chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:102/181)

Keftedes, czyli kotlet mielony w cypryjskim stylu 192

Już niedługo mam nadzieję się poprawić, niech tylko dorwę normalny aparat. Chrupiące na zewnątrz, delikatne wewnątrz. Takie właśnie są frykadele z Cypru. Idealne w ramach odskoczni od zwyczajnych, przeze mnie znienawidzonych kotletów mielonych. 500g mielonej jagnięciny (można użyć innego mięsa mielonego, jednak oryginalnie jest to jagnięcina) 1 surowy ziemniak 1 jajko 1 grubo posiekana cebula cynamon mielony pęczek natki pietruszki

Kuchenna Kontrrewolucya
NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 317

zewnątrz  staje się chrupiące, a mięso pozostaje soczyste. Jest to niesamowicie sycące danie i jedna pierś wraz z dodatkami i ciastem po upieczeniu jest naprawdę ogromna:) Dlatego ja, oprócz lekkiej sałatki z sezonowych warzyw, nie podaję do niego żadnego ryżu, ziemniaków czy makaronu. Cóż więcej dodać - musicie

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieczony łosoś z sosem czosnkowo-koperkowym i zapiekanymi ziemniaczkami 216

zrobić zdjęcia :) Bardzo lubię ten sposób przygotowania ziemniaczków, są delikatnie chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Łososia chwalić nie trzeba:) Pieczony jest moim zdaniem najlepszy - mięciutki i bez zbędnego tłuszczu. Do tego polecam sos czosnkowo-koperkowy. Składniki (4 porcje):- 500 g łososia norweskiego- 600 g ziemniaków- małe opakowanie (200 g) gęstej śmietany 18%- pół pęczka koperku

Kraina Tysiąca Smaków
UDKA MAŚLANO-JOGURTOWE 24950

Pieczone udka z kurczaka w marynacie z masła i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku oraz rozmarynu. Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Są naprawdę pyszne! Masło w marynacie odgrywa ważną rolę, gdyż zapobiega utracie wilgoci, dzięki temu mięso staje się bardziej soczyste. Natomiast dodatek jogurtu sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak(...)godzin. Warto pomyśleć też o dodatkach i upiec je razem z udkami. Tak naprawdę pasują tu wszystkie warzywa, jakie tylko lubimy. Ja postanowiłam podać udka razem z pieczonymi ziemniakami z jabłkami i rozmarynem, dlatego wyłożyłam je na dno blachy, a na nich ułożyłam udka wyciągnięte prosto z marynaty i wszystko włożyłam do piekarnika. Dzięki temu obiad robił się sam! Składniki

Kuchnia MagdaLeny
UDKA MAŚLANO-JOGURTOWE 24950

Pieczone udka z kurczaka w marynacie z masła i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku oraz rozmarynu. Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Są naprawdę pyszne! Masło w marynacie odgrywa ważną rolę, gdyż zapobiega utracie wilgoci, dzięki temu mięso staje się bardziej soczyste. Natomiast dodatek jogurtu sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak(...)godzin. Warto pomyśleć też o dodatkach i upiec je razem z udkami. Tak naprawdę pasują tu wszystkie warzywa, jakie tylko lubimy. Ja postanowiłam podać udka razem z pieczonymi ziemniakami z jabłkami i rozmarynem, dlatego wyłożyłam je na dno blachy, a na nich ułożyłam udka wyciągnięte prosto z marynaty i wszystko włożyłam do piekarnika. Dzięki temu obiad robił się sam! Składniki

Kuchnia MagdaLeny
Zupa krem ze skorzonery / Creamy salsify soup 154

się do tego warzywa, gdyż te dania były przepyszne. Postanowiłam więc eksperymentować dalej i takim też sposobem powstała pyszna, śmietankowa zupa krem ze skorzonery z fenkułem, którą podałam z chrupiącym boczkiem. Wyszła świetna! Delikatna, aksamitna i wyjątkowa w smaku. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Zupa krem ze skorzonery (6 porcji) Składniki: 4 łyżki masła(...)ziemniaki, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie, po czym wyłów i wyrzuć związane zioła. Za pomocą blendera zmiksuj zupę aż będzie jednolity, jedwabisty krem, po czym dodaj śmietanę do zupy i ponownie doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj zupę posypaną chrupiącym

karmelowy
Pasztet z mięsa z rosołu z żurawiną 96

Pasztet z mięsa z rosołu smakuje jak najprawdziwszy pasztet. Aromatu, smaku i faktury dodają mu soczewica, słodki ziemniak i suszona żurawina. Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia : 75 minut Poziom trudności : Łatwe Problem co zrobić z mięsa z rosołu to jeden z największych dylematów kucharza. Z jednej strony jest to już mocno przetworzony, bo wygotowany produkt, z drugiej żal(...)plastry. Tak samo kroimy marchew, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, kapustę – co tam jest pod ręką. Wykładamy wszytko na blaszkę do pieczenia, solidnie doprawiamy rozmarynem, czosnkiem, solą i pieprzem. Skrapiamy olejem, mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Mięso z rosołu i pozostałe składniki pieczemy przez 20-30 minut aż zrobią się chrupiące jak czipsy. Jest to znakomita przekąska

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 140

obiad” , ganianie z zakupami, albo zamawianie na wynos. Jedno pracowite niedzielne popołudnie i mamy wolne wieczory przez resztę tygodnia! Niedziela – skrzydełka z kurczaka z pieczoną rzodkiewką, ziemniakami i kalarepką Pomysł na niedzielny obiad podsunęła nam Martha Stewart, znana Wam pewnie amerykańska celebrytka (z pochodzenia Polka), która wykreowała się na gwiazdę w erze przedyoutubowej, kiedy nas jeszcze na świecie(...)było Może Martha jest lekko old fasion, ale to co robi w kuchni ma gwarancję smakowitości. W piątkowy wieczór oglądaliśmy Food Netowrk albo Kuchnięplus, gdzie pokazywała swój patent na chrupiące skrzydełka. Tajemnica chrupkiej skórki tkwi w bejcy do smarowania kurczaka: rozpuszczonym w rondelku maśle z olejem. Martha Stewart dodała do mikstury szafran dla nadania skrzydełkom ładnego, rumianego koloru. W naszym

Niedzielny kucharz
Przepisy na święta: Pieczony kurczak nadziewany wątróbką 241

pieczony kurczak nadziewany wątróbką to prawdziwy król drobiu. Dzięki bogatemu, kremowemu nadzieniu jest soczysty, natomiast dość długie pieczenie sprawia z kolei, że skórka jest rumiana i chrupiąca. Zachwycicie się nim podczas świątecznego obiadu! Czas: 3 godziny (w tym 1 h przygotowania i 2 h pieczenia) Szacowana cena z podanej ilości składników: 36 zł Poziom trudności: średni Sprzęt: maszynka do mielenia(...)kajzerka 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki siekanej natki pietruszki 2 łyżki siekanego koperku 2 łyżki masła Sól Pieprz Ten kurczak będzie idealnie smakował z naszymi ulubionymi ziemniakami Pommes Anna. Przepis znajdziecie na naszym blogu. Przygotowanie: Krok 1 Kurczaka myjemy pod zimną wodą z zewnątrz i od środka , a następnie starannie osuszamy. Rozgniatamy dwa ząbki czosnku i nacieramy

Niedzielny kucharz
Chrupiące łódeczki ziemniaczane. 292

ciemne piwo i talerz chrupiących łódeczek. A gdyby ich nie mieli? Dałbym im przepis ;) (a w czasie, kiedy by się go uczyli, zjadłbym porową zupę )! Ta przekąska, którą właśnie wypróbowałem po raz pierwszy, może być imprezowym hitem. Co ja piszę, jakie może? Z całą pewnością musi być hitem! Łódeczki są uzależniające - serio! :) ps wydrążony miąższ ziemniaków można/należy wykorzystać

zadanie-gotowanie
Sałatka śledziowa z czerwoną cebulą 69

posypane odrobiną aromatycznych przypraw. Cebulka, ogórki oraz papryka tworzą pyszne, chrupiące uzupełnienie solonych śledzi. Sałatka śledziowa smakuje najlepiej po kilkugodzinnym leżakowaniu, ale zaraz po przygotowaniu również skutecznie zadowoli podniebienia Sałatki śledziowe przepisy, które często goszczą na naszych stołach, to z pewnością: sałatka śledziowa z jajkiem, z buraczkami, z ziemniakami oraz czerwoną fasolą. Przygotowujemy śledzie w occie, oleju, w sosie musztardowym

Kuchnia Na Wypasie
Kurczak pieczony 138

Chrupiące, soczyste kawałki kurczaka, szczególnie ćwiartki czy podudzia to świetny pomysł na rodzinny obiad. Dodatki? Dziś pieczone kawałki buraka, puree ziemniaczane ze szczypiorem oraz surówka z sałaty pekińskiej, vinegretu, oliwek i pomidorków koktajlowych. Taki obiad serwuję także z ziemniakami z wody, pieczonymi lub puree z dodatkiem zielonego groszku lub marchewki (wychodzi wtedy zielone lub pomarańczowe). Tak przygotowany kurczak aromatycznie pachnie

Zasmakuj Kuchni
Domowy burger 138

smażymy z obu stron na rumiano Frytki: umyte i pokrojone ziemniaki włóż do wody z lodem na 20 minut następnie rozgrzej olej do 110 stopni i smaż frytki przez ok 20 minut podgrzej olej do 180 stopni i smaż frytki do żądanego stopnia wysmażenia tak przygotowane frytki będą chrupiące Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kurczak w ziołach, frytki z batatów w chrupiącej parmezanowej skorupce z warzywami i sosem orzechowym 131

Buddy pomyślałam, że to coś zdecydowanie dla mnie - makaron, ryż, ziemniaki czy kasza, mięsko lub inne źródło białka i mnóstwo warzyw, a wszystko polane sosem na bazie masła orzechowego, tahini czy greckiego jogurtu i posypane ziarnami. Czy może być coś smaczniejszego? Moje pierwsze podejście to kurczak w ziołach, chrupiące frytki z batatów w parmezanowej skorupce, a do tego pieczarki, ogórki

Cooking Monster
Udka Pieczone z Miodem i Sosem Teriyaki z Ziemniaczkami Niedżwiedzimi 176

minut. W połowie pieczenia do piekarnika wstawiam przygotowane ćwiartki ziemniaków w osobnej blaszce, temperaturę podkęcam na 200 stopni i piecze się to wszystko razem. Pod koniec pieczenia zdejmuję folię aluminiową z blaszki z udkami i piekę nadal do czasu aż skórka zrumieni się ładnie i zrobi się chrupiąca. Ważne podczas pieczenia jest to aby sprawdzać czy woda z dna blachy

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania