cebulą na średnim ogniu. Dodać ziemniaki i pozostałe warzywa. Smażyć mieszając przez około 1 minutę. Następnie zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką. Mieszając od czasu do czasu, smażyć dalsze 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Zdjąć pokrywkę. Zwiększyć ogień pod patelnią i ciągle mieszając smażyć 3-4 minut, aby warzywa stały się chrupiące. Posypać natką i podawać na talerzu
Przepisy kulinarne babci Antoninyminut, lub do czasu, gdy ziemniaki zmiękną. Wlewamy mleko oraz śmietanę i mieszamy zupę. Zwiększamy moc palnika, dodajemy małże oraz ryby pokrojone w około 3-4 cm kawałki, mieszamy, gotujemy około 5 minut, ryby nie powinny się rozgotować. Podajemy natychmiast z dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu i posiekaną natką pietruszki oraz chrupiącą kromką pieczywa
Smakowity Blog Kulinarnybędzie miękkie – około 20 minut. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Gotować pod przykryciem do miękkości. Kapustę kiszoną opłukać ( jeśli nie jest dla Was za kwaśna to nie musicie tego robić), z grubsza posiekać i wrzucić do garnka, gotować kilka minut. Kapusty nie gotuję długo, lubię jak jest chrupiąca. Na koniec zasmażka: Cebulę obrać, drobno
Niebieski kubek z kawa/430 ml Składniki: marchew, ziemniaki, sok pomarańczowy, śmietana, cebula, czosnek, imbir świeży, papryczka chilli świeża, sól, cukier 59 kcal/100 ml 8. Jogurt/kefir/maślanka + suszone plasterki owoców dla urozmaicenia Powinien to być naturalny nabiał, bez dodanych owoców, cukru, musli itd. Do tego suszone lub świeże owoce i szybka przekąska gotowa. Crispy Natural Chrupiące plasterki truskawki
Powiedz dietom nierozsmakować się w zielonej, słonej stronie Maja. Najpyszniej zajadać się placuszkami w ogrodzie, na balkonie lub tarasie, gdzie wciąż będą słyszalne wiosenne szelesty, bzyki, brzęczenia i świergoty, które umilą chrupanie złotych placków pełnych wiosennej zieleniny. A jeżeli na horyzoncie nie majaczy żaden balkon lub ogród albo pogoda zupełnie mało wiosenna, wtedy tyle samo przyjemności doznacie przy jedzeniu ich w kuchennym(...)chętnie zasiada do zadaszonej biesiady i rozsiewa cudowne aromaty! Zatem szatkujcie botwinkowe liście i zaproście rozmajony ogród do kuchni i na podniebienia ♥ Ziemniaczane placuszki z botwinką Potrzebujesz: 700g obranych ziemniaków pęczek botwiny (łodygi i liście) 2 jaja 3 kopiaste łyżki mąki 3 czubate łyżki posiekanego grubego szczypioru 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki soli
Kuchnia w Słońcu Skąpanaoliwa truflowąDANIA GŁÓWNE :JA : Miętus marynowany w estragonie, podawany z puree ziemniaczanym z suszonymi pomidorami i tagliatelle warzywnymCONRAD: Roladka z kurczaka z suszonymi pomidorami, oscypkiem i bazylią, podawana z ziemniakami smażonymi na maśle oraz szpinakiemDESERY:JA : Tarta czekoladowa z węgierkamiCONRAD: Gorące wiśnie z chili i lodami waniliowymi______________________________________________________________________________________________________NASZA OFERTA :Obejmowała 3-daniową kolację wraz z winem o wartości(...)się w ustach , świetnie doprawiona … na świeżym szpinaku z fantastycznym sosem!Pycha! Krem z białych warzyw: delikatny, ale absolutnie nie mdły , kremowy , o wyrazistym smaku … z fantastycznymi chrupiącymi migdałami i grzankami.Również polecamy!Po chwili dania główne.Zrobiłam WOW, gdyż przyznaję bez bicia spodziewałam się porcji nowoczesno/restauracyjnych … a otrzymaliśmy porcje „domowe” ( co jest oczywiście
Ostra na Słodkosmak oponek, możecie dodać startą skórkę cytryny. Ja jestem zbyt leniwa i w oryginale jest o mieleniu lub przepuszczenia przez praskę sera białego. Ja mój ser potraktowałam tłuczkiem do ziemniaków. Aha, używajcie sera na wagę lub pakowanego, a nie wiaderkowych, gdyż te są najzwyczajniej za rzadkie. Oponki możecie konsumować posypane cukrem pudrem lub polukrowane. Ja następnym razem polukruję, ale teraz(...)się nie spinałam i na wierzchu wylądował cukier puder Oponki smażyłam w oleju, z dodatkiem smalcu, żeby tak bardzo tłuszcz się nie palił. Jeśli mocniej przysmażycie oponki, będą bardziej chrupiące, te jasnozłote, są za to bardziej puszyste. Dla każdego coś dobrego;) Jeśli nadal się wahacie, to ja się przyznam, że zrobiłam oponki w sobotę, z pojedynczej porcji. Pan mąż zrobił
Mieszam w Garnkusmak oponek, możecie dodać startą skórkę cytryny. Ja jestem zbyt leniwa i w oryginale jest o mieleniu lub przepuszczenia przez praskę sera białego. Ja mój ser potraktowałam tłuczkiem do ziemniaków. Aha, używajcie sera na wagę lub pakowanego, a nie wiaderkowych, gdyż te są najzwyczajniej za rzadkie. Oponki możecie konsumować posypane cukrem pudrem lub polukrowane. Ja następnym razem polukruję, ale teraz(...)się nie spinałam i na wierzchu wylądował cukier puder Oponki smażyłam w oleju, z dodatkiem smalcu, żeby tak bardzo tłuszcz się nie palił. Jeśli mocniej przysmażycie oponki, będą bardziej chrupiące, te jasnozłote, są za to bardziej puszyste. Dla każdego coś dobrego;) Jeśli nadal się wahacie, to ja się przyznam, że zrobiłam oponki w sobotę, z pojedynczej porcji. Pan mąż
Mieszam w Garnkuobiad, sznycle są soczyste a chrupiąca warstwa z bułki tartej i mąki ziemniaczanej nadaje im smaku. Polecam na obiad codzienny lub od święta. Składniki: 5 szt sznycli z indyka panierka: łyżka bułki tartej 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól, pieprz, odrobinka przyprawy curry (na czubek łyżeczki) olej do smażenia puree: ugotowane, utłuczone ziemniaki plus mleko salsa meksykańska: opakowanie mieszanki
Życie zaczyna się w kuchnirumienimy na patelni. Pozostałe 2 ziemniaki kroimy w bardzo cieniutkie paseczki "słupki", obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy porcjami w rozgrzanym oleju. Zarówno upieczony boczek jak i usmażony chruścik ziemniaczany przekładamy na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z chrupiącymi dodatkami i natką pietruszki
Kuchnia w czekoladziechrupiąca surówka z kalafiora i orzechów, niezwykle aromatyczna i zaskakująca smakiem. Z wyglądu przypomina surówkę z selera, tak też wszyscy myśleli, ale po pierwszym kęsie nie ma watpliwości, że to kalafior. Szczególnie polecana dla miłośników surowego kalafiora, do których zalicza się moja córka Monika. Idealnie smakuje z młodymi ziemniakami
To co kochamziemniaków pokrojonych w dużą kostkę Marynata: 100 ml bulionu sok z 1 cytryny i otarta z niej skórka pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku jeśli lubisz dodaj rozmaryn Piecz w 200 stopniach ok 60-75 minut aż będą rumiane i chrupiące
AZgotuj!orzechowy smak obu warzy idealnie do siebie pasuje. Do tego chipsy - banalnie proste do przygotowania, a sprawiają, że zupa staje się dużo bardziej elegancka i nowoczesna. No i te chrupiące, przypieczone plasterki - rozkosz dla podniebienia. Wychodzi ich nieco więcej, niż potrzeba, ale znikają w bliżej niewyjaśnionych okolicznościach... Następnym razem przygotuję podwójną porcję - na wszelki wypadek. Dla koloru i odrobiny ostrości(...)posiekana dymka również wylądowała w miseczce. Wszystko razem tworzy niezwykle zgraną całość - polecam na te chłodne kwietniowe popołudnia. Krem z topinamburu z chipsami Składniki: (na 4 porcje) 250 g ziemniaków 200 g pasternaku 600 g topinamburu 1 cebula 1 łyżka masła 1 l bulionu sól pieprz biały chipsy: 150 g topinamburu dodatkowo: 1 cebulka dymka Topinambur na chipsy wyszorować, osuszyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDomowe granola bars to bardzo smaczna i zdrowa przekąska, którą można na przykład zapakować dziecku do szkoły i mieć pewność, że zamiast batona ze sklepu zje
kuchnia doski