parmezanem. Jednak sama w sobie też jest pyszna. W opcji wegetariańskiej zamiast chrupiącego bekonu, można użyć pestek z dyni lub słonecznika, nawet świeżych kiełków.. składniki na około 3 osoby: 0,5 kg pieczarek 1/2 małego selera korzeniowego 2 cebule 1 średni ziemniak 1 marchewka, raczej mała 1,5 l bulionu cielęcego (można zastąpić drobiowym w ostateczności użyć kostki
Ogrodnik w podróżyPlacki ziemniaczane wg przepisu mojej Babci, dlatego ten przepis musi być najlepszy! :) W wersji na wytrawnie do placków dodaję jeszcze cebulkę, a w wersji na słodko
Kulinarne Przebojekolację. Krem z pieczarek smakuje wyśmienicie solo, można go również podać w towarzystwie chrupiących grzanek lub groszku ptysiowego z dużą ilością zieleniny. Smakuje wyśmienicie a do tego jest banalnie prosta w przygotowaniu. składniki na 5 porcji 500 g pieczarek 2 cebule 3 duże ziemniaki olej do smażenia 500 ml bulionu 250 ml śmietany 30% garść posiekanej natki pietruszki
Smakowite Daniamich ulubionych jesienno-zimowych zup. Gęsta, aromatyczna, sycąca, słodko-słono-kwaśna. Do niej chrupiące grzanki, kleks śmietany i natka. Więcej nie trzeba :). Przepis na barszcz ukraiński: 3-4 ugotowane buraki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera (pomijam) mała cebulka 3-4 ziemniaki kawałek białej kapusty 6-7 pełnych łyżek ugotowanej fasoli jasiek 3-4 suszone grzyby
Rodzinka w kuchnisałatka warzywna. W pierwszy dzień Świąt ponieważ gościliśmy rodzinę Małżona przygotowałam pulled porka , pieczone ziemniaki z rozmarynem, czosnkiem i cytryną, a także surówkę Coleslaw z czerwonej kapusty. Gdy w drugi dzień Świąt w porze bardziej kolacyjnej odwiedził nas mój brat przygotowałam cudownie lekką i chrupiącą sałatkę z czerwonej kapusty z orzechami, jabłkiem i... komosą ryżową oraz dla mięsożerców Sałatkę Gyros
Dzieje kuchennej WiewióryPlacki ziemniaczane wg przepisu mojej Babci, dlatego ten przepis musi być najlepszy! :) W wersji na wytrawnie do placków dodaję jeszcze cebulkę, a w wersji na słodko
Kulinarne PrzebojeKlasyczne placki ziemniaczane z kukurydzą to pyszne i chrupiące danie, idealne na obiad lub gorącą kolację. Nie wymagają wiele pracy, są niezwykle sycące i mimo że dość kaloryczne, moja rodzina za nimi przepada. składniki na 4 porcje 8 ziemniaków 1 puszka kukurydzy 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia czarny pieprz sól
Smakowite Daniazupy w sezonie choć raz :) Do podania proponuję proste grzanki na maśle, smażone chrupiące kawałki szynki szwarcwaldzkiej lub bekonu albo groszek ptysiowy. Warto również zostawić podczas gotowania główki szparagów, aby moc później udekorować nimi zupę. Polecam! SKŁADNIKI: 1 pęczek białych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 0,8 l bulionu (warzywnego
Słodko-Słony Świat Ilonybułki dla tych co dbają o zdrowie i sylwetkę ale nie tylko :) Są z mieszanki mąk z przewagą tych ciemnych i z dodatkiem ziaren . Skórka jest mocno chrupiąca a środek zwarty ale nie suchy . Lubię te bułki nawet na drugi czy trzeci dzień bo smakują jak zaraz po upieczeniu :) Składniki : - 300 g mąki pszennej razowe(...)mąki żytniej typ 2000 - 100 g mąki pszennej typ 750 - 20 g świeżych drożdży - 200 ml letniej wody - 100 ml letniego mleka - 100 g ugotowanych wystudzonych i ugniecionych ziemniaków ( nie solimy w gotowaniu ) - 5 g cukru - 1 jajko - 12 g soli - 1 duża łyżka ziaren : słonecznika , dyni i siemienia lnianego Do miski wsypać mąki , drożdże ,cukier i kilka łyżek mleka
Wypieki Renekolekcji zup - kalafiorowa, ale nie zupa krem (choć ją też mocno polecam). Z chrupiącymi warzywami, delikatna, bez śmietany, na lekkiej zasmażce, z aromatycznym koperkiem. Bardzo serdecznie zapraszam do spróbowania! 2 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula pół dużego kalafiora 3 ziemniaki koperek sól pieprz czarny lubczyk czosnek pieprz ziołowy liść laurowy ziele angielskie mąka smalec (adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesmażyć cały czas na tej samej mocy - temperaturę obniżamy za pomocą wspomnianego ziemniaka (dodatkowo otrzymujemy kilka pysznych frytek!) - smażyłam na plancie pół na pół ze smalcem, to była naprawdę dobra proporcja, ciasto jest smaczne, wspaniale usmażone, nie wchłonęło tłuszczu, skórka cieniutka i chrupiąca, jednak następnym razem użyję tylko planty i jest to moje subiektywna uwaga, nie znoszę zapachu gorącego smalcu
Kuchnia Prezydentowejpanierowania. Jeżeli jeszcze dodamy do nich trochę zmielonych płatków kukurydzianych, wyjdzie nam wspaniała chrupiąca panierka. Jej główna zaletą oprócz chrupkości jest to, że w przeciwieństwie do tradycyjnej bułki tartej wchłania znacznie mniej tłuszczu, dzięki czemu cała potrawa jest mniej kaloryczna. Rybę zaserwowałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.” Czytaj więcej
Wiem co jemzaczyna polskie lato - przychodzi ochota na treściwą zupę. Smaczek wędzonego kurczaka, mięciutka fasola i chrupiąca kukurydza, coś wspaniałego :) Składniki: 400 g wędzonego udka z kurczaka 7 szklanek wody 5 ziarenek ziela angielskiego liść laurowy 30 dag włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler, por 35-40 dag ziemniaków sól puszka 400 g czerwonej fasoli konserwowej puszka 425 g kukurydzy konserwowej pieprz majeranek cząber
Kuchenne zapiski Edytypomijając mąkę) i znowu w bułce tartej. Taka podwójna panierka powoduje, że kotlet jest chrupiący Rozgrzać olej (niedużo, kotlet nie może pływać w tłuszczu) na patelni i smażyć mięso na małym ogniu z obu stron do mocnego zarumienienia Ja podawałam z kiszoną kapustą i ziemniakami z koperkiem. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwierzchu chrupiąca a w środku mięciutka. Zawsze serwuję ją z sosem pieczarkowym. Nie jest to drogie danie dlatego bardzo często je robię. Najbardziej lubię z połowy surowych i z połowy ugotowanych ziemniaków. Składniki:1 kg ziemniaków (połowę gotujemy a połowę zostawiamy surowe)2-3 cebule2 jajka100 g mąki pszennej250 g wędzonego boczku + 6 plasterków do wyłożenia dna naczyniapół łyżki
Bon Appetit MałgorzatyPlacek po węgiersku to chrupiący placek ziemniaczany z gulaszem. Idealny pomysł na sycący i pożywny obiad. Osobiście przepadam za tym daniem i polecam wszystkim, którzy jeszcze go nie jedli. Składniki:Placki ziemniaczane:6 dużych ziemniaków2 duże cebule2 jajka3 łyżki mąki3 ząbki czosnkusólpieprzGulasz: 700 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki)1 duża cebula4 ząbki czosnku1,5 łyżeczki tymianku1 łyżeczka majeranku3 liście laurowe2(...)złotego koloru. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i dusimy do miękkości mięsa. Następnie dodajemy suszoną paprykę, masło i jeszcze chwilkę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.Placki ziemniaczane:Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Nadmiar płynu, który wypuściły odlać. Cebulę i czosnek obrać i też zetrzeć. Dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni
Oryginalny smakblenderze na tarce grubsze oczka = lub na tarce ręcznej do masy dodać przyprawę do ziemniaków Prymat, jajko duże lub 2 mniejsze, mąkę, tartą bułkę i wszystko dobrze wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy takie placki są chrupiące i lubimy je z kwaśną śmietaną..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięśrednich ziemniaków 2 duże marchewki 2 duże korzenie pasternaku lub pietruszki kawałek młodej, cienkiej cukinii 2-3 cebule średniej wielkości mały pęczek świeżego majeranku lub 2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku masło, około 1/2 kostki przyprawa do warzyw i ziemniaków: 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki drobno zmielonego kminku 1 płaska łyżeczka mielonych nasion kolendry(...)łyżka octu balsamicznego sól, pieprz do smaku olej w sprayu lub zwykły w butli ( rzepakowy lub słonecznikowy) Warzywa i ziemniaki ( tak wiem że to też warzywo ale łatwiej od razu uprzedzić pytania ), obierz i pokrój w dowolne kawałki. Ziemniaki obgotowuj w osolonej wodzie tak żeby pozostały lekko twarde. Odcedź, wystudź przelewając zimną bieżącą wodą. Kurczaka oczyść z niepotrzebnych fragmentów( zbędny
Ogrodnik w podróżydużo mąki, bo kluski mogą wyjść gumowate. Swoje podałam podsmażone na maśle - takie właśnie lubimy najbardziej. Chrupiące z zewnątrz, delikatne i mięciutkie w środku. Do tego odrobina masła i chrupiące listki szałwii - niebo na talerzu. A całość robi się prosto i w miarę szybko; można też kluseczki przygotować wcześniej, ugotować i później tylko odsmażyć - trzy minuty roboty, a obiad(...)marzenie. Polecam Wam ogromnie! Dyniowe kluseczki przygotowały dzisiaj również Mirabelka , Mopsik i Zuzia oraz Martą . Dyniowe gnocchi Składniki: (na 35-40 sztuk) 200 g dyniowego puree 250 g ziemniaków 75-150 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 75 g serka kremowego 1 jajko sól pieprz dodatkowo: 50 g masła 15 listków świeżej szałwii Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, całkowicie
Pożeraczka, czyli raz adobrzektórej świetnym dodatkiem będą wszystkie chrupiące rzeczy, np. groszek ptysiowy czy czosnkowe grzanki. Ogromną zaletą tego dania jest to, że szybko je przygotujemy, zupa jest niedroga oraz składniki są łatwo dostępne. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Składniki: 3 pory (tylko biała część) 1 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki 3 łyżki masła 3 łyżki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnechrupiąca skórka o smaku dobrze wysmażonych placków ziemniaczanych – takie połączenie zauroczy każdego już od pierwszego kęsa. To smaczne i pożywne danie gości często na stole w moich rodzinnych stronach, i o ile każda gospodyni czy gospodarz na Podlasiu przyrządza ją niemal identycznie, dodając jedynie trochę swojego osobistego sznytu przy dobieraniu kawałków boczku czy słoniny lub wybierając odpowiedni gatunek ziemniaka
Eat me! Fit me!Takie zapiekanki uwielbiam, nic trudnego nic dziwnego a do tego pyszne. Ziemniaki oskrobać i pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm. Ugotować je w osolonej wodzie, ale nie rozgotować.. Odcedzić Cebulę pokroić w piórka, obsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Cebulka musi być miękka, doprawić ją do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Plastry boczku wędzonego pokroić(...)szerokie pasy i obsmażyć na gorącej patelni. Gotowe są jak będą chrupiące i przysmażone. Piersi kurze lub inne mięso z kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz przyprawą do gyrosa. Dokładnie wymieszać i obsmażyć na patelni, ale dosłownie chwilkę. Mięso musi się tylko lekko przemarzyć i nabrać złotego koloru. Nie musi być usmażone ponieważ będzie się jeszcze piekło
Kuchnia Pokoleńziemniaków. To pożywne, syte, aczkolwiek ciężkostrawne danie. Mięsny farsz jest zazwyczaj mocno przyprawiany czosnkiem i przyprawami. Czasami można także spotkać kartacze z farszem warzywnym, serowym lub grzybowym. Babka ziemniaczana Kolejny rarytas z terenu Suwalszczyzny to kartoflak, czyli babka ziemniaczana. Jest to słodko słony przysmak z dodatkiem skwarek z boczku. Miękka babka w środku jest jednocześnie bardzo chrupiąca na zewnątrz. Bliny(...)dodatkiem gęstej śmietany. Bliny podaje się także na słodko Rolada wołowa – Śląsk Rolada wołowa to jedno z najsmaczniejszych dań z regionu Górnego Śląska. Podawana z modrą kapustą i ziemniakami to doskonale przyrządzone mięso. Tradycyjna rolada robiona jest od wielu pokoleń. Jeśli jesteście zainteresowani tym, jak zrobić roladę, polecamy Wam zajrzeć na stronę http://www.codogara.pl/5182/tradycyjna-slaska-rolada-wolowa/ , gdzie znajdziecie prosty przepis
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDopiero był poniedziałek, a tu już sobota... Nie zdążyłam nawet mrugnąć:) I jeszcze wielu innych rzeczy nie zdążyłam zrobić... Ziemniaki jednak wykopać zdążyliśmy. W tym roku eksperymentalnie posadziłam też ziemniaki fioletowe. Wyrosły! Część odłożę na wiosnę, a resztę zużyję do sałatek. Wykopki to niezaprzeczalna oznaka jesieni. A wraz z jesienią na stole będą się pojawiać potrawy bardziej treściwe, sycące(...)chrupiącą skórką, miękkim, kremowym środkiem, który rozpływa się w ustach. U nas koniecznie podawana jest z kwaśną śmietaną, kiszonym ogórkiem lub kubkiem zimnego mleka. Babka ziemniaczana to potrawa szczególnie popularna na Kresach Wschodnich, a w Supraślu obchodzone jest nawet Święto Babki. p.s. czy tylko mnie się wydaje, że babka na pierwszym zdjęciu patrzy na mnie??;) Składniki: 1 kg ziemniaków
Obiad gotowy