chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:101/181)

Placki z puree ziemniaczanego 214

Częstym dodatkiem skrobiowym w menu obiadowym jest ziemniak. W moim dzisiejszym menu zagościło puree ziemniaczane. Porcja w garnku przerosła moje możliwości. Nie spisałem go na straty i nie wylądowało w koszu. Dlatego przedstawiam Wam pomysł jak można je wykorzystać i przygotować z niego chrupiące z wierzchu i puszyste w środku placki ziemniaczane.Czas przygotowania: 30 minPorcja dla 4 osób

kulinarnyJa
Wegetariańskie cheeseburgery 166

kratkę do wystudzenia i przygotowujemy kotlety.Fasolę miksujemy lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.Mieszamy ją z kaszą, wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz koncentratem i przyprawami.Formujemy 4 kotlety i pieczemy je około 30 minut w 180 stopniach.Bułki przekrawamy (możemy je podpiec na grillu jeśli chcemy aby były bardziej chrupiące) i górę smarujemy musztardą.Na dolnych częściach układamy kolejno kotlety, ketchup

Mienta blog
GULASZOWA A'LA STROGONOW 221

przyprawy rozgrzewają. Wspaniale sprawdza się jako danie jednogarnkowe. Podana z chrupiącą bagietką zaspokoi głód nawet wymagającego głodomora :)) Składniki: 80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki) 2 średnie cebule czerwone 200g pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 ziemniaki puszka pokrojonych pomidorów w sosie własnym olej rzepakowy do smażenia sól  pieprz

Walijskie Pichcenie
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 323

mięso wołowe (choć nie tak często jak drób). Zamiast ziemniaków lepiej używać pysznych, zdrowych i bogatych w beta-karoten batatów, a w zamrażalce zawsze mieć opakowanie mieszanki warzyw, które można szybko udusić na patelni. Oczywiście, jeśli pod ręką nie macie akurat świeżych warzyw.   4. Co lubisz chrupać/przegryzać w czasie wolnym? To też bardzo ważna kwestia(...)wyobrażam sobie obiadu bez deseru, po jedzeniu zawsze mam ochotę na coś słodkiego lub chrupiącego jak np. krakersy. Dlatego zawsze wolę mieć pod ręką coś zdrowego do zjedzenia. Do tego przydadzą się np. suszone daktyle, mieszanki orzechów i bakalii, suszone owoce typu śliwki czy morele, a także proste w przygotowaniu batony muesli czy ciasteczka owsiane. Jeśli wolicie raczej słone przekąski

Cooking Monster
Kurczak w cieście 341

załatwianie spraw w urzędach, bankach i innych przybytkach rozkoszy ;) Oby cały tydzień przebiegał w podobnej atmosferze i tempie. Na zewnątrz piękne słońce i prognozy pogody zwiastujące coraz cieplejsze dni. Chrupię więc słonecznego kurczaka w cieście (znalezionego w książce z przepisami kuchni żydowskiej) i biorę się za dalszą pracę. Was zaś zostawiam z przepisem. Składniki (5-6 osób) 10 udek(...)głębokim tłuszczu (ilość w zależności od garnka) ciasto 230g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wody ziemniaczki 800-900g ziemniaków obranych i pokrojonych 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka soli woreczek foliowy słodki dodatek 2 jabłka 1/2 szklanki żurawiny Sposób przygotowania Ziemniaki umieścić

W kuchni wieczorem
Placek ziemniaczany z piekarnika z czerwoną papryką i kiełbasą 2567

chrupiący, jednak mniej tłusty niż placki smażone na oleju. Placek ziemniaczany z piekarnika podałam z ajwarem i dipem. Polecam Wam moje inne przepisy na placki ziemniaczane: Placki ziemniaczane z żółtym serem Placki ziemniaczane na drożdżach Placki ziemniaczane po węgiersku Placki ziemniaczane ze śmietaną Poleca Wam pyszny Placek ziemniaczany z piekarnika z czerwoną papryką i kiełbasą. Składniki: 8 średnich ziemniaków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wątróbka smażona z wątróbką i jabłkiem 113

Dzisiaj mam dla Was przepis na wątróbkę idealną, chrupiącą z zewnątrz i soczystą w środku. Dodatek cebulki i jabłka sprawa, że jest to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Trochę wytrawne i zarazem słodkawe. Po prostu pyszna wątróbka smażona     Wątróbka smażona z cebulą i jabłkiem(...)cebulą, posyp majerankiem. Wymieszaj razem ale już nie smaż długo, tylko do połączenia i ewentualnego podgrzania składników.   Podaje z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem. Czasami w towarzystwie ogórka kiszonego lub papryki marynowanej.     Moja ulubiona „piąta ćwiartka”     Wątróbka to moja ulubiona „piąta ćwiartka”. W tym akurat przepisie

kuron.com.pl
Gofry z tartych ziemniaków 140

smaku jajko 2 czubate łyżki mąki ( u mnie bezglutenowa) Zetrzeć ziemniaki i cebulę na małych oczkach. Odsączyć wodę, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz. Wymieszać. Rozgrzać gofrownicę  i lekko posmarować olejem. Piec gofry na złoto. Ja smażyłam gofry bez tłuszczu. Podawać zaraz po upieczeniu wtedy są najbardziej chrupiące. Dodatki: jajko, łosoś, twarożek, salsa z pomidorów z awokado

AZgotuj!
Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serem Le Gruyere 111

warstwę przy skórce. W misce wymieszać ciepły jeszcze miąższ ziemniaków, 20 g masła, śmietanę  i ser. Doprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Skórki ziemniaczane ułożyć  na blaszce. Do każdej połówki  nałożyć trochę masła, posypać solą, wstawić do piekarnika na ok 8 minut, zrobią się chrupiące. W rondlu zagotować wodę, osolić. Szpinak opłukać i włożyć

Stare Gary
Dorsz pod marchewka z piekarnika 109

surówka :-) i frytkami z ziemniaków z piekarnika :-) Frytki : Kroimy ziemniaki 🥔. Wkładamy do miski. Wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy kurkume lub pastę i ulubione zioła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 35 minut, pod koniec można załączyć termoobieg lub funkcję grillowania by były chrupiące. Ja wstawiam najpierw frytki na górna półkę, po 10 minutach dokładam rybę

Szkrab Je Sam
SAŁATKA ŚLEDZIOWA CURRY W MAŚLANYCH BUŁECZKACH 115

kukurydzą i ogórkiem w orientalnym stylu, którą podałam w chrupiących, zapiekanych maślanych bułeczkach. Danie idealne na kolację na ciepło i imprezowe danie, które przyciągnie do stołu nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy. Pyszne, sycące, szybkie! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * filety śledziowe z suszonymi ziołami SEKO – 4 płaty * ziemniaki – 4 szt * biała cebula – 1 szt * kukurydza

Ostra na Słodko
PLACKI Z BATATÓW 142

Placki z batatów czyli słodkich ziemniaków można przyrządzić na dwa sposoby - wytrawnie i na słodko. Ja zdecydowanie jestem zwolenniczką tej pierwszej wersji czyli wytrawnej, przygotowanej na wzór tradycyjnych placków ziemniaczanych. Bataty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dzięki temu po usmażeniu są chrupiące. Podane z sosem koperkowym lub czosnkowym smakują wyśmienicie! Idealna propozycja na podwieczorek lub kolację 😊 Składniki

Kuchnia MagdaLeny
Placuszki warzywne z ziołami 95

ziemniaki i marchewkw ścieramy na tarce o średnich oczkach i z ziemniakami postepujemy tak samo jak z cukinią. Wszystkie starte warzywa przekładamy do jednej miski, dodajemy jajko, mąkę oraz posiekane ziola. Doprawiamy pieprzem (sporo) i solą. Mieszamy dokładnie. Smażymy małe placki na średnim ogniu (brzegi będą przypieczone i chrupiące). Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy

kuchnia doski
Ruskie Pierogi z Boczkiem 149

jednolitą masę.   Ser biały dodaję do ubitych ziemniaków, również rozbijam widelcem na jednolitą masę. Boczek kroję w kostkę, smażę na oleju.  Cebulkę kroję bardzo drobno i smażę na oleju.  Cebulkę łączę z boczkiem i dalej smażę by się ze sobą połączyły a boczek był chrupiący. Zostawiam 1/3 do polania pierogów. Wszystkie składniki farszu ze sobą łączę

Gotowanie Patki
Kurczak pieczony z pomidorkami i ziemniakami 178

oraz pieczarki w ćwiartki. 3. W naczyniu do zapiekania ułożyć kurczaka, ziemniaki, pieczarki, pomidorki oraz cebulę. Posypać tymiankiem. Doprawić jeszcze solą i pieprzem, polać oliwą. 4. Piec w 180 stopniach przez 80 min, następnie podwyższyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 min, aż skórka kurczaka będzie chrupiąca. Od czasu do czasu podlewać kurczaka sokiem z pieczenia

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania