piękny czas, gdy poza truskawkami, młodymi ziemniakami, szparagami i botwinką pojawiają się piękne, małe zielone głąbki kapusty. Młoda kapustka jest tania, bardzo łatwo dostępna, bo kupić ją można niemal wszędzie i jest przede wszystkim pyszna! Ja najczęściej wsuwam ją w wersji przesmażonej na masełku, lekko zagęszczonej mąką, jako dodatek do dania lub chrupię ją w surówce, z dodatkiem startej marchewki
Symfonia Smakówziemniaki (pyry) gotowane w mundurkach. Taki gzik sprawdzi się również jako dodatek do ziemniaków smażonych na ognisku. Długo zastanawiałam się jak się nazywa gzik w innych regionach kraju... wszak u nas od zawsze gzik, to gzik, a gdzie indziej okazuje się, że to po prostu twaróg ze śmietaną... U nas koniecznie z dodatkiem szczypioru, cebulki i pokrojonych rzodkiewek (super chrupią
Smaczne ZdroweLubie kurczaka takiego chrupiącego dobrze usmażonego. W wersji z młodą kapustą robię pierwszy raz i jestem bardzo zadowolona z efektu.Doskonałe danie i praktycznie samo się robi. Składniki: młoda kapusta pół główki pałki z kurczaka 3 szt szklanka rosołu drobiowego papryka mielona słodka pieprz ziołowy mielony sól do smaku ziemniaki młode 1 kg koperek do posypania ziemniaczków Wykonanie: Kapustę kroimy
Różowa kuchniaZłociste, chrupiące placki ziemniaczane to klasyczne, tradycyjne, polskie danie, które wielu z nas uwielbia i chętnie przygotowuje w domach. Placki ziemniaczane z aromatycznym, wyjątkowym, aksamitnym sosem kurkowo-śmietanowym to wyjątkowe , wytworne i niezwykle apetyczne danie. Placki Ziemniaczane z Sosem Kurkowo- Śmietanowym - Składniki: Placki Ziemniaczane: 4 duże ziemniaki 2 cebule jajko łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej sól pieprz Sos Kurkowo
Słodka Stronacebulę i czosnek, obsmażamy. Dodajemy ziemniaki i marchewkę, smażymy 3 minuty. Zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Kiedy warzywa są już miękkie blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy masło, gałkę muszkatołową, sól i świeżo zmielony pieprz. Na suchej patelni smażymy pokrojonego w kostkę kindziuka. Powinien się ładnie zrumienić. Zupę posypujemy chrupiącymi, kawałkami kindziuka i świeżą natką pietruszki
KuchcikoweLovemarynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. Ziemniaki pieczemy w 180⁰C przez ok. 40 min. 4. Przygotowujemy sos: łączymy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 5. Przekrawamy bułki i wkładamy na ok. 5 min do piekarnika. 6. Paprykę kroimy w paski. 7. Na spód chrupiącej bułki kładziemy sałatę, sos, kotleta, pomidora
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachręcznikiem i przełożyć do gotujących się ziemniaków. W międzyczasie cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym maśle, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund, a następnie przełożyć do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, należy wyciągnąć listek oraz ziele, a zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić solą oraz pieprzem. Ozdobić chrupiącymi chipsami i 'makaronem' ze skórki cukinii. Smacznego
Kraina Miodem Płynącazeszklić na oleju na złoty kolor. Ziemniaki utłuc za pomocą tłuczka. Dodać podsmażoną cebulkę, 1 jajko, mąkę oraz solidnie przyprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie zagnieść i formować w dłoniach zgrabne kotleciki, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na jasnobrązowy kolor z obu stron, aż z wierzchu będą chrupiące. Wpisy również u Marty , Sabiny i Doroty
My simple kitchenśmietaną. Nie zapominajmy też o chrupiącej grzance ,bagietce czy groszku ptysiowym . Polecam aksamitną zupkę z kabaczkiem na pochmurny ,chłodny ,jesienny dzień .Rozjaśni go na pewno . Inspiracją mojej zupy była zupa z cukinii z jabłkiem na blogu "Ala piecze i gotuje" - http://ala-piecze.blogspot.com/2013/10/zupa-z-cukini-z-jabkiem.html Składniki: 0,5 kg kabaczka 0,25 kg ziemniaków 0,30kg cebuli 1 winne
Kulinarny karnet Christopheraniekalorycznej) i zdrowej panierce z migdałów. To danie świetne na elegancki obiad, ale też idealne jako przekąska do piwa. Zasmakuje i dorosłym i dzieciom. Spokojnie może stawić czoła nawet chrupiącym kurczakom z fast foodów, bo jest równie „crunchy”, ale przyrządzone bez smażenia w głębokim tłuszczu. W ogóle bez tłuszczu! Udka to absolutny hit tego menu, ale nie jedyny. W jadłospisie(...)ugotowaliśmy ziemniaka i zagnietliśmy go z mąką na ciasto drożdżowe (to było tylko kilka minut wyrabiania! W środę wyciągnęliśmy ciasto z lodówki, lekko wyrobiliśmy, położyliśmy na nim plasterki kaszanki, cebulkę oraz jabłka i wrzuciliśmy do pieca. W czwartek danie trafiło na stół. Niedziela – Pieczone udka z kurczaka w panierce z mielonych migdałów Długo zastanawialiśmy się jaka jest tajemnica chrupiącej panierki
Niedzielny kucharzdzisiaj nie korzystna aura więc trzeba sobie jakoś ten brak słońca zrekompensować. A co byście powiedzieli na słoneczne podpłomyki wykonane z wody, mąki z ciecierzycy i mąki kukurydzianej??? Pyszne chrupiące i do tego zdrowe. Ja swoje podpłomyki smażyłam na niemalże suchej patelni. Dodatek talarków ziemniaczanych oraz świeżych papryczek chili a także czarnych oliwek i czerwonej cebuli czyni danie piękną(...)soli 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne szczypta cukru 1/2 łyżeczki kurkumy Dodatkowo: 3 średniej wielkości ziemniaki 2 małe lub 1 duża cebula czerwona garść czarnych oliwek 200 świeżych pieczarek 1/2 papryczki chili czerwonej (świeżej) pęczek świeżego koperku oregano bazylia
vaniliowoczekoladowaPaweł Clad Danie: Zupa Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 60 kcal Niespotykana kremowa zupa z białej fasoli cannelini i słodkich ziemniaków batatów. Podana w nietypowy sposób z posypką zwaną gremolatą. Składniki: ZUPA KREM 1 szklanka białej fasoli cannelini ugotowanej na parze 1 niewielki batat 1 marchewka 2 pomidory 1 cebula(...)biała warstwa pod nią jest już gorzka. Aromatyczną gremolatą oprósz zupę nalaną do głębokich talerzy. Ilość gremolaty dozuj wedle uznania, ma bardzo intensywny smak. Uwagi: Zupę możesz zaserwować z chrupiącymi grzankami ziołowymi. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Zupa z bia\u0142ej fasoli i s\u0142odkich batat\u00f3w","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/zupa-z-fasoli-i-batatow.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads
ProstePesto.pldanie proste, pyszne i sycące ośnieżone wnętrza :) Cieniutkie naleśniki skrywające we wszystkich swoich zwiniętych zakamarkach pyszny farsz ruski doprawiony odrobiną chili i miodu dla równowagi. Pulchne krokiety w złotej, chrupiącej panierce to absolutny comfort food polskiej zimy. Możecie podać je z okrasą, kwaśną śmietaną lub ulubioną surówką z kiszonej kapusty ale i same będą pysznie wypełniać ciepłem. Zapraszam Was zatem(...)Przed Państwem zima i Krokiety ruskie! :D Krokiety ruskie Potrzebujesz: Naleśniki 220g mąki 2 jajka 220ml mleka 220ml wody gazowanej szczypta soli olej do smażenia Nadzienie ruskie 500g ugotowanych ziemniaków 300g twarogu półtłustego 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki płatków chili sól i pieprz
