chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:113/181)

pyszne,chrupiące frytki prawie bez oleju z paluszkami rybnymi:Airfryer hd9240/30 187

olejem, przyprawą do ziemniaków Airfryer hd9240/30 ustawić na 160 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ frytki włożyć do kosza i ustawić 16 minut po sygnale wyjąć kosz, potrząsnąć frytkami i włożyć z powrotem, ustawić teraz na 180 C na 12 minut, na wierzchu położyć paluszki rybne do końca pieczenia frytki są w środku mięsiste, skórka chrupiąca, dawno tak pysznych frytek

W Mojej Kuchni Lubię
Ciszki kaszubskie babuni 434

środka masę z ziemniaków i zawiązać na końcu. Zagotować wodę, osolić i włożyć woreczki. Gotować godzinę. Po tym czasie wyjąć je z wody i zanurzyć w zimnej wodzie. Przestudzić i delikatnie wyjąć masę z woreczków. Pociąć w plastry o grubości 5 mm. Na rozgrzanej patelni obsmażyć boczek wędzony pokrojony w kostkę. Jak już boczek będzie chrupiący dodać posikaną drobno cebulkę

Kuchnia Pokoleń
PSTRĄG Z BATATAMI I MARTINI , COQ AU VIN , KREME BRULLE , TARTA CYTRYNOWA …. czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE! 168

kremowy pasztet i chrupiąca ciepła bagietka to takie trio, które zasługuje na najwyższe pochwały! I P. właśnie to danie okrzyknął swoim numerem 1 i najbardziej Mu smakowało! ______________________________________________________________________________________________________ Po chwili dania główne. Zapachy WOW! COQ AU VIN ( normalnie jest to kogut ) – restauracja Aubergine podaje natomiast kurczaka zagrodowego, duszonego w warzywach i czerwonym winie, razem z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Delikatne

Ostra na Słodko
Zupa z bobu z grzankami 161

staną się złociste i chrupiące.Zupę podawać gorącą, z grzankami, ewentulanie oprószoną koperkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,25 litra zupy.Zupę można zblendować i podawać jako zupę krem z bobu z grzankami.Z dodatku koperku można zrezygnować, a ilość czosnku dostosować do własnego smaku.Zamiast grzanek do zupy można ugotować ziemniaki lub makaron.Można użyć kupnych grzanek

Gospodyni Miejska
Kruchy placek ze szpinakiem i fetą - Turecki Börek 147

wspomniałam. To grecka nazwa tego ciasta, (w Turcj to samo ciasto nazywane jest yufka), nie mniej jest to to samo ciast: cieniutkie jak bibułka i po upieczeniu cudownie chrupiące. Nie pokusze się o zrobienie go sama, bo to zbyt pracochłonna czynność. Takie kupne - mrożone jest nieopisaną wyręką. Arkusze filo (yufka) można kupić w przeróżnych rozmiarach, zależnie do czego mają być(...)tego placka potrzebne są bardzo duże arkusze ciasta, w które zawija się nadzienie ze szpinaku, fety i cebulki z czosnkiem i przyprawami. Można dorzucić oliwki. Dodaje się też czasem ziemniaki i warzywa a nawet mięso, ale to są już wariacje. Podobnie jak dzieje się z naszymi pierogami. Feta i szpinak to klasyczne zestawienie. Czasem bywa ze szpinakiem bez fety. Powstałe

Sztuka gotowania w/g Samiry
PRZEPISY NA OBIAD JESIENIĄ NA DWA TYGODNIE 150

wybrać sprzedawane bezpośrednio od rolników na targach... WIĘCEJ PLACUSZKI ZIEMNIACZANE JAK U BABCI Jeśli tak, jak ja, nie lubisz wyrzucać żywności, to ten przepis jest dla Ciebie. Placuszki z ziemniaków, które zostały Ci z obiadu. Takie proste a takie pyszne. Takie placuszki ziemniaczane robiła mi kiedyś moja babcia, zresztą nie raz i nie dwa, podawała je z kwaśną wiejską śmietaną(...)jabłkach. Kiedyś na samą myśl, że muszę "robić" kaczkę oblewał mnie zimny pot. Ale "nie taki diabeł straszny jak go malują". Dzisiaj przygotowuje pyszne i mięciutkie kaczki z chrupiącą skórką. Wszytko to kwestia praktyki i wiedzy jak postępować z tym mięsem.... WIĘCEJ KLUSKI Z BATATÓW PODANE ZE ŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU A dziś coś pysznego - kluski ziemniaczane, pomyślicie klasyk

SMYKWKUCHNI
Placki ziemniaczane 131

delikatnie przytrzymując ziemniaki. Dodajemy mąkę, drobno posiekaną cebulę, jajko oraz sól i całość mieszamy. Rozgrzewamy olej w patelni. Nakładamy na patelnię niewielkie porcje (1 pełna łyżka) i rozprowadzamy je na cienkie placki. Smażymy do zrumienienia, przewracamy na drugą stronę i smażymy z drugiej strony. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Placki są najlepsze, gdy są chrupiące - te świeżo usmażone. Możemy

psgotujemy
grillowana przepyszna cukinia i buraczki... 151

łyżeczki, przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki SOS JOGURTOWY: jogurt naturalny 400 ml, rzodkiewki 6 sztuk, ogórek gruntowy 1 mniejszy, koperek 1/2 pęczka, cukier 3 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, marynata - ile zostało DODATKI: cukinie małe 5 sztuk, buraki 2 sztuki buraki grillowane robiłam pierwszy raz ale i nie ostatni, są pyszne, chrupiące, smakują na zimno

W Mojej Kuchni Lubię
pyszne placki ziemniaczane z cukinią, czosnkiem, cebulą, porami... 143

dodać pokrojone obrane ziemniaki, kawałki pory, cebuli, ząbki czosnku, wbić jajka i wszystko dokładnie w rozdrabniaczu zmiksować masę przelać do miski dodać przyprawy i wymieszać z cukinii odcisnąć nadmiar soku i dodać do masy, wsypać mąkę i łyżką wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć nie za grube placki na złocisty kolor, odkładać na ręcznik papierowy pyszne, chrupiące, aromatyczne placki

W Mojej Kuchni Lubię
KNEDLE Z KISZONĄ KAPUSTĄ ZE SKWARKAMI 168

lubi ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ugotowane ziemniaki mielimy,dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto.Cebulę drobno siekamy i dusimy na tłuszczu.Kapustę odciskamy,płuczemy,kroimy drobno i dorzucamy do cebuli,dusimy,aż do odparowania wody,dodajemy  skwarki pieprz i odrobinę jak potrzeba soli i vegety.Mieszamy ,przyprawiamy jak potrzeba i mieszamy.Farszem nadziewamy knedle ,ugotować w osolonej wodzie. Polewamy złotymi ,chrupiącymi skwarkami.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa rybna ze smażonym szczupakiem 136

dość grube, ziemniaki też w sporą kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowała się zupa wlewamy łyżkę oliwy i smażymy  koncentrat  pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dokładamy warzywa. Chwilkę dusimy, zalewamy 1,5 wrzątku i dodajemy przyprawy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szczupaka pokrojonego w kostkę, delikatnie go posólcie. Zaczynamy smażyć od skórki, aby była chrupiąca. Kiedy warzywa

AZgotuj!
Kluski śląskie z gulaszem wołowym / Silesian Dumplings with Beef Goulash 76

zostanie Wam trochę klusek z obiadu, smakują one najlepiej, gdy zimne pokroimy w plastry, a następnie porządnie zrumienimy na maśle klarowanym lub oleju. Takie odsmażane w plastrach kluski z chrupiącym, złotym wierzchem i miękkim środkiem smakują mi chyba jeszcze bardziej niż te tradycyjne, prosto z wody (naprawdę warto ugotować ich więcej) :)  Kluski śląskie z gulaszem wołowym to pyszny klasyk(...)więcej przepisów na gulasz :) Jeśli szukacie ciekawych przepisów na obiad, polecam również moją karkówkę po myśliwsku : Kluski śląskie z gulaszem wołowym, składniki: na kluski: 700-800 g ugotowanych, ugniecionych ziemniaków, 2 surowe żółtka, szczypta soli, mąka ziemniaczana (skrobia) na gulasz: 500 g wołowiny na gulasz,  ok. 2-3 szklanek bulionu wołowego lub wody, 2 ogórki kiszone, duża cebula

Lekcje w kuchni
Brownie z batata razy dwa czyli Slodki Czwartek odc.80 194

był szalony batatowy dzień! Małżon zakupił mi słodkie ziemniaki po okazyjnej cenie 7 zł za kilogram, niewielkie w sam raz do upieczenia. W końcu mogłam wykorzystać je do przygotowania słodkości jakie wypatrzyłam wcześniej w internecie. Od razu zaznaczam, że oba wypieki nie będą smakować każdemu.  Są dość specyficzne jeśli chodzi o konsystencję i smak.  Synciowi smakowały obie wersje(...)konsystencję trochę jak zapieczony mus, mogłam zjeść w większej ilości niż to gliniaste z migdałami. To pierwsze jest też bardziej wyraziste w smaku. Za to w drugim delikatnie chrupały zmielone nie na pył migdały.  Każda z wersji ma swoje plusy i minusy ale znajda się bez wątpienia chętni :) Brownie z batata, bez mąki, mleka i cukru, ze śliwką ( przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Aromatyczna zapiekanka z klopsikami 184

coś wyrafinowanego i pomyślałam, żeby nadać warzywom nieco włoskiego temperamentu. Kosztowało to nieco więcej zachodu, niż przy tradycyjnej zapiekance ziemniczanej, ale efekt końcowy okazał się bardzo aromatyczny,  chrupiący młodą cukinią, i  pięknie pachnący ziołami. Polecam tę zapiekankę szczególnie teraz, kiedy możemy kupić młode kartofelki i delikatną cukinię, a pomidory prawie, prawie pachnące słońcem. ;)  Składniki(...)wymieszałam. Formowałam małe kulki, obtoczyłam w mące, na 2-ch łyżkach rozgrzanej oliwy krótko obsmażyłam na silnym ogniu.  W naczyniu żaroodpornym ułożyłam zamarynowane plasterki cukinii, drugą warstwą połówki ziemniaków na przemian z klopsikami. Na wierzch poukładałam ćwiartki pomidorów, posypałam grubo pokrojonymi piórkami cebuli. Posypałam suszoną bazylią, posmarowałam pozostałą oliwą za pomocą pędzelka. Włożyłam do piekarnika nagrzanego

Kuchnia Prezydentowej
AROMATYCZNY KURCZAK PO PROWANSALSKU PIECZONY Z WARZYWAMI 83

gałązki tymianku 2 łyżki masła  słodka papryka mielona sól i świeżo zmielony pieprz DODATKOWO: 250 g brokułu 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 200 g pieczarek 9 średnich ziemniaków 2 średnie marchewki 3 łyżki oleju 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. 1.Umytego dokładnie kurczaka(...)ćwiartki, ziemniaki w ósemki, a marchewki w grubsze plasterki. Wrzuć warzywa do miski, dolej olej i posyp ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wymieszaj. Ułóż warzywa równomiernie wokół kurczaka. 6. Piecz kurczaka przez około 2 godziny . Pół godziny przed końcem pieczenia otwórz piekarnik i polej kurczaka sosem, który utworzył się podczas jego pieczenia. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca. Gotowe! Smacznego! Wpis powstał

Słodko-Słony Świat Ilony
DELIKATNE ROGALE z makiem (wegańskie) 157

ciasto i chrupiąca skórka. Jeśli tak jak ja o wiele bardziej lubisz mięciutkie, puszyste bułki ten przepis stworzony jest dla Ciebie! Rogale wyśmienicie smakują z dżemem lub kremem czekoladowym, ale równie dobre są ze słonymi dodatkami. Składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni – jest to kilka podstawowych produktów, więc do dzieła! Jednym z kluczowych składników są ziemniaki, które sprawiają

Via Gusto
Chowder kukurydziany 128

kukurydzy 2 ziemniaki, pokrojone w małą kostkę 2 łyżki mąki 1,5 litra wrzącej wody lub bulionu 2 liście laurowe 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka wędzonej papryki sól pieprz 1 szklanka śmietany szczypiorek Przygotowanie: Z kolb kukurydzy odcinamy ziarenka, kolby zostawiamy. Na patelni, na średnim ogniu podsmażamy boczek, aż się zrumieni, wytopi i będzie chrupiący. Boczek odkładamy, tłuszcz

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa z cebuli na cydrze z chipsami jarmużu i estragonem 178

godziny (aż ziemniaki będą miękkie). Zupę blendujemy, zostawiając odrobinę cebuli. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, można dodać włoszczyznę z bulionu albo mleko kokosowe.  Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Podajemy z chipsami jarmużu. Chipsy z jarmużu Składniki: dowolna ilość jarmużu sól (najlepiej himalajska) tłuszcz nierafinowany do wysokich temperatur (np. kokosowy) Liście jarmużu myjemy, szarpiemy na wygodne do chrupania kawałki

Bon Appetit Małgorzaty
Kacze udka pieczone z ziemniakami, jabłkiem i majerankiem 249

delikatne z chrupiącą skórką! Wymagają jednak trochę czasu w piekarniku, aby mięso rozpływało się w ustach, ale zdecydowanie warto poczekać ;) Kaczka najlepiej smakuje z jabłkiem, dlatego nie chciałam tego zmieniać - jest odpowiednio słodka. Z kolei czosnek podkreśla smak dodając ostrości, a majeranek łączy oba smaki nadając łagodności delikatnych ziół.  Udka pieczone w piekarniku z jabłkami i ziemniakami, są wspaniałe

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Racuszki ziemniaczane 165

dzieła!!! Ziemniaki obrać, drobno pokroić i ugotować. Odlać wodę i poczekać aż odparują. Następnie przecisnąć je przez praskę. Dodać śmietanę, mąkę, żółtka, przyprawy i cebulę. Ja to wszystko zmiksowałam. Do gęstego pure dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wmieszać. Nabierać masę łyżką i smażyć, delikatnie przyciskając, z obu stron na niedużym ogniu aby były chrupiące. Placki są bardzo delikatne

sierotka maRysia w kuchni
Placuszki z sera, batatów z truskawkami 134

Nie byłabym sobą gdybym od czasu do czasu nie zrobiła placuszków . Mieszam mąki, mieszam faktury a w rezultacie powstają pyszne, raz pulchne, raz chrupiące placuszki. Dziś

Moje Małe Czarowanie
DYNIOWO-PIECZARKOWY GULASZ imbirowy 159

przekąskę do chrupania). W międzyczasie mieszamy trochę w patelni z pieczarkami.  Dynię kroimy w niezbyt małe kostki, dorzucamy do pieczarek, posypujemy sproszkowanym imbirem (łyżeczka dla dania aromatycznego, 2 łyżeczki dla pikantnego, 3 i więcej dla amatorów ognia w ustach ;)). Mieszamy i podlewany troszeczkę wodą, przykrywamy pokrywką. Teraz przygotowujemy pozostałą część obiadu - u nas jest to wyciąganie ziemniaków z piekarnika

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE

Proponowane wyszukiwania