dodatków (na taką 'gołą' wersję miałam chęć), ale bardzo fajnie komponuje się z czymś chrupiącym, np.; chipsami z szynki szwarcwaldzkiej, chrupiącymi grzankami czy podprażonymi pestkami dyni. 4 porcje: * bulion warzywny- 1 litr (ew. rosół) * czosnek- 2 duże główki czosnku * ziemniaki- 2 duże * cebula- 1 mała * śmietana 30%- 4 łyżki * masło klarowane- 1 łyżka * suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka * sól- do smaku
Kraina Miodem Płynącaforma i proste przygotowanie ale doskonały smak. Zapraszam na pyszny placek ziemniaczany przygotowany w piekarniku z dodatkiem chrupiącego boczku, aromatycznego rozmarynu, cząbru i prostym sosem śmietanowym. Jego przygotowanie zajęło niecałą godzinę, a efekt był rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 1 kilograma ziemniaków, 3 cebul dymek wraz ze szczypiorkiem, 150 gram boczku wędzonego w plastrach, 2 jajek, 200 ml śmietany
Wyprawy kulinarnedodać chociażby szczyptę- i już pospolity placek ziemniaczany nabiera nowego wymiaru. I pamiętajcie- najpyszniejsze placki, mięsiste w środku i chrupiące na zewnątrz, to te starte na tarce o grubych oczkach i konieczne smażone na dużej ilości tłuszczu! 😜👌 Około 30 szt. * ziemniaki surowe- 600 g * dynia- 400 g * jajka- 2 szt. * cebula- 1 bardzo mała * mąka pszenna- 4 lekko czubate łyżki
Kraina Miodem PłynącaUwielbiam ziemniaki pieczone z piekarnika,a pieczone z ziołami to już prawdziwa uczta.Mogą byc serwowane jako dadatek do dań lub stanowić samodzielną przekaskę podaną z dipem.Pyszne,lekko chrupiące super smakują z dodatkiem tymianku lub rozmarynu.Niewiele przy nich pracy,bo nie wymagają obierania,a efekt znakomity.Przygotowane w ten sposób - pieczone i jedzone ze skórką zachowują najwięcej wartości odżywczych.Zima
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lubi...ja najbardziej takie cieniutkie i chrupiące. Dzisiaj polecam Wam pyszny przepis na placki podane z potrawką z cukinii, zapewniam, że takie połączenie jest pyszne, właśnie trwa sezon na cukinię, korzystajcie. Zróbcie takie danie na obiad. Zapraszam:) Składniki: Placki: 1 kg ziemniaków 2 jajka sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 mała cebula 2 łyżki mąki pszennej
Izabelawkuchnisię w piekarniku ok. 30-40 minut ( wszystko zależy od pory roku i gatunku samych ziemniaków ) i wkładam je zawsze surowe, czy są one młode, czy stare, czy sałatkowe czy inne insze odmiany :) Tak upieczone ziemniaczki są mięciutkie w środku, na zewnątrz mają lekko chrupiącą, aromatyczną skórkę. Jeszcze nie poznałam osoby, której by nie zasmakowały. Już pomijam ich atuty : dużo
Kuchnia z widokiem na ogródMyślę, że następnym razem, do każdej porcji dodam jeszcze drobno pokrojony seler podduszony na oliwie tak, aby był jeszcze chrupiący. Bardzo polecam! Na podstawie przepisu z tej strony.składniki25 g masła5 łodyg selera, posiekane, liście odłożyć140 g ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę1 por, pokrojony (biała część)700 ml bulionu warzywnego (lub 1000 ml jeśli
Stare GaryZapewne jedliście kiedyś babkę ziemniaczaną przyrządzaną przez dziadków lub rodziców... Chrupiąca z zewnątrz, pachnąca, idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Pokrojoną w plastry można podać z przeróżnymi dodatkami np.pikantnymi surówkami, sosem grzybowym,gulaszem z wołowiny lub kwaśną śmietaną. Parę składników ... a tyle pyszności. Składniki: 1 kg ziemniaków 2-3 cebule 2 jajka 100 g mąki pszennej
potrawyregionalnechociażby szczyptę- i już pospolity placek ziemniaczany nabiera nowego wymiaru. I pamiętajcie- najpyszniejsze placki, mięsiste w środku i chrupiące na zewnątrz, to te starte na tarce o grubych oczkach i konieczne smażone na dużej ilości tłuszczu! 😜👌 Około 20-22 szt. * ziemniaki surowe- 500 g * dynia hokkaido- 300 g * jajka- 2 szt. * cebula- 1 mała * mąka pszenna- 4 lekko czubate
Kraina Miodem Płynącapłatków chili. A najlepsze z tego wszystkiego były jabłka wachlarzyki, pieczone wraz z ziemniakami obok kaczki. Ziemniaki można piec od razu surowe, lecz ja zawsze wcześniej je podgotowuję, tym razem ugotowałam je na parze a później tylko zarumieniłam obok kaczki. Z wierzchu przyjemnie chrupiące a w środku wyszły mięciutkie i rozpływające się w ustach. Polecam serdecznie :) Składniki: kaczka o wadze
Kocham..lubię..gotuję..dnie osiądzie skrobia płyn wylewamy. Do ziemniaków dodajemy 2 łyżki jogurtu, dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka, żółtko, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, mąkę i skrobię. Mieszamy do połącznia wszystkich składników. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i kładziemy łyżką porcje ciasta ziemniaczanego formując placki. Smażymy z obu stron na rumiano, mają być chrupiące. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach(...)Placki ziemniaczane podane z jogurtem naturalnym to błyskawiczne danie na piątek… i nie tylko. Aromatyczne, pachnące, chrupiące – właśnie takie, jakie powinny być. W moim rodzinnym domu smażenie placków jest domeną Taty. Wierzcie mi, ale nawet taki zwykły placek w takim wykonaniu smakuje niezwykle. Ziemniaki otwierają przed nami nieograniczone możliwości w zakresie ich kulinarnej obróbki. Pasują do naprawdę wszystkiego, można jeść
mojewypiekiinietylkoserii SMAKI DZIECIŃSTWA. Fantastyczne, chrupiące kuleczki ziemniaczane , którymi zajadałam się w jednej z ulubionych knajpek w krakowskim Podgórzu. Zawsze po wywiadówkach w szkole u mojego brata jeździłam tam z mamą i bratem. Zajadaliśmy kuleczki, cheeseburgery i popijaliśmy bulionem – ajjj ależ to była uczta! Takie kuleczki w bardzo łatwy sposób można przyrządzić w domowym zaciszu. Ziemniaki , ulubione przyprawy i olej
Ostra na Słodkopomysł nie dawał spokoju, że je zrobiłam i .. są przepyszne, wręcz genialne ! Chipsy z obierek z ziemniaków obierki z ziemniaków ( u mnie z 10 ziemniaków ) 1 łyżka oliwy sól czarnuszka, ostra papryka – przyprawy do wyboru Obierki ja porządnie wypłukałam, włożyłam do miski i zalałam zimną wodą, aby wypłukać chociaż część skrobi z nich(...)Dobrze patrzeć czy obierki się nie przypalają ( choć takie lekko zwęglone i chrupiące najbardziej mi smakowały ) . ps. no i teraz moje kury będą narzekać, że obierki do nich nie trafiają …. :) Chipsy z obierek z ziemniaków .. pyszne
Kuchnia na wzgórzuswoje ulubione wersje na kotlety mielone. Smaki dzieciństwa podawane najczęściej z ziemniakami i marchewką z groszkiem – lub buraczkami tartymi ręcznie przez Babcię i zasmażanymi na smalcu. Można przyrządzić tradycyjne z solą i pieprzem lekko smażone z delikatną miękką „skórką” bądź chrupiącą (mm… :). Ja najbardziej lubię takie kotlety chrupiące z zewnątrz a mięciutkie i soczyste w środku
Zasmakuj KuchniZiemniaczane buzie są smaczną, ziemniaczaną przekąsą. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Pyszne na zimno jak i na ciepło. SKŁADNIKI : 1 kg ziemniaków ( zważonych po ugotowaniu ) 1/2 szklanka bułki tartej 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku olej do smażenia
Kulinarne Fantazje Marioli