chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:104/181)

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 116

ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka Regionalna kuchnia Podkarpacia nie jest kuchnią szerzej znaną, czy popularną. Jako nasze sztandarowe danie zwykle wymienia się proziaki i może jeszcze gołąbki z ziemniakami, czy z kaszą. Jednak podkarpacka kuchnia ma wiele charakterystycznych, typowych dla regionu dań, o których warto mówić i które warto gotować. Ponieważ region nie jest jednorodny pod względem zamieszkującej Podkarpacie(...)dodatkiem rosołu, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczna. W tym czasie ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Masę odciskamy nad miską, a z odciśniętego płynu odlewamy wodę. Skrobię która osiądzie na dnie miski dodajemy do ziemniaków. Gorącą kapustę odciskamy i dodajemy do utartych ziemniaków, dzięki czemu zaparzone ziemniaki nie ściemnieją. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko i drobno posiekaną, podsmażoną

Trzeci talerz
Kurczak ze szparagami i pieczarkami w sosie śmietanowym 131

Chwilę zagotowałam i gotowe... Można podać z ryżem, ziemniakami albo z makaronem.  Ja  mojego kurczaka zaserwowałam zarówno z makaronem i sałatą dębową (bardzo ją lubię) jak i z ryżem Ja ze swej strony mogę zapewnić, że to danie jest smaczne, mięso mięciutkie, szparagi pyszne a pieczarki lekko chrupiące. Chcecie się przekonać? Zróbcie. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny

Kuchnia u Krysi
Zupa-krem z zielonego groszku 107

ziemniaki, sól i pieprz do smaku. 1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. 2. Groszek i ziemniaki ugotuj w bulionie (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny). 3. Gotuj około 30 minut, po czym dokładnie zblenduj i dopraw sola i pieprzem do smaku. Zupę możesz zjeść samą lub, tak jak ja, przygotować sobie na patelni chrupiące grzanki

Z notatnika dietetyka
Placki ziemniczane najlepsze 659

się z tym nie zgodziła. My lubimy placki chrupiące z dodatkiem śmietany lub cukru. Te zbite mokre i miękkie placki to nie nasza bajka. Z tego przepisu korzystam już dłuższy czas ale dopiero dzisiaj doczekał się publikacji. Talerz Victoria Gold Porcelana Bogucice. Składniki: około 700 g obranych ziemniaków 1 jajko L 1 mała cebula 2 średnie ząbki czosnku 1 łyżka

Ala piecze i gotuje
Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler 2115

Dzisiaj piątek więc zapraszam na placki ziemniaczane. Pyszne, chrupiące po prostu niebo w gębie:) Jeżeli oglądaliście program p. Magdy Gessler to pewnie zauważyliście, że niemal w każdym odcinku sprawdza jak w danej restauracji smakują placki ziemniaczane. Teraz Wy możecie wypróbować przepis tej słynnej restauratorki.   Składniki:     1 kg ziemniaków     2 cebule

Cukiernia Pychotki
Zupa czosnkowa z grzankami -w 30 min 297

Przygotowanie: Masło rozgrzewamy w garnku, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki , podsmażamy 5 minut, dodając czosnek w plasterkach. Całość  zalewamy 1 l bulionu , dodajemy liść laurowy, biały pieprz. Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę.Dosalamy w razie potrzeby,dodajemy śmietanę.Podajemy z gorącą chrupiącą grzanką posypaną żółtym serem Gotowe

Swojskie jedzonko
Domowe chipsy z piekarnika 196

Dobra wiadomość dla wszystkich miłośników słonych przekąsek będących na diecie - znalazłam sposób jak przygotować domowe chipsy bez tony tłuszczu. Wychodzą pięknie zarumienione i chrupiące. Najlepiej smakują

Czekoladowa muffinka
Szybki sos z kiełbasy i placki ziemniaczane czyli....wspomnień czar. 136

przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Płyn z ziemniaków lekko zlewamy, a pozostała na spodzie skrobię przekładamy do ciasta ziemniaczanego. Wszystko dokładnie mieszamy. Patelnię smarujemy pędzelkiem namoczonym w  oleju, dobra jakościowo patelnia pozwali nam użyć tego tłuszczu bardzo, bardzo mało. A placki i tak będą pyszne i chrupiące. Smażymy duże placki, wprost z patelni układamy na ręczniku

Dieta moja pasja
chrupiące placuszki z cukinii, ziemniaków i marchewki 389

Witam Kochani dziś coś bardzo szybkiego, chrupiącego i pysznego :-) Placuszki z cukinią zna chyba każdy, każdy robi, a ja chcę Wam dziś pokazać mój przepis  trzeba korzystać z cukinii póki jest na nią sezon :-) Zapraszam na placuszki :-) SKŁADNIKI -1 cukinia -2 marchewki -600g  obranych ziemniaków (chrupkość placuszków zależy od odmiany ziemniaków, wybierajmy te bardziej suche, typowo frytkowe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
MARMITAKO – Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami 141

cebulę, chili i pomidory, mieszamy, przesmażamy na małym ogniu. Dodajemy ziemniaki i pokrojonego w kostkę tuńczyka. Doprawiamy solą, pieprzem liśćmi laurowymi i tymiankiem, zalewamy biały winem i dodajemy tyle wody, by zakryć zawartość. Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Podajemy gorące np. z chrupiącą bagietką. Smacznego

Ostra na Słodko
Restauracja na Zamku w Gniewie – w Hotelu Rycerskim 178

często robię wybrałam żur z puree z ziemniaków. Nie ukrywam, że lubię żurki – ale ten zaskoczył mnie wyjątkowością. Aromatyczny, pełny w smaku i perfekcyjnie doprawiony. Mąż spróbował chłodniku litewskiego ( rybnej zupy nie było ). Tu już mniej zachwytu: temperatura pokojowa (nie był mocno schłodzony), dodatki świeże i chrupiące – ale bez zielonego groszku, który dla mego  ślubnego jest w tej zupie

Smaki Ewy
Domowe frytki z piekarnika + film 169

Domowe, chrupiące frytki z piekarnika z nutką curry i papryki to dziecinnie prosty pomysł na smaczną przekąskę lub dodatek do obiadu. Niewielka zawartość tłuszczu sprawia, że takie frytki będą zdrowsze i mniej kaloryczne. składniki na 3 porcje 1 kg dużych ziemniaków łyżeczka przyprawy curry łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3 łyżki oleju sól przepis Obrane i umyte ziemniaki kroimy w plastry

Smakowite Dania
PLACKI ZIEMNIACZANE Z KREMOWYM SOSEM PIECZARKOWYM 329

Na dzisiejszy ostatni obiad w 2013 roku postanowiłam zrobić nasze ulubione danie, czyli delikatny sos pieczarkowy i chrupiące placki ziemniaczane. Ta prosta i smaczna potrawa uszczęśliwi

Przepisy Aleksandry
placki ziemniaczane- potato pancakes 185

plackach? Chrupiące, pyszne, chrupiące....no coż ktokolwiek kocha frytki , zakochuje się w moich plackach od pierwszego kęsa...nie może się powstrzymać by przestać je jeść...Zapraszam :)Ps Nawet moj mąż się zakochał- a placków - nie lubił :)  Składniki:ok 1-1,5 kg ziemniaków1 cebula3-4 ząbki czosnku2 jajka2 łyzki mąki2 łyżki gęstej śmietanysól, pieprzWykonanie:Polowę ziemniaków ścieramy na drobnej

Smaki Edyty
Łatwe do zrobienia najsmaczniejsze kotlety mielone 94

uzyskać delikatne, miękkie w środku i z chrupiącą skórką mielone.  Jeśli kochasz miękkie, pulchne, delikatne i soczyste kotlety mielone , ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie!  Pyszne kotlety mielone. Kotlety mielone to doskonały pomysł na pyszny obiad. Zobacz z czym możesz je podać: najlepsza surówka z czerwonej kapusty>>> ziemniaki puree lub z wody z posiekanym koperkiem

Moja Książka Kucharska
Obiady na tydzień: 5 przepisów z jarmużem 65

przekonacie. Zobacz przepis W czwartek upiekliśmy Udka pieczone z ziemniakami i jarmużem Danie jednogarnkowe, proste do zrobienia jak zupka instant, po prostu wstawiasz naczynie do zapiekania do piekarnika i czekasz, aż będzie gotowe. Pod koniec dodajesz jarmuż, żeby się ładnie podpiekł. Pieczony jarmuż to osobna historia: robi się wtedy chrupiący jak chipsy, kruchy i bardzo smaczny. Wystarczy go umyć, polać

Niedzielny kucharz
Fasolowa truflowa z kiełkami pora i prosciutto 170

grzanki lub kromkę opieczonego wiejskiego chleba. Aksamitny krem, chrupiąca szynka, aromatyczna oliwa i pikantne przyprawy. Spróbujcie koniecznie. Czas przygotowania: 15 minut + czas moczenia i gotowania przy użyciu suchej fasoli  Porcje: 4     Składniki: 1 szklanka białej fasoli (moczonej 12 godz.) lub 1 puszka, Oliwa Monini White Truffle, 250 g ziemniaków, 1,5 l bulionu, ½ szalotki, 1 ząbek czosnku

SzczyptaSmaQ
Krewetki na maśle z czosnkiem i pietruszką 65

też na przykład z brązowym ryżem. Warto też pamiętać o dodaniu świeżej, a nie suszonej natki pietruszki. Owoce morza uwielbiają cytrynę i dlatego nie warto jej żałować. Podaj również chrupiącą bułkę lub chleb do maczania w tym pysznym sosie maślano – czosnkowym. Zobacz jak zrobić pyszne krewetki z czosnkiem! Zapraszamy na przepis! Krewetki na maśle z czosnkiem i pietruszką Składniki(...)Podawaj na gorąco najlepiej z kawałkiem cytryny i chrupiącymi grzankami. Krewetki są pyszne, delikatne, a sos czosnkowo – cytrynowy wręcz kusi, aby zanurzyć w nim kolejny kęs pieczywa. Polecamy! Zachęcamy do sprawdzenia również naszego przepisu na rybę po japońsku , na pysznego dorsza smażonego w panierce oraz na zapiekankę rybną z ziemniakami i brokułem. Zobacz też przepis na doskonałe kotlety rybne

Kuchnia Na Wypasie
Udka kurczaka pieczone w żurawiną, pomarańczami i marchewką 126

kurczak. Ale nie byle jaki – soczyste udka, z chrupiącą skórką, zachęcają zapachem pomarańczy, rozmarynu oraz masą pysznych dodatków. Wszystko pieczone w jednym naczyniu, pozwala zaoszczędzić czas. Efekt jest bardzo smakowity, wszystko znika do ostatniego koralika żurawiny w naczyniu. Składniki (na 2 duże porcje): 2 udka kurczaka ze skórą 150g ziemniaków 3 średnie marchewki 100g żurawiny mały pomarańcz 4 łyżki

Smaczna Strona
Wtorek: Łosoś w musztardowej glazurze 78

musztardy i oleju. Musztarda karmelizuje się podczas smażenia, tworząc chrupiącą panierkę. Zawarty w niej kwasek sprawia natomiast, że mięso staje się delikatne i kruche. Polecamy! Składniki 0,5 kg łososia 2 łyżki musztardy (dijon, miodowej lub francuskiej) 2 łyżki oleju plus 2 łyżki do smażenia Sól pieprz Frytki 6 dużych ziemniaków 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oleju

Niedzielny kucharz
Kotlety mielone z pieczarkami 93

świetnym dodatkiem do mięs uważam. Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku kotlety mielone z mięsa indyczego z dodatkiem pieczarek i – klasycznie – drobno posiekanej cebulki (można ją wcześniej podsmażyć, ja robię bez podsmażania lub z – zależy;) Kotlety mielone z pieczarkami podane z mizerią i puree z ziemniaków oraz koperkiem. Idealnie pasować będą także warzywa

Zasmakuj Kuchni
Talarki – zapiekane ziemniaczki 227

Talarki – zapiekane ziemniaczki Rumiane i chrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie w środku, bardzo aromatyczne ziemniaczki pieczone w piekarniku. Idealne jako dodatek do mięsa czy ryby lub jako samodzielny posiłek podane np. z domowym sosem czosnkowym lub ketchupem. Proste, szybkie i smaczne danie, polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki oleju przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka

Blog z Apetytem
Dorada pieczona w folii z masłem koperkowym, pomidorami i fasolką 148

Takie całe ryby smakują najlepiej z grilla z chrupiącą skórką, ale dzięki upieczeniu w folii aluminiowej można zajadać się nimi cały rok, nie tylko w sezonie wakacyjnym. Pięknie pachnie delikatnym masłem z koperkiem i cytryną, słodkim pomidorem i zieloną fasolą. Podałam ją z ugotowanymi w wodzie z dodatkiem chrzanu ziemniakami. Składniki: 2 wypatroszone dorady 2 łyżki posiekanego masła

Zasmakuj Kuchni
Grillowany łosoś w lubczyku z talarkami ziemniaczanymi 118

Grillujemy na patelni ok. 5 minut z każdej strony. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki. Obtaczamy je w lubczyku, solimy delikatnie solą z młynka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut. Ziemniaczki muszą być miękkie i chrupiące. Danie podajemy z ugotowanym brokułem

VioletoweKucharzenie
Gęsie nogi pieczone na kiszonej kapuście 182

pokrywkę aby skórka ładnie się zrumieniła i stała bardziej chrupiąca. 15 min przed końcem można też włączyć funkcję podpiekania od góry, o ile piekarnik taką posiada. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych. Wrzucić na wytopiony gęsi tłuszcz, smażyć tak długo aż zmiękną, doprawić majerankiem. Nogi podawać z przysmażonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi i podsmażonymi jabłkami . Smacznego

Stare Gary
Pyszne jedzenie w pięknym stylu czyli kolacja w Hotelu Willowa 188

glazurowaną w piwie Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim. Sama golonka była genialna a muszę się przyznać, że jadałam golonkę... pierwszy raz... Zawsze się bałam, że będzie to tłuste gumowe mięso a tu naprawdę super zaskoczenie. Pyszne rozpływające się w ustach mięsko pod chrupiącą skorupką. Super... brakowało mi jednak w daniu czegoś ostrego

sierotka maRysia w kuchni
Wiosenna surówka i pierś z kurczaka smażona na papierze (269 kcal) 376

zarazem pyszny pomysł na obiad. Surówki z młodych i chrupiących warzyw, chyba nie trzeba nikomu zachwalać, natomiast pierś z kurczaka pieczona na papierze na niewielkiej ilości tłuszczu jest soczysta, aromatyczna i ma mało kalorii. Z podanych składników wyjdą dwie porcje, a każda z nich to tylko 269 kcal (nie licząc ziemniaków). Surówka Składniki: 3 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewki 2 łyżki

e-PrzepisyKulinarne
Frytki para-belgijskie w prostym zestawie obiadowym 112

oleju garnek do gotowania na parze sól Przygotowanie: Obrane ziemniaki podgotowujemy na parze. Kiedy są jeszcze twarde wyjmujemy i kroimy na frytki.Wrzucamy na mocno rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smażymy do rumianości. Procedura prostsza i skrócona w porównaniu do tradycyjnej - z Belgii, ale dla walorów frytek bardzo korzystna: w środku mięciutkie, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Polecam

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania