świeża i ciepła, ponieważ kolejnego dnia traci na smaku. Przepis dodaję do akcji „Zapiekanki” na durszlak.pl Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę 6 dużych ziemniaków, obranych, pokrojonych w plastry o grubości ok 1cm, ugotowanych al dente 400ml pomidorów w puszce 1 opakowanie kukurydzy konserwowej 1 opakowanie groszku konserwowego biała część pora pokrojona w piórka sól(...)zrobiła się chrupiąca skórka. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy por i podsmażamy do by stracił nieco ostrości. Wlewamy pomidory, wrzucamy kurczaka i dokładnie mieszamy. Gotujemy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy sól, pieprz, wędzoną paprykę, groszek oraz kukurydzę i mieszamy. Dno formy do zapiekania smarujemy odrobinką oleju i wykładamy połową plastrów ziemniaka, które oprószamy
Życie ze smakiemTrochę inne kotlety mielone, bo ze startymi, surowymi ziemniakami . Przygotowałam je z mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego), bardzo dobre wyjdą również z np. mielonego mięsa drobiowo-cielęcego. Ważne, aby mięso nie było tłuste (najlepiej chude, jak w przypadku cielęciny czy drobiu). Smażone na niewielkim ogniu, pod przykryciem, do uzyskania złocistej i chrupiącej skórki. Farsz na kotleciki może wyjść bardzo delikatny(...)sznycle z mięsa mielonego po wiejsku . Korzystajcie z przepisu, ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 600g mielonego mięsa (wołowina, wieprzowina, drób lub cielęcina) 2 niezbyt duże surowe ziemniaki 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bułeczka np. kajzerka + mleko do namoczenia (lub ok. 3 łyżki bułki tartej i mleko do namoczenia) 2 - 3 łyżki śmietany
Moja Książka Kucharskanajlepsze przepisy wychodzą przypadkiem. Otóż, zostało mi trochę ugotowanego ryżu więc postanowiłam poeksperymentować i dodać do niego cukinię i kilka innych dodatków. Wyszło naprawdę fajne danie! Te placuszki są chrupiące i bardzo smaczne. Polecam także najmłodszych, bo mój 10-miesięczny Antoś chętnie się nimi zajadał. Placuszki mogą stanowić fajny dodatek do obiadu albo samodzielny posiłek, np. kolację. Dobrze smakują(...)Ładunek glikemiczny: 3,6 Spróbuj także: pieczone talarki z ziemniaków i cukinii, placuszki cukiniowe z tymiankiem. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Placuszki ryżowo-cukiniowe – chrupiące i pyszne pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkipokrojone w plasterki 3 grubsze plastry boczku, pokrojone w 0,5 cm kostkę 2 duże gałązki rozmarynu, plus do podania ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina 250 g słodkich lub zwykłych ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kawałki 250 g dyni, obranej i pokrojonej na 2 cm kawałki 2 jabłka, bez gniazd nasiennych i pokrojone na 2 cm kawałki Przygotowanie: Natrzyj kurczaka(...)chrupiący a cebula zeszklona. Przełóż zawartość patelni na talerz i odstaw. Podkręć ogień pod patelnią, dodaj masło i włóż kurczaka. Podsmaż go z każdej strony do zarumienienia, wyjmij z patelni i odstaw. Odlej nadmiar tłuszczu (jeżeli to konieczne) i wlej wino. Gotuj aż prawie odparuje, po czym zmniejsz ogień do małego. Włóż ponownie boczek z grzybami do patelni, wmieszaj ziemniaki
karmelowyznajdziemy tylko podstawowe składniki, dzięki którym ziemniak może być chipsem 😂 Nie znajdziesz tu konserwantów, aromatów, wzmacniaczy smaków i innych badziewnych chemicznych dodatków. Tak jak wcześniej wspomniałam - prosty i naturalny skład. Moją uwagę zwrócił także fakt, że plasterki ziemniaczane nie są znacząco pokruszone, a większą część stanowią duże kawałki. Plastry są cienkie i bardzo chrupiące. Jak można zauważyć, po przejrzeniu wartości(...)obecność tłuszczu. "Normalnych" chipsów ziemniaczanych nie jadłam wieki, więc ciężko jest mi porównać ich smak do tych, także po prostu skupię się na tych dzisiaj prezentowanych, bez porównań. SOLONE ziemniaki * olej słonecznikowy * sól Chipsy o smaku soli trochę mnie zaskoczyły już na samym początku, ponieważ soli praktycznie nie czuć. Myślałam, że jeżeli są określane jako "solone" to ta sól
Zdrowie na języku :Pparmezanem. Jednak sama w sobie też jest pyszna. W opcji wegetariańskiej zamiast chrupiącego bekonu, można użyć pestek z dyni lub słonecznika, nawet świeżych kiełków.. składniki na około 3 osoby: 0,5 kg pieczarek 1/2 małego selera korzeniowego 2 cebule 1 średni ziemniak 1 marchewka, raczej mała 1,5 l bulionu cielęcego (można zastąpić drobiowym w ostateczności użyć kostki
Ogrodnik w podróżyPlacki ziemniaczane wg przepisu mojej Babci, dlatego ten przepis musi być najlepszy! :) W wersji na wytrawnie do placków dodaję jeszcze cebulkę, a w wersji na słodko
Kulinarne Przebojekolację. Krem z pieczarek smakuje wyśmienicie solo, można go również podać w towarzystwie chrupiących grzanek lub groszku ptysiowego z dużą ilością zieleniny. Smakuje wyśmienicie a do tego jest banalnie prosta w przygotowaniu. składniki na 5 porcji 500 g pieczarek 2 cebule 3 duże ziemniaki olej do smażenia 500 ml bulionu 250 ml śmietany 30% garść posiekanej natki pietruszki
Smakowite Daniamich ulubionych jesienno-zimowych zup. Gęsta, aromatyczna, sycąca, słodko-słono-kwaśna. Do niej chrupiące grzanki, kleks śmietany i natka. Więcej nie trzeba :). Przepis na barszcz ukraiński: 3-4 ugotowane buraki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera (pomijam) mała cebulka 3-4 ziemniaki kawałek białej kapusty 6-7 pełnych łyżek ugotowanej fasoli jasiek 3-4 suszone grzyby
Rodzinka w kuchnisałatka warzywna. W pierwszy dzień Świąt ponieważ gościliśmy rodzinę Małżona przygotowałam pulled porka , pieczone ziemniaki z rozmarynem, czosnkiem i cytryną, a także surówkę Coleslaw z czerwonej kapusty. Gdy w drugi dzień Świąt w porze bardziej kolacyjnej odwiedził nas mój brat przygotowałam cudownie lekką i chrupiącą sałatkę z czerwonej kapusty z orzechami, jabłkiem i... komosą ryżową oraz dla mięsożerców Sałatkę Gyros
Dzieje kuchennej WiewióryPlacki ziemniaczane wg przepisu mojej Babci, dlatego ten przepis musi być najlepszy! :) W wersji na wytrawnie do placków dodaję jeszcze cebulkę, a w wersji na słodko
Kulinarne PrzebojeKlasyczne placki ziemniaczane z kukurydzą to pyszne i chrupiące danie, idealne na obiad lub gorącą kolację. Nie wymagają wiele pracy, są niezwykle sycące i mimo że dość kaloryczne, moja rodzina za nimi przepada. składniki na 4 porcje 8 ziemniaków 1 puszka kukurydzy 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia czarny pieprz sól
Smakowite Daniazupy w sezonie choć raz :) Do podania proponuję proste grzanki na maśle, smażone chrupiące kawałki szynki szwarcwaldzkiej lub bekonu albo groszek ptysiowy. Warto również zostawić podczas gotowania główki szparagów, aby moc później udekorować nimi zupę. Polecam! SKŁADNIKI: 1 pęczek białych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 0,8 l bulionu (warzywnego
Słodko-Słony Świat Ilonybułki dla tych co dbają o zdrowie i sylwetkę ale nie tylko :) Są z mieszanki mąk z przewagą tych ciemnych i z dodatkiem ziaren . Skórka jest mocno chrupiąca a środek zwarty ale nie suchy . Lubię te bułki nawet na drugi czy trzeci dzień bo smakują jak zaraz po upieczeniu :) Składniki : - 300 g mąki pszennej razowe(...)mąki żytniej typ 2000 - 100 g mąki pszennej typ 750 - 20 g świeżych drożdży - 200 ml letniej wody - 100 ml letniego mleka - 100 g ugotowanych wystudzonych i ugniecionych ziemniaków ( nie solimy w gotowaniu ) - 5 g cukru - 1 jajko - 12 g soli - 1 duża łyżka ziaren : słonecznika , dyni i siemienia lnianego Do miski wsypać mąki , drożdże ,cukier i kilka łyżek mleka
Wypieki Renekolekcji zup - kalafiorowa, ale nie zupa krem (choć ją też mocno polecam). Z chrupiącymi warzywami, delikatna, bez śmietany, na lekkiej zasmażce, z aromatycznym koperkiem. Bardzo serdecznie zapraszam do spróbowania! 2 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula pół dużego kalafiora 3 ziemniaki koperek sól pieprz czarny lubczyk czosnek pieprz ziołowy liść laurowy ziele angielskie mąka smalec (adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie