A tym, którzy są na diecie, od razu radzę skończyć czytanie. Już sama lektura przepisu zatyka arterie Czemu szlachcice? Mimo(...)dużo, dużo tłuszczu – bogata omasta to już domena pańskiego, a nie chłopskiego stołu. Gotowane, prosto z wody, są bardzo dobre. Koniecznie polane zrumienioną na wytopionej słoninie cebulą i rumianymi, chrupiącymi skwarkami. Ale ja najbardziej lubię je odgrzewane na patelni – przypieczone, skarmelizowane ciasto daje świetny, chrupki kontrast nadzieniu. I zawsze popijam je zimną maślanką albo kefirem. CIASTO PIEROGOWE Mąkę przesiewamy

Karo in the Kitchen
Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 221

śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie dobrze znane na Opolszczyźnie pierogi z nadzieniem z surowych tartych ziemniaków, cebuli, wędzonki i przypraw. Amatorom ziemniaczanych smaków szczególnie polecam. A tym, którzy są na diecie, od razu radzę skończyć czytanie. Już sama lektura przepisu zatyka arterie Czemu szlachcice? Mimo(...)dużo, dużo tłuszczu – bogata omasta to już domena pańskiego, a nie chłopskiego stołu. Gotowane, prosto z wody, są bardzo dobre. Koniecznie polane zrumienioną na wytopionej słoninie cebulą i rumianymi, chrupiącymi skwarkami. Ale ja najbardziej lubię je odgrzewane na patelni – przypieczone, skarmelizowane ciasto daje świetny, chrupki kontrast nadzieniu. I zawsze popijam je zimną maślanką albo kefirem. CIASTO PIEROGOWE Mąkę przesiewamy

Karo in the Kitchen
Chłodnik z botwiny 136

przełożyć do garnka. Zalać wodą, tak aby tylko delikatnie przykryć liście. Dolać sok z cytryny, łyżeczkę cukru i szczyptę soli.  Wszystko razem zagotować, tak aby botwina była chrupiąca. Zostawić do ostygnięcia. W tym czasie posiekać szczypiorek i koperek. Jajka ugotować na twardo. Ogórki i rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną osteczkę. Jak kto lubi. Czosnek przecisnąć(...)wodą przelać do reszty. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem.  Odstawić do lodówki na minimum godzinę. Podawać z jajkiem na twardo lub z podsmażonymi młodymi ziemniakami pokrojonymi w talarki

Jemy Pijemy
Chrupiąca pieczona kaczka po chińsku 66

Kaczka po chińsku.  Kaczka pieczona po chińsku - delikatna i soczysta z chrupiącą, złotą i aromatyczną skórką.     Ten przepis na kaczkę z piekarnika zapewnia nie tylko fantastyczny, prawdziwy smak kaczki, ale także niezwykle chrupiącą skórkę i soczyste mięso. Sekretem fenomenu kaczki po chińsku jest odpowiednie jej przygotowanie, które, patrząc na przepis, może wydawać się nieco czasochłonne i trudne(...)filiżanka syropu kukurydzianego).  Kaczkę należy osuszyć w przewiewnym miejscu, a następnie upiec w piekarniku. Ostatnim elementem układanki jest usmażenie kaczki w głębokim oleju. Dzięki temu skórka jest niezwykle chrupiąca, złota a mięso kaczki zachowuje swoją soczystość i fantastyczny smak. Przed smażeniem można kaczkę podzielić na mniejsze kawałki, albo usmażyć ją w całości. Po usmażeniu, kaczkę po chińsku odstawiamy

Moja Książka Kucharska
Piknikowa wege-kanapka z pieczonym batatem 103

chrupie zielony ogórek eksplodujący wiosenną świeżością, nadają charakteru cebulowe krążki. Całość spaja solidna porcja hummusu z delikatnym twistem czerwonego pesto i garść pysznych kiełków. Ta kanapka to pyszna wiosenna przekąska pełna smaków i tekstur, która z pewnością uświetni niejeden wypad za miasto, czy balkonowe posiedzenie ze znajomymi :) Będzie też idealna na lunch i lekką kolację. Wystaczy upiec słodkie ziemniaki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Czwartek: Nuggetsy z frytkami z różnych warzyw i surówką 101

ziemniaków Tymczasem frytki można robić z różnych warzyw i najlepiej jest je upiec. Najlepiej smakuje mieszanka różnych frytek: z marchewki, pietruszki, selera i batata. Pięknie pachną, wyglądają i mają niesamowity smak. Szczególnie super wypada pietruszka, o której Agnieszka mówi, że tylko pieczona ma sens. Warzywne frytki dobrze jest dość solidnie podpiec, nawet leciutko przypalić, bo wtedy są pysznie chrupiące. Jeśli

Niedzielny kucharz
Restauracja Eliksir 108

przy odrobinie szaleństwa nawet mogłabym zamieszkać. Miałam możliwość spróbowania 4-daniowego menu wraz z koktajlami. Na początek zupa botwinka. Młode buraki gotowane w zakwasie buraczanym, ogórek małosolny, młode ziemniaki, liście młodego buraka, pianka z maślanki, puder z buraka. Zupa nalewana przy stole. Niezmiennie robi to na mnie wrażenie. Jako starter pstrąg łososiowy. Marynowany 24 h w soli, cukrze, ziarnach kolendry(...)ziemniaków, szparagi, fasolka szparagowa, szpinak baby, jajko na miękko gotowane w zakwasie buraczanym, dresing ziołowy. Uzupełnieniem był koktajl Mokra Włoszka, klasyczny koktajl Americano – Punt e Mes, wermut Zucca Rabarbaro, soda. Na deser rabarbar duszony w syropie cukrowym z wanilią podany z kremowym sernikiem, syropem rabarbarowym na ciasteczkach maślanych z imbirem. Jejku, jej. Był przepyszny! Idealny. Rabarbar miękki, ale chrupiący

Kucharzyca
placki ziemniaczane z sosem jogurtowym... 132

ziemniaki w pojemniku rozdrabniacza razem z cebulą, z jajkiem dobrze rozdrobnić na mus przelać do pojemnika, wsypać mąkę, tartą bułkę, pieprz, kucharka, wymieszać, na mocno gorącym oleju rzepakowy, smażyć złociste placki ziemniaczane w rozdrabniaczu zmiksować rzodkiewki, ogórki, koperek, dodać do miski z jogurtem wsypać sos francuski, cukier i dobrze wymieszać placki podawać z sosem na obiad, placki są chrupiące, smaczne

W Mojej Kuchni Lubię
Cripsy Natural - naturalna i zdrowa przekąska - recenzja 106

cynamonem Idealne połączenie jabłek i cynamonu.  - wysoka zawartość błonnika pokarmowego 1 paczka 18g = 66 kcal = 2 jabłka 3. Marchew  Chipsy z marchwi przyprawione na ostro - to połączenie chrupiącej, suszonej marchwi z naturalnymi, pikantnymi przyprawami, które nadają jej bardziej wyrazistego smaku. - źródło kwasu foliowego - źródło potasu - wysoka zawartość witaminy A - wysoka zawartość błonnika pokarmowego 1 paczka 18g = 60 kcal(...)marchewki 4. Burak   Chipsy z buraka o smaku winegret. - wysoka zawartość błonnika pokarmowego 1 paczka 18g = 57 kcal = 2 buraki 5. Topinambur  Topinambur to bardzo wartościowy zamiennik ziemniaka. Ma świetne właściwości lecznicze i dietetyczne. Zawiera inulinę, który jest jednym z najcenniejszych prebiotyków.   - źródło potasu - wysoka zawartość błonnika pokarmowego 1 paczka 18g = 37 kcal = 2 topinambury Moje

Di gotuje
KUGIEL 223

Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę i dołożyć do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać wraz z solą, pieprzem i przyprawami. Formę wysmarować olejem, przełożyć mieszankę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni godzinę, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 i ponownie piec pół godziny aż skórka będzie chrupiąca

pieprzny smaczek
Chrupiące placki ziemniaczane z cukiną 222

Lato w pełni. Urodzaj owoców i warzyw. A mnie naszła ochota na placki ziemniaczane. Kartofle są już takie, jak być powinny. Tym razem zmodyfikowałam tradycyjny przepis

tojestpyszne.blogspot.com
Kurczak pieczony w winogronach 124

kruche i niewyobrażalnie miękkie. Dla innych puszka lub butelka piwa, która nawilża mięso od środka. A jeszcze inni powiedzą, że to częste podlewanie mięsa spowoduje, że skórka stanie się chrupiąca, a mięso soczyste. Ja w swoim przepisie na kurczaka poniekąd łączę te wszystkie sposoby i dorzucam jeszcze mnóstwo warzyw, które czynią z niego danie jednoblaszkowe. Jednak ten przepis(...)zapewniam, ten nim właśnie zostanie! * SKŁADNIKI dla 6 osób 1 duży kurczak lub ulubione jego części 1 kiść czerwonych winogron 1 kiść białych winogron 0,5 kg małych ziemniaków 3 marchewki 4 cebule 2 główki czosnku 1 pęczek rozmarynu 1 natka pietruszki 300 ml białego półsłodkiego lub półwytrawnego wina 200 ml rosołu lub bulionu 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej

Food Square
Zupa chrzanowa z jajkiem sadzonym i chrupiącym boczkiem 75

zrumień je na grzanki. Po chwili pieczywko zsuń na bok patelni i na wolnej powierzchni podsmaż plastry boczku, aż uzyskasz chrupiące płaty przypominające chipsy. Gorącą zupę chrzanową rozlej do 4 głębokich talerzy. Na wierzch każdego ułóż jajo sadzone, 1 chrupiący plaster boczku, kilka grzanek i niewielką ilość cebulki dymki. Postaraj się żeby poszczególne składniki były świeżo przygotowane i jeszcze gorące(...)bagietki","1 \u0142y\u017cka mas\u0142a"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Wszelkie jarzynki (ziemniaki, marchewk\u0119, pietruszk\u0119, cebul\u0119 i czosnek) obierz i pokr\u00f3j na mniejsze cz\u0105stki. Warzywa prze\u0142\u00f3\u017c do garnka z bulionem i ugotuj do mi\u0119kko\u015bci.","text":"Wszelkie jarzynki (ziemniaki, marchewk\u0119, pietruszk\u0119, cebul\u0119 i czosnek) obierz i pokr\u00f3j

ProstePesto.pl
Zapiekanka z cukinią 160

Zaczęliśmy od ziemniaczanej zapiekanki z cukinią i wyszła tak smaczna, że czuję, że już niedługo do niej wrócimy :) Składniki na ok. 4-5 porcji: ok. 700-800 g młodych ziemniaków 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, słodka mielona papryka, zioła prowansalskie(...)ziemniaki. Na nie wyłożyć mięso z warzywami. Na mięso równomiernie wysypać połowę startego na tarce o dużych oczkach sera. Na serze poukładać cienkie plastry cukinii, oprószyć je delikatnie solą i pieprzem ziołowym. Wierzch obsypać resztą startego sera. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 20-25 minut (można sprawdzić widelcem czy cukinia zaczyna mięknąć, ale nadal ma pozostać chrupiąca

Simply Food

Proponowane wyszukiwania