chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:60/181)

Zdrowe chipsy - z batata, marchewki, buraka, miks warzywny :) 221

Chipsy z batatów jadłam już niejednokrotnie i to zazwyczaj w mieszance różnych warzyw. Tutaj mamy 100% chipsów ze słodkiego ziemniaka, które usmażono na oleju kokosowym. Smak jest bardzo dobry, tak jak na batata przystało. Chipsy są bardzo chrupiące, kawałki duże, mało pokruszone. Czuć lekką tłustość, ale nawet nie jest ona tak duża i przytłaczająca, jak mogłoby się na wstępie wydawać(...)się z różnych warzyw, te same jadłam tylko w formie po prostu suszonej marchewki. Tutaj warzywo to poddano smażeniu na oleju słonecznikowym. Ogólny smak jest dobry. Chipsy są bardzo chrupiące, czasami nawet mocno twardawe. Struktura czasami jest nieco sucha, mimo obecności sporej ilości tłuszczu. Sam smak marchewki nie czuć aż tak intensywnie, jest lekko słodki i znowu brakuje

Zdrowie na języku :P
Kremowa zupa z kalafiora ze szczypiorkiem i czarnuszką 227

szczypiorek i chrupiącą czarnuszkę, którą śmiało można zamienić na inne zdrowe nasionka lub pestki, które masz w domu – ważne, żeby coś zdrowo chrupało Wykonanie Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. Pokrój pora w półplasterki, cebulę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj dość drobno. Rozgrzej odrobinę oliwy w garnku o grubszym dnie. Wrzuć cebulę i pora

Eat me! Fit me!
Gozleme z ruskim farszem 122

wersji ze szpinakiem i serem feta. Ten Turecki chlebek pieczony jest często z nadzieniem z tłuczonych ziemniaków i koziego sera. Postanowiłam więc pozostać przy ziemniakach, ale zmienić farsz na ten, który znajduje się w pierogach ruskich. Wierzcie mi, że wyszło przepysznie. Chlebki są chrupiące, a ruski farsz pasuje do nich rewelacyjnie. Aby farsz nie był zbyt suchy dodałam do niego(...)godzinę. Farsz: Ziemniaki obrać, przekroić na pół i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Wodę dobrze odcedzić. Do ziemniaków dodać masło i zagnieść. Następnie dodać do nich twaróg i ponownie dobrze zagnieść do połączenia składników. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Następnie przełożyć ją na patelnię, dodać olej i delikatnie przypiec. Cebulkę dodać do ziemniaków i wymieszać

Passions hobbies life
KROKIETY ZIEMNIACZANE 2493

ziemniaczanego purée. Chrupiące na zewnątrz, miękkie i aksamitne w środku. Łatwe i tanie w przygotowaniu. Z minimalnej ilości składników .  Sprawdzą sie jako dodatek do mięs, ryb lub jako sycąca przekąska w porze lunchu. Mimo, że ciasto nie zawiera mąki jest zwarte  i dobrze się formuje.  Gęstość masy w dużym stopniu zależy od rodzaju użytych ziemniaków. Najlepsze będą

cool and minty
Placki ziemniaczane z żółtym serem i kaszą manną 164

ktoś posiada malakser zrobi je błyskawicznie. Placki ziemniaczane z żółtym serem i kaszą manną są niezwykle chrupiące, delikatne i wyraziste w smaku, ostatnio nasze ulubione. Dodatkowo podawane ze śmietaną oraz posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem! Pycha Składniki: – 1 kg ziemniaków; – 2 jajka; – 15 dag ostrego żółtego sera; – 3-4 łyżki kaszy manny; – sól, pieprz, oregano

dom-agi.pl
Piersi z kurczaka z sosem borowikowo-serowym z pieczonymi ziemniakami 359

grzybowym , którego sekretnym składnikiem jest mało znany, ale łatwo dostępny ser Chaource (kupiłam w Tesco pod marką własną). Do tego chrupiące ziemniaczki z pieczoną cebulką i cytryną (tak, tak – cytryną :) ). Polecam na świąteczny obiad. Składniki na pieczone ziemniaki: (5 porcji) 1 kg ziemniaków 2 łyżki suszonego majeranku (lub oregano) 6 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki kminku 1-3 łyżki posiekanego

Moja Delicja
Sałatka nicejska 298

jest z surowych warzyw. Ziemniaki powinny być raczej młode. Jeśli akurat nie ma na nie sezonu, możemy mimo wszystko je pominąć o ile nie mamy dostępu do dobrej jakości ziemniaków w sezonie jesienno-zimowym. Pewne kontrowersje dotyczą tuńczyka. Teoretycznie powinien być świeży (u nas w praktyce mrożony), ale niektórzy robią sałatkę nicejską z tuńczyka z puszki. Mimo wszystko polecam jednak(...)łyżki soku z cytryny 7 łyżek oliwy sól świeżo mielony czarny pieprz Do podania lekko przypieczona, chrupiąca pszenna bułka/bagietka Instrukcje Jeśli używamy świeżej fasolki, obieramy ją z łykowatych części i kroimy na kilku centymetrowe kawałki. Pomidorki kroimy na pół. Ziemniaki, jeśli są młode, albo oskrobujemy, albo tylko dokładnie myjemy; starsze obieramy. Ziemniaki gotujemy jako pierwsze, do miękkości

Kulinarna Pokusa
AROMATYCZNE UDKA Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 233

syta naje się cała rodzina :) Soczyste, mięciutkie, rozpadające się mięso z udek kurczaka (bez kości) zapiekane razem z kolorowymi warzywami - ziemniakami, cukinią, papryką, czerwoną cebulą i pomidorkami koktajlowymi, w aromatycznych przyprawach, a do tego "gwóźdź programu", czyli chrupiące plasterki lekko pikantnej kiełbasy długodojrzewającej (lub zamiennie chorizo).... Smak kurczaka i kiełbaski genialnie się ze sobą łączą(...)Mmmmm.... mówię Wam, palce lizać! SKŁADNIKI (na dużą blachę, dla 4-6 osób): 1 kg mięsa z udek kurczaka / bez kości (około 11-12 szt.) 5- 6 średnich ziemniaków  2 czerwone cebule 0,5 niewielkiej cukinii 4-5 ząbków czosnku w łupinkach 250 g pomidorków koktajlowych 1 cienka kiełbasa długodojrzewająca lub chorizo (około 100 g) 1 łyżeczka słodkiej mielonej

Słodko-Słony Świat Ilony
krokiety ziemniaczane 402

najzwyklejsze, bez żadnych dodatków na pierwszy raz. I już wiemy, że wpisują się w nasze ulubione dania. Są mega chrupiące i idealne jako samotne danie lub jako dodatek do mięs czy ryb. Wystarczy tylko ugotować trochę za dużo ziemniaków ;)  Nie było potrzeby dodatkowo doprawiać - ziemniaki były solone z koperkiem :)  Składniki: ugotowane ziemniaki

Gotowanie z pasją
Chrupiące ziemniaki w pikantnym sosie pomidorowym 133

Twea d zaznaczyłam sobie kilka przepisów do wypróbowania i oto jeden z nich. Ziemniaczki tak podane są aromatyczne i smakowite, chrupiąca skórka i kremowe wnętrze a sos pomidorowy nadaje im charakteru. Przepis rodem z Andaluzji , zapraszam serdecznie. Ziemniaki z sosem pomidorowym po andaluzyjsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pałki kurczaka w marynacie węgierskiej z papryką 112

Obiad z aromatycznymi podudziami kurczaka, marynowanymi w przyprawie węgierskiej z papryką. Soczyste mięso kurczaka z chrupiącą skórką. Przepis niezwykle prosty, polecany dla zapracowanych ludzi. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Podudzia kurczaka w papryce w\u0119gierskiej","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/kurczak-w-przyprawie-wegierskiej.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/kurczak-w-przyprawie-wegierskiej-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/kurczak-w-przyprawie-wegierskiej-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl(...)marynacie z węgierską papryką i ziołami. Miękkie i soczyste z delikatnie chrupiącą skórką. Pomysł na prosty obiad. Składniki: 4 podudzia z kurczaka 2 łyżki przyprawy węgierskiej z papryką 2 łyżki ketchupu 2 łyżki majonezu sól i czarny zmielony pieprz DODATKOWO DO PODANIA frytki lub talarki ziemniaków Sposób przygotowania: Podudzia kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy

ProstePesto.pl
Placki ziemniaczane z płatkami owsianymi 167

Placki ziemniaczane z dodatkiem płatków owsianych są wyjątkowo chrupiące. Płatki owsiane to spora dawka bardzo korzystnego dla naszego zdrowia błonnika, z najzdrowszą jego frakcją -  błonnikiem rozpuszczalnym. Niby zwykłe placki, a jednak wyjątkowe. Świetne solo, tradycyjnie z cukrem i śmietaną oraz jako dodatek do dań mięsnych, bo "stare" ziemniaki już się znudziły, a na te z Egiptu nie masz ochoty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najlepsze moskole polecają się na śniadanko 152

osolonej wodzie. Następnie dodajemy masło i przyprawy i ugniatamy na gładziutkie puree. Studzimy. Do wystudzonego puree dodajemy mąkę. Celowo nie podałam jej ilości, ponieważ wszystko zależy od odmiany ziemniaków. Ciasto ma być dosyć twarde, przypominające ciasto na kopytka. Dobrym wyznacznikiem jest moment, w którym przy próbie formowania placka zaczyna on lekko pękać. Formujemy placuszki o średnicy(...)zarumienią. Następnie na kolejne 10 min pieczenia przełączamy piekarnik na funkcję grilla z termoobiegiem, aby placki stały się chrupiące z zewnątrz, a pozostały aksamitne w środku. Czasy te oczywiście są orientacyjne i zależą od kilku rzeczy – od odmiany ziemniaków po markę piekarnika, dlatego podczas pieczenia placki należy obserwować. Dodatki: Masełko solone – do 2-3 łyżek miękkiego masła dodajemy ¼ łyżeczki soli

Kate's Kitchen
Chrupiące młode ziemniaczki 1127

bułką tartą, a następnie zapiekane - są boskie! Chrupiące, aromatyczne, po prostu trzeba ich spróbować! SKŁADNIKI 0,5 kg młodych ziemniaczków (najlepiej jak najmniejsze) 2-3 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub ostrej papryki 0,5 łyżeczki soli SPOSÓB PRZYGOTOWAIA Ziemniaki skrobiemy, dokładnie myjemy i kroimy na połówki. Wszystkie

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania