olejem, przyprawą do ziemniaków Airfryer hd9240/30 ustawić na 160 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ frytki włożyć do kosza i ustawić 16 minut po sygnale wyjąć kosz, potrząsnąć frytkami i włożyć z powrotem, ustawić teraz na 180 C na 12 minut, na wierzchu położyć paluszki rybne do końca pieczenia frytki są w środku mięsiste, skórka chrupiąca, dawno tak pysznych frytek
W Mojej Kuchni Lubięśrodka masę z ziemniaków i zawiązać na końcu. Zagotować wodę, osolić i włożyć woreczki. Gotować godzinę. Po tym czasie wyjąć je z wody i zanurzyć w zimnej wodzie. Przestudzić i delikatnie wyjąć masę z woreczków. Pociąć w plastry o grubości 5 mm. Na rozgrzanej patelni obsmażyć boczek wędzony pokrojony w kostkę. Jak już boczek będzie chrupiący dodać posikaną drobno cebulkę
Kuchnia Pokoleńkremowy pasztet i chrupiąca ciepła bagietka to takie trio, które zasługuje na najwyższe pochwały! I P. właśnie to danie okrzyknął swoim numerem 1 i najbardziej Mu smakowało! ______________________________________________________________________________________________________ Po chwili dania główne. Zapachy WOW! COQ AU VIN ( normalnie jest to kogut ) – restauracja Aubergine podaje natomiast kurczaka zagrodowego, duszonego w warzywach i czerwonym winie, razem z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Delikatne
Ostra na Słodkostaną się złociste i chrupiące.Zupę podawać gorącą, z grzankami, ewentulanie oprószoną koperkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,25 litra zupy.Zupę można zblendować i podawać jako zupę krem z bobu z grzankami.Z dodatku koperku można zrezygnować, a ilość czosnku dostosować do własnego smaku.Zamiast grzanek do zupy można ugotować ziemniaki lub makaron.Można użyć kupnych grzanek
Gospodyni Miejskawspomniałam. To grecka nazwa tego ciasta, (w Turcj to samo ciasto nazywane jest yufka), nie mniej jest to to samo ciast: cieniutkie jak bibułka i po upieczeniu cudownie chrupiące. Nie pokusze się o zrobienie go sama, bo to zbyt pracochłonna czynność. Takie kupne - mrożone jest nieopisaną wyręką. Arkusze filo (yufka) można kupić w przeróżnych rozmiarach, zależnie do czego mają być(...)tego placka potrzebne są bardzo duże arkusze ciasta, w które zawija się nadzienie ze szpinaku, fety i cebulki z czosnkiem i przyprawami. Można dorzucić oliwki. Dodaje się też czasem ziemniaki i warzywa a nawet mięso, ale to są już wariacje. Podobnie jak dzieje się z naszymi pierogami. Feta i szpinak to klasyczne zestawienie. Czasem bywa ze szpinakiem bez fety. Powstałe
Sztuka gotowania w/g Samirywybrać sprzedawane bezpośrednio od rolników na targach... WIĘCEJ PLACUSZKI ZIEMNIACZANE JAK U BABCI Jeśli tak, jak ja, nie lubisz wyrzucać żywności, to ten przepis jest dla Ciebie. Placuszki z ziemniaków, które zostały Ci z obiadu. Takie proste a takie pyszne. Takie placuszki ziemniaczane robiła mi kiedyś moja babcia, zresztą nie raz i nie dwa, podawała je z kwaśną wiejską śmietaną(...)jabłkach. Kiedyś na samą myśl, że muszę "robić" kaczkę oblewał mnie zimny pot. Ale "nie taki diabeł straszny jak go malują". Dzisiaj przygotowuje pyszne i mięciutkie kaczki z chrupiącą skórką. Wszytko to kwestia praktyki i wiedzy jak postępować z tym mięsem.... WIĘCEJ KLUSKI Z BATATÓW PODANE ZE ŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU A dziś coś pysznego - kluski ziemniaczane, pomyślicie klasyk
SMYKWKUCHNIkofty są chrupiące i aromatyczne, sos na bazie pomidorów – rozgrzewający i sycący. Jeśli nie posiadacie wszystkich wymienionych w przepisie przypraw możecie użyć gotowych mieszanek typu curry lub garam masala. Być może danie z gotowych mieszanek nie będzie idealnie zbalansowanie, ale z pewnością dostarczy wam kulinarnych wrażeń. Kofty z tofu Składniki kofty: ok. 0,5 kg ziemniaków (5 szt średniej
Pełna Lodówkakofty są chrupiące i aromatyczne, sos na bazie pomidorów – rozgrzewający i sycący. Jeśli nie posiadacie wszystkich wymienionych w przepisie przypraw możecie użyć gotowych mieszanek typu curry lub garam masala. Być może danie z gotowych mieszanek nie będzie idealnie zbalansowanie, ale z pewnością dostarczy wam kulinarnych wrażeń. Kofty z tofu Składniki kofty: ok. 0,5 kg ziemniaków
Pełna Lodówkadelikatnie przytrzymując ziemniaki. Dodajemy mąkę, drobno posiekaną cebulę, jajko oraz sól i całość mieszamy. Rozgrzewamy olej w patelni. Nakładamy na patelnię niewielkie porcje (1 pełna łyżka) i rozprowadzamy je na cienkie placki. Smażymy do zrumienienia, przewracamy na drugą stronę i smażymy z drugiej strony. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Placki są najlepsze, gdy są chrupiące - te świeżo usmażone. Możemy
psgotujemyłyżeczki, przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki SOS JOGURTOWY: jogurt naturalny 400 ml, rzodkiewki 6 sztuk, ogórek gruntowy 1 mniejszy, koperek 1/2 pęczka, cukier 3 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, marynata - ile zostało DODATKI: cukinie małe 5 sztuk, buraki 2 sztuki buraki grillowane robiłam pierwszy raz ale i nie ostatni, są pyszne, chrupiące, smakują na zimno
W Mojej Kuchni Lubiędodać pokrojone obrane ziemniaki, kawałki pory, cebuli, ząbki czosnku, wbić jajka i wszystko dokładnie w rozdrabniaczu zmiksować masę przelać do miski dodać przyprawy i wymieszać z cukinii odcisnąć nadmiar soku i dodać do masy, wsypać mąkę i łyżką wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć nie za grube placki na złocisty kolor, odkładać na ręcznik papierowy pyszne, chrupiące, aromatyczne placki
W Mojej Kuchni Lubięlubi ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ugotowane ziemniaki mielimy,dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto.Cebulę drobno siekamy i dusimy na tłuszczu.Kapustę odciskamy,płuczemy,kroimy drobno i dorzucamy do cebuli,dusimy,aż do odparowania wody,dodajemy skwarki pieprz i odrobinę jak potrzeba soli i vegety.Mieszamy ,przyprawiamy jak potrzeba i mieszamy.Farszem nadziewamy knedle ,ugotować w osolonej wodzie. Polewamy złotymi ,chrupiącymi skwarkami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidość grube, ziemniaki też w sporą kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowała się zupa wlewamy łyżkę oliwy i smażymy koncentrat pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dokładamy warzywa. Chwilkę dusimy, zalewamy 1,5 wrzątku i dodajemy przyprawy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szczupaka pokrojonego w kostkę, delikatnie go posólcie. Zaczynamy smażyć od skórki, aby była chrupiąca. Kiedy warzywa
AZgotuj!zostanie Wam trochę klusek z obiadu, smakują one najlepiej, gdy zimne pokroimy w plastry, a następnie porządnie zrumienimy na maśle klarowanym lub oleju. Takie odsmażane w plastrach kluski z chrupiącym, złotym wierzchem i miękkim środkiem smakują mi chyba jeszcze bardziej niż te tradycyjne, prosto z wody (naprawdę warto ugotować ich więcej) :) Kluski śląskie z gulaszem wołowym to pyszny klasyk(...)więcej przepisów na gulasz :) Jeśli szukacie ciekawych przepisów na obiad, polecam również moją karkówkę po myśliwsku : Kluski śląskie z gulaszem wołowym, składniki: na kluski: 700-800 g ugotowanych, ugniecionych ziemniaków, 2 surowe żółtka, szczypta soli, mąka ziemniaczana (skrobia) na gulasz: 500 g wołowiny na gulasz, ok. 2-3 szklanek bulionu wołowego lub wody, 2 ogórki kiszone, duża cebula
Lekcje w kuchni