chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:107/181)

Pachnące, świeże bułeczki na rano... 161

Pyszne bułki, niesamowicie miękkie i z chrupiącą skórką. Zaczyn robimy z 500ml ciepłej wody, 1 łyżki cukru,50 g świeżych drożdży, 4 łyżek mąki. Wszystko mieszamy w misce, przykrywamy na 10 min. Ciasto: 1 kg mąki typ 650 przesiewamy,  dosypujemy 1 łyżkę soli, dodajemy 1 dużego rozgniecionego i ugotowanego wcześniej ziemniaka,  3-5 łyżek oleju i dolewamy wyrośnięty

chleba naszego
Parówki po meksykańsku 201

ciepło z bagietką, pajdą chleba lub ziemniakami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 6 dorosłych osób. Smak potrawy można wzbogacić o przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Parówki można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub wysokiej jakości kiełbasą śląską. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Parówki podaj z Chrupiącymi bułeczkami pszennymi Chrupiące bułeczki pszenne

Gospodyni Miejska
JAK USMAŻYĆ UDKA KURCZAKA NA PATELNI ABY BYŁ MIĘKKI I ZŁOTY?, 241

podawać z sałatą,surówki,warzywami duszonymi i ziemniakami z wody.Zrobienie takiego kurczaka to w kuchni już klasyka ,myślę że jeśli się zaczyna przygoda z gotowaniem,to każdy powinien umieć usmażyć mięso kurczaka,bo przecież to Klasyk kuchni polskiej i europejskiej :).Kurczak musi być soczysty w środku( nie surowy :) ), mieć złocistą i chrupiącą skórkę,taki jest najlepszy. 2 udka kurczaka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Placki ziemniaczane z kremowym serkiem ziołowym, czarnuszką i ostrą papryką 129

nawet dwa duże plusy! Placki są złociste, chrupiące, nie za grube. Dla wzbogacenia smaku placki podałam z kremowym serkiem z dodatkiem szczypiorku, który posypałam posiekaną natką, czarnuszką i ostrą papryką. Tak wyglądają placki XXI wieku! A jak smakują!  Placki ziemniaczane z kremowym serkiem ziołowym, czarnuszką i ostrą papryką Składniki: 1 kg ziemniaków 1/2 średniej cebuli 1 jajko

Moja smaczna kuchnia
surówka jak z chińskiej restauracji 104

chińskich restauracjach. Zaraz po zrobieniu jest chrupiąca ale im starsza tym lepsza. Dlatego gdy planujemy większą imprezę czy rodzinny obiad możemy spokojnie przygotować ją dzień lub dwa wcześniej. Mi osobiście bardziej smakuje niedługo po zrobieniu, kiedy warzywa są dość twarde i chrupkie. Doskonale pasuje do dań z ryżu, ale z ziemniakami też się dobrze komponuje. A co najważniejsze jest niedroga

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka śledziowa "Przysmak Gajowego" (bez glutenu, mleka, jajek) 176

Oprócz tych składników znajdziemy  w niej: chrupiąca kalarepkę, jabłka, kiszone ogórki i czarne oliwki. Niestety zapasy marynowanych grzybków zostały wyczerpane, więc zastępują je tutaj pieczarki.Sałatka ta jest bardzo sycąca i z powodzeniem może zastąpić nawet obiad, zwłaszcza latem, kiedy w upały nikt nie ma ochoty na gorące posiłki.Składniki: ziemniaki sałatkowe 1 kg ogórki kiszone 400 g jabłka

głodny alergik
Kurczak w panierce z orzechów włoskich 130

kiedy pierwszy raz przyrządziłam tego kurczaka, Marcin, jedząc, a raczej pochłaniając, co 5 sekund wyznawał mi miłość. Gdy zrobiłam go dla rodzinki, najpierw zapadła cisza i słychać było tylko chrupanie, a kiedy talerze były już puste (naprawdę do ostatniego okruszka czyste), moja mama powiedziała..."kto by pomyślał, zwykłe orzechy.." i już wiedziałam, że jest kupiona. Niby to "tylko" panierka(...)oszukanym" parmezanem, a nawet z goudą i, ku memu zaskoczeniu, zawsze jest tak samo dobry. Przepyszny, rzekłabym. Możecie podać go z pieczonymi ziemniaczkami lub z mashem z ziemniaków ze śmietanką i masłem. Do dzieła! KURCZAK W ORZECHOWO-SEROWEJ PANIERCE Składniki (dla 2 osób):2 mniejsze piersi z kurczaka lub 1 duża4 łyżki drobno posiekanych, a wcześniej zrumienionych

Gotowanie to kochanie
Zupa krem czosnkowy 147

gotujemy jeszcze 15 minut. Kiedy ziemniaki są miękkie, zestawiamy garnek z ognia i odstawiamy do lekkiego wystudzenia, po czym wyciągamy liście laurowe i blendujemy zupę na gładki krem. Solimy i pieprzymy do smaku. Czerstwą bułkę kroimy w drobne kwadraty i na tej samej patelni, bez dodatku tłuszczu, podsmażamy do uzyskania chrupiących grzanek. Często mieszamy, aby się nie spaliły. Rozlewamy

Kulinarne przemyslenia
Chrupiące placki ziemniaczane na grubych oczkach 257

drobną kostkę i dodać do ziemniaków. Kolejno dodać jajka i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony.( Jeden placek to 1 jedna pełna łyżka przygotowanej masy).  Oczywiście im cieńszy placek tym bardziej chrupiący. Gotowe wyjąc na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym

Kulinarne przygody
Drugie śniadanie i lunch podczas pracy biurowej - dlaczego są tak ważne i co powinno się jadać? 117

sałatek? ➤Prosta sałatka z ziemniaków, jajek, szynki i ogórków konserwowych z majonezowym sosem musztardowym ➤Sałatka Cobb - nazywana także eat cobb   ➤Sałatka z kaszy owsianej i topinamburu, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli i papryki  ➤Sałatka z kaszy orkiszowej, z kiszoną cytryną, pomidorami, cukinią i papryką  ➤Sałatka z pieczonym kurczakiem, chrupiącym boczkiem i winogronem ➤Sałatka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z brokułowego ciasta 134

jest delikatny, a na brzegach lekko chrupiący. Ma bardzo złożony, ale delikatny smak. Nadzienie jest takie jak w klasycznej tarcie – skład zależy od Waszej kreatywności. Bardzo dobrze sprawdza się chorizo, ale tarta świetnie smakuje też np. z łososiem. Przepis pochodzi z Tasty.co . Składniki: Ciasto 2 szklanki tartych brokułów 2 szklanki tartych ziemniaków 1 szklanka tartego parmezanu 1 jajko

Niedzielny kucharz
Brokułowa zupa krem 103

jest leciutka ale sycąca. Ziarna słonecznika są chrupiącym dodatkiem. Składniki: 1 świeży brokuł 1 średnia marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 3-4 małe ziemniaczki 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu do podania: jogurt naturalny, podprażony na patelni słonecznik Przygotowanie: Myjemy i obieramy marchewkę i ziemniaki. Brokuł dzielimy na różyczki i myjemy. Bulion

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zupa ziemniaczana z soczewicą 141

większego garnka wrzucamy cebulę, czosnek, ziemniaki, zalewamy niewielką ilością wody i “podsmażamy” aż cebulka zmięknie. Dodajemy tymianek, kurkumę, soczewicę i wodę. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą prawie ugotowane. Wówczas dodajemy kapustę, marchewkę, płatki drożdżowe i gotujemy przez kilka minut – dzięki temu te warzywka będą pysznie chrupiące Jeśli preferujecie je bardziej miękkie, to po prostu

Lamarida.pl
Placki ziemniaczane z boczkiem 152

oczkach lub posiekaj za pomocą miksera do ziemniaków dodaj startą cebulę, jaja, mąkę i przyprawy, wymieszaj wszystko na gładką masę, a na końcu dodaj pokrojony z małą kostkę boczek, wymieszaj na patelni rozgrzej olej, musi go być sporo nalane, kładź placki łyżką na mocno rozgrzaną patelnię, wtedy masz gwarancję, że placki będą chrupiące, smaż na rumiano z obu stron podawaj

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Placki z cukinii z sosem czosnkowym 113

Chrupiące i pyszne placki z cukinii z dodatkiem sosu czosnkowego. Obiad doskonały gdy sezonowo mamy cukinii pod dostatkiem, u nas mimo dużej porcji zniknęły jeszcze ciepłe i o dokładkach nie było mowy! Składniki: - 2 kg cukinii, u mnie 6 małych bez gniazd nasiennych - 1 kg ziemniaków - 2 cebule - 1 łyżka kaszy manny - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 jajka - sól, pieprz

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania