wątpienia powiem ziemniaczane. Uwielbiam placki puchate, grube i mięsiste lekko chrupiące. Placki ziemniaczane są dobre o każdej porze dnia, na obiad i na kolację. Na słono lub tradycyjne bez żadnych dodatków. Moje dzieciaki jedzą je z cukrem. Ja wolę pikantne. Ziemniaczane placki Składniki: 12 placków 5 ziemniaków, średniej wielkości 2 jajka 1 łyżeczka soli 50 g pszennej mąki 2 łyżki
codojedzenialubimy najbardziej chrupać przed tv? Większość osób powie, że czipsy :) Ale po co kupować niezdrowe z ogromną ilością niepotrzebnych dodatków, do tego drogie czipsy, skoro można je zrobić tanim kosztem w domu. Takie domowe czipsy, są pyszne i niewiele potrzeba do ich zrobienia :) Jedynym ograniczeniem w ich zrobieniu jest potrzebny "sprzęt" który bardzo cienko pokroimy ziemniaki. Ja użyłam mandoliny. Składniki(...)ziemniaków (jak wrzuci się posklejane to nie będą się dobrze smażyły), nie za dużo na jedną porcję. Można przemieszać je na początku łyżką. Smażymy je, aż będą złociste, wyjmujemy łyżką cedzakową odcedzając nadmiar oleju, dodatkowo układając je na talerzu wyłożonym papierem ręcznikowym. Nie przejmujcie się, że przy wyciąganiu czipsów są one miękkie, po chwili na papierze robią się chrupiące
Co na wege obiad?Dziś mam dla Was propozycję wyśmienitego obiadu, który robi się łatwo i dość szybko, a całość prezentuje się naprawdę okazale :) Filety z kurczaka w niezwykle chrupiącej panierce z pestek słonecznika w towarzystwie pysznych pieczonych, ziemniaczków, które swój piękny, żółty kolor zawdzięczają dodatkowi kurkumy. Do tego świetne w smaku tzatziki w wersji z ogórkami kiszonymi, które robię najczęściej zimą z domowych(...)ogórków oraz prosta sałatka z pomidorów, papryki, sałaty masłowej, czerwonej cebuli i świeżego ogórka ( kto mi zabroni łączyć dwa rodzaje ogórów w jednym daniu?! :D). Wracając do ziemniaków, muszę dodać, że przyrządzam je bardzo często w takim wydaniu, gdyż cayenne i kurkuma w duecie tworzą silną mieszankę o działaniu antynowotworowym, także warto mieć w kuchennej szafce torebeczki obu przypraw
Słodko-Słony Świat Ilonypapryce mielonej oraz odrobinie miodu i suszonych ziołach. Od wielu lat do tego przepisu z grilla wykorzystujemy gotowane skrzydełka. Według nas to sekret soczystego i delikatnego mięsa wewnątrz oraz chrupiącej skórki. Skrzydełka z grilla pikantne można podawać bez dodatków lub z dodatkami, na przykład z dressingiem przygotowanym z miodu, soku z limonki oraz sosu sojowego i posiekanej, świeżej kolendry. Skrzydełka(...)naszych pomysłów na grillowe menu. Polecamy przepis na pyszne udka z grilla w aromatycznej marynacie , chrupiące grillowane kanapki z mozzarellą i pomidorem oraz coś dla wegetarian, czyli szaszłyki warzywne na grilla . Doskonała jest także nasza marynata do karkówki na grilla , a także grillowane ziemniaki . Życzymy smacznego! Artykuł Skrzydełka z grilla w marynacie na ostro pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasieminut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2-3 Kto nie lubi chrupiącego kurczaka kupionego w fast foodzie, nawet jeśli doskonale wie, że nie jest to specjalnie zdrowa przyjemność? Cała magia fastfoodowego nuggetsa polega głównie na chrupiącej panierce. Na szczęście są sposoby, jak przyrządzić drób, żeby był chrupiący i przy okazji zdrowy. Na naszym blogu znajdziecie kilka patentów, jak to zrobić(...)kurczaka 2 szklanki migdałów 1 duże jajko lub dwa małe Sól Pieprz Frytki 500 g ziemniaków 1 łyżka oregano 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Świeże warzywa: sałata, pomidor, ogórek Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem. Umyj ziemniaki, nie obieraj, pokrój w plastry a potem na frytki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem. Posól, posyp oregano, polej
Niedzielny kucharzRyba w chrupiącej panierce To u nas ostatnio jeden z ulubionych obiadów. Chrupiące, pyszne, proste w przygotowaniu a la mini kotleciki rybne. W taki sam sposób można zrobić paluszki rybne (wystarczy odpowiednio pokroić rybę). Tak przygotowana ryba idealnie smakuje z ziemniakami, z frytkami i zestawem surówek. Spróbujcie. Składniki: mintaj płaty (3-4 szt) / można więcej płatów, można użyć
Słodkie okruszkiDzisiaj zachęcam do przygotowania bardzo smacznej, chrupiącej i pełnej witamin surówki z młodej kapusty, marchewki, jabłka oraz rzodkiewek. Poniższa surówka jest łatwa, szybka i prosta do przygotowania. Ponadto jest to dodatek idealny do młodych ziemniaków :) Składniki: 1/2 główki młodej kapusty, np. stożkowej 1 średniej wielkości marchewka 1 kwaśne jabłko 2 rzodkiewki 2 łyżki majonezu sok z cytryny sól, pieprz Kapustę
UgotowaćCzym są latkes ? Najprościej rzecz ujmując to bardzo chrupiące placki ziemniaczane , pochodzące z kuchni żydowskiej. Latkes są nieodłącznym elementem Chanuki , ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zajadać się nimi przez okrągły rok. Tradycja nakazuje, aby ziemniaki na latkes ucierać na grubych oczkach tarki. Ja tym razem wykorzystałam temperówkę do warzyw , dzięki której uzyskałam długie wstążki z ziemniaków. Latkes zwykle
Okolice PalnikaChleb ziemniaczany, bardzo dobry, pulchny i z chrupiącą skórką :) "jak ze sklepu" :) ...jak to zrobić? po prostu, po domowemu...a wszystko zobaczycie na zdjęciach poniżej :) Potrzebujemy 1 kg przesianej mąki typ 450, 650...2-3 ziemniaki, pół kostki drożdży, łyżkę cukru, łyżkę soli, 2 szkl. ciepłej wody, rozbite jajko do posmarowania, nasiona do posypania. Ziemniaki gotujemy
chleba naszegozasadzie powstała na szybko, do mięsnego obiadu i pieczonych ziemniaków. Jak w większości przypadków na szybko, tzn. z tego co było pod ręką, w lodówce. Bez wychodzenia z domu:) Można ją podawać do bagietki z masełkiem, pieczonych chrupiących tostów, sprawdza się ( jak się szybko okazało) jako smaczny dodatek do mięs i pieczonych warzyw. Pożywnie i zdrowo:) Śniadanie, obiad, kolacja, przekąska
Zasmakuj KuchniSałatka z chrupiącym boczkiem w doborowym towarzystwie fasolki i bobu. Z lekką nutą chili która dodaje pikanterii sałatce. 1/2 główki sałaty masłowej 6 plastrów boczku wędzonego 1 cukinia mała 4 ziemniaki ugotowane małe 15 dkg fasolki szparagowej 5 pomidorków koktajlowych 20 dkg bobu koperek świeży sos vinaigrette koperkowy 1/3 papryczki chili olej Cukinię kroję w plastry
wesoła kuchniatakże np. z kremowym serkiem naturalnym, wędzonym łososiem i rukolą oraz stekiem, mixem sałat, chrupiącym boczkiem i sadzonym jajkiem lub wieloma innymi niezwykłymi dodatkami! Ogranicza Was tylko wyobraźnia, no i może domowy budżet. :D Kurczak w sezamowej panierce świetnie będzie smakował z ziemniakami czy batatami, a konfiturę z czerwonej cebuli możecie dodawać dosłownie do wszystkiego! Wypróbujcie koniecznie - smacznego kochani
Cooking Monsterzrumieniły się równo i pieczemy kolejne 20 minut. Jeśli są mało spieczone, a lubicie bardziej chrupiące, wystarczy na ostatnie 10 minut pieczenia do górnej grzałki dołączyć termoobieg. Z czym zjeść? Z tym, z czym najbardziej lubicie. Do szaszłyków pasują zarówno gotowane czy odsmażane ziemniaki, frytki jak i ryż. Zjedzenie ich z chlebem to najszybsza opcja – nie trzeba już niczego więcej
Karo in the Kitchendanie bez pieczarek i groszku). W rondlu zagotować wodę, w pierwszej kolejności wrzucić do niej ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Poczekać aż będą lekko miękkie, wtedy dodać kalafiora i ewentualnie pozostałe warzywa. Gotować przez kilka minut, ale uważać aby ich nie rozgotować - powinny być chrupiące. Odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać olej dodać kumin, gorczycę i czarnuszkę. Smażyć 1-2 minuty
Codzienne Gotowanieskładnikami i uformować kulki po czym lekko je spłaszczyć. Smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie przełożyć je na 10 minut na patelnię z masłem i przyprawami. Niech skórka stanie się lekko chrupiąca
ClauditteMissCooking