smaku jajko 2 czubate łyżki mąki ( u mnie bezglutenowa) Zetrzeć ziemniaki i cebulę na małych oczkach. Odsączyć wodę, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz. Wymieszać. Rozgrzać gofrownicę i lekko posmarować olejem. Piec gofry na złoto. Ja smażyłam gofry bez tłuszczu. Podawać zaraz po upieczeniu wtedy są najbardziej chrupiące. Dodatki: jajko, łosoś, twarożek, salsa z pomidorów z awokado
AZgotuj!warstwę przy skórce. W misce wymieszać ciepły jeszcze miąższ ziemniaków, 20 g masła, śmietanę i ser. Doprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Skórki ziemniaczane ułożyć na blaszce. Do każdej połówki nałożyć trochę masła, posypać solą, wstawić do piekarnika na ok 8 minut, zrobią się chrupiące. W rondlu zagotować wodę, osolić. Szpinak opłukać i włożyć
Stare Garysurówka :-) i frytkami z ziemniaków z piekarnika :-) Frytki : Kroimy ziemniaki 🥔. Wkładamy do miski. Wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy kurkume lub pastę i ulubione zioła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 35 minut, pod koniec można załączyć termoobieg lub funkcję grillowania by były chrupiące. Ja wstawiam najpierw frytki na górna półkę, po 10 minutach dokładam rybę
Szkrab Je Samkukurydzą i ogórkiem w orientalnym stylu, którą podałam w chrupiących, zapiekanych maślanych bułeczkach. Danie idealne na kolację na ciepło i imprezowe danie, które przyciągnie do stołu nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy. Pyszne, sycące, szybkie! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * filety śledziowe z suszonymi ziołami SEKO – 4 płaty * ziemniaki – 4 szt * biała cebula – 1 szt * kukurydza
Ostra na SłodkoPlacki z batatów czyli słodkich ziemniaków można przyrządzić na dwa sposoby - wytrawnie i na słodko. Ja zdecydowanie jestem zwolenniczką tej pierwszej wersji czyli wytrawnej, przygotowanej na wzór tradycyjnych placków ziemniaczanych. Bataty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dzięki temu po usmażeniu są chrupiące. Podane z sosem koperkowym lub czosnkowym smakują wyśmienicie! Idealna propozycja na podwieczorek lub kolację 😊 Składniki
Kuchnia MagdaLenyziemniaki i marchewkw ścieramy na tarce o średnich oczkach i z ziemniakami postepujemy tak samo jak z cukinią. Wszystkie starte warzywa przekładamy do jednej miski, dodajemy jajko, mąkę oraz posiekane ziola. Doprawiamy pieprzem (sporo) i solą. Mieszamy dokładnie. Smażymy małe placki na średnim ogniu (brzegi będą przypieczone i chrupiące). Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy
kuchnia doskijednolitą masę. Ser biały dodaję do ubitych ziemniaków, również rozbijam widelcem na jednolitą masę. Boczek kroję w kostkę, smażę na oleju. Cebulkę kroję bardzo drobno i smażę na oleju. Cebulkę łączę z boczkiem i dalej smażę by się ze sobą połączyły a boczek był chrupiący. Zostawiam 1/3 do polania pierogów. Wszystkie składniki farszu ze sobą łączę
Gotowanie Patkioraz pieczarki w ćwiartki. 3. W naczyniu do zapiekania ułożyć kurczaka, ziemniaki, pieczarki, pomidorki oraz cebulę. Posypać tymiankiem. Doprawić jeszcze solą i pieprzem, polać oliwą. 4. Piec w 180 stopniach przez 80 min, następnie podwyższyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 min, aż skórka kurczaka będzie chrupiąca. Od czasu do czasu podlewać kurczaka sokiem z pieczenia
Moja Galeria SmakuJuż niedługo mam nadzieję się poprawić, niech tylko dorwę normalny aparat. Chrupiące na zewnątrz, delikatne wewnątrz. Takie właśnie są frykadele z Cypru. Idealne w ramach odskoczni od zwyczajnych, przeze mnie znienawidzonych kotletów mielonych. 500g mielonej jagnięciny (można użyć innego mięsa mielonego, jednak oryginalnie jest to jagnięcina) 1 surowy ziemniak 1 jajko 1 grubo posiekana cebula cynamon mielony pęczek natki pietruszki
Kuchenna Kontrrewolucyazewnątrz staje się chrupiące, a mięso pozostaje soczyste. Jest to niesamowicie sycące danie i jedna pierś wraz z dodatkami i ciastem po upieczeniu jest naprawdę ogromna:) Dlatego ja, oprócz lekkiej sałatki z sezonowych warzyw, nie podaję do niego żadnego ryżu, ziemniaków czy makaronu. Cóż więcej dodać - musicie
Słodko-Słony Świat Ilonyzrobić zdjęcia :) Bardzo lubię ten sposób przygotowania ziemniaczków, są delikatnie chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Łososia chwalić nie trzeba:) Pieczony jest moim zdaniem najlepszy - mięciutki i bez zbędnego tłuszczu. Do tego polecam sos czosnkowo-koperkowy. Składniki (4 porcje):- 500 g łososia norweskiego- 600 g ziemniaków- małe opakowanie (200 g) gęstej śmietany 18%- pół pęczka koperku
Kraina Tysiąca SmakówPieczone udka z kurczaka w marynacie z masła i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku oraz rozmarynu. Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Są naprawdę pyszne! Masło w marynacie odgrywa ważną rolę, gdyż zapobiega utracie wilgoci, dzięki temu mięso staje się bardziej soczyste. Natomiast dodatek jogurtu sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak(...)godzin. Warto pomyśleć też o dodatkach i upiec je razem z udkami. Tak naprawdę pasują tu wszystkie warzywa, jakie tylko lubimy. Ja postanowiłam podać udka razem z pieczonymi ziemniakami z jabłkami i rozmarynem, dlatego wyłożyłam je na dno blachy, a na nich ułożyłam udka wyciągnięte prosto z marynaty i wszystko włożyłam do piekarnika. Dzięki temu obiad robił się sam! Składniki
Kuchnia MagdaLenyPieczone udka z kurczaka w marynacie z masła i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku oraz rozmarynu. Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Są naprawdę pyszne! Masło w marynacie odgrywa ważną rolę, gdyż zapobiega utracie wilgoci, dzięki temu mięso staje się bardziej soczyste. Natomiast dodatek jogurtu sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak(...)godzin. Warto pomyśleć też o dodatkach i upiec je razem z udkami. Tak naprawdę pasują tu wszystkie warzywa, jakie tylko lubimy. Ja postanowiłam podać udka razem z pieczonymi ziemniakami z jabłkami i rozmarynem, dlatego wyłożyłam je na dno blachy, a na nich ułożyłam udka wyciągnięte prosto z marynaty i wszystko włożyłam do piekarnika. Dzięki temu obiad robił się sam! Składniki
Kuchnia MagdaLenysię do tego warzywa, gdyż te dania były przepyszne. Postanowiłam więc eksperymentować dalej i takim też sposobem powstała pyszna, śmietankowa zupa krem ze skorzonery z fenkułem, którą podałam z chrupiącym boczkiem. Wyszła świetna! Delikatna, aksamitna i wyjątkowa w smaku. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Zupa krem ze skorzonery (6 porcji) Składniki: 4 łyżki masła(...)ziemniaki, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie, po czym wyłów i wyrzuć związane zioła. Za pomocą blendera zmiksuj zupę aż będzie jednolity, jedwabisty krem, po czym dodaj śmietanę do zupy i ponownie doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj zupę posypaną chrupiącym
karmelowyPasztet z mięsa z rosołu smakuje jak najprawdziwszy pasztet. Aromatu, smaku i faktury dodają mu soczewica, słodki ziemniak i suszona żurawina. Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia : 75 minut Poziom trudności : Łatwe Problem co zrobić z mięsa z rosołu to jeden z największych dylematów kucharza. Z jednej strony jest to już mocno przetworzony, bo wygotowany produkt, z drugiej żal(...)plastry. Tak samo kroimy marchew, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, kapustę – co tam jest pod ręką. Wykładamy wszytko na blaszkę do pieczenia, solidnie doprawiamy rozmarynem, czosnkiem, solą i pieprzem. Skrapiamy olejem, mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Mięso z rosołu i pozostałe składniki pieczemy przez 20-30 minut aż zrobią się chrupiące jak czipsy. Jest to znakomita przekąska
Niedzielny kucharzobiad” , ganianie z zakupami, albo zamawianie na wynos. Jedno pracowite niedzielne popołudnie i mamy wolne wieczory przez resztę tygodnia! Niedziela – skrzydełka z kurczaka z pieczoną rzodkiewką, ziemniakami i kalarepką Pomysł na niedzielny obiad podsunęła nam Martha Stewart, znana Wam pewnie amerykańska celebrytka (z pochodzenia Polka), która wykreowała się na gwiazdę w erze przedyoutubowej, kiedy nas jeszcze na świecie(...)było Może Martha jest lekko old fasion, ale to co robi w kuchni ma gwarancję smakowitości. W piątkowy wieczór oglądaliśmy Food Netowrk albo Kuchnięplus, gdzie pokazywała swój patent na chrupiące skrzydełka. Tajemnica chrupkiej skórki tkwi w bejcy do smarowania kurczaka: rozpuszczonym w rondelku maśle z olejem. Martha Stewart dodała do mikstury szafran dla nadania skrzydełkom ładnego, rumianego koloru. W naszym
Niedzielny kucharzpieczony kurczak nadziewany wątróbką to prawdziwy król drobiu. Dzięki bogatemu, kremowemu nadzieniu jest soczysty, natomiast dość długie pieczenie sprawia z kolei, że skórka jest rumiana i chrupiąca. Zachwycicie się nim podczas świątecznego obiadu! Czas: 3 godziny (w tym 1 h przygotowania i 2 h pieczenia) Szacowana cena z podanej ilości składników: 36 zł Poziom trudności: średni Sprzęt: maszynka do mielenia(...)kajzerka 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki siekanej natki pietruszki 2 łyżki siekanego koperku 2 łyżki masła Sól Pieprz Ten kurczak będzie idealnie smakował z naszymi ulubionymi ziemniakami Pommes Anna. Przepis znajdziecie na naszym blogu. Przygotowanie: Krok 1 Kurczaka myjemy pod zimną wodą z zewnątrz i od środka , a następnie starannie osuszamy. Rozgniatamy dwa ząbki czosnku i nacieramy
Niedzielny kucharz