chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:76/181)

Światowy Dzień Muffinka - Sprawdzone przepisy na muffinki 98

piekło się z resztek z pańskiego stołu. W ich skład wchodziły resztki chleba, masła, surowego ciasta i ugotowanych tłuczonych ziemniaków. Z tych składników powstawało ciasto, z którego formowało się placki, a następnie smażyło. Muffinki były miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Takie placki kroiło się na pół i przypiekało na ogniu, aby były jeszcze bardziej chrupiące. Muffinki bardzo szybko

My Chcemy Jeść
Kotlety mielone z czosnkiem i pecorino 105

Można przygotować je na wiele sposobów, jednak te z czosnkiem i pecorino są najlepsze. Zapach czosnku wypełnia cała kuchnię, a pecorino sprawia, że zwykłe mielone nabierają włoskiego charakteru. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Takie są moje kotlety mielone . Koniecznie przygotujcie.  Kotlety mielone z czosnkiem i pecorino / 8 kotletów Składników: 550 g mielonego wieprzowego 150 g sera(...)masy formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na wcześniej rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż będą chrupiące, ale pozostaną soczyste w środku. Podajemy np. z : Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką Sałatka z mozzarellą, ciecierzycą i pomidorkami Sos pomidorowy z ziołami

Moja smaczna kuchnia
Pieczone ziemniaczki (do obiadu) 118

Zapraszam na aromatyczne i chrupiące pieczone ziemniaczki. Świetnie będą smakować jako dodatek do obiadu. Polecam   Składniki: 1 kg młodych ziemniaczków 2 łyżki przyprawy do ziemniaków 2 łyżki oleju Przygotowanie: Ziemniaczki skrobiemy i myjemy. Następnie kroimy w cząstki i oprószamy przyprawą, mieszamy. Potem polewamy olejem i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do naczynia do pieczenia, wyrównujemy i przykrywamy (folią aluminiową

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Placki ziemniaczane z przepisu Magdy Gessler 139

żadne nie były idealne. Ostatnio na portalu smaker znalazłam te wg przepisu Magdy Gessler. Powiem Wam, że są super, chrupiące i bardzo smaczne. Zniknęły wszystkie więc przepis mogę polecić, próbujcie może i Wam przypadną do gustu :-) Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej sól pieprz smalec lub olej do smażenia

kruche babeczki
Zapiekany dorsz z pietruszkowym pesto podany na młodych ziemniakach w aromatycznym sosie pomidorowym 105

Pieczony filet z dorsza podany z niezwykle aromatycznym pesto na bazie pachnącej natki pietruszki, chrupiących orzeszków ziemnych i orzeźwiającej limonki to ciekawy pomysł na podanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie. Całość zapieczona na młodych ziemniakach z pachnącym pomidorowym sosem to świetny przepis na smaczny, sycący obiad z rybą w roli głównej. Składniki: 600g fileta z dorsza 800g młodych ziemniaków

Szalona Kuchnia Eweliny
Surówka z czerwonej kapusty po koreańsku 204

czosnku i owocowego octu. Mają niepowtarzalny, intensywny smak i pasują zarówno do dań podawanych z ryżem, jak i z ziemniakami. W kuchni rosyjskiej takie właśnie surówki określa się mianem surówek po koreańsku. Przyrządzona w ten sposób czerwona kapusta jest chrupiąca, aromatyczna, a przy tym bardzo smaczna i zdrowa. Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty (około ½ kg) 3 marchewki 3 ząbki

Trzeci talerz
Żeberka w sosie cebulowym. 216

dodaję do miękkiego mięsa. Całość gotuję jeszcze ok. 3 minuty na wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową  firmy ORZECH Sałatka rubinowa to surówka z białej kapusty i tartych buraczków, lekka, zdrowa i chrupiąca, doskonale pasująca do duszonych i pieczonych mięs. Polecam, bardzo smaczna :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Zielona soczewica z batatem i gruszką 135

równą 1 cm kostkę. Do soczewicy (po tych 15 minutach) dodać bataty, wymieszać i dusić około 15 minut aż ziemniaki zmiękną. Gdy już wszystko idealnie zmięknie dodać groszek i gruszki, wymieszać, doprawić zieloną pietruszką. Danie idealnie komponuje się z chrupiącym pieczywem

greenscarf
Placki ziemniaczane z gulaszem 236

jest "BLINY"?! -Jak to co- placki ziemniaczane! :D A jak u Was mówi  się na te cudownie chrupiące placuszki?:-) Skladniki: 0,5kg szynki wieprzowej 1-2 cebule (do sosu, w zależności od wielkości cebuli) 0,5 kg ziemniaków cebula  mąka pszenna jajko sól, pieprz, papryka wędzona olej Szynkę kroimy na grubą kostkę, podsmażamy na oleju. Po chwili dodajemy

Czerwona Porzeczka
Surówka z kapustą i papryką + film 120

Kolejna pyszna surówka do drugiego dania zawiera w swoim składzie kapustę , paprykę i cebulę. Jest chrupiąca, smaczna i zdrowa a na dodatek bardzo łatwo się ją robi .Idealnie pasuje do obiadu a najlepiej smakuje z ziemniakami i mięsem . składniki na 5 porcji pół główki małej kapusty 2 papryki czerwone 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz cukier przepis

Smakowite Dania
Ryba w Płatkach Kukurydzianych 201

Chrupiąca panierka z soczystym mięsem rybnym w środku. Alternatywa, dla tradycyjnej ryby w bułce. Podajemy ją z ulubionymi surówkami i ziemniakami w dowolnej postaci (od frytek po puree). Ryba w Płatkach Kukurydzianych - Składniki:ok. 4 filety z białej rybyciasto:         2 łyżki maki pszennej         3/4 łyżki mąki ziemniaczanej

Słodka Strona
Bliny ziemniaczano- dyniowe z łososiem- CZAS NA DYNIĘ 192

bliny z dyni podane z łososiem i dipem śmietanowym z kawiorem z jesiotra. Cudowne połączenie smaków, placuszki są bardzo chrupiące i delikatnie kremowe. Szczerze polecam!     składnikibliny z dyni:- 1 kg dyni startej na tarce o dużych oczkach- 1kg ziemniaków startych na tarce o dużych oczkach- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 2 łyżki mąki pszennej- sól, pieprz

SMYKWKUCHNI
Wiosenny krem z zielonego groszku, kozi ser i fiołki 138

gustu! Delikatna, kremowa podstawa z miętową nutą, a na niej cała gama uzupełniających dodatków w postaci chrupiących groszkowych kulek, kleksa kwaśnej śmietany, pysznych kropel oleju i absolutnie przecudownych fiołków, dzięki którym zupa zyskuje totalnie wiosenny wymiar :) A na to wszystko chrupiące grzanki z wyrazistym kozim twarożkiem, które są ostatecznym zwieńczeniem powitalnego przysmaku. Hej, wiosna! I czego tu nie kochać(...)listki fiołka wonnego creme fraiche/ kwaśna śmietana surowe (rozmrożone) ziarna zielonego groszku Sposób przyrządzenia: 1. W garnku umieść obrane i pokrojone ziemniaki, zielony groszek, cebulę i czosnek. 2. Zalej całość wodą i gotuj do miękkości ziemniaków, około 20-25min. 3. Zmiksuj zupę na gładki krem. 4. Dodaj miętę, tymianek, sok z cytryny i masło - zmiksuj ponownie. 5. Dopraw krem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zapiekanka ziemniaczano-selerowa 179

momentu gdy góra zapiekanki nabierze złotego koloru i będzie chrupiąca. Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i poczekaj z podaniem kilka minut. Żeby nie wystygła proponuje ją przykryć. Podawaj w towarzystwie np. Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej i sałatki z zielonego ogórka . * U mnie po 50 minutach ziemniaki i seler były lekko twardawe. Dlatego przykryłam je i dopiekałam przez

Moja Delicja
Pommes Anna. Placek ziemniaczany według słynnego francuskiego przepisu 77

Rumiany i chrupiący na zewnątrz, rozkosznie kremowy wewnątrz. Zrobiliśmy słynny francuski placek ziemniaczany Pommes Anna , czyli po porostu ziemniaczki Anny. Jest to danie wspaniałe w swojej prostocie. Przyjmuje się, że historia ziemniaczków Anny sięga XIX wieku, a wymyślił je Adolphe Dugléré, szef kuchni Café Anglais , wówczas jednej z najlepszych paryskich restauracji. W ten sposób oddał cześć Annie Deslions, słynnej damie(...)względu na to, ziemniaczki miały oddawać rozkosz, co udało się znakomicie. Sami możecie się o tym przekonać. Przepis na Pommes Anna – ziemniaczki Anny Składniki: około 2 kg ziemniaków, pół kostki masła , sól, pieprz. Jak zrobić Pommes Anna – ziemniaczki Anny? Zaczynamy od wyboru naczynia do zapiekania – powinno być okrągłe, my używamy głębokiej patelni z powłoką nieprzywieraną, z której

Kulinarna Polska
Zapiekany kurczak na puree kukurydziano-ziemniaczanym 176

chrupiącej kukurydzy i króla polskich warzyw to świetna propozycja smacznego, sycącego dania obiadowego. Składniki: 600g fileta z kurczaka (3 pojedyncze piersi) 5-6 pomidorków cherry 120g mini mozzarelli 15-18 listków bazylii przyprawa do kurczaka sól pieprz olej do wysmarowania naczynia Puree kukurydziano-ziemniaczane: 2 puszki kukurydzy w puszce 130ml śmietany 30% 2 ząbki czosnku 500g ziemniaków (waga po ugotowaniu

Szalona Kuchnia Eweliny
Pierś z kaczki z sosem cytrynowym 228

długiemu gotowaniu w smalcu. Z resztek kaczki możemy zrobić pyszny farsz do pierogów z kaczką. A z piersi… no właśnie. Najlepsza kacza pierś, według mnie, to ta z chrupiącą skórką i lekko krwistym mięsem. I taką z całego serca polecam. Jest miękka, soczysta, na długo zapadnie nam w pamięć. Jednak, jeśli należycie do tych osób, którym nie przejdzie przez(...)skóry. Gdy tylko skóra kaczki się zarumieni i stanie się chrupiąca odwracamy filet na drugą stronę. Smażymy go około 3-4 minut i przekładamy do piekarnika nagrzanego do 75-80 stopni i trzymamy w nim około 10 minut. W tym czasie powinniśmy zrobić puree oraz sos. Dynię i ziemniaki odlewamy, pozostawiając odrobinę wody. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej oraz

Jacob Tastes
Zupa czosnkowa 121

prosta do przygotowania. Jest idealna na chłodne dni, (mocno rozgrzewa) ale nie tylko. Z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy . Składniki : 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 3 główki czosnku 4 ziemniaki 100 g żółtego sera 2 łyżki oliwy 300 g śmietany 30% Liść laurowy, suszony tymianek Sól, pieprz Sposób

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pieczona perliczka w winie z jabłkami i puree z batatów 63

jest świetnym pomysłem na wykwintny obiad. A jak pieczemy perliczkę? Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na pieczoną perliczkę z masłem, czosnkiem, ziołami i białym winem. Tradycyjnie podawana jest z ziemniakami, lecz my sugerujemy wypróbowanie jej z puree z batatów. Aromat jabłek i wina świetnie tu komponuje się. Jest aromatycznie słodka i bataty genialnie do niej pasują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Przepis(...)minut warto polewać perliczkę sosem, aby była chrupiąca. Po 90minutach wyciągamy perliczkę i zostawiamy na 10 minut, aby mięso odpoczęło po pieczeniu. Wtedy będzie wilgotne w środku a chrupiące na zewnątrz. Puree z batatów W międzyczasie (około 10 minut przed końcem pieczenia perliczki) możemy przygotować puree z batatów (bądź z ziemniaków). Bataty obrać i pokroić. Wrzucić do zimnej i lekko

ProstePesto.pl
Maślane i chrupiące pieczone ziemniaczki 878

Część z Was pomyśli, że przecież to tylko pieczone ziemniaki, ot żadna filozofia, ale w tym wydaniu są po prostu tak genialne, że moje ziemniaczki musiały pójść w obieg i narobić Wam 'smaka'! ;) Z rumianą i chrupiącą skórką, miękkim środku, a dzięki dodatkowi masła o fantastycznie maślanym smaku, no i tak aromatycznie pachną rozmarynem (miały być z tymiankiem(...)szklanką zsiadłego mleka... * młode ziemniaczki- 1 kg * masło klarowane- 4 łyżki * sól- 1 łyżeczka z lekką górką * słodka papryka- 1 płaska łyżeczka * drobno posiekany świeży rozmaryn- 1 łyżeczka Z ziemniaków zetrzeć skórkę (lub obrać), małe zostawić w całości, te większe przekroić, a następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować w osolonej wodzie. Gotować 8 minut, odcedzić i odparować

Kraina Miodem Płynąca
Żurek z białym serem 191

majeranku.Z delikatną nutą czosnku i chrzanu.Zabielony kwaśną śmietaną.Podany z jajkiem i białym serem.Polecam!Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarenka ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;1 ząbek czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku lub 2 kostki rosołowe;2,5 litra zimnej(...)kiełbasa stanie się rumiana i lekko chrupiąca. Zestawić z ognia.Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Czosnek obrać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, vegetę/ziarenka

Gospodyni Miejska
Przystawki na Sylwestra – wykwintne i niebanalne 561

formie roladki pokrojonej w plastry, sałatka ze sfermentowanego kimchi (to propozycja tradycyjnej, koreańskiej przystawki z kiszonych warzyw), antipasti warzywne z ricottą, śledź podany na purée buraczanym, z dodatkiem ziemniaków i marchwi, jako wariacja na temat tradycyjnej sałatki śledziowej, to dobry pomysł na zaserwowanie tradycyjnego dania w nowoczesnej odsłonie, tatar z łososia z gorczycą i Cremefine Fraiche – to kolejny pomysł(...)odsłonie. Przekąski sylwestrowe na ciepło Oprócz przekąsek na zimno i gorących dań głównych nie można zapominać o sylwestrowych przystawkach podawanych na ciepło, np.: pate z kurczaka i wątróbki w chrupiącym panko to przekąska w formie panierowanych, mięsnych kuleczek, przegrzebki z konfiturą pomidorową i pudrem ogórkowym to niezwykle wykwintna przystawka, przegrzebki, kaszanka z przepiórczym jajkiem, mus z kalafiora to nowoczesne połączenie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa krem z brokułów 92

niedawna do ich grona dołączył krem z brokułów. Podobnie jak zupę z młodej kapusty, podałam go z chrupiącymi pestkami słonecznika i chipsami boczku oraz kleksem śmietany. Zupa na medal:)  Zupa krem z brokułów Składniki: 1 główka brokułów 1 ziemniak (średniej wielkości) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego natka pietruszki oliwa sól pieprz do podania

Obiad gotowy
Sauerkraut Burger – Wolfenstein II: The New Collossus – burger z kiszoną kapustą 162

sporą warstwą musztardy, następnie nakładamy pokaźną porcję kapusty kiszonej oraz usmażony boczek, a to wszystko zamykamy drugą połówką chrupiącej bułki i lekko dociskamy. PODANIE   Burgery z kiszoną kapustą podajemy wg wskazówek w notatce z gry – z kiszonymi ogórkami, gotowanymi ziemniakami i kuflem niemieckiego piwa!     * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie

Nerds Kitchen
Sauerkraut Burger – Wolfenstein II: The New Collossus – burger z kiszoną kapustą 200

sporą warstwą musztardy, następnie nakładamy pokaźną porcję kapusty kiszonej oraz usmażony boczek, a to wszystko zamykamy drugą połówką chrupiącej bułki i lekko dociskamy. PODANIE   Burgery z kiszoną kapustą podajemy wg wskazówek w notatce z gry – z kiszonymi ogórkami, gotowanymi ziemniakami i kuflem niemieckiego piwa!     * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie

Nerds Kitchen
Zupa z ziemniakami, szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim 173

przez około 10 minut. Zupę lekko przestudzić  a następnie zmiksować  blenderem  lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać mleko, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską. Podgrzać, ale już nie gotować. Podawać w ogrzanych talerzach, posypane  chrupiącymi grzankami i posiekanymi liśćmi czosnku. Smacznego

Stare Gary
Kawałki kurczaka pieczone w ziołach i rosole. Tani i szybki obiad. 187

połowie czasu pieczenia warto delikatnie skropić wierzch kurczaka jeszcze odrobiną oleju. Tak przygotowane kawałki kurczaka podajemy w towarzystwie pieczywa, ziemniaków, frytek lub innych dodatków. Choć zdjęcia tego nie oddają (szybko robione, bo wszyscy czekali na obiad) - kurczak jest naprawdę pyszny. Chrupiąca ziołowa skórka i miękkie, delikatne mięso. Smacznego

Słodkie okruszki
Placki ziemniaczane z pastrami 105

odejść od tego trendu i połączyć amerykańskie pastrami z kuchnią polską. Dziś w takim razie zapraszam Was na pyszne chrupiące placki ziemniaczane podane z aromatycznym pastrami na ciepło. Placki ziemniaczane z pastrami Czas przygotowania: 40 minut Składniki Placki: 500 g ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/4 łyżeczka soli olej do smażenia Farsz: 1 duża cebula

Kulinarne przygody Gatity
Perlage Tasting Club - Cisowianka - kulinarno winna przygoda 109

ogórkiem. Ogórek w trzech postaciach: ketchup ogórkowy, kulki z ogórka, sos ogórkowy. Podane ze świeżo tartym chrzanem. Do ziemniaka i do pstrąga Schloss Maissau Gruner Vetliner 2013 Weinviertel. Następnie sum sous vide przykryty liściem funkii z pędami chmielu i chrupiącym żółtkiem (żółtko sous vide, panierowane, smażone). Sum nie zachwycał... ale dodatki zdecydowanie tak. Do suma St. Andrea Orokke 2011 Eger

królestwo garów
Kotlety z Indyka w Panierce z Płatków Kukurydzianych 173

przegląd lodówki, zamrażarki i szafek. I okazuje się, że ze znalezionych składników można zrobić kotlety z piersi indyka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Danie szybkie bo drób się bardzo szybko piecze i proste. Kotlety takie można podawać np. z ziemniakami z wody. Więc do dzieła. Składniki: pierś indyka sól pieprz słodka papryka w proszku płatki kukurydziane do panierki jajko

Mama Gotuje
Placki ziemniaczane z dynią 135

odciskamy z soku, który puściły ziemniaki. Dynie obieramy, wydrążamy. Miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Stratą dynię i ziemniaki łączymy z jajkami i mąka ziemniaczaną. Maki powinno być jak najmniej tylko tyle aby składniki się połączyły. Wtedy placki będą chrupiące. Doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie na rumiano z obu stron. Odsączamy

Pyry na Gaz
Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki 170

trudno dostępna w Polsce. Trafiłam na nie będąc na wakacjach we Włoszech. Wcześniej znałam wersję bazującą na gotowanych ziemniakach, bardzo przypominającą nasze polskie kopytka oraz gnocchi z ricotty, podobne do naszych leniwych kopytek. Kluseczki są bardzo smaczne, na wierzchu chrupiące w środku miękkie i delikatne. Można je podawać na wiele sposobów, ja wybrałam wersje z sosem pomidorowym i szynka włoską

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania