następnie pociąć w ćwiartki. W szerokiej patelni rozgrzać oliwę (ok 2-3mm), na rozgrzaną wrzucić ziemniaki i smażyć kilka minut do miękkości. Pod koniec posypać estragonem, rozmarynem, papryką słodką, solą i pieprzem. Gdy się zezłocą, będą miękkie w środku, a chrupiące zewnątrz wówczas wykładamy na półmisek i podajemy. Idealnie smakują z porcją grillowanego mięsa i sosem czosnkowym
KUCHNIA POLSKAzagościły u nas w domu i już była prośba o powtórkę. Pączki muszą mieć sprężyste ciasto, być chrupiące i po prostu pyszne. Takie uwielbiam i takie zrobiłam dla mojej rodziny, w pewne sobotnie popołudnie. Tydzień wcześniej zrobiłam inne bardziej lejące z dodatkiem ziemniaków, też były fajne ale nie zachowały swojej formy przy smażeniu. Pomyślałam więc żeby zmienić przepis, zmieniłam
Kuchnia na wzgórzuPyszne, mięciutkie i chrupiące pieczone placki ziemniaczane . Moim zdaniem, ta wersja jest dużo lepsza niż tradycyjna - smażone na patelni . Najlepiej smakują mi z sosem czosnkowym :) Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1/2 szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej olej, pieprz, sól Przygotowanie : Cebulę siekam w drobną kostkę i podsmażam na łyżce oleju . Obrane ziemniaki ścieram na tarce
Domowa Kuchnia u Mamyzarumieni - przekładamy warzywa do bulionu. Dodajemy sporą ilość majeranku. Całość gotujemy ok 30 minut - aż zmiękną ziemniaki. Pod koniec dodajemy chrzan oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy zupę. Boczek smażymy na rozgrzanej, suchej patelni - tworząc w ten sposób chrupiący bekon. Zupę podajemy z kawałkami bekonu i jajkiem na twardo. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Taste Therapykremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z oregano Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem Smażona kiełbasa z warzywami Smażone ziemniaki z czosnkiem i czarnuszką Omleciki biszkoptowe z sosem truskawkowo-jeżynowym
Moja smaczna kuchniaPachnące ziołowymi pomidorami z lekko chrupiącymi plasterkami kiełbasy z dodatkiem wytrawnych oliwek - czy to może nie smakować?;D U nas w domu uwielbiamy wszelkie dania z makaronami, pastami, ryżem. O ziemniakach nie wspomnę;) Wszystkie są zdrowe i w zasadzie szybko się je robi. Tak też jest z tym spaghetti - kolejnym na moim blogu;) Będę Was nimi zasypywać :) w różnych
Zasmakuj Kuchnizapanierowane kotlety. Piersi smażymy na rozgrzanym tłuszczu po ok. 3-4 minuty z każdej strony, do uzyskania chrupiącej złocisto-brązowej skórki. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowany kurczak smakuje świetnie z każdymi dodatkami - frytkami, ziemniakami w mundurkach czy ryżem. My zjedliśmy go z mieszanką warzyw na patelnię oraz jogurtowym sosem. Pycha - polecam
Cooking Monstermleko ,oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.Całość doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 20-25 minut. Do ugotowanej zupy ,dodajemy kukurydzę i szynkę . Gotujemy jeszcze chwilę doprawiając solą i pieprzem ,w razie potrzeby. Lekko chrupiącą szynkę dodajemy przed podaniem zupy . Nie przepadam za zupami,mam tylko wybrane ,które lubie .Od dziś
w mojej kuchnilekkiej i puszystej, która przeważnie ląduje na wielkanocnym stole. Mąka pełnoziarnista oraz przecier z bananów i słodkich ziemniaków sprawiają, że ciasto ma mocną i treściwą konsystencję oraz bardziej wyrazisty smak. Kawałki czekolady rozpływają się w ustach, w przeciwieństwie do orzechów, które stawiają chrupiący opór. Proponuję nazbyt nie starać się przy siekaniu czekolady oraz orzechów i pozostawić nieco większe kawałki
Roślinna - blog wegańskipowiecie na takie oto pyszne , chrupiące paluszki domowe z kminkiem. Jeśli lubicie coś pochrupać miedzy posiłkami to nadają się(...)Zapraszam :) Składniki : 1,5 szklanki mąki 200 g ziemniaków ugotowanych przeciśniętych przez praskę 2,5 dag masła 1 jajko kminek (około 1/2 szklanki ) 1 jajko Wykonanie : Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie , odcedzić i przepuścić przez praskę. Dodać jajko około 1 łyżki kminku ,masło mąkę i sól do smaku . Wszystko zagnieść. Z ciasta formować cienkie wałeczki
Sama słodycz i szczypta chiliuchylonych drzwiczkach.Yorkshire pudding należy, moim zdaniem, do najsmaczniejszych potraw kuchni brytyjskiej. Brytyjczycy jedzą go na gorąco, zamiast ziemniaków do pieczeni lub mięs w sosie. Jest jedną z potraw tradycyjnego obiadu świątecznego, zwłaszcza w Boże Narodzenie. Upieczone puddingi mają kształt czarek lub kubków. Chrupiące, delikatne i mięciutkie w środku stwarzają wiele możliwości ich podania – na wytrawnie lub na słodko. Same
mojewypiekiinietylkorozmarynem, dietetyczne spaghetti z cukinii Al Dente, kwaskowo-limonowa śmietana wolno rozpływająca się w zupie oraz chrupiące pistacje.Smacznej jesieni :)Składniki:150 g serka śmietankowego Almette,100 ml śmietany 30%,1 l bulionu,2 małe dynie Hokkaido,1 zielona cukinia,2 ziemniaki,½ cebuli,1 marchewka,2 gałązki rozmarynu,Garść wyłuskanych pistacji,2 łyżki masła,2 łyżeczki Harisy,2 limonki
SzczyptaSmaQstole tagine z kurczaka z suszoną śliwką. Zastanawiałam się co przygotować jako dodatek do tego dania, ziemniaki, kuskus... ? I wtedy wpadł mi w oko przepis na flatbread, czyli takie nasze podpłomyki. Młodsza córa szybko zagniotła ciasto i oto co nam wyszło: chrupiące i ciepłe chlebki. Będziemy powtarzać :-).Inspiracja Kuchenne wędrówki Shinju.Jeśli przygotujesz te chlebki, zrób
Kulinarne przygody Gatitygłównej, pora na PODUDZIE W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY. Pyszne chrupiące danie, niewymagające wielkich umiejętności. Danie dla smakoszy mięsa ze słodkawym i pikantnym posmakiem. KURCZAK W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY SKŁADNIKI: • 8 kawałków podudzia kurczaka • natka pietruszki do posypania • 1 kg ziemniaków GLAZURA: • 125 ml płynnego miodu • 4 łyżki musztardy Dijon • 4 łyżki musztardy francuskiej(...)obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki.Można danie zrobić na patelni. Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki
Kuchnia Beatykroimy na półcentymetrowe plasterki. Pokrojonego selera dodajemy do marchewki i ziemniaków. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do małej miseczki. W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy pokrojoną w słupki pancettę lub pokrojony na centymetrowe kawałki bekon i smażymy do zrumienienia. Kiedy wieprzowina już chrupiąca i rumiana – dodajemy do niej jeszcze łyżkę oliwy i czubatą łyżkę masła(...)minut – warzywa powinny zmięknąć i lekko nabrać koloru. Do warzyw dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy rosół i gotujemy zupę pod uchylonym przykryciem na małym ogniu, do miękkości ziemniaków – przez 12-15 minut. Fasolkę z puszki przekładamy na gęste sitko i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą – opłukaną fasolę dodajemy do zupy gdy ziemniaki będą już miękkie. Mieszamy wszystko razem – odławiamy
Karo in the Kitchenkroimy na półcentymetrowe plasterki. Pokrojonego selera dodajemy do marchewki i ziemniaków. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do małej miseczki. W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy pokrojoną w słupki pancettę lub pokrojony na centymetrowe kawałki bekon i smażymy do zrumienienia. Kiedy wieprzowina już chrupiąca i rumiana – dodajemy do niej jeszcze łyżkę oliwy i czubatą łyżkę masła(...)minut – warzywa powinny zmięknąć i lekko nabrać koloru. Do warzyw dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy rosół i gotujemy zupę pod uchylonym przykryciem na małym ogniu, do miękkości ziemniaków – przez 12-15 minut. Fasolkę z puszki przekładamy na gęste sitko i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą – opłukaną fasolę dodajemy do zupy gdy ziemniaki będą już miękkie. Mieszamy wszystko razem – odławiamy
Karo in the Kitchenmuszkatołowej. Idealnie pasują do niej chrupiące czosnkowe grzanki oraz, jeśli macie ochotę, odrobina słodkiej śmietanki. Zupa na pewno przypadnie do gustu zarówno małym, jak i dużym smakoszom 😋 SKŁADNIKI NA ZUPĘ: 2 łyżki klarowanego masła (lub 2 łyżki zwykłego + 1 łyżeczka oleju) 1 cebula 15 ząbków czosnku 600 g ziemniaków 1 litr bulionu gałka muszkatołowa
Słodko-Słony Świat Ilonypiekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Ziemniaki:Ziemniaki dokładnie myjemy (młodych nie trzeba obierać), osuszamy i kroimy na ćwiartki (lub ósemki w zależności od wielkości ziemniaków). Przekładamy do miski, dodajemy rozmaryn, oliwę z oliwek, sól i mieszamy. Rozkładamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym do 175-180 stopni przez około 30 minut, aż będą zrumienione. Szparagi(...)odcinamy twarde końce i obieramy około 1/3 od końca. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Nie dłużej, bo mają być lekko chrupiące. Odcedzamy, dodajemy plasterek masła i delikatnie mieszamy. Sos balsamiczny:Do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i dodajemy miód. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż sos będzie miał konsystencję syropu.Na talerzu
Oryginalny smakkarty dziecięcej, jedzącemu smakowała bardzo! Ryby Smażony sandacz z masłem czosnkowo-ziołowym podawany na chrupiącym groszku cukrowym - kolejna kompletnie niedoprawiona potrawa... Brak soli, brak pieprzu... Bardzo szkoda, bardzo!; koszt: 43 Smażony dorsz podawany prosto z patelni z białą kapustą z ziarnami słonecznika i podwędzanymi ziemniakami - jeśli nie liczyć pizzy (o której na końcu), to było chyba najlepsze danie, które zostało(...)zamówione! Dorsz - przepyszny, kapusta - bardzo dobra. Jedynie po ziemniakach nie było czuć, że były wędzone, ale smak ryby sprawiał, że ten szczegół można było pominąć ;); koszt: 36 zł Dania mięsne Krwisty sycylijski burger z wołowiny podany z serem Lazur, soczystym pomidorem, rukolą, kaparami, suszonymi pomidorami, parmezanem, anchois i sosem Cesar - o ile w paru przypadkach można było powiedzieć
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Tradycyjny, domowy krupnik. Wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na najlepszy krupnik polski. Krupnik - pyszna polska zupa z kaszy jęczmiennej na rosole z jarzyn i kości. Krupnik z ziemniakami, zabielany śmietaną z dużą ilością posiekanego koperku i pietruszki. Krupnik polski ugotowany tradycyjnie. Dlatego to nie jest przepis na szybki krupnik :) Za to jest najlepszy. Aby krupnik(...)razy tyle wody ile krup 1 łyżka masła 500g ziemniaków - obrać, umyć i pokroić w równą kostkę ok.100 g śmietany (1/2 małego kubeczka - może być więcej, jak lubicie) posiekany koperek i natka pietruszki sól, pieprz ziołowy do smaku dodatkowo do krupniku: 1-2 żółtka posiekany szczypiorek świeże, chrupiące pieczywo Przepis i przygotowanie krupniku krok po kroku: Krok 1. ugotować rosół
Moja Książka Kucharska