Kuchnia w Słońcu Skąpanasię ziemniakami. Na początek obieramy ziemniaki, następnie kroimy je w małą kostkę, zasypujemy mąką, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy je na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem, smażymy na średnim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż ziemniaczki zmiękną i się zarumienią. Boczek kroimy w drobną kostkę, wytapiamy, aż będzie chrupiący. Później dodajemy do niego smalec
PatiGotujeziemniaczano-porowa Krem z fioletowych ziemniaków z wędzonym łososiem Zupa ziemniaczana z rozmarynem i wędzonym łososiem Zupa ze świeżych ogórków z dodatkiem grzanek Zupa fasolowa z pieczarkami na ostro Zupa z białej kapusty i białych warzyw, z dodatkiem pieczarek Zupa z pomidorów z dodatkiem sera pleśniowego Zupa z cukinii Zupa jarzynowa z chrupiącym boczkiem Zupa z fioletowej marchwi Zupa
Codzienna kuchnia niecodziennaniż kupione chipsy! Do tego fajnie chrupie. Jak to zrobić? Wypłucz jarmuż, oddziel od łodyg i porwij na drobniejsze kawałki. Skrop olejem i posyp suszonym czosnkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 10 minut. Smaczne i zdrowe chipsy gotowe! Frytki z warzyw Frytki wcale nie muszą być z ziemniaków! Mogą być kolorowe i jeszcze smaczniejsze
Niedzielny kucharzpisałam o tym jak dziadek tarł ziemniaki i tarł, a babcia doprawiała i smażyła a wszyscy zajadali aż im się uszy trzęsły. Babcine placki smażone były na żeliwnej dużej patelni a pośrodku babcia robiła małą dziurkę aby tłuszcz równo smażył takiego placka giganta. Ależ to są wspomnienia. Dziś zrobiłam placki z salami o chrupiących brzegach, mega pyszne, spróbujcie. Placki ziemniaczane
Moje Małe Czarowaniecebulą na średnim ogniu. Dodać ziemniaki i pozostałe warzywa. Smażyć mieszając przez około 1 minutę. Następnie zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką. Mieszając od czasu do czasu, smażyć dalsze 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Zdjąć pokrywkę. Zwiększyć ogień pod patelnią i ciągle mieszając smażyć 3-4 minut, aby warzywa stały się chrupiące. Posypać natką i podawać na talerzu
Przepisy kulinarne babci Antoninyminut, lub do czasu, gdy ziemniaki zmiękną. Wlewamy mleko oraz śmietanę i mieszamy zupę. Zwiększamy moc palnika, dodajemy małże oraz ryby pokrojone w około 3-4 cm kawałki, mieszamy, gotujemy około 5 minut, ryby nie powinny się rozgotować. Podajemy natychmiast z dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu i posiekaną natką pietruszki oraz chrupiącą kromką pieczywa
Smakowity Blog Kulinarnybędzie miękkie – około 20 minut. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Gotować pod przykryciem do miękkości. Kapustę kiszoną opłukać ( jeśli nie jest dla Was za kwaśna to nie musicie tego robić), z grubsza posiekać i wrzucić do garnka, gotować kilka minut. Kapusty nie gotuję długo, lubię jak jest chrupiąca. Na koniec zasmażka: Cebulę obrać, drobno
Niebieski kubek z kawa/430 ml Składniki: marchew, ziemniaki, sok pomarańczowy, śmietana, cebula, czosnek, imbir świeży, papryczka chilli świeża, sól, cukier 59 kcal/100 ml 8. Jogurt/kefir/maślanka + suszone plasterki owoców dla urozmaicenia Powinien to być naturalny nabiał, bez dodanych owoców, cukru, musli itd. Do tego suszone lub świeże owoce i szybka przekąska gotowa. Crispy Natural Chrupiące plasterki truskawki
Powiedz dietom nie