Pyszny obiadek zapiekany w piekarniku w jednym naczyniu. Kurczak z chrupiącą skórką a do tego warzywka. Czy trzeba coś więcej? składniki: 3 ćwiartki kurczaka 4 małe cebule (2 czerwone i 2 żółte) 2 czerwone papryki 5-6 średnich ziemniaków słodka papryka rozmaryn sól olej 1/2 szklanki wody Ćwiartki kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i podzielić na dwa kawałki. Mięso oprószyć(...)kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa ułożyć między kawałkami mięsa. Do naczynia wlać wodę. Wszystko delikatnie skropić olejem i oprószyć rozmarynem oraz odrobinką soli. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C, zapiekać ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć folię aluminiową aby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca
Monia miesza i gotujepasować. Wyszedł naprawdę pyszny chleb, więc czym prędzej dzielę się przepisem.Nie ma chrupiącej skórki, za to miąższ jest wspaniały - miękki, ale gęsty - nie wiem, jak to inaczej określić. Nie jest zbity, po prostu smakuje jak porządny chleb, a nie żadne tam napompowane bułki.Jeśli zostanie Wam trochę ziemniaków z obiadu, polecam bardzo.Chleb z ziemniakami, rozmarynem i pietruszkąSkładniki:(na 1 spory
Pożeraczka, czyli raz adobrzewydaniu. Z pozoru nic nadzwyczajnego, zwykłe frytki. Ale nie do końca takie zwykłe… chrupiące, lekko słodkie z ziołowo-ostrą nutą frytki z batatów, które są uważane za jedne z najbardziej odżywczych warzyw, zawierających całą gamę witamin. Pewnie teraz podpadłam prawdziwym miłośnikom tradycyjnych ziemniaków, ale nawet tym radykalnym zwolennikom ugrupowania „Tylko pyra” polecam spróbować i od czasu
Fitsweet.mejajek w każdej postaci – sadzonych, tych gotowanych na miękko, w koszulkach, do jajecznicy. Pasuje do awokado i purée ziemniaków. Pyszna do szparagów. Do jej zrobienia potrzebujecie cieniutkich (1-2mm) plastrów wędzonego bekonu, praktycznie całkowicie wypieczonych z tłuszczu i chrupiących jak chipsy. Bekon wytapiamy w piekarniku, na papierze, przez czas około 1,2h w temperaturze 120⁰C. Co jakiś czas(...)ilość olejków może się dość długo suszyć, ale nie zwiększajcie temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy
Karo in the Kitchenfakt, że trzeba równocześnie smażyć i zjadać. Nie mogą wstygnąć ! Bardzo polecam! składniki 900 g ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej sól olej do smażenia przygotowanie Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę również zetrzeć na tarce. Do startych ziemniaków dodać jajko, mąkę, startą cebulę. Lekko posolić, wymieszać. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto dużą(...)smażyć tak długo aż będą dobrze zrumienione. W zależności od wielkości patelni smażyć po 2 - 3 placki jednorazowo. Placki powinny być rumiane z obu stron, bardzo cienkie i bardzo chrupiące. Podawać natychmiast. Smacznego
Stare Garytalerzu to jeszcze jak smakują! Bardzo chrupiące z wierzchu, kremowe w środku. Do ich przygotowania możemy użyć ulubionych ziół (najlepiej świeżych) i przypraw. Sposób podania także daje wielkie pole do popisu, mogą służyć jako dodatek do obiadu, świetnie sprawdzą się także jako samodzielne danie z dodatkiem ulubionego sosu. Do dzieła! Składniki: - ziemniaki (równe, o podłużnym kształcie,ilość taka, jakiej potrzebujecie
Cook&LoveMakaron soba z brokułami i cukinią Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Omlet z ziemniakami i cukinią Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem(...)kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Placki z cukinii Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z japońskim makaronem, cukinią i marchewką Sałatka z soczewicy i cukinii Spaghetti z cukinią, jajkiem i oliwkami Spaghetti w pomidorach
Moja smaczna kuchniapozostawało nic innego, jak odtworzyć je w domu. Kulki fajnie chrupią a zarazem są miękkie. No i jedyna trudność to dobranie odpowiedniej ilości mąki do ciasta. Ciasto powinno być zwarte, nieco luźniejsze niż ciasto na kopytka, ale ilość mąki jaką trzeba dodać, w dużej mierze zależy od ziemniaków jakich użyjecie. Część ziemniaków jest mączysta, w takim wypadku mąki dodajemy mniej
Mieszam w Garnkuziemniaczane. Ja podałam część z gulaszem, a część z kwaśną, gęstą śmietaną.Rösti są chrupiące, mimo tego, że nie należą do cienkich placków. Tę chrupkość sprawia brak mąki i jajka, bez których trudno wyobrazić sobie nasze placki ziemniaczane. Polecam to danie wszystkim wielbicielom ziemniaków, nie zawiedziecie się :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaPieczone w piekarniku mega pyszne ziemniaczki z chrupiącą skórką. My je uwielbiamy z masłem lub sosem czosnkowym. Świetnie też się sprawdzą podane z serkiem( gziką). 10 ziemniaków podobnej wielkości 8 łyżek mąki pół łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka soli Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą ( nie obieramy ze skórki) Mąkę wymieszać z solą i słodką papryką. Każdy
Andzia PichciPyszne z chrupiącą skórką pałki z kurczaka to super propozycja na obiad. Do pałek wystarczy dodać jakąś ulubioną surówkę, ryż, kuskus, ziemniaki lub po prostu pieczywo i mamy świetne danie obiadowe. Do marynaty dodałam ciekawy składnik. Z obawy przed przedobrzeniem dałam jedną dość czubatą łyżeczkę ale następnym razem dam więcej, bo ten składnik jest bardzo ciekawy w smaku
Ewa w kuchniokoło 40 minut. Podawać na gorąco lub na zimno z dowolnymi surówkami. W towarzystwie sosu pomidorowego pasują nawet ziemniaki, jak przy klasycznych gołąbkach. Jak wykorzystać środek wydrążony z cukinii? Zrób pyszną kremową zupę z cukinii z dodatkiem chrupiących grzanek 😊 Spróbuj także: Cukinii faszerowanej kaszą jaglaną
Codzienna kuchnia niecodziennaGęsty krem z kukurydzy z dodatkiem wyrazistego imbiru, pikantnej nuty w postaci papryczki chilli i chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej zupy. Składniki: 3 kolby kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1,5l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 50g pestek dyni przyprawa chilli sól pieprz olej Wykonanie: 1. Kolby kukurydzy umyć
Szalona Kuchnia Eweliny