chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:88/181)

Słodkie FRYTKI Z BATATA z cynamonem 🍟👌 256

Frytki ze słodkich ziemniaków jeszcze lepiej smakują z cynamonem i cukrem, niż z solą. Jest to bardzo prosty sposób na słodką przekąskę, którą należy jeść jeszcze ciepłą. Frytki są wtedy chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a do tego unosił z nich będzie się zapach cynamonu. Zapraszam do obejrzenia krótkiego video przepisu, który wraz ze składnikami znajdziesz poniżej // Składniki

Via Gusto
Placki ziemniaczane z marchewką 170

smażenia Przygotowanie: Ziemniaki, marchew i cebulę obrać. Umyć i zetrzeć. Marchewkę na drobne wiórki a ziemniaki i cebulę na najdrobniejszej tarce na gładką masę. Startą masę dokładnie odsączyć na drobnym sicie. Zazwyczaj w masie jest dużo wody a odsączenie jest gwarancją smacznych, chrupiących placków bez nadmiaru tłuszczu. Do odsączonej masy dodać jajko, mąkę i sól do smaku. Dokładnie wymieszać

Ze smakiem i z pasją
Dorsz w chrupiącej panierce 215

Kawałki filetów z dorsza w chrupiącej i złocistej panierce. Dorsz delikatnie pachnie papryką i majerankiem i smażony jest na maśle klarowanym co dodatkowo daje piękny maślany aromat daniu. Taką rybkę podaję z ziemniakami z wody z koperkiem, puree lub pieczonymi ziemniakami z dodatkiem warzyw lub surówek. Składniki: 475 g filetów z dorsza ze skórą bułka tarta 2 jajka do smaku

Zasmakuj Kuchni
Udka kurczaka faszerowane pieczarkami 282

wysmarowanej oliwą a następnie doprawić solą, pieprzem i czubricą. Udka ułożyć spiętą stroną do dołu między ziemniakami. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piec pod przykryciem przez 40 minut a następnie bez przykrycia do momentu aż skórka będzie chrupiąca

Mama Gotuje
Kąski z kurczaka w chipsach + film 286

Pyszne i chrupiące kąski z kurczaka w paprykowej panierce z chipsów to świetna propozycja na domowe imprezy, w towarzystwie ulubionego sosu lub ketchupu smakują najlepiej. Podane na obiad z ziemniakami lub frytkami i sałatą, stanowią smaczny oraz sycący posiłek.   składniki na 4 porcje podwójna pierś z kurczaka 2 szklanki pokruszonych chipsów paprykowych 2 jajka 5 łyżek mąki kukurydzianej olej

Smakowite Dania
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 156

Dodatki. Może to być nasza ulubiona kasza, domowy makaron typu fettuccine albo po prostu młode ziemniaki podsmażane na oliwie ze szczypiorkiem oraz świeżą fasolką gotowaną i podsmażoną na maśle. A gdyby to zjeść z pieczywem? A dlaczegóż by nie? Porwać w rękach chrupiąca bagietkę i wytarzać ją perfidnie w aromatycznym sosie! Wrrrr! Na koniec. 24 godziny marynowania. 4 godziny duszenia

Right Behind The Kitchen
Tortilla de patatas - pierwszy przepis 128

średnio przepadam), orzechy włoskie (sparzone i podsmażone nie są tak intensywne w smaku, a wspaniale chrupią!), pomidory (zarówno te świeże, jak i suszone) i wiele, wiele innych, czyli co tylko przyjdzie nam do głowy. Składniki na podstawową wersję: - 8 jajek - 1 kilogram ziemniaków - olej lub oliwa do smażenia - sól Przygotowanie: Najpierw ziemniaki - obieramy, myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki

Życie zamknięte w smaku
Kaczka z wiśniowym sosem 157

Następnie kroimy na centymetrowe plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem.  Kaczucha jest smaczna, z chrupiącą skórką- moja była trochę zbyt mocno wypieczona, ale i tak świetnie pasowała do kwaskowatego sosu. Zrezygnowaliśmy z innych dodatków, ale jak najbardziej można podać mięso z ziemniakami i jakąś sezonową sałatką. A sos, który zostanie, zutylizować w kanapce z pasztetem- okazuje się

les mirabelles
Kurczak w cytrusach 280

minut piekłam bez przykrycia folią potem przykryłam a pod koniec ponownie zdjęłam, aby skórka była chrupiąca. Podczas pieczenia kilkukrotnie polałam go własnym sosem. Kurczak jest bardzo soczysty, połączenie smaków bardzo wyważone. Tym sposobem będę często robić kurczaka ! Można go podać z pieczonymi ziemniakami, marchwią, frytkami lub po prostu z kawałkiem dobrego chleba . Uwaga bo taki kurczak bardzo szybko znika

