chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:108/181)

Zupa krem czosnkowy 145

gotujemy jeszcze 15 minut. Kiedy ziemniaki są miękkie, zestawiamy garnek z ognia i odstawiamy do lekkiego wystudzenia, po czym wyciągamy liście laurowe i blendujemy zupę na gładki krem. Solimy i pieprzymy do smaku. Czerstwą bułkę kroimy w drobne kwadraty i na tej samej patelni, bez dodatku tłuszczu, podsmażamy do uzyskania chrupiących grzanek. Często mieszamy, aby się nie spaliły. Rozlewamy

Kulinarne przemyslenia
Chrupiące placki ziemniaczane na grubych oczkach 254

drobną kostkę i dodać do ziemniaków. Kolejno dodać jajka i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony.( Jeden placek to 1 jedna pełna łyżka przygotowanej masy).  Oczywiście im cieńszy placek tym bardziej chrupiący. Gotowe wyjąc na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym

Kulinarne przygody
Drugie śniadanie i lunch podczas pracy biurowej - dlaczego są tak ważne i co powinno się jadać? 114

sałatek? ➤Prosta sałatka z ziemniaków, jajek, szynki i ogórków konserwowych z majonezowym sosem musztardowym ➤Sałatka Cobb - nazywana także eat cobb   ➤Sałatka z kaszy owsianej i topinamburu, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli i papryki  ➤Sałatka z kaszy orkiszowej, z kiszoną cytryną, pomidorami, cukinią i papryką  ➤Sałatka z pieczonym kurczakiem, chrupiącym boczkiem i winogronem ➤Sałatka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z brokułowego ciasta 132

jest delikatny, a na brzegach lekko chrupiący. Ma bardzo złożony, ale delikatny smak. Nadzienie jest takie jak w klasycznej tarcie – skład zależy od Waszej kreatywności. Bardzo dobrze sprawdza się chorizo, ale tarta świetnie smakuje też np. z łososiem. Przepis pochodzi z Tasty.co . Składniki: Ciasto 2 szklanki tartych brokułów 2 szklanki tartych ziemniaków 1 szklanka tartego parmezanu 1 jajko

Niedzielny kucharz
Brokułowa zupa krem 97

jest leciutka ale sycąca. Ziarna słonecznika są chrupiącym dodatkiem. Składniki: 1 świeży brokuł 1 średnia marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 3-4 małe ziemniaczki 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu do podania: jogurt naturalny, podprażony na patelni słonecznik Przygotowanie: Myjemy i obieramy marchewkę i ziemniaki. Brokuł dzielimy na różyczki i myjemy. Bulion

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zupa ziemniaczana z soczewicą 137

większego garnka wrzucamy cebulę, czosnek, ziemniaki, zalewamy niewielką ilością wody i “podsmażamy” aż cebulka zmięknie. Dodajemy tymianek, kurkumę, soczewicę i wodę. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą prawie ugotowane. Wówczas dodajemy kapustę, marchewkę, płatki drożdżowe i gotujemy przez kilka minut – dzięki temu te warzywka będą pysznie chrupiące Jeśli preferujecie je bardziej miękkie, to po prostu

Lamarida.pl
Placki ziemniaczane z boczkiem 148

oczkach lub posiekaj za pomocą miksera do ziemniaków dodaj startą cebulę, jaja, mąkę i przyprawy, wymieszaj wszystko na gładką masę, a na końcu dodaj pokrojony z małą kostkę boczek, wymieszaj na patelni rozgrzej olej, musi go być sporo nalane, kładź placki łyżką na mocno rozgrzaną patelnię, wtedy masz gwarancję, że placki będą chrupiące, smaż na rumiano z obu stron podawaj

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Placki z cukinii z sosem czosnkowym 111

Chrupiące i pyszne placki z cukinii z dodatkiem sosu czosnkowego. Obiad doskonały gdy sezonowo mamy cukinii pod dostatkiem, u nas mimo dużej porcji zniknęły jeszcze ciepłe i o dokładkach nie było mowy! Składniki: - 2 kg cukinii, u mnie 6 małych bez gniazd nasiennych - 1 kg ziemniaków - 2 cebule - 1 łyżka kaszy manny - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 jajka - sól, pieprz

Apetyczna babeczka
Hiszpańska zupa 173

Zupa jest bardzo treściwa i pachnie latem, dojrzewającymi w słońcu warzywami a chrupiąca szynka jako dodatek to raj dla podniebienia. Fasola to źródło białka a pomidory

Moje Małe Czarowanie
Karmelizowane gruszki pod kruszonką. 130

dania. Rozpływające się owoce i chrupiąca kruszonka. Mniam :) Tę drugą można wzbogacić, dodając orzechy. Tych akurat nie miałam, ale i tak wyszedł świetny deser. Ostatnio przygotowywałam przyjęcie urodzinowe mojej córki. Była to dobra okazja do wypróbowania przepisów Maćka :) Pozwolę sobie polecić  kurczaka z pomidorami i estragonem w białym winie  oraz  ziemniaki z kremowym farszem . Pyszne! Wcale

zadanie-gotowanie
Krem z brokuła 103

pyszny i aksamitny krem z brokuła z chrupiącymi płatkami migdałów. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 35 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 35 min Składniki 500 g brokułów 750 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1 średni ziemniak 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku

Wędrówki po kuchni
Niedziela – Fish and chips z piekarnika, czyli ryba bez smażenia 237

Pieczona wersja angielskiego klasyka. Chrupiąca ryba bez smażenia. Zdrowe, smaczne, bez tłuszczu i bez wysiłku. Czas : 1 godzina (w tym 30 minut na moczenie frytek w wodzie) Orientacyjny koszt dla 2 osób: ok. 23 zł Poziom trudności: łatwe Pomysł na to danie wzięliśmy od Melanie Clark, blogerki współpracującej z New York Timesem. Przepis jest tak prosty, że żałujemy, że wcześniej(...)wpadliśmy! Zaczynamy jak w klasycznej, smażonej wersji fish and chips – ryba trafia do panierki (my zrobiliśmy mieszankę według naszego pomysłu, dodając do bułki tartej parmezan), kroimy ziemniaki na frytki. Całość, zamiast do gorącego tłuszczu, wstawiamy jednak do gorącego piekarnika. Po dwóch kwadransach (tyle czasu potrzebują frytki, rybie wystarczy kwadrans) wyciągamy pachnące, smakowite danie. Fish and chips podaliśmy z pełną

Niedzielny kucharz
In love with burgers 151

akurat mieliśmy, ale jeśli komuś nie pasuje ich słodki smak, zwykłe ziemniaki też się sprawdzą. Natomiast nie polecam frytek mrożonych - jak już się decydujemy piec bułki, to pokrojenie kilku ziemniaków naprawdę nie jest niczym trudnym. ser -  kładziemy cienkie plasterki na mięso pod koniec jego smażenia, patelnia - grillowa jest przydatna, wystarczy posmarować cienką warstwą oleju i smażyć na dużym ogniu(...)termoobiegu - funkcja góra/dół. Po 5 min na dno piekarnika wrzucamy 2 kostki lodu lub wlewamy pół szklanki zimnej wody i szybko zamykamy piekarnik. Wytworzona para nada chrupiącą skórkę naszemu pieczywu.  Po upieczeniu studzimy na kratce, aby bułki równomiernie schły. SOS BBQ: Po wielu próbach uzyskania idealnego sosu bbq, stwierdziliśmy, że skorzystamy z receptury Gordona Ramsay

Kuchnia od dwojga
12 pysznych przekąsek na imprezę sylwestrową 15407

Dzień dobry,Mam nadzieję, że mieliście wspaniałe Święta :)Czy Mikołaj przyniósł Wam wymarzone prezenty? Ja dostałam m.in. kulinarną grę planszową od mojej Siostry oraz upragniony nowy

Chilli Czosnek i Oliwa
146.Leniwy, smaczny obiad, czyli: pieczone gołąbki bez zawijania z młodą kapustką i tartą marchewką z dodatkiem nasion chia (bez 132

piękny czas, gdy poza truskawkami, młodymi ziemniakami, szparagami i botwinką pojawiają się piękne, małe zielone głąbki kapusty. Młoda kapustka jest tania, bardzo łatwo dostępna, bo kupić ją można niemal wszędzie i jest przede wszystkim pyszna! Ja najczęściej wsuwam ją w wersji przesmażonej na masełku, lekko zagęszczonej mąką, jako dodatek do dania lub chrupię ją w surówce, z dodatkiem startej marchewki

Symfonia Smaków
TWARÓG ZE ŚMIETANĄ, CZYLI POZNAŃSKI GZIK 125

ziemniaki (pyry) gotowane w mundurkach. Taki gzik sprawdzi się również jako dodatek do ziemniaków smażonych na ognisku. Długo zastanawiałam się jak się nazywa gzik w innych regionach kraju... wszak u nas od zawsze gzik, to gzik, a gdzie indziej okazuje się, że to po prostu twaróg ze śmietaną... U nas koniecznie z dodatkiem szczypioru, cebulki i pokrojonych rzodkiewek (super chrupią

Smaczne Zdrowe
Kurczak z młodą kapustą 143

Lubie kurczaka takiego chrupiącego dobrze usmażonego. W wersji z młodą kapustą robię pierwszy raz i jestem bardzo zadowolona z efektu.Doskonałe danie i praktycznie samo się robi. Składniki: młoda kapusta pół główki pałki z kurczaka 3 szt szklanka rosołu drobiowego papryka mielona słodka pieprz ziołowy mielony sól do smaku ziemniaki młode 1 kg koperek do posypania ziemniaczków Wykonanie: Kapustę kroimy

Różowa kuchnia
Placki Ziemniaczane z Sosem Kurkowo- Śmietanowym 161

Złociste, chrupiące placki ziemniaczane to klasyczne, tradycyjne, polskie danie, które wielu z nas uwielbia i chętnie przygotowuje w domach. Placki ziemniaczane z aromatycznym, wyjątkowym, aksamitnym sosem kurkowo-śmietanowym to wyjątkowe , wytworne i niezwykle apetyczne danie. Placki Ziemniaczane z Sosem Kurkowo- Śmietanowym - Składniki: Placki Ziemniaczane: 4 duże ziemniaki 2 cebule jajko łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej sól pieprz Sos Kurkowo

Słodka Strona
KREM Z ZIEMNIAKA Z KINDZIUKIEM 181

cebulę i czosnek, obsmażamy.  Dodajemy ziemniaki i marchewkę, smażymy 3 minuty. Zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Kiedy warzywa są już miękkie blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy masło, gałkę muszkatołową, sól i świeżo zmielony pieprz.  Na suchej patelni smażymy pokrojonego w kostkę kindziuka. Powinien się ładnie zrumienić. Zupę posypujemy chrupiącymi, kawałkami kindziuka i świeżą natką pietruszki

KuchcikoweLove
Domowe hamburgery 134

marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. Ziemniaki pieczemy w 180⁰C przez ok. 40 min. 4. Przygotowujemy sos: łączymy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 5. Przekrawamy bułki i wkładamy na ok. 5 min do piekarnika. 6. Paprykę kroimy w paski. 7. Na spód chrupiącej bułki kładziemy sałatę, sos, kotleta, pomidora

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zupa cukiniowo - ziemniaczana 134

ręcznikiem i przełożyć do gotujących się ziemniaków. W międzyczasie cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym maśle, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund, a następnie przełożyć do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, należy wyciągnąć listek oraz ziele, a zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić solą oraz pieprzem. Ozdobić chrupiącymi chipsami i 'makaronem' ze skórki cukinii. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Kotlety z gotowanych ziemniaków 246

zeszklić na oleju na złoty kolor. Ziemniaki utłuc za pomocą tłuczka. Dodać podsmażoną cebulkę, 1 jajko, mąkę oraz solidnie przyprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie zagnieść i formować w dłoniach zgrabne kotleciki, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na jasnobrązowy kolor z obu stron, aż z wierzchu będą chrupiące. Wpisy również u Marty , Sabiny i Doroty

My simple kitchen