chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:64/181)

Piątek: Krewetkowy chowder z pure ziemniaczanym 96

prosciutto Sól i pieprz Pure 4 małe ziemniaki 1 łyżka masła 1/3 szklanki mleka 1/2 szklanki tartego cheddara, parmezanu lub bursztyna Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plasterki, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu 15 minut. Krok 2 W czasie, gdy gotują się ziemniaki przełóż do malaksera kukurydzę wraz z płynem(...)minut. Krok 3 W międzyczasie połóż plastry boczku albo prosciutto na rozgrzanej patelni i dobrze wysmaż, żeby stały się łamliwe i chrupiące. Nie podkręcają za bardzo temperatury, bo spalą się, niech patelnia będzie średnio nagrzana. Krok 4 Odcedź ziemniaki, dodaj do nich łyżkę masła, kilka łyżek mleka i dokładnie ubij tłuczkiem. Dodaj więcej mleka jeśli pure jest zbyt zwarte. Następnie

Niedzielny kucharz
Kurczak pieczony na piwie, z boczkiem i rodzynkami 120

boczek dopełnił smaku a rodzynki lekko osłodziły potrawę, piwo nadało niebywałego charakteru potrawie a całość smakowała wyśmienicie. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami, na które mam wypróbowany sposób aby pozostały w środku miękkie, a z wierzchu były lekko chrupiące. Ziemniaczki wcześniej gotuję na parze, dzięki temu są już gotowe do jedzenia, miękkie ale nie rozpadają się. Następnie otaczam je w przyprawach(...)godzinie zdjąć pokrywę, kurczaka polać sosem z pieczenia  i dopiec około 15-20 min z opcją grzałki górnej, aż do zrumienienia skórki. Można podnieść temperaturę w piekarniku. Ziemniaki: ugotowane ziemniaki (ja gotuję na parze 30 min) przełożyć do miski, skropić olejem lub oliwą, posypać papryką mieloną, tymiankiem, szczyptą cukru i wymieszać. Ziemniaki wsypuję na pokrywę, którą ściągam z naczynia

Kocham..lubię..gotuję..
Szybki obiad z patelni 304

cebulką. Patelnię rozgrzać i wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek. Smażyć aż boczek się usmaży i stanie się chrupiący. Dodać cebulkę pokrojoną w piórka i smażyć, mieszając aż zmięknie. Zdjąć z patelni cebulę i boczek. Na tej samej patelni obsmażyć ziemniaki na złoty kolor. Dodać obsmażoną cebulkę z boczkiem i warzywa. Chwilę jeszcze smażyć i podawać. Można podać dodatkowo

Kuchnia Pokoleń
PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM KURKOWYM 157

Takie danie chyba nie wymaga rekomendacji 😍 Chrupiące placki ziemniaczane z pysznym sosem kurkowym ...  Niebo w gębie!😋 Składniki na placki: ok. 1kg ziemniaków 2 cebule sól 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej olej Wykonanie: Ziemniaki umyte i obrane ścieramy na tarce na oczkach (ja używam elektrycznej maszynki do mięsa) wraz z cebulą. Dodajemy roztrzepane jajka, mąkę sól, ew.odrobin

Walijskie Pichcenie
Cud Miód | Warszawa – Miejsca ze Smakiem 92

dość ciepły dzień, nie mieliśmy akurat ochoty na dania mięsne. Wybrałam krewetki na ostro, które podobnie jak rydze, podane były z chrupiącymi bagietkami. Mój partner zdecydował się na ośmiorniczkę. Była ona podana z ragout warzywnym oraz ziemniakami. Była mięciutka, aż rozpływała się w ustach. Z owocami morza wspaniale komponowała się Saska Śliwka Węgierka, która ciekawie podbijała ich smak

Kuchnia Bazylii
Smażone placki warzywne z cukinią 166

Coś dobrego....  coś szybkiego.... coś chrupiącego..... coś warzywnego..... coś dobrze doprawionego.... PLACKI🍴😋😊 S kładniki: olej rzepakowy do smażenia, 4 małe ziemniaki, 1 średnia cukinia, 2 średnie marchewki, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 kopiata łyżka mąki, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony, szczypta kurkumy, 100 ml jogurtu

Moniki Smakołyki
Przepis na idealne chrupiące placki ziemniaczane 169

Zastanawiacie się pewnie jaka jest tajemnica pysznych pachnących, a przede wszystkim chrupiących placków ziemniaczanych o złocistym kolorze. Dziś przedstawię mój własny idealny przepis na placki ziemniaczane.  Na pierwszym miejscu są oczywiście ziemniaki, a najlepsze do placków są ziemniaki Denar, odpowiednia ilość mąki pszennej - bo jej nadmiar sprawi ,że placki ziemniaczane będą mączaste i niedobre, odpowiednie przyprawy ilość jajek(...)czosnku pieprz, sól 1 łyżka mleka mały pęczek pietruszki olej do smażenia Sos śmietanowo - ogórkowy 200 ml śmietany 12 % 1 ząbek czosnku sól ,pieprz 1/2 ogórka zielonego Wykonanie: Obrane ziemniaki trzemy na tarce. Osobiście połowę trę na większych oczkach, a drugą połowę na mniejszych. Na tarce trzemy również obraną cebulę i czosnek. Dodajemy mąkę, jajka, sól, pieprz i posiekaną drobno

W Moim Magicznym Domu
Udka kurczaka pieczone z cytryną i tymiankiem 131

sparzonej wcześniej cytryny. Piec w 210 stopniach, po 30 minutach udka skropić sokiem z cytryny, piec kolejne 20-30 minut do chrupiącej i rumianej skórki. Przed podaniem przyozdobić prażonymi płatkami migdałów. Podawać z frytkami, albo zapiekanymi ziemniakami w doborowym towarzystwie ulubionych sałat oraz surówek. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Kremowa zupa ziemniaczano-porowa 105

suchej patelni. Podawać z grzankami lub tostami. Dla lubiących zupy ziemniaczane mam jeszcze inne jej wersje: Krem z fioletowych ziemniaków   Zupa ziemniaczana z kaszą i jarmużem   Zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem   Krem ziemniaczany z chrupiącym boczkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki ziemniaczane z chrzanem 88

Przepis na placki pochodzi od mojej cioci z Bieszczad, placuszki są chrupiące, delikatnie pikantne ale smakują wybornie, zwłaszcza z dodatkiem zsiadłego mleka. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 biała cebula 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego chrzanu (może być ze słoiczka) ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¾ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 6 łyżek oleju do smażenia

Tradycyjna Kuchnia
Frytki smażone na smalcu 205

koniecznie wypróbujcie tę metodę, a jeszcze w połączeniu z metodą wolnego smażenia frytek którą znajdziecie tutaj , nie będziecie zawiedzeni. Frytki są super chrupiące i pyszne. Nie muszę chyba dodawać, że najlepiej smażyć na własnoręcznie zrobionym smalczyku. Składniki: ziemniaki domowy smalec, potrzeba go dużo, tak aby po stopieniu w garnku nim wypełnionym dało się usmażyć frytki Przygotowanie: ziemniaki umyć, obrać, pokroić

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Udka kurczaka pieczone z cytryną i tymiankiem 171

sparzonej wcześniej cytryny. Piec w 210 stopniach, po 30 minutach udka skropić sokiem z cytryny, piec kolejne 20-30 minut do chrupiącej i rumianej skórki. Przed podaniem przyozdobić prażonymi płatkami migdałów. Podawać z frytkami, albo zapiekanymi ziemniakami w doborowym towarzystwie ulubionych sałat oraz surówek. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
TRADYCYJNE PLACKI ZIEMNIACZANE 183

jeszcze inni ze śmietaną. Mnie osobiście najlepiej smakują w formie z cukrem lub z gulaszem. A najlepsze są same brzegi, mega chrupiące.  Robi się je bardzo szybko a przepis jest banalnie prosty. Polecam :) Składniki: * 1 kg ziemniaków  * 2 jajka * sól i pieprz do smaku * 3-4 łyżki mąki pszennej * olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć

Zrób to smacznie
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 149

przepełnione wieloma odmianami grzybów. Ja osobiście zbieram prawdziwki, borowiki, podgrzybki i maślaki. Przygotowałam z nich pyszny sos grzybowy, który podałam z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi. Połączenie to dało znakomity efekt. Potrawa wyszła przepyszna. Polecam!!! SKŁADNIKI: Placki: 700g ziemniaków, ½ cebuli, 1 jajko, 1,5 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia, Sos grzybowy: 300g grzybów leśnych, 1 cebula, 2 łyżki masła, 100ml

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placuszki z cukinii i batatów 152

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinię należy zetrzeć na tarce, posolić i zostawić na około pół godziny aby puściła sok. Następnie trzemy na tarce ziemniaka, dodajemy do cukinii i wyciskamy cały nadmiar wody przez ściereczkę, wtedy nasze placuszki będą chrupiące. Dodajemy jajka, drobno pokrojoną natkę pietruszki i cebulę, mąkę kukurydzianą, doprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni

Delusional Trine
Kotlety z wątróbki wieprzowej 160

wieprzowej to jeden z pomysłów na jej wykorzystanie i polubienie. Ostatnio bardzo podobnie przygotowałam kotlety siekane z karkówki wieprzowej. Wątróbkowe kotleciki są chrupiące i bardzo smaczne . Najlepiej smakują na ciepło, wprost z patelni z surówką i np. ziemniakami. Wątróbka poza tym jest zdrowa, ma dużo żelaza, który nasz organizm potrzebuje. Przygotowują wątróbkę pod postacią kotletów można ją przemycić w dziecięcej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krakersy ziemniaczano - kukurydziane 199

naszych modyfikacji - dodaliśmy do nich nieco kurkumy i przygotowaliśmy nieco grubsze niż sugeruje Autorka, nasze mają raczej formę chrupek. Wyszły idealne -  chrupiące i aromatyczne :) W sam raz na jeden kęs. Składniki Na purée ziemniaczane: wrzątek 6 ziemniaków 1 łyżka masła Krakersy 1 szklanka purée ziemniaczanego, 1 łyżka masła,  1 szklanka mąki kukurydzianej szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Udziec jagnięcy w ziołowej kruszonce z sosem śliwkowym 152

Pracujemy nad prostymi daniami, które można podać na co dzień i od święta. Znakomita jagnięcina w chrupiącej ziołowej panierce to nasz faworyt. Można ją podać bezpośrednio z piekarnika z dodatkiem pieczonych ziemniaków, warzyw lub ryżu a pozostałą cześć serwować po przestudzeniu w formie zimnych przystawek lub pajdy chleba wiejskiego z plastrem pieczystego. Do posypki dodaliśmy orzeźwiającą skórkę otartą z pigwy

SzczyptaSmaQ
Placki ziemniaczane z kurczakiem w sosie z grzybów leśnych 156

małych oczkach.   Możemy też zetrzeć warzywa w malakserze przy użyciu nakładki tarki i całość lekko zmiksować.  Dodajemy do ziemniaków mąkę, jajka i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju cienkie, chrupiące placki. Gotowe placki odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z gorącym sosem.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania