mnie do stworzenia nowego przepisu na tę tradycyjną polska zupę. Użyłam delikatnego bulionu drobiowego. Zwykłe ziemniaki zastąpiłam batatami, przez co zyskała lekko słodki smak. Doprawiłam ją imbirem i chili. Po ugotowaniu zmiksowałam nadając jej lekko kremowej konsystencji i podałam z ugotowanym makaronem pene i chrupiącym kindziukiem. Słodka, mocno rozgrzewająca zupa, która tak nam posmakowała, że jedliśmy ją nie tylko
Wiem co jemżółtka2 łyżki mąki2 łyżki bułki tartej2 ząbki czosnku1 mała cebulapęczek szczypiorkugałka muszkatołowasól, pieprz2 łyżki olejuObrane ziemniaki i umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, czosnek i szczypior drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy mąkę, żółtka oraz bułkę tartą (aby placki był chrupiące). Botwinę dokładnie myjemy z piasku, osuszamy i kroimy w 2 cm części. Dokładamy do masy
Bon Appetit Małgorzatyposiekane ziemniaki, tym krótszy czas gotowania), chwilę smażyć, dodać bulion i czosnek. Gotować do miękkości ziemniaków, zdjąć z ognia.Do zupy dodać serek Almette, całość zmiksować na krem, doprawić solą i dużą ilością białego, mielonego pieprzu.Zupę skropić olejem sezamowym, podawać ze szczypiorkiem i chrupiącymi plastrami szynki szwarcwaldzkiej wysmażonymi na patelni (lub grzankami - wersja wegetariańska
SzczyptaSmaQPyszne, chrupiące ziemniaczki z mięciutkim środkiem. Do tego pikantny sos jogurtowy... Mmmmmm... pycha :) Ziemniaczki mogą być dodatkiem do obiadu lub tak jak u nas wystąpić jako samodzielne danie. Przepis na ziemniaki znaleziony tutaj i odrobinę zmieniony na naszą modłę. Składniki na sos: 200 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu, troszkę większe niż płaskie sól pieprz 3-4 ząbki czosnku bazylia
chwile dla mnieprzepis na idealne placki ziemniaczane. Mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz- my takie lubimy najbardziej zresztą kto ich nie lubi ;) Osobiście najbardziej smakują mi te ze śmietaną no ale przecież można je podać z naszym ulubionym dodatkiem. Idealne na słodko jak i na wytrawnie, serdecznie polecam ;) Składniki: 1.5 kg ziemniaków 2 jajka 5 cebul 4 łyżki mąki pszennej sól
Krakowskie smaki Anikaczki z żurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowym Pieczone udka z kaczki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Są proste i szybkie w przygotowaniu i świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków i czerwonej kapusty. Dziś przedstawiam przepis na pieczone uda z kaczki z dodatkiem żurawiny, rozmarynu i soku pomarańczowego . Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych kaczych udek 4 udka z kaczki(...)minuty włączyć opcję grilla, żeby skórka była złota i chrupiąca. Nasze pyszne udka z kaczki pieczone z żurawiną i rozmarynem w soku pomarańczowym są gotowe do podania. Udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem upieczone w soku pomarańczowym Pieczone udka z kaczki z ziemniakami i modrą kapustą
Korniszonkikaczki z żurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowym Pieczone udka z kaczki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Są proste i szybkie w przygotowaniu i świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków i czerwonej kapusty. Dziś przedstawiam przepis na pieczone uda z kaczki z dodatkiem żurawiny, rozmarynu i soku pomarańczowego . Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych kaczych udek 4 udka z kaczki(...)minuty włączyć opcję grilla, żeby skórka była złota i chrupiąca. Nasze pyszne udka z kaczki pieczone z żurawiną i rozmarynem w soku pomarańczowym są gotowe do podania. Udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem upieczone w soku pomarańczowym Pieczone udka z kaczki z ziemniakami i modrą kapustą
Gotujemy i jemyPrzepis na pyszne, chrupiące czebureki z mięsem. Co to są czebureki? Czebureki ( chebureks) chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Śmiało można powiedzieć, że to smażone pierogi z mięsem. Przepis jest podobny do naszych pierogów z mięsem, wykonanie trochę inne. Kuchnia krymsko - tatarska jest kolebką tej potrawy. Jak się robi czebureki? Dawne czebureki to siekana jagnięcina ( baranina(...)najczęściej jest to mięso wieprzowe. Można także spotkać czebureki z serem, kapustą, grzybami, ziemniakami. I nigdy tego nadzienia nie żałujemy. Tatarzy żyli w trudnych warunkach i musieli się dobrze odżywiać. Z czym podawać czebureki? Najlepiej ( mnie osobiście) smakują z sosem chrzanowym . Pikantny sos i chrupiący mięsny pieróg smakują znakomicie. Idealnie sprawdzi się także sos czosnkowy. Zwykły keczup też się
Dieta moja pasjaMłody, zielony groszek, dojrzały w słońcu, najlepszy własnoręcznie zerwany, wyłuskany prosto z łupinek i dodany do zupy na sam koniec, żeby jeszcze lekko chrupał... Do tego cytrynowy aromat, niewielka ilość przypraw, żeby nie stłumić delikatności groszkowego smaku. Pyszna, lekka, niemal wiosenna zupa w środku lata. Dodatek gęstej śmietany i warzyw sprawia, że jest również sycąca; doskonała na lipcowy obiad. Zróbcie(...)posiekany 2 łyżki masła 1 marchewka pokrojona w półplasterki 1 mała pietruszka pokrojona w kostkę 1 mały kawałek selera pokrojony w kostkę 1/2 niewielkiej kalarepki pokrojonej w kostkę 1 ziemniak pokrojony w kostkę 1 płaska łyżka cukru 1 szklanka młodego groszku 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej 1 gruby plaster cytryny ze skórką (cytrynę należy wcześniej wyszorować!) 60 ml creme fraiche
Kuchnia Prezydentowejziemniaki można spokojnie ugotować dzień wcześniej, a samo ich przygotowanie zajmuje max 15 minut. Jest to druga potrawa w tym tygodniu , którą uwaga: pochwaliła moja mama i chciała przepis, więc albo osiągnęłam już mistrzostwo w gotowaniu albo Ona się starzeje i już wszystko smakuje jej jednakowo Te kotleciki, czy tez klopsy są mięciutkie w środku, a na zewnątrz otoczone chrupiąca
greenscarfświeża i ciepła, ponieważ kolejnego dnia traci na smaku. Przepis dodaję do akcji „Zapiekanki” na durszlak.pl Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę 6 dużych ziemniaków, obranych, pokrojonych w plastry o grubości ok 1cm, ugotowanych al dente 400ml pomidorów w puszce 1 opakowanie kukurydzy konserwowej 1 opakowanie groszku konserwowego biała część pora pokrojona w piórka sól(...)zrobiła się chrupiąca skórka. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy por i podsmażamy do by stracił nieco ostrości. Wlewamy pomidory, wrzucamy kurczaka i dokładnie mieszamy. Gotujemy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy sól, pieprz, wędzoną paprykę, groszek oraz kukurydzę i mieszamy. Dno formy do zapiekania smarujemy odrobinką oleju i wykładamy połową plastrów ziemniaka, które oprószamy
Życie ze smakiemTrochę inne kotlety mielone, bo ze startymi, surowymi ziemniakami . Przygotowałam je z mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego), bardzo dobre wyjdą również z np. mielonego mięsa drobiowo-cielęcego. Ważne, aby mięso nie było tłuste (najlepiej chude, jak w przypadku cielęciny czy drobiu). Smażone na niewielkim ogniu, pod przykryciem, do uzyskania złocistej i chrupiącej skórki. Farsz na kotleciki może wyjść bardzo delikatny(...)sznycle z mięsa mielonego po wiejsku . Korzystajcie z przepisu, ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 600g mielonego mięsa (wołowina, wieprzowina, drób lub cielęcina) 2 niezbyt duże surowe ziemniaki 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bułeczka np. kajzerka + mleko do namoczenia (lub ok. 3 łyżki bułki tartej i mleko do namoczenia) 2 - 3 łyżki śmietany
Moja Książka Kucharskanajlepsze przepisy wychodzą przypadkiem. Otóż, zostało mi trochę ugotowanego ryżu więc postanowiłam poeksperymentować i dodać do niego cukinię i kilka innych dodatków. Wyszło naprawdę fajne danie! Te placuszki są chrupiące i bardzo smaczne. Polecam także najmłodszych, bo mój 10-miesięczny Antoś chętnie się nimi zajadał. Placuszki mogą stanowić fajny dodatek do obiadu albo samodzielny posiłek, np. kolację. Dobrze smakują(...)Ładunek glikemiczny: 3,6 Spróbuj także: pieczone talarki z ziemniaków i cukinii, placuszki cukiniowe z tymiankiem. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Placuszki ryżowo-cukiniowe – chrupiące i pyszne pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkipokrojone w plasterki 3 grubsze plastry boczku, pokrojone w 0,5 cm kostkę 2 duże gałązki rozmarynu, plus do podania ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina 250 g słodkich lub zwykłych ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kawałki 250 g dyni, obranej i pokrojonej na 2 cm kawałki 2 jabłka, bez gniazd nasiennych i pokrojone na 2 cm kawałki Przygotowanie: Natrzyj kurczaka(...)chrupiący a cebula zeszklona. Przełóż zawartość patelni na talerz i odstaw. Podkręć ogień pod patelnią, dodaj masło i włóż kurczaka. Podsmaż go z każdej strony do zarumienienia, wyjmij z patelni i odstaw. Odlej nadmiar tłuszczu (jeżeli to konieczne) i wlej wino. Gotuj aż prawie odparuje, po czym zmniejsz ogień do małego. Włóż ponownie boczek z grzybami do patelni, wmieszaj ziemniaki
karmelowyznajdziemy tylko podstawowe składniki, dzięki którym ziemniak może być chipsem 😂 Nie znajdziesz tu konserwantów, aromatów, wzmacniaczy smaków i innych badziewnych chemicznych dodatków. Tak jak wcześniej wspomniałam - prosty i naturalny skład. Moją uwagę zwrócił także fakt, że plasterki ziemniaczane nie są znacząco pokruszone, a większą część stanowią duże kawałki. Plastry są cienkie i bardzo chrupiące. Jak można zauważyć, po przejrzeniu wartości(...)obecność tłuszczu. "Normalnych" chipsów ziemniaczanych nie jadłam wieki, więc ciężko jest mi porównać ich smak do tych, także po prostu skupię się na tych dzisiaj prezentowanych, bez porównań. SOLONE ziemniaki * olej słonecznikowy * sól Chipsy o smaku soli trochę mnie zaskoczyły już na samym początku, ponieważ soli praktycznie nie czuć. Myślałam, że jeżeli są określane jako "solone" to ta sól
Zdrowie na języku :P