chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:103/181)

Plendze czyli placki ziemniaczane 188

około 4 łyżek mąki  (jej ilość zależy od gatunku ziemniaków, dodajemy do momentu aż ciasto nie będzie lejące) i jajko. Nieco solimy. Wszystkie składniki intensywnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej.  Przy pomocy łyżki formujemy płaskie placki na patelni. Nie mogą być zbyt grube, gdyż nie będą później chrupiące. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Podajemy na ciepło

Kolizje Smaków
Kurczak z czosnkiem, miodem i warzywami z wolnowaru 165

chrupiącą skórkę. Miałam tylko fasolkę mrożoną, przed dodaniem do dania rozmroziłam ją. Po 30 minutach była mocno miękka. Myślę że świeża będzie znacznie smaczniejsza. Ale nawet z tą drobną uwagą, danie bardzo polecam. Inspiracją był przepis z   tej  strony składniki ( 2 porcje) 500g kawałków kurczaka z kością i skórą (dałam 2 nogi) 300 - 400 g  niedużych ziemniaków

Stare Gary
Hochop- kurczak z granatem duszony w białym winie 86

kurczaka z ziarenkami granatu? Jeśli nie, to polecam Wam ten przepis i zachęcam do wypróbowania. Przepis jest banalnie prosty, ale potrawa wychodzi wyśmienita. W Armenii Hochop podają z gotowanymi ziemniakami, a sos zajadają z pieczywem. Uwielbiam ten smak. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 1kg kurczaka ( u mnie udka, pałki i filety z piersi) – 6 dużych cebul – 1 duży granat(...)Granat obrać. Kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym. Dużą, nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać. Mięso wyłożyć na mocno rozgrzaną patelnie, skórką do dołu. Obsmażyć kurczaka na mocnym ogniu, z każdej strony do chrupiącej skórki. Obsmażone mięso wyłożyć na talerz. Po wyjęciu całego kurczaka, na patelnie wyłożyć cebule i smażyć do momentu, aż cebula uzyska ładny karmelowy/złoty kolor. Następnie dodać sól, pieprz

Smaki Armine
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 119

ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka Regionalna kuchnia Podkarpacia nie jest kuchnią szerzej znaną, czy popularną. Jako nasze sztandarowe danie zwykle wymienia się proziaki i może jeszcze gołąbki z ziemniakami, czy z kaszą. Jednak podkarpacka kuchnia ma wiele charakterystycznych, typowych dla regionu dań, o których warto mówić i które warto gotować. Ponieważ region nie jest jednorodny pod względem zamieszkującej Podkarpacie(...)dodatkiem rosołu, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczna. W tym czasie ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Masę odciskamy nad miską, a z odciśniętego płynu odlewamy wodę. Skrobię która osiądzie na dnie miski dodajemy do ziemniaków. Gorącą kapustę odciskamy i dodajemy do utartych ziemniaków, dzięki czemu zaparzone ziemniaki nie ściemnieją. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko i drobno posiekaną, podsmażoną

Trzeci talerz
Kurczak ze szparagami i pieczarkami w sosie śmietanowym 132

Chwilę zagotowałam i gotowe... Można podać z ryżem, ziemniakami albo z makaronem.  Ja  mojego kurczaka zaserwowałam zarówno z makaronem i sałatą dębową (bardzo ją lubię) jak i z ryżem Ja ze swej strony mogę zapewnić, że to danie jest smaczne, mięso mięciutkie, szparagi pyszne a pieczarki lekko chrupiące. Chcecie się przekonać? Zróbcie. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny

Kuchnia u Krysi
Zupa-krem z zielonego groszku 109

ziemniaki, sól i pieprz do smaku. 1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. 2. Groszek i ziemniaki ugotuj w bulionie (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny). 3. Gotuj około 30 minut, po czym dokładnie zblenduj i dopraw sola i pieprzem do smaku. Zupę możesz zjeść samą lub, tak jak ja, przygotować sobie na patelni chrupiące grzanki

Z notatnika dietetyka
Placki ziemniczane najlepsze 661

się z tym nie zgodziła. My lubimy placki chrupiące z dodatkiem śmietany lub cukru. Te zbite mokre i miękkie placki to nie nasza bajka. Z tego przepisu korzystam już dłuższy czas ale dopiero dzisiaj doczekał się publikacji. Talerz Victoria Gold Porcelana Bogucice. Składniki: około 700 g obranych ziemniaków 1 jajko L 1 mała cebula 2 średnie ząbki czosnku 1 łyżka

Ala piecze i gotuje
Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler 2117

Dzisiaj piątek więc zapraszam na placki ziemniaczane. Pyszne, chrupiące po prostu niebo w gębie:) Jeżeli oglądaliście program p. Magdy Gessler to pewnie zauważyliście, że niemal w każdym odcinku sprawdza jak w danej restauracji smakują placki ziemniaczane. Teraz Wy możecie wypróbować przepis tej słynnej restauratorki.   Składniki:     1 kg ziemniaków     2 cebule

Cukiernia Pychotki
Zupa czosnkowa z grzankami -w 30 min 301

Przygotowanie: Masło rozgrzewamy w garnku, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki , podsmażamy 5 minut, dodając czosnek w plasterkach. Całość  zalewamy 1 l bulionu , dodajemy liść laurowy, biały pieprz. Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę.Dosalamy w razie potrzeby,dodajemy śmietanę.Podajemy z gorącą chrupiącą grzanką posypaną żółtym serem Gotowe

Swojskie jedzonko
Domowe chipsy z piekarnika 197

Dobra wiadomość dla wszystkich miłośników słonych przekąsek będących na diecie - znalazłam sposób jak przygotować domowe chipsy bez tony tłuszczu. Wychodzą pięknie zarumienione i chrupiące. Najlepiej smakują

Czekoladowa muffinka
Szybki sos z kiełbasy i placki ziemniaczane czyli....wspomnień czar. 139

przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Płyn z ziemniaków lekko zlewamy, a pozostała na spodzie skrobię przekładamy do ciasta ziemniaczanego. Wszystko dokładnie mieszamy. Patelnię smarujemy pędzelkiem namoczonym w  oleju, dobra jakościowo patelnia pozwali nam użyć tego tłuszczu bardzo, bardzo mało. A placki i tak będą pyszne i chrupiące. Smażymy duże placki, wprost z patelni układamy na ręczniku

Dieta moja pasja
chrupiące placuszki z cukinii, ziemniaków i marchewki 392

Witam Kochani dziś coś bardzo szybkiego, chrupiącego i pysznego :-) Placuszki z cukinią zna chyba każdy, każdy robi, a ja chcę Wam dziś pokazać mój przepis  trzeba korzystać z cukinii póki jest na nią sezon :-) Zapraszam na placuszki :-) SKŁADNIKI -1 cukinia -2 marchewki -600g  obranych ziemniaków (chrupkość placuszków zależy od odmiany ziemniaków, wybierajmy te bardziej suche, typowo frytkowe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
MARMITAKO – Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami 146

cebulę, chili i pomidory, mieszamy, przesmażamy na małym ogniu. Dodajemy ziemniaki i pokrojonego w kostkę tuńczyka. Doprawiamy solą, pieprzem liśćmi laurowymi i tymiankiem, zalewamy biały winem i dodajemy tyle wody, by zakryć zawartość. Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Podajemy gorące np. z chrupiącą bagietką. Smacznego

Ostra na Słodko
Restauracja na Zamku w Gniewie – w Hotelu Rycerskim 180

często robię wybrałam żur z puree z ziemniaków. Nie ukrywam, że lubię żurki – ale ten zaskoczył mnie wyjątkowością. Aromatyczny, pełny w smaku i perfekcyjnie doprawiony. Mąż spróbował chłodniku litewskiego ( rybnej zupy nie było ). Tu już mniej zachwytu: temperatura pokojowa (nie był mocno schłodzony), dodatki świeże i chrupiące – ale bez zielonego groszku, który dla mego  ślubnego jest w tej zupie

Smaki Ewy
Domowe frytki z piekarnika + film 173

Domowe, chrupiące frytki z piekarnika z nutką curry i papryki to dziecinnie prosty pomysł na smaczną przekąskę lub dodatek do obiadu. Niewielka zawartość tłuszczu sprawia, że takie frytki będą zdrowsze i mniej kaloryczne. składniki na 3 porcje 1 kg dużych ziemniaków łyżeczka przyprawy curry łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3 łyżki oleju sól przepis Obrane i umyte ziemniaki kroimy w plastry

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania