chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:57/181)

Ziemniaczki "dauphine" 106

samodzielna przekąska podana z ulubionymi dipami. Podczas smażenia w głębokim tłuszczu, na zewnątrz tworzy się chrupiąca skórka a wewnątrz pozostają miękkie i kremowe. Ja masę dzielę na kilka części i każdą z nich doprawiam innymi przyprawami. Składniki: ok. 80 dkg ugotowanych ziemniaków 15 dkg masła 15 dkg mąki pszennej 4 jajka 300 ml wody olej do głębokiego smażenia sól

Maślane ciasteczko
Zupa krem z ziemniaków z wędzoną makrelą, zielonym jabłkiem i chipsami z obierków 141

Andrzej Polan na swoich warsztatach i od tego czasu wykorzystuję ten patent podczas gotowania kartoflanki czy kremu z ziemniaków. Spróbujcie koniecznie, najlepiej wykorzystując dzisiejszy przepis. Ta zupa krem to prawdziwy majstersztyk. Kremowa, a wręcz aksamitna za sprawą mascarpone z fajnymi chrupiącymi dodatkami i wędzoną makrelą, która świetnie się z całością komponuje. Polecam szczególnie zimową porą, bo wtedy zupy smakują najbardziej

Food Square
Ziemniaki z grilla na patyczkach. Szaszłyki ziemniaczane. 189

sobie ulubione dania z grilla. U mnie ostatnim odkryciem są właśnie tak przyrządzone ziemniaczki. Bardzo smaczne, wewnątrz miękkie, z zewnątrz otulone chrupiącą, lekko spieczoną skórką. Pasują doskonale do wszystkich grillowanych mięs i lekkich sałatek. Polecam :) Składniki - ziemniaki  ( polecam równej wielkości ) - sól, czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek - olej - patyczki do szaszłyków Wykonanie Wyszorowane ziemniaki gotuję w skórkach

Kuchnia z widokiem na ogród
ZIOŁOWE ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA 122

ZIOŁOWE ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA Zdrowszy zamiennik smażonych na głębokim oleju frytek. Są złociste, na zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Idealne jako dodatek do mięs z grilla, do mięs pieczonych lub smaczne są same podane np. z ulubionym dipem.  ~~SKŁADNIKI~~ ziemniaki ok. 1 kg.  sól himalajska 1 łyżeczka czosnek 3 ząbki oregano 1 i 1/2 łyżeczki  majeranek

Kuchnia Paulettes
przepyszne kopytka gryczane 176

rumiano z idealnie chrupiącą skórką. Niewiele jest tak pysznych i prostych w przygotowaniu dań, które są dla mnie w stanie z nimi konkurować. Co więcej kopytka w wersji bezglutenowej w smaku niczym nie ustępują tym pszennym, a moim zdaniem dodatek mąki gryczanej jeszcze ich smak wzbogaca. Tak więc, jeżeli z Twojego obiadu ponownie zostało trochę ziemniaków i masz ochotę(...)podsmażoną cebulką lub polane sosem. Moja ulubiona wersja to te podsmażone na rumiano z idealnie chrupiącą skórką, ale zawsze zjadam kilka gorących zaraz po gotowaniu. Kopytka sprawdzą się na kolacje ale również jako dodatek do obiadu i zamiennik kasz, ryżu lub gotowanych ziemniaków. Do ciasta możemy dodać kawałki domowej wędliny, pietruszkę, tartą marchewkę i wiele innych. Zachęcam Cię do eksperymentowania

Gar Zdrowia
Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem 181

duszonym jarmużem to danie, które świetnie nadaje się na rodzinny obiad. Proste składniki, ale w mniej niż zazwyczaj typowej formie. Szwedzkie ziemniaki hasselback pieczone w piekarniku są pyszne, a robi je się bardzo łatwo, warto spróbować. Są chrupiące z zewnątrz – dzięki grzebieniowi, jaki powstaje podczas ich nacinania. Robiła je kiedyś moja mama – teraz chętnie do nich powracam. Doskonałe(...)także o jarmużu – ta coraz popularniejsza kapusta o orzechowym posmaku jest wyjątkowo zdrowa i na dodatek bardzo smaczna – u mnie tym razem w formie duszonej. Łosoś z ziemniakami hasselback: 4 filety z łososia kilkanaście małych ziemniaków (długości ok. 5-6 cm) – 3-5 na osobę sok z cytryny rozmaryn (1 łyżeczka suszonego lub dwie świeżego

Poezja smaku
PLACKI ZIEMNIACZANE MOJEJ BABCI 171

znowu ziemniaki! I to w formie placków. Ale chyba nie znam nikogo kto nie lubi placków ziemniaczanych, w moim domu nie wiem czemu nazywano je "blinami", chociaż z blinami na drożdżach nie mają nic wspólnego, być może to kwestia nazewnictwa, w zależności od regionu. Moja babcia tak właśnie nazywała smażone wtedy w głębokim tłuszczu placki ziemniaczane- blinami. Podawała je zazwyczaj(...)cukrem bądź z cukrem i  śmietaną- taka wersja niskokaloryczna heheheh. Dla mnie najlepsze placki ziemniaczane to właśnie takie cieniutkie i bardzo chrupiące. Jak zrobić dobrego placka ziemniaczanego? No nie ma co ukrywać, że prym wiodą tutaj ziemniaki jakie użyjemy, najlepiej wybierać te w kolorze żółtym, są bardziej mączyste i kleiste, właśnie z nich placki wyjdą wyśmienite. Kiedyś ziemniaki tarło

SMYKWKUCHNI
Pieczone ziemniaki bez soli. 118

odstawiamy na około 30 -40 minut. Gdy wymoczymy je ze skrobi ziemniaczki  po upieczeniu będą na zewnątrz chrupiące, a w środku delikatne. Odcedzamy z wody i wykładamy na ściereczkę aby osuszyć. I teraz zabieg, który na pozwoli każdego ziemniaka pokryć tłuszczem i papryką. Gdy będą całkiem suche przekładamy do garnka, polewamy olejem i potrząsamy garnkiem tak, aby ziemniaki obróciły

Dieta moja pasja
FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI 130

zmiękła. W międzyczasie włożyłam do miseczki łyżkę masła, roztartych parę ząbków czosnku, słodką czerwoną paprykę,koperek i sól. Ziemniaki wyłożyłam na blachę i wstawiłam do piekarnika na około  pół godziny w temp.220 stopni. Muszą przybrać złotobrązowy kolor i mieć chrupiącą skórkę. Po upieczeniu nadkroiłam je na cztery części,  posmarowałam je w środku zrobionym wcześniej masłem

potrawyregionalne
10 potraw, których spróbować będąc w Portugalii 71

dodatkiem cebuli, ziemniaków i jajek. Jest popularna praktycznie w całym kraju. Caldo Verde Najbardziej znana portugalska zupa. Pochodzi z północnej Portugalii, gdzie powszechnie uprawia się kapustę galicyjską. To właśnie z tego rodzaju kapusty, a także m.in. zmiksowanych ziemniaków, plasterków kiełbasy i oliwy z oliwek, przyrządza się caldo verde. Zupę podaje się najczęściej z kromkami chrupiącego chleba kukurydzianego. Feijoada a Transmontana

ProstePesto.pl
Kuleczki ziemniaczane 415

Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis z kategorii dodatki do dań głównych. Bardzo lubię ziemniaki i wszelkiego rodzaju dodatki, które można z nich przygotować. W tradycyjnej formie oczywiście są świetnym dodatkiem do mięs typowych dla kuchni polskiej, ale mogą się szybko znudzić. Kuleczki ziemniaczane inspirowane były tymi mrożonymi, sklepowymi kuleczkami. Postanowiłam jedne nie panierować(...)bułce tartej, tak jak to jest w większości przepisów, a do ich wykonania użyłam zwykłej tortowej mąki. Po upieczeniu są chrupiące, idealne zarówno do klasycznego schabowego, jak i wszelkiego rodzaju sosów. Kuleczki ziemniaczane Składniki: 400 g ziemniaków (waga po obraniu) 1 łyżka masła 1 łyżka mleka około 120 g mąki pszennej sól Dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia kuleczek Ziemniaki gotujemy

PatiGotuje
Młode ziemniaki rozmarynowo czosnkowe z cytrynowym kurczakiem i szparagami 119

Szparagi swój sezon maja, ziemniaki młode się zaczynają. Kurczak porą roku się nie przejmuje, bo kiedy chcemy to na obiad się go szykuje. Ziemniaki młode cienką skórkę mają, więc obieranie ich czasu nam nie zabierają. Wystarczy je tylko umyć, czy lekko wyszorować, skórki nie zdejmować, bo będą na patelni podsmażone, następnie na złoty(...)kolor uduszone. Kurczak w tym samym czasie będzie przygotowywany, cytrynowymi smakami doprawiany. Szparagi od mięsa zrobią się gorące, aż będą idealnie chrupiące. Trzy składniki, patelnia i garnek do ich przygotowania, a jaka radość z dobrego obiadu zjadania. Składniki: ziemniaki: ok. 1 kg młodych ziemniaków (niewielkich, takiej samej wielkości), 4 łyżki oleju rzepakowego,   ok. 5 ząbków czosnku

Moniki Smakołyki
Sałatka ziemniaczano jajeczna z tatarem śledziowym SEKO 131

pracujemy z innymi śledziami to wtedy odsączamy i kroimy w drobne paski. Tatar ze śledzia od firmy SEKO to duże, chrupiące kawałki warzyw połączone z solonym mięsem śledzia w gramaturze 100 g.  Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy również w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Obieramy i kroimy w dużą

Życie zaczyna się w kuchni
Frytki z piekarnika 150

głębokim tłuszczu 🙂 Do przygotowania fit frytek potrzeba znikomej ilości tłuszczu, mimo to są smaczne i chrupiące. Oliwa z z chili i czosnkiem nadaje im pikantnego smaku, natomiast papryka z kurkumą wspaniałego koloru. Jak przygotować fit frytki z piekarnika? Składniki: 1 kg ziemniaków 1-2 łyżka pikantnej oliwy z chili i czosnkiem odrobina ostrej papryki w proszku i kurkumy 1 łyżka(...)smaku Przygotowanie: Obrane, umyte ziemniaki kroimy na frytki takiej wielkości, jak lubimy, ja pokroiłam ziemniaki klasycznie w słupki. Przekładamy frytki do miski, zalewamy bardzo zimną wodą, dodajemy łyżkę cukru, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 30 minut, aby odrobinę wciągnęły cukier, dzięki temu będą bardziej chrupiące po upieczeniu. Wylewamy wodę i płuczemy frytki pod bieżącą wodą, dokładnie osuszamy je na ręczniku papierowym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krokiety ziemniaczane z grzybami 2549

Kuleczki ziemniaczane z dodatkiem grzybów. Puszyste, miękkie w środku, z chrupiącą, skórką. Można je podać na wigilijną kolację lub świąteczny obiad . Mogą być też przekąską podczas jakiejś imprezy. Krokiety z ziemniaków są bardzo smaczne. Na pewno zasmakują Waszym domownikom i gościom. W Wigilię popijcie je barszczem, podczas świątecznego obiadu będą doskonałym dodatkiem do pieczonego drobiu czy pieczeni

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania