chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:99/181)

UDKA MAŚLANO-JOGURTOWE 25187

Pieczone udka z kurczaka w marynacie z masła i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku oraz rozmarynu. Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Są naprawdę pyszne! Masło w marynacie odgrywa ważną rolę, gdyż zapobiega utracie wilgoci, dzięki temu mięso staje się bardziej soczyste. Natomiast dodatek jogurtu sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak(...)godzin. Warto pomyśleć też o dodatkach i upiec je razem z udkami. Tak naprawdę pasują tu wszystkie warzywa, jakie tylko lubimy. Ja postanowiłam podać udka razem z pieczonymi ziemniakami z jabłkami i rozmarynem, dlatego wyłożyłam je na dno blachy, a na nich ułożyłam udka wyciągnięte prosto z marynaty i wszystko włożyłam do piekarnika. Dzięki temu obiad robił się sam! Składniki

Kuchnia MagdaLeny
UDKA MAŚLANO-JOGURTOWE 25187

Pieczone udka z kurczaka w marynacie z masła i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku oraz rozmarynu. Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Są naprawdę pyszne! Masło w marynacie odgrywa ważną rolę, gdyż zapobiega utracie wilgoci, dzięki temu mięso staje się bardziej soczyste. Natomiast dodatek jogurtu sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak(...)godzin. Warto pomyśleć też o dodatkach i upiec je razem z udkami. Tak naprawdę pasują tu wszystkie warzywa, jakie tylko lubimy. Ja postanowiłam podać udka razem z pieczonymi ziemniakami z jabłkami i rozmarynem, dlatego wyłożyłam je na dno blachy, a na nich ułożyłam udka wyciągnięte prosto z marynaty i wszystko włożyłam do piekarnika. Dzięki temu obiad robił się sam! Składniki

Kuchnia MagdaLeny
Zupa krem ze skorzonery / Creamy salsify soup 191

się do tego warzywa, gdyż te dania były przepyszne. Postanowiłam więc eksperymentować dalej i takim też sposobem powstała pyszna, śmietankowa zupa krem ze skorzonery z fenkułem, którą podałam z chrupiącym boczkiem. Wyszła świetna! Delikatna, aksamitna i wyjątkowa w smaku. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Zupa krem ze skorzonery (6 porcji) Składniki: 4 łyżki masła(...)ziemniaki, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie, po czym wyłów i wyrzuć związane zioła. Za pomocą blendera zmiksuj zupę aż będzie jednolity, jedwabisty krem, po czym dodaj śmietanę do zupy i ponownie doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj zupę posypaną chrupiącym

karmelowy
Pasztet z mięsa z rosołu z żurawiną 126

Pasztet z mięsa z rosołu smakuje jak najprawdziwszy pasztet. Aromatu, smaku i faktury dodają mu soczewica, słodki ziemniak i suszona żurawina. Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia : 75 minut Poziom trudności : Łatwe Problem co zrobić z mięsa z rosołu to jeden z największych dylematów kucharza. Z jednej strony jest to już mocno przetworzony, bo wygotowany produkt, z drugiej żal(...)plastry. Tak samo kroimy marchew, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, kapustę – co tam jest pod ręką. Wykładamy wszytko na blaszkę do pieczenia, solidnie doprawiamy rozmarynem, czosnkiem, solą i pieprzem. Skrapiamy olejem, mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Mięso z rosołu i pozostałe składniki pieczemy przez 20-30 minut aż zrobią się chrupiące jak czipsy. Jest to znakomita przekąska

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 171

obiad” , ganianie z zakupami, albo zamawianie na wynos. Jedno pracowite niedzielne popołudnie i mamy wolne wieczory przez resztę tygodnia! Niedziela – skrzydełka z kurczaka z pieczoną rzodkiewką, ziemniakami i kalarepką Pomysł na niedzielny obiad podsunęła nam Martha Stewart, znana Wam pewnie amerykańska celebrytka (z pochodzenia Polka), która wykreowała się na gwiazdę w erze przedyoutubowej, kiedy nas jeszcze na świecie(...)było Może Martha jest lekko old fasion, ale to co robi w kuchni ma gwarancję smakowitości. W piątkowy wieczór oglądaliśmy Food Netowrk albo Kuchnięplus, gdzie pokazywała swój patent na chrupiące skrzydełka. Tajemnica chrupkiej skórki tkwi w bejcy do smarowania kurczaka: rozpuszczonym w rondelku maśle z olejem. Martha Stewart dodała do mikstury szafran dla nadania skrzydełkom ładnego, rumianego koloru. W naszym

Niedzielny kucharz
Przepisy na święta: Pieczony kurczak nadziewany wątróbką 282

pieczony kurczak nadziewany wątróbką to prawdziwy król drobiu. Dzięki bogatemu, kremowemu nadzieniu jest soczysty, natomiast dość długie pieczenie sprawia z kolei, że skórka jest rumiana i chrupiąca. Zachwycicie się nim podczas świątecznego obiadu! Czas: 3 godziny (w tym 1 h przygotowania i 2 h pieczenia) Szacowana cena z podanej ilości składników: 36 zł Poziom trudności: średni Sprzęt: maszynka do mielenia(...)kajzerka 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki siekanej natki pietruszki 2 łyżki siekanego koperku 2 łyżki masła Sól Pieprz Ten kurczak będzie idealnie smakował z naszymi ulubionymi ziemniakami Pommes Anna. Przepis znajdziecie na naszym blogu. Przygotowanie: Krok 1 Kurczaka myjemy pod zimną wodą z zewnątrz i od środka , a następnie starannie osuszamy. Rozgniatamy dwa ząbki czosnku i nacieramy

Niedzielny kucharz
Chrupiące łódeczki ziemniaczane. 322

ciemne piwo i talerz chrupiących łódeczek. A gdyby ich nie mieli? Dałbym im przepis ;) (a w czasie, kiedy by się go uczyli, zjadłbym porową zupę )! Ta przekąska, którą właśnie wypróbowałem po raz pierwszy, może być imprezowym hitem. Co ja piszę, jakie może? Z całą pewnością musi być hitem! Łódeczki są uzależniające - serio! :) ps wydrążony miąższ ziemniaków można/należy wykorzystać

zadanie-gotowanie
Sałatka śledziowa z czerwoną cebulą 121

posypane odrobiną aromatycznych przypraw. Cebulka, ogórki oraz papryka tworzą pyszne, chrupiące uzupełnienie solonych śledzi. Sałatka śledziowa smakuje najlepiej po kilkugodzinnym leżakowaniu, ale zaraz po przygotowaniu również skutecznie zadowoli podniebienia Sałatki śledziowe przepisy, które często goszczą na naszych stołach, to z pewnością: sałatka śledziowa z jajkiem, z buraczkami, z ziemniakami oraz czerwoną fasolą. Przygotowujemy śledzie w occie, oleju, w sosie musztardowym

Kuchnia Na Wypasie
Kurczak pieczony 164

Chrupiące, soczyste kawałki kurczaka, szczególnie ćwiartki czy podudzia to świetny pomysł na rodzinny obiad. Dodatki? Dziś pieczone kawałki buraka, puree ziemniaczane ze szczypiorem oraz surówka z sałaty pekińskiej, vinegretu, oliwek i pomidorków koktajlowych. Taki obiad serwuję także z ziemniakami z wody, pieczonymi lub puree z dodatkiem zielonego groszku lub marchewki (wychodzi wtedy zielone lub pomarańczowe). Tak przygotowany kurczak aromatycznie pachnie

Zasmakuj Kuchni
Domowy burger 174

smażymy z obu stron na rumiano Frytki: umyte i pokrojone ziemniaki włóż do wody z lodem na 20 minut następnie rozgrzej olej do 110 stopni i smaż frytki przez ok 20 minut podgrzej olej do 180 stopni i smaż frytki do żądanego stopnia wysmażenia tak przygotowane frytki będą chrupiące Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kurczak w ziołach, frytki z batatów w chrupiącej parmezanowej skorupce z warzywami i sosem orzechowym 156

Buddy pomyślałam, że to coś zdecydowanie dla mnie - makaron, ryż, ziemniaki czy kasza, mięsko lub inne źródło białka i mnóstwo warzyw, a wszystko polane sosem na bazie masła orzechowego, tahini czy greckiego jogurtu i posypane ziarnami. Czy może być coś smaczniejszego? Moje pierwsze podejście to kurczak w ziołach, chrupiące frytki z batatów w parmezanowej skorupce, a do tego pieczarki, ogórki

Cooking Monster
Udka Pieczone z Miodem i Sosem Teriyaki z Ziemniaczkami Niedżwiedzimi 216

minut. W połowie pieczenia do piekarnika wstawiam przygotowane ćwiartki ziemniaków w osobnej blaszce, temperaturę podkęcam na 200 stopni i piecze się to wszystko razem. Pod koniec pieczenia zdejmuję folię aluminiową z blaszki z udkami i piekę nadal do czasu aż skórka zrumieni się ładnie i zrobi się chrupiąca. Ważne podczas pieczenia jest to aby sprawdzać czy woda z dna blachy

Blondynka Gotuje
Plendze czyli placki ziemniaczane 218

około 4 łyżek mąki  (jej ilość zależy od gatunku ziemniaków, dodajemy do momentu aż ciasto nie będzie lejące) i jajko. Nieco solimy. Wszystkie składniki intensywnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej.  Przy pomocy łyżki formujemy płaskie placki na patelni. Nie mogą być zbyt grube, gdyż nie będą później chrupiące. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Podajemy na ciepło

Kolizje Smaków
Kurczak z czosnkiem, miodem i warzywami z wolnowaru 193

chrupiącą skórkę. Miałam tylko fasolkę mrożoną, przed dodaniem do dania rozmroziłam ją. Po 30 minutach była mocno miękka. Myślę że świeża będzie znacznie smaczniejsza. Ale nawet z tą drobną uwagą, danie bardzo polecam. Inspiracją był przepis z   tej  strony składniki ( 2 porcje) 500g kawałków kurczaka z kością i skórą (dałam 2 nogi) 300 - 400 g  niedużych ziemniaków

Stare Gary
Hochop- kurczak z granatem duszony w białym winie 128

kurczaka z ziarenkami granatu? Jeśli nie, to polecam Wam ten przepis i zachęcam do wypróbowania. Przepis jest banalnie prosty, ale potrawa wychodzi wyśmienita. W Armenii Hochop podają z gotowanymi ziemniakami, a sos zajadają z pieczywem. Uwielbiam ten smak. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 1kg kurczaka ( u mnie udka, pałki i filety z piersi) – 6 dużych cebul – 1 duży granat(...)Granat obrać. Kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym. Dużą, nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać. Mięso wyłożyć na mocno rozgrzaną patelnie, skórką do dołu. Obsmażyć kurczaka na mocnym ogniu, z każdej strony do chrupiącej skórki. Obsmażone mięso wyłożyć na talerz. Po wyjęciu całego kurczaka, na patelnie wyłożyć cebule i smażyć do momentu, aż cebula uzyska ładny karmelowy/złoty kolor. Następnie dodać sól, pieprz

Smaki Armine
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 152

ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka Regionalna kuchnia Podkarpacia nie jest kuchnią szerzej znaną, czy popularną. Jako nasze sztandarowe danie zwykle wymienia się proziaki i może jeszcze gołąbki z ziemniakami, czy z kaszą. Jednak podkarpacka kuchnia ma wiele charakterystycznych, typowych dla regionu dań, o których warto mówić i które warto gotować. Ponieważ region nie jest jednorodny pod względem zamieszkującej Podkarpacie(...)dodatkiem rosołu, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczna. W tym czasie ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Masę odciskamy nad miską, a z odciśniętego płynu odlewamy wodę. Skrobię która osiądzie na dnie miski dodajemy do ziemniaków. Gorącą kapustę odciskamy i dodajemy do utartych ziemniaków, dzięki czemu zaparzone ziemniaki nie ściemnieją. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko i drobno posiekaną, podsmażoną

Trzeci talerz
Kurczak ze szparagami i pieczarkami w sosie śmietanowym 165

Chwilę zagotowałam i gotowe... Można podać z ryżem, ziemniakami albo z makaronem.  Ja  mojego kurczaka zaserwowałam zarówno z makaronem i sałatą dębową (bardzo ją lubię) jak i z ryżem Ja ze swej strony mogę zapewnić, że to danie jest smaczne, mięso mięciutkie, szparagi pyszne a pieczarki lekko chrupiące. Chcecie się przekonać? Zróbcie. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny

Kuchnia u Krysi
Zupa-krem z zielonego groszku 133

ziemniaki, sól i pieprz do smaku. 1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. 2. Groszek i ziemniaki ugotuj w bulionie (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny). 3. Gotuj około 30 minut, po czym dokładnie zblenduj i dopraw sola i pieprzem do smaku. Zupę możesz zjeść samą lub, tak jak ja, przygotować sobie na patelni chrupiące grzanki

