chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:65/181)

Cud Miód | Warszawa – Miejsca ze Smakiem 92

dość ciepły dzień, nie mieliśmy akurat ochoty na dania mięsne. Wybrałam krewetki na ostro, które podobnie jak rydze, podane były z chrupiącymi bagietkami. Mój partner zdecydował się na ośmiorniczkę. Była ona podana z ragout warzywnym oraz ziemniakami. Była mięciutka, aż rozpływała się w ustach. Z owocami morza wspaniale komponowała się Saska Śliwka Węgierka, która ciekawie podbijała ich smak

Kuchnia Bazylii
Smażone placki warzywne z cukinią 166

Coś dobrego....  coś szybkiego.... coś chrupiącego..... coś warzywnego..... coś dobrze doprawionego.... PLACKI🍴😋😊 S kładniki: olej rzepakowy do smażenia, 4 małe ziemniaki, 1 średnia cukinia, 2 średnie marchewki, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 kopiata łyżka mąki, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony, szczypta kurkumy, 100 ml jogurtu

Moniki Smakołyki
Przepis na idealne chrupiące placki ziemniaczane 169

Zastanawiacie się pewnie jaka jest tajemnica pysznych pachnących, a przede wszystkim chrupiących placków ziemniaczanych o złocistym kolorze. Dziś przedstawię mój własny idealny przepis na placki ziemniaczane.  Na pierwszym miejscu są oczywiście ziemniaki, a najlepsze do placków są ziemniaki Denar, odpowiednia ilość mąki pszennej - bo jej nadmiar sprawi ,że placki ziemniaczane będą mączaste i niedobre, odpowiednie przyprawy ilość jajek(...)czosnku pieprz, sól 1 łyżka mleka mały pęczek pietruszki olej do smażenia Sos śmietanowo - ogórkowy 200 ml śmietany 12 % 1 ząbek czosnku sól ,pieprz 1/2 ogórka zielonego Wykonanie: Obrane ziemniaki trzemy na tarce. Osobiście połowę trę na większych oczkach, a drugą połowę na mniejszych. Na tarce trzemy również obraną cebulę i czosnek. Dodajemy mąkę, jajka, sól, pieprz i posiekaną drobno

W Moim Magicznym Domu
Udka kurczaka pieczone z cytryną i tymiankiem 131

sparzonej wcześniej cytryny. Piec w 210 stopniach, po 30 minutach udka skropić sokiem z cytryny, piec kolejne 20-30 minut do chrupiącej i rumianej skórki. Przed podaniem przyozdobić prażonymi płatkami migdałów. Podawać z frytkami, albo zapiekanymi ziemniakami w doborowym towarzystwie ulubionych sałat oraz surówek. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Kremowa zupa ziemniaczano-porowa 105

suchej patelni. Podawać z grzankami lub tostami. Dla lubiących zupy ziemniaczane mam jeszcze inne jej wersje: Krem z fioletowych ziemniaków   Zupa ziemniaczana z kaszą i jarmużem   Zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem   Krem ziemniaczany z chrupiącym boczkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki ziemniaczane z chrzanem 88

Przepis na placki pochodzi od mojej cioci z Bieszczad, placuszki są chrupiące, delikatnie pikantne ale smakują wybornie, zwłaszcza z dodatkiem zsiadłego mleka. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 biała cebula 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego chrzanu (może być ze słoiczka) ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¾ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 6 łyżek oleju do smażenia

Tradycyjna Kuchnia
Frytki smażone na smalcu 205

koniecznie wypróbujcie tę metodę, a jeszcze w połączeniu z metodą wolnego smażenia frytek którą znajdziecie tutaj , nie będziecie zawiedzeni. Frytki są super chrupiące i pyszne. Nie muszę chyba dodawać, że najlepiej smażyć na własnoręcznie zrobionym smalczyku. Składniki: ziemniaki domowy smalec, potrzeba go dużo, tak aby po stopieniu w garnku nim wypełnionym dało się usmażyć frytki Przygotowanie: ziemniaki umyć, obrać, pokroić

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Udka kurczaka pieczone z cytryną i tymiankiem 171

sparzonej wcześniej cytryny. Piec w 210 stopniach, po 30 minutach udka skropić sokiem z cytryny, piec kolejne 20-30 minut do chrupiącej i rumianej skórki. Przed podaniem przyozdobić prażonymi płatkami migdałów. Podawać z frytkami, albo zapiekanymi ziemniakami w doborowym towarzystwie ulubionych sałat oraz surówek. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
TRADYCYJNE PLACKI ZIEMNIACZANE 183

jeszcze inni ze śmietaną. Mnie osobiście najlepiej smakują w formie z cukrem lub z gulaszem. A najlepsze są same brzegi, mega chrupiące.  Robi się je bardzo szybko a przepis jest banalnie prosty. Polecam :) Składniki: * 1 kg ziemniaków  * 2 jajka * sól i pieprz do smaku * 3-4 łyżki mąki pszennej * olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć

Zrób to smacznie
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 149

przepełnione wieloma odmianami grzybów. Ja osobiście zbieram prawdziwki, borowiki, podgrzybki i maślaki. Przygotowałam z nich pyszny sos grzybowy, który podałam z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi. Połączenie to dało znakomity efekt. Potrawa wyszła przepyszna. Polecam!!! SKŁADNIKI: Placki: 700g ziemniaków, ½ cebuli, 1 jajko, 1,5 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia, Sos grzybowy: 300g grzybów leśnych, 1 cebula, 2 łyżki masła, 100ml

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placuszki z cukinii i batatów 152

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinię należy zetrzeć na tarce, posolić i zostawić na około pół godziny aby puściła sok. Następnie trzemy na tarce ziemniaka, dodajemy do cukinii i wyciskamy cały nadmiar wody przez ściereczkę, wtedy nasze placuszki będą chrupiące. Dodajemy jajka, drobno pokrojoną natkę pietruszki i cebulę, mąkę kukurydzianą, doprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni

Delusional Trine
Kotlety z wątróbki wieprzowej 160

wieprzowej to jeden z pomysłów na jej wykorzystanie i polubienie. Ostatnio bardzo podobnie przygotowałam kotlety siekane z karkówki wieprzowej. Wątróbkowe kotleciki są chrupiące i bardzo smaczne . Najlepiej smakują na ciepło, wprost z patelni z surówką i np. ziemniakami. Wątróbka poza tym jest zdrowa, ma dużo żelaza, który nasz organizm potrzebuje. Przygotowują wątróbkę pod postacią kotletów można ją przemycić w dziecięcej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krakersy ziemniaczano - kukurydziane 199

naszych modyfikacji - dodaliśmy do nich nieco kurkumy i przygotowaliśmy nieco grubsze niż sugeruje Autorka, nasze mają raczej formę chrupek. Wyszły idealne -  chrupiące i aromatyczne :) W sam raz na jeden kęs. Składniki Na purée ziemniaczane: wrzątek 6 ziemniaków 1 łyżka masła Krakersy 1 szklanka purée ziemniaczanego, 1 łyżka masła,  1 szklanka mąki kukurydzianej szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Udziec jagnięcy w ziołowej kruszonce z sosem śliwkowym 152

Pracujemy nad prostymi daniami, które można podać na co dzień i od święta. Znakomita jagnięcina w chrupiącej ziołowej panierce to nasz faworyt. Można ją podać bezpośrednio z piekarnika z dodatkiem pieczonych ziemniaków, warzyw lub ryżu a pozostałą cześć serwować po przestudzeniu w formie zimnych przystawek lub pajdy chleba wiejskiego z plastrem pieczystego. Do posypki dodaliśmy orzeźwiającą skórkę otartą z pigwy

SzczyptaSmaQ
Placki ziemniaczane z kurczakiem w sosie z grzybów leśnych 156

małych oczkach.   Możemy też zetrzeć warzywa w malakserze przy użyciu nakładki tarki i całość lekko zmiksować.  Dodajemy do ziemniaków mąkę, jajka i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju cienkie, chrupiące placki. Gotowe placki odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z gorącym sosem.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Placki ziemniaczane 117

mnie o usmażenie tych placków. Długo zmieniałam ten przepis, poszukując idealnej kompozycji, która sprawiłaby, żeby placki był jednocześnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Wydaje mi się, że odkryłam ten sekret ;) PLACKI ZIEMNIACZANE Składniki: - 1 kilogram ziemniaków - 2-3 cebule - 4 ząbki czosnku - 2-4 łyżki mąki - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odsączamy. Cebule

Życie zamknięte w smaku
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 346

czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać ok. 10-20 minut, aż najgrubsze kawałki mięsa będą miękkie przy kości. Gotowe danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, które mieszamy przed wyłożeniem na talerze z kilkoma łyżkami sosu z pieczeni oraz z chrupiącą sałatą z dresingiem słodko-ostrym . Sosem z pieczeni polewać kawałki mięsa wyłożone na talerz. ( Pamiętać należy o zdjęciu sznurka z każdej części

Moja Delicja
Zupa z czerwonej soczewicy 131

wersja wegetariańska  lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący  boczek.Składniki:   - ok. 3 l bulionu- 400g czerwonej soczewicy- puszka (400ml) mleka kokosowego- kilka ziemniaków- 250g boczku- 1-2 marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru- 2 liście laurowe- sól- biały pieprz

mojewypiekiinietylko
RÖSTI - super chrupiące placki 264

Rösti to kartoflana specjalnosc niemiecko-szwajcarskiej kuchni.Minimalizm kulinarny w najczystszej postaci.Jedynym skladnikiem jest tutaj tarty ziemniak,bez dodatku jajek i maki,wiaze go jedynie skrobia pochodzaca

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki ziemniaczane z oscypkiem 176

Zapraszam na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane z oscypkiem, podane z dipem czosnkowym i ogórkiem kwaszonym ;-) Składniki: -1 kg ziemniaków najlepiej żółtych - 1 jajo - 2 łyżki mąki pszennej - sól, pieprz - 1/4 cebuli Wszystkie składniki ścieramy na tarce, lub miksujemy blenderem. Smażymy na gorącym oleju. Na sam koniec podsmażamy na patelni oscypka układamy na plackach. Dip czosnkowy: - 2 łyżki jogurtu greckiego

SMYKWKUCHNI
Placki ziemniaczane z papryką według mojej mamy 131

mojej mamy. Chyba że sama coś będzie podsyłać do publikacji na blogu. Dzisiaj propozycja na placki ziemniaczane z dodatkiem papryki czerwonej. Chrupiące, dobrze doprawione i obowiązkowo z kwaśną śmietaną - takie placki ziemniaczane uwielbiam! Składniki :* 4 duże ziemniaki* cebula* ząbek czosnku* pół czerwonej papryki* jajko* 2 łyżki mąki pszennej * sól, pieprz* olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie :Ziemniaki, cebulę i czosnek

Magiczne Życie Marty
Placki ziemniaczane super fit, bez tłuszczu z gofrownicy 209

przepisowej wielkości dużego gofra. Dobra wiadomość dla posiadaczy gofrownicy o słabej mocy. Placki dłużej pieczone są super, super chrupiące. W mojej gofrownicy o dużej mocy, szybko nabierały koloru, ale ani tak smakowały rewelacyjnie. Bardzo polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko L 1-2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz 1 łyżka oleju - opcjonalnie jogurt grecki cukier trzcinowy Wykonanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIERŚ Z KURCZAKA ZAPIEKANA Z ZIEMNIAKAMI 184

postanowiłam spróbować to zrobić.Wyglądało apetycznie i powiem Wam że też tak smakuje.Pierś z kurczaka jest soczysta z chrupiąca skórką i do tego zapiekane ziemniaczki.Pycha!!!! SKŁADNIKI 4 piersi z kurczaka 150g boczku 200g sera żółtego w kawałku 800g ziemniaków mozzarella do posypania sól pieprz tymianek WYKONANIE Piersi z kurczaka oczyszczamy ze skórek jeśli są :).Nacinamy nożem w poprzek

Mała w garnku miesza
Jajka sadzone w papryce, purée z batatów i szparagi 155

który świetnie sprawdzi się w ciepłe wiosenne i letnie dni - jajka sadzone! Swoje przygotowałam w papryce, podałam z chrupiącym bekonem, purée z batatów i szparagami, których sezon już dobiega końca. To danie daje nieograniczone możliwości, do jajek można podać zwykłe ziemniaki, kalafior, fasolkę szparagową lub po prostu szklankę kefiru lub jogurtu naturalnego. I tak będzie pycha! :) Sezon na szparagi jest(...)wodę. Można także ugotować je na leżąco - wybór należy do Was. Do garnka wkładamy szparagi, przykrywamy je pokrywką. Gotujemy je ok. 5 minut, by były al dente - jędrne i chrupiące. Purée z batatów: 1 duży batat - ok. 400 g kumin, chilli, sól i pieprz Do dużego garnka wlewamy wodę i wstawiamy go na gaz, by się zagotowała. #Przydatne info: Wodę

Cooking Monster

Proponowane wyszukiwania