Częstym dodatkiem skrobiowym w menu obiadowym jest ziemniak. W moim dzisiejszym menu zagościło puree ziemniaczane. Porcja w garnku przerosła moje możliwości. Nie spisałem go na straty i nie wylądowało w koszu. Dlatego przedstawiam Wam pomysł jak można je wykorzystać i przygotować z niego chrupiące z wierzchu i puszyste w środku placki ziemniaczane.Czas przygotowania: 30 minPorcja dla 4 osób
kulinarnyJakratkę do wystudzenia i przygotowujemy kotlety.Fasolę miksujemy lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.Mieszamy ją z kaszą, wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz koncentratem i przyprawami.Formujemy 4 kotlety i pieczemy je około 30 minut w 180 stopniach.Bułki przekrawamy (możemy je podpiec na grillu jeśli chcemy aby były bardziej chrupiące) i górę smarujemy musztardą.Na dolnych częściach układamy kolejno kotlety, ketchup
Mienta blogprzyprawy rozgrzewają. Wspaniale sprawdza się jako danie jednogarnkowe. Podana z chrupiącą bagietką zaspokoi głód nawet wymagającego głodomora :)) Składniki: 80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki) 2 średnie cebule czerwone 200g pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 ziemniaki puszka pokrojonych pomidorów w sosie własnym olej rzepakowy do smażenia sól pieprz
Walijskie Pichceniemięso wołowe (choć nie tak często jak drób). Zamiast ziemniaków lepiej używać pysznych, zdrowych i bogatych w beta-karoten batatów, a w zamrażalce zawsze mieć opakowanie mieszanki warzyw, które można szybko udusić na patelni. Oczywiście, jeśli pod ręką nie macie akurat świeżych warzyw. 4. Co lubisz chrupać/przegryzać w czasie wolnym? To też bardzo ważna kwestia(...)wyobrażam sobie obiadu bez deseru, po jedzeniu zawsze mam ochotę na coś słodkiego lub chrupiącego jak np. krakersy. Dlatego zawsze wolę mieć pod ręką coś zdrowego do zjedzenia. Do tego przydadzą się np. suszone daktyle, mieszanki orzechów i bakalii, suszone owoce typu śliwki czy morele, a także proste w przygotowaniu batony muesli czy ciasteczka owsiane. Jeśli wolicie raczej słone przekąski
Cooking Monsterzałatwianie spraw w urzędach, bankach i innych przybytkach rozkoszy ;) Oby cały tydzień przebiegał w podobnej atmosferze i tempie. Na zewnątrz piękne słońce i prognozy pogody zwiastujące coraz cieplejsze dni. Chrupię więc słonecznego kurczaka w cieście (znalezionego w książce z przepisami kuchni żydowskiej) i biorę się za dalszą pracę. Was zaś zostawiam z przepisem. Składniki (5-6 osób) 10 udek(...)głębokim tłuszczu (ilość w zależności od garnka) ciasto 230g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wody ziemniaczki 800-900g ziemniaków obranych i pokrojonych 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka soli woreczek foliowy słodki dodatek 2 jabłka 1/2 szklanki żurawiny Sposób przygotowania Ziemniaki umieścić
W kuchni wieczoremchrupiący, jednak mniej tłusty niż placki smażone na oleju. Placek ziemniaczany z piekarnika podałam z ajwarem i dipem. Polecam Wam moje inne przepisy na placki ziemniaczane: Placki ziemniaczane z żółtym serem Placki ziemniaczane na drożdżach Placki ziemniaczane po węgiersku Placki ziemniaczane ze śmietaną Poleca Wam pyszny Placek ziemniaczany z piekarnika z czerwoną papryką i kiełbasą. Składniki: 8 średnich ziemniaków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj mam dla Was przepis na wątróbkę idealną, chrupiącą z zewnątrz i soczystą w środku. Dodatek cebulki i jabłka sprawa, że jest to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Trochę wytrawne i zarazem słodkawe. Po prostu pyszna wątróbka smażona Wątróbka smażona z cebulą i jabłkiem(...)cebulą, posyp majerankiem. Wymieszaj razem ale już nie smaż długo, tylko do połączenia i ewentualnego podgrzania składników. Podaje z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem. Czasami w towarzystwie ogórka kiszonego lub papryki marynowanej. Moja ulubiona „piąta ćwiartka” Wątróbka to moja ulubiona „piąta ćwiartka”. W tym akurat przepisie
kuron.com.plsmaku jajko 2 czubate łyżki mąki ( u mnie bezglutenowa) Zetrzeć ziemniaki i cebulę na małych oczkach. Odsączyć wodę, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz. Wymieszać. Rozgrzać gofrownicę i lekko posmarować olejem. Piec gofry na złoto. Ja smażyłam gofry bez tłuszczu. Podawać zaraz po upieczeniu wtedy są najbardziej chrupiące. Dodatki: jajko, łosoś, twarożek, salsa z pomidorów z awokado
AZgotuj!warstwę przy skórce. W misce wymieszać ciepły jeszcze miąższ ziemniaków, 20 g masła, śmietanę i ser. Doprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Skórki ziemniaczane ułożyć na blaszce. Do każdej połówki nałożyć trochę masła, posypać solą, wstawić do piekarnika na ok 8 minut, zrobią się chrupiące. W rondlu zagotować wodę, osolić. Szpinak opłukać i włożyć
Stare Garysurówka :-) i frytkami z ziemniaków z piekarnika :-) Frytki : Kroimy ziemniaki 🥔. Wkładamy do miski. Wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy kurkume lub pastę i ulubione zioła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 35 minut, pod koniec można załączyć termoobieg lub funkcję grillowania by były chrupiące. Ja wstawiam najpierw frytki na górna półkę, po 10 minutach dokładam rybę
Szkrab Je Samkukurydzą i ogórkiem w orientalnym stylu, którą podałam w chrupiących, zapiekanych maślanych bułeczkach. Danie idealne na kolację na ciepło i imprezowe danie, które przyciągnie do stołu nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy. Pyszne, sycące, szybkie! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * filety śledziowe z suszonymi ziołami SEKO – 4 płaty * ziemniaki – 4 szt * biała cebula – 1 szt * kukurydza
Ostra na SłodkoPlacki z batatów czyli słodkich ziemniaków można przyrządzić na dwa sposoby - wytrawnie i na słodko. Ja zdecydowanie jestem zwolenniczką tej pierwszej wersji czyli wytrawnej, przygotowanej na wzór tradycyjnych placków ziemniaczanych. Bataty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dzięki temu po usmażeniu są chrupiące. Podane z sosem koperkowym lub czosnkowym smakują wyśmienicie! Idealna propozycja na podwieczorek lub kolację 😊 Składniki
Kuchnia MagdaLenyziemniaki i marchewkw ścieramy na tarce o średnich oczkach i z ziemniakami postepujemy tak samo jak z cukinią. Wszystkie starte warzywa przekładamy do jednej miski, dodajemy jajko, mąkę oraz posiekane ziola. Doprawiamy pieprzem (sporo) i solą. Mieszamy dokładnie. Smażymy małe placki na średnim ogniu (brzegi będą przypieczone i chrupiące). Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy
kuchnia doskijednolitą masę. Ser biały dodaję do ubitych ziemniaków, również rozbijam widelcem na jednolitą masę. Boczek kroję w kostkę, smażę na oleju. Cebulkę kroję bardzo drobno i smażę na oleju. Cebulkę łączę z boczkiem i dalej smażę by się ze sobą połączyły a boczek był chrupiący. Zostawiam 1/3 do polania pierogów. Wszystkie składniki farszu ze sobą łączę
Gotowanie Patkioraz pieczarki w ćwiartki. 3. W naczyniu do zapiekania ułożyć kurczaka, ziemniaki, pieczarki, pomidorki oraz cebulę. Posypać tymiankiem. Doprawić jeszcze solą i pieprzem, polać oliwą. 4. Piec w 180 stopniach przez 80 min, następnie podwyższyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 min, aż skórka kurczaka będzie chrupiąca. Od czasu do czasu podlewać kurczaka sokiem z pieczenia
Moja Galeria Smaku