Z notatnika dietetyka
Placki ziemniczane najlepsze 685

się z tym nie zgodziła. My lubimy placki chrupiące z dodatkiem śmietany lub cukru. Te zbite mokre i miękkie placki to nie nasza bajka. Z tego przepisu korzystam już dłuższy czas ale dopiero dzisiaj doczekał się publikacji. Talerz Victoria Gold Porcelana Bogucice. Składniki: około 700 g obranych ziemniaków 1 jajko L 1 mała cebula 2 średnie ząbki czosnku 1 łyżka

Ala piecze i gotuje
Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler 2149

Dzisiaj piątek więc zapraszam na placki ziemniaczane. Pyszne, chrupiące po prostu niebo w gębie:) Jeżeli oglądaliście program p. Magdy Gessler to pewnie zauważyliście, że niemal w każdym odcinku sprawdza jak w danej restauracji smakują placki ziemniaczane. Teraz Wy możecie wypróbować przepis tej słynnej restauratorki.   Składniki:     1 kg ziemniaków     2 cebule

Cukiernia Pychotki
Zupa czosnkowa z grzankami -w 30 min 334

Przygotowanie: Masło rozgrzewamy w garnku, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki , podsmażamy 5 minut, dodając czosnek w plasterkach. Całość  zalewamy 1 l bulionu , dodajemy liść laurowy, biały pieprz. Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę.Dosalamy w razie potrzeby,dodajemy śmietanę.Podajemy z gorącą chrupiącą grzanką posypaną żółtym serem Gotowe

Swojskie jedzonko
Domowe chipsy z piekarnika 221

Dobra wiadomość dla wszystkich miłośników słonych przekąsek będących na diecie - znalazłam sposób jak przygotować domowe chipsy bez tony tłuszczu. Wychodzą pięknie zarumienione i chrupiące. Najlepiej smakują

Czekoladowa muffinka
Szybki sos z kiełbasy i placki ziemniaczane czyli....wspomnień czar. 171

przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Płyn z ziemniaków lekko zlewamy, a pozostała na spodzie skrobię przekładamy do ciasta ziemniaczanego. Wszystko dokładnie mieszamy. Patelnię smarujemy pędzelkiem namoczonym w  oleju, dobra jakościowo patelnia pozwali nam użyć tego tłuszczu bardzo, bardzo mało. A placki i tak będą pyszne i chrupiące. Smażymy duże placki, wprost z patelni układamy na ręczniku

Dieta moja pasja
chrupiące placuszki z cukinii, ziemniaków i marchewki 413

Witam Kochani dziś coś bardzo szybkiego, chrupiącego i pysznego :-) Placuszki z cukinią zna chyba każdy, każdy robi, a ja chcę Wam dziś pokazać mój przepis  trzeba korzystać z cukinii póki jest na nią sezon :-) Zapraszam na placuszki :-) SKŁADNIKI -1 cukinia -2 marchewki -600g  obranych ziemniaków (chrupkość placuszków zależy od odmiany ziemniaków, wybierajmy te bardziej suche, typowo frytkowe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
MARMITAKO – Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami 191

cebulę, chili i pomidory, mieszamy, przesmażamy na małym ogniu. Dodajemy ziemniaki i pokrojonego w kostkę tuńczyka. Doprawiamy solą, pieprzem liśćmi laurowymi i tymiankiem, zalewamy biały winem i dodajemy tyle wody, by zakryć zawartość. Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Podajemy gorące np. z chrupiącą bagietką. Smacznego

Ostra na Słodko
Restauracja na Zamku w Gniewie – w Hotelu Rycerskim 219

często robię wybrałam żur z puree z ziemniaków. Nie ukrywam, że lubię żurki – ale ten zaskoczył mnie wyjątkowością. Aromatyczny, pełny w smaku i perfekcyjnie doprawiony. Mąż spróbował chłodniku litewskiego ( rybnej zupy nie było ). Tu już mniej zachwytu: temperatura pokojowa (nie był mocno schłodzony), dodatki świeże i chrupiące – ale bez zielonego groszku, który dla mego  ślubnego jest w tej zupie

Smaki Ewy
Domowe frytki z piekarnika + film 204

Domowe, chrupiące frytki z piekarnika z nutką curry i papryki to dziecinnie prosty pomysł na smaczną przekąskę lub dodatek do obiadu. Niewielka zawartość tłuszczu sprawia, że takie frytki będą zdrowsze i mniej kaloryczne. składniki na 3 porcje 1 kg dużych ziemniaków łyżeczka przyprawy curry łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3 łyżki oleju sól przepis Obrane i umyte ziemniaki kroimy w plastry

Smakowite Dania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję