chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:116/181)

Cripsy Natural - naturalna i zdrowa przekąska - recenzja 114

cynamonem Idealne połączenie jabłek i cynamonu.  - wysoka zawartość błonnika pokarmowego 1 paczka 18g = 66 kcal = 2 jabłka 3. Marchew  Chipsy z marchwi przyprawione na ostro - to połączenie chrupiącej, suszonej marchwi z naturalnymi, pikantnymi przyprawami, które nadają jej bardziej wyrazistego smaku. - źródło kwasu foliowego - źródło potasu - wysoka zawartość witaminy A - wysoka zawartość błonnika pokarmowego 1 paczka 18g = 60 kcal(...)marchewki 4. Burak   Chipsy z buraka o smaku winegret. - wysoka zawartość błonnika pokarmowego 1 paczka 18g = 57 kcal = 2 buraki 5. Topinambur  Topinambur to bardzo wartościowy zamiennik ziemniaka. Ma świetne właściwości lecznicze i dietetyczne. Zawiera inulinę, który jest jednym z najcenniejszych prebiotyków.   - źródło potasu - wysoka zawartość błonnika pokarmowego 1 paczka 18g = 37 kcal = 2 topinambury Moje

Di gotuje
KUGIEL 236

Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę i dołożyć do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać wraz z solą, pieprzem i przyprawami. Formę wysmarować olejem, przełożyć mieszankę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni godzinę, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 i ponownie piec pół godziny aż skórka będzie chrupiąca

pieprzny smaczek
Kurczak pieczony w winogronach 130

kruche i niewyobrażalnie miękkie. Dla innych puszka lub butelka piwa, która nawilża mięso od środka. A jeszcze inni powiedzą, że to częste podlewanie mięsa spowoduje, że skórka stanie się chrupiąca, a mięso soczyste. Ja w swoim przepisie na kurczaka poniekąd łączę te wszystkie sposoby i dorzucam jeszcze mnóstwo warzyw, które czynią z niego danie jednoblaszkowe. Jednak ten przepis(...)zapewniam, ten nim właśnie zostanie! * SKŁADNIKI dla 6 osób 1 duży kurczak lub ulubione jego części 1 kiść czerwonych winogron 1 kiść białych winogron 0,5 kg małych ziemniaków 3 marchewki 4 cebule 2 główki czosnku 1 pęczek rozmarynu 1 natka pietruszki 300 ml białego półsłodkiego lub półwytrawnego wina 200 ml rosołu lub bulionu 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej

Food Square
Zupa chrzanowa z jajkiem sadzonym i chrupiącym boczkiem 93

zrumień je na grzanki. Po chwili pieczywko zsuń na bok patelni i na wolnej powierzchni podsmaż plastry boczku, aż uzyskasz chrupiące płaty przypominające chipsy. Gorącą zupę chrzanową rozlej do 4 głębokich talerzy. Na wierzch każdego ułóż jajo sadzone, 1 chrupiący plaster boczku, kilka grzanek i niewielką ilość cebulki dymki. Postaraj się żeby poszczególne składniki były świeżo przygotowane i jeszcze gorące(...)bagietki","1 \u0142y\u017cka mas\u0142a"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Wszelkie jarzynki (ziemniaki, marchewk\u0119, pietruszk\u0119, cebul\u0119 i czosnek) obierz i pokr\u00f3j na mniejsze cz\u0105stki. Warzywa prze\u0142\u00f3\u017c do garnka z bulionem i ugotuj do mi\u0119kko\u015bci.","text":"Wszelkie jarzynki (ziemniaki, marchewk\u0119, pietruszk\u0119, cebul\u0119 i czosnek) obierz i pokr\u00f3j

ProstePesto.pl
Zapiekanka z cukinią 172

Zaczęliśmy od ziemniaczanej zapiekanki z cukinią i wyszła tak smaczna, że czuję, że już niedługo do niej wrócimy :) Składniki na ok. 4-5 porcji: ok. 700-800 g młodych ziemniaków 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, słodka mielona papryka, zioła prowansalskie(...)ziemniaki. Na nie wyłożyć mięso z warzywami. Na mięso równomiernie wysypać połowę startego na tarce o dużych oczkach sera. Na serze poukładać cienkie plastry cukinii, oprószyć je delikatnie solą i pieprzem ziołowym. Wierzch obsypać resztą startego sera. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 20-25 minut (można sprawdzić widelcem czy cukinia zaczyna mięknąć, ale nadal ma pozostać chrupiąca

Simply Food
Szybkie pączki serowe z powidłami 164

powidłami z chrupiącą skórką, miękkim, puszystym, delikatnym i wilgotnym wnętrzem – na karnawał, tłusty czwartek… i nie tylko. Najlepsze świeże, choć na drugi dzień ze swoich walorów tracą jedynie chrupiącą skórkę. Przepis sprawdzony, pochodzi z Przepisów Joli . Gorąco polecam i życzę smacznego. Na karnawał, Tłusty Czwartek… i nie tylko: Tradycyjne oponki serowe Najlepsze pączki Faworki na piwie Chrusty(...)winie Churros z masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane

mojewypiekiinietylko
„Słoneczne” placki z cukinii i kapusty 116

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach , tak samo cebulę , także przecieramy na drobnych oczkach . Kapustę ścinamy na mandolinie , najcieniej jak się da .Dodajemy roztrzepane jajko , mąkę , kurkumę , miód , sól , pieprz do smaku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mieszamy do uzyskania gęstej , lepkiej masy . Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju do czasu , aż obie strony będą apetycznie złociste i chrupiące

Ogrodnik w podróży
Chipsy ziemniaczane – przepis 171

ziemniaków, wrzucamy na głęboki olej ( może to być garnek, bądź frytkownica ). Smażymy do momentu zarumienienia się chipsów i uzyskania chrupkości. Trwa to dosłownie kilka minut. Usmażone chipsy przekładamy do miski ( na dnie możemy ułożyć ręcznik papierowy, by pozbyć się ewentualnego nadmiaru tłuszczu ), posypujemy dowolną przyprawą, w zależności jaki smak chcemy uzyskać i gotowe. U mnie były to solone. Smacznego chrupania

NiePieprz.pl
Małe ciasto z truskawkami, białą czekoladą i jednym jajkiem 110

ziemniakami, zbożem i rzepakiem odkryliśmy pole truskawek. Czyściutkie, z dala od spalin, podlewane przez właścicieli wodą źródlaną. Jeszcze dwa tygodnie i będą truskawki. A na razie muszę się obejść bez lokalnych truskawek. Ale te z południa też nie są złe. Dodałam je do prostego ciasta wraz z białą czekoladą. Posypałam nią górę ciasta i utworzyła się pyszna karmelowa lekko chrupiącą

Posadzone i zjedzone
Pieczone ziołowe podudzia kurczaka w cytrynie i czosnku 169

ziemniaków, także do ryżu, wszelakich kasz, makaronów. Można je podawać na różne sposoby i to jest właśnie w nich fajne. Jeśli kupicie więcej podudzi możecie je podać w każdy dzień inaczej. Moje podudzia są bardzo ziołowe z dużą ilością przypraw. dzięki temu, że marynowałam je całą noc w przyprawach, oleju i soku z cytryny są soczyste w środku z chrupiącą

Zasmakuj Kuchni
Pasta brokułowa 167

ziemniaków. Łączymy razem mieszając, dodajemy majonez i jogurt oraz wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sól i pieprz do smaku. Opcja blenderowania wchodzi w grę, ale osobiście jej nie preferuję, gdyż zmienia zupełnie postać oraz smak pasty. Wg mnie smaczniejsza jest pasta z drobniutko posiekanych produktów. Czerwoną paprykę drobno siekamy. Pastę należy nakładać na sucharki tuż przed podaniem, żeby były chrupiące

Delicious Titbits
Smalec z gęsi z cebulą, jabłkiem i majerankiem 223

postaciach był kiedyś obecny chyba w każdym domu. Panie wymyślały dodatki i przyprawy, a panowie zajadali się najprostszymi, ale jakże pysznymi kanapkami. Wystarczyło pajdę chleba przesmarować grubo smalcem z chrupiącymi skwarkami, położyć kawałek kiszonego ogórka i rarytas gotowy. Dziś tradycja wytapiania smalcu powoli zanika. W dużym stopniu związane jest to z coraz częstszym odchodzeniem od spożywania mięsa i jego wyrobów(...)cebulka, drobno posiekana wędlina, która leży zapomniana w kącie lodówki, do tego garść ulubionych przypraw i gotowe. Pyszne smarowidełko na pewno zachwyci. Taki smalec można wykorzystać także to polania ziemniaków czy pierogów. Nie trzeba robić wielkich zapasów, wystarczy słoiczek lub niewielka miseczka. A zajadając się chlebem z takim pachnącym smalcem pomyślcie o naszych dziadkach, dla których był to przysmak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera) 208

solą i pieprzem. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Powinny być miękkie w środku a z zewnątrz delikatnie chrupiące. Wszystkie składniki zarówno sosu czosnkowego jak i ketchupowo-ziołowego dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy z gotowymi frytkami. Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera) , czyli mega zdrowy pomysł(...)spróbować! :) [foodiepress] [hide] Jak zrobić Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera)? Wypróbuj przepis na Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera) i przekonaj się do słodkich ziemniaków! Wykorzystaj je jako zdrową przekąskę lub dodatek do obiadu, który będzie niebanalnym zamiennikiem klasycznych ziemniaków lub ryżu. Zaskocz siebie i rodzinę nowym, niecodziennym przepisem. Przepis na Frytki warzywne (z batatów

Pogotujmy.pl
Wegańskie klopsiki alla Ikea. Jak je zrobić? Przepis krok po kroku 95

cebulę i czosnek, smaż 2-3 minuty, dorzuć paprykę, marchewkę, kapustę, kukurydzę i groszek. Smaż wszystko często mieszając około 10 minut. Następnie warzywa zmiażdż lekko przy pomocy tłuczka do ziemniaków (dzięki temu lepiej połączą się w klopsikach), dodaj do ciecierzycy, bardzo dokładnie wymieszaj. Dłonie nasmaruj olejem, z masy odrywaj kawałki, formuj niewielkie klopsiki. Smaż partami na sporej ilości oleju(...)były zanurzone co najmniej w połowie) na małym ogniu pod przykryciem przez minimum 10 minut, raz obracając – taka technika sprawi, że kulki nie zrumienią się zbyt szybko, będą chrupiące na zewnątrz i dobrze ugotowane w środku. Rada: tym razem klopsiki podaliśmy z prostym sosem pomidorowym – na patelni wystarczy rozgrzać kilka łyżek oliwy, dodać pomidory z puszki, doprawić solą

Kulinarna Polska
Kotlety mielone zapiekane 105

chrupiące a w środku mięciutkie. Tak bardzo smakują naszej rodzinie, że teraz przyrządzam je tylko w ten sposób - zrobiłam tylko małą modyfikację, cebulkę do mięsa dodaję podsmażoną, a nie surową jak podaje Julianna. Najczęściej robię kotlety z samej wieprzowiny, z mielonej karkówki lub łopatki i boczku w proporcji 60/40 ale pyszne są również wieprzowo-wołowe. Najlepiej nam smakują z ziemniakami

Kocham..lubię..gotuję..

Proponowane wyszukiwania