chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:113/181)

pyszne,chrupiące frytki prawie bez oleju z paluszkami rybnymi:Airfryer hd9240/30 184

olejem, przyprawą do ziemniaków Airfryer hd9240/30 ustawić na 160 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ frytki włożyć do kosza i ustawić 16 minut po sygnale wyjąć kosz, potrząsnąć frytkami i włożyć z powrotem, ustawić teraz na 180 C na 12 minut, na wierzchu położyć paluszki rybne do końca pieczenia frytki są w środku mięsiste, skórka chrupiąca, dawno tak pysznych frytek

W Mojej Kuchni Lubię
Ciszki kaszubskie babuni 434

środka masę z ziemniaków i zawiązać na końcu. Zagotować wodę, osolić i włożyć woreczki. Gotować godzinę. Po tym czasie wyjąć je z wody i zanurzyć w zimnej wodzie. Przestudzić i delikatnie wyjąć masę z woreczków. Pociąć w plastry o grubości 5 mm. Na rozgrzanej patelni obsmażyć boczek wędzony pokrojony w kostkę. Jak już boczek będzie chrupiący dodać posikaną drobno cebulkę

Kuchnia Pokoleń
PSTRĄG Z BATATAMI I MARTINI , COQ AU VIN , KREME BRULLE , TARTA CYTRYNOWA …. czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE! 165

kremowy pasztet i chrupiąca ciepła bagietka to takie trio, które zasługuje na najwyższe pochwały! I P. właśnie to danie okrzyknął swoim numerem 1 i najbardziej Mu smakowało! ______________________________________________________________________________________________________ Po chwili dania główne. Zapachy WOW! COQ AU VIN ( normalnie jest to kogut ) – restauracja Aubergine podaje natomiast kurczaka zagrodowego, duszonego w warzywach i czerwonym winie, razem z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Delikatne

Ostra na Słodko
Zupa z bobu z grzankami 160

staną się złociste i chrupiące.Zupę podawać gorącą, z grzankami, ewentulanie oprószoną koperkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,25 litra zupy.Zupę można zblendować i podawać jako zupę krem z bobu z grzankami.Z dodatku koperku można zrezygnować, a ilość czosnku dostosować do własnego smaku.Zamiast grzanek do zupy można ugotować ziemniaki lub makaron.Można użyć kupnych grzanek

Gospodyni Miejska
Kruchy placek ze szpinakiem i fetą - Turecki Börek 141

wspomniałam. To grecka nazwa tego ciasta, (w Turcj to samo ciasto nazywane jest yufka), nie mniej jest to to samo ciast: cieniutkie jak bibułka i po upieczeniu cudownie chrupiące. Nie pokusze się o zrobienie go sama, bo to zbyt pracochłonna czynność. Takie kupne - mrożone jest nieopisaną wyręką. Arkusze filo (yufka) można kupić w przeróżnych rozmiarach, zależnie do czego mają być(...)tego placka potrzebne są bardzo duże arkusze ciasta, w które zawija się nadzienie ze szpinaku, fety i cebulki z czosnkiem i przyprawami. Można dorzucić oliwki. Dodaje się też czasem ziemniaki i warzywa a nawet mięso, ale to są już wariacje. Podobnie jak dzieje się z naszymi pierogami. Feta i szpinak to klasyczne zestawienie. Czasem bywa ze szpinakiem bez fety. Powstałe

Sztuka gotowania w/g Samiry
PRZEPISY NA OBIAD JESIENIĄ NA DWA TYGODNIE 148

wybrać sprzedawane bezpośrednio od rolników na targach... WIĘCEJ PLACUSZKI ZIEMNIACZANE JAK U BABCI Jeśli tak, jak ja, nie lubisz wyrzucać żywności, to ten przepis jest dla Ciebie. Placuszki z ziemniaków, które zostały Ci z obiadu. Takie proste a takie pyszne. Takie placuszki ziemniaczane robiła mi kiedyś moja babcia, zresztą nie raz i nie dwa, podawała je z kwaśną wiejską śmietaną(...)jabłkach. Kiedyś na samą myśl, że muszę "robić" kaczkę oblewał mnie zimny pot. Ale "nie taki diabeł straszny jak go malują". Dzisiaj przygotowuje pyszne i mięciutkie kaczki z chrupiącą skórką. Wszytko to kwestia praktyki i wiedzy jak postępować z tym mięsem.... WIĘCEJ KLUSKI Z BATATÓW PODANE ZE ŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU A dziś coś pysznego - kluski ziemniaczane, pomyślicie klasyk

SMYKWKUCHNI
Wegańska, bezglutenowa malai kofta z tofu 74

kofty są chrupiące i aromatyczne, sos na bazie pomidorów – rozgrzewający i sycący. Jeśli nie posiadacie wszystkich wymienionych w przepisie przypraw możecie użyć gotowych mieszanek typu curry lub garam masala. Być może danie z gotowych mieszanek nie będzie idealnie zbalansowanie, ale z pewnością dostarczy wam kulinarnych wrażeń. Kofty z tofu Składniki kofty: ok. 0,5 kg ziemniaków (5 szt średniej

Pełna Lodówka
Wegańska, bezglutenowa malai kofta z tofu 121

kofty są chrupiące i aromatyczne, sos na bazie pomidorów – rozgrzewający i sycący. Jeśli nie posiadacie wszystkich wymienionych w przepisie przypraw możecie użyć gotowych mieszanek typu curry lub garam masala. Być może danie z gotowych mieszanek nie będzie idealnie zbalansowanie, ale z pewnością dostarczy wam kulinarnych wrażeń. Kofty z tofu Składniki kofty: ok. 0,5 kg ziemniaków

Pełna Lodówka
Placki ziemniaczane 130

delikatnie przytrzymując ziemniaki. Dodajemy mąkę, drobno posiekaną cebulę, jajko oraz sól i całość mieszamy. Rozgrzewamy olej w patelni. Nakładamy na patelnię niewielkie porcje (1 pełna łyżka) i rozprowadzamy je na cienkie placki. Smażymy do zrumienienia, przewracamy na drugą stronę i smażymy z drugiej strony. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Placki są najlepsze, gdy są chrupiące - te świeżo usmażone. Możemy

psgotujemy
grillowana przepyszna cukinia i buraczki... 150

łyżeczki, przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki SOS JOGURTOWY: jogurt naturalny 400 ml, rzodkiewki 6 sztuk, ogórek gruntowy 1 mniejszy, koperek 1/2 pęczka, cukier 3 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, marynata - ile zostało DODATKI: cukinie małe 5 sztuk, buraki 2 sztuki buraki grillowane robiłam pierwszy raz ale i nie ostatni, są pyszne, chrupiące, smakują na zimno

W Mojej Kuchni Lubię
pyszne placki ziemniaczane z cukinią, czosnkiem, cebulą, porami... 140

dodać pokrojone obrane ziemniaki, kawałki pory, cebuli, ząbki czosnku, wbić jajka i wszystko dokładnie w rozdrabniaczu zmiksować masę przelać do miski dodać przyprawy i wymieszać z cukinii odcisnąć nadmiar soku i dodać do masy, wsypać mąkę i łyżką wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć nie za grube placki na złocisty kolor, odkładać na ręcznik papierowy pyszne, chrupiące, aromatyczne placki

W Mojej Kuchni Lubię
KNEDLE Z KISZONĄ KAPUSTĄ ZE SKWARKAMI 164

lubi ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ugotowane ziemniaki mielimy,dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto.Cebulę drobno siekamy i dusimy na tłuszczu.Kapustę odciskamy,płuczemy,kroimy drobno i dorzucamy do cebuli,dusimy,aż do odparowania wody,dodajemy  skwarki pieprz i odrobinę jak potrzeba soli i vegety.Mieszamy ,przyprawiamy jak potrzeba i mieszamy.Farszem nadziewamy knedle ,ugotować w osolonej wodzie. Polewamy złotymi ,chrupiącymi skwarkami.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa rybna ze smażonym szczupakiem 134

dość grube, ziemniaki też w sporą kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowała się zupa wlewamy łyżkę oliwy i smażymy  koncentrat  pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dokładamy warzywa. Chwilkę dusimy, zalewamy 1,5 wrzątku i dodajemy przyprawy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szczupaka pokrojonego w kostkę, delikatnie go posólcie. Zaczynamy smażyć od skórki, aby była chrupiąca. Kiedy warzywa

AZgotuj!
Kluski śląskie z gulaszem wołowym / Silesian Dumplings with Beef Goulash 74

zostanie Wam trochę klusek z obiadu, smakują one najlepiej, gdy zimne pokroimy w plastry, a następnie porządnie zrumienimy na maśle klarowanym lub oleju. Takie odsmażane w plastrach kluski z chrupiącym, złotym wierzchem i miękkim środkiem smakują mi chyba jeszcze bardziej niż te tradycyjne, prosto z wody (naprawdę warto ugotować ich więcej) :)  Kluski śląskie z gulaszem wołowym to pyszny klasyk(...)więcej przepisów na gulasz :) Jeśli szukacie ciekawych przepisów na obiad, polecam również moją karkówkę po myśliwsku : Kluski śląskie z gulaszem wołowym, składniki: na kluski: 700-800 g ugotowanych, ugniecionych ziemniaków, 2 surowe żółtka, szczypta soli, mąka ziemniaczana (skrobia) na gulasz: 500 g wołowiny na gulasz,  ok. 2-3 szklanek bulionu wołowego lub wody, 2 ogórki kiszone, duża cebula

Lekcje w kuchni