Basia w kuchni
Kotlety drobiowe w panierce z płatków owsianych 183

Kotlety drobiowe w panierce z płatków owsianych to potrawa, której przygotowanie nie wymaga sepcejalnych umiejętności kulinarnych. Chrupiąca, dobrze przylegająca, o lekko orzechowym posmaku panierka stanowi świetne połączenie ze skórką cytrynową, której delikatny aromat przeniknął do mięsa. Soczyste, delikatne kotlety podane, np. z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką to propozycja dla tych, którzy szukają nowych, ciekawych smaków… i nie tylko. Smacznego

mojewypiekiinietylko
Sandacz w cytrusach 128

stroną bez skóry -potem skórą i z tej strony smażyć chwile dłużej by skórka zrobiła się chrupiąca). Przed podaniem skropić sandacza cytryną lub podać kawałki cytryny obok ryby. Podałam z zestawem sałat z pomarańczowym dresingiem ( olej, sok z pomarańczy, szczypta soli ) i plastrami ziemniaków usmażonymi na rumiano. * Oczywiście oskrobany , umyty i osuszony

Buniabaje w kuchni
Zupa krem z młodych ziemniaków i quinoy z wędzoną papryką, papadamem i chipsami z szynki 138

młodych ziemniaków da się wyczarować prawdziwe cuda! Żałuję, że nie mogę ich jeść bez umiaru. Dzisiejsza zupa jest sycąca i aromatyczna z dodatkiem hiszpańskiej wędzonej papryki pimienton i oliwy z oliwek, posypana natka pietruszki, a do teko wszystkiego chrupiący papadam, który  kocham i podsmażona na skwarki szynka :)  Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 kg ugotowanych młodych ziemniaczków(...)oliwek, następnie gotujemy chwilę w wywarze warzywnym, dodajemy quinoę i gdy wszystko trochę przestygnie, starannie miksujemy blenderem.  Papadam i szynkę smażymy na złoto na oleju (osobno). Ugotowane ciepłe ziemniaki, obieramy i przeciskamy przez praskę, mieszamy z zupą i jeszcze raz blendujemy, ale bardzo krótko i na bardzo niskich obrotach, żeby krem był aksamitny, ale nie "klejący". Doprawiam solą

Quinoa Raz!
Niedziela: Stek z pure i surówką z brukselki 130

puszyste, o kremowej konsystencji deseru. Składniki są niemal takie same jak przy robieniu tłuczonych ziemniaków, różnica jest tylko w sposobie wykonania, który robi naprawdę dużą różnicę. Jeśli macie trochę więcej czasu, zapieczcie w piekarniki pure posypane parmezanem. Uzyskacie pyszne ciastko ziemniaczane pod złotą, chrupiącą skorupką. Surówka z brukselki Brukselka jest cichym bohaterem tego dania. Starta drobno, wymieszana z orzechami(...)Mięso musi być temperaturze pokojowej. Składniki: 2 steki 2 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu lub 2 łyżki suszonego (niekoniecznie) 1 duża łyżka masła 4 łyżki oleju Pure 650 g ziemniaków (4 średniej wielkości Około 1/3 szklanki mleka 3 łyżki masła Sól do smaku Szczypta gałki muszkatołowej Sałatka 250 g brukselki Garść orzechów włoskich 2 łyżki oleju Sok z małej cytryny

Niedzielny kucharz
Magdalena – rosyjska sałatka z buraczkami i wędzonymi śliwkami 235

wędzone śliwki. Te pierwsze, razem z marchewką, ziemniakami i serem, nadają sałatce łagodności i treści. Śliwki natomiast są akcentem słodko-kwaśnym. Tak, właśnie kwaśnym. Mimo swojej słodyczy, przy pozostałych składnikach wędzone śliwki nabierają jeszcze większej mocy i zmieniają smak całej sałatki. Nie małą rolę grają tu też orzechy włoskie, które delikatnie chrupią podczas jedzenia. W oryginale jest to sałatka warstwowa(...)się przegryzie. Magdalena – rosyjska sałatka z buraczkami i wędzonymi śliwkami Składniki: 4 niewielkie buraki, ugotowane, starte na tarce o grubych oczkach 4 marchewki, ugotowane, pokrojone w kostkę 4 niewielkie ziemniak, ugotowane, pokrojone w kostkę 1 mała cebula, posiekana w drobną kostkę 200 g żółtego sera, startego na tarce o grubych oczkach 8 wędzonych śliwek, pokrojonych garść orzechów włoskich, posiekanych

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania