się na jedzenie bardzo zdrowe, gotujemy tak jak się gotuje w domu, oszczędnie i szybko. Przygotowanie berlińskiej zupy ziemniaczanej: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodze. W garnku roztopić masło i podsmażyć boczek. Gdy będzie już lekko chrupiący, ale nie spalony dodać pokrojoną w kostkę cebulę i poddusić, aż cebula zrobi się szklista. Dodać mieszankę warzywną
KasiaiKrzysiu.plmogłyśmy się doczekać, aż wyłoży na talerz prosto z patelni kolejne złote placuszki. Jakież one były smaczne! Gorące, chrupiące, parzyły w język, a maczane w śmietanie smakowały najlepiej na świecie. Lubię wracać do tego smaku, a placki z młodych ziemniaków smakują wręcz nieziemsko. Podkręcam ich smak dodatkiem czosnku: pachną obłędnie i trudno jest nie sięgnąć po kolejny:) Składniki: 6 ziemniaków
Obiad gotowyKrokieciki ziemniaczane mega pyszne, delikatne w środku i lekko chrupiące zwierzchu. Proste składniki które zazwyczaj zawsze mamy w domu. Fajne jako przekąska ,świetnie sprawdzą się na imprezie podane z różnymi sosami lub jako dodatek do obiadu. 500 gram ugotowanych ziemniaków 1łyżka śmietany lub jogurtu 100 gram startego żółtego sera 2 łyżki mąki pszennej plus trochę do podsypania sól
Andzia Pichcizupa, delikatna w smaku, ale zupa krem. Do tego chips z boczku z żółtym serem, więc i coś chrupiącego było. Pysznie było ! Zupa krem z pietruszki i pora 2 pietruszki 2 pory ( białe części ) 2 ziemniaki 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1/3 łyżeczki chili szczypta soli, pieprzu 300 ml wody
Kuchnia na wzgórzuSzybki w przygotowaniu i pyszny obiadek. Można go podać z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Pałki kurze umyć i zdjąć skórę i wyrzucić. Na patelni dodać odrobinę oleju z suszonych pomidorów (1 łyżeczkę) Na rozgrzaną patelnię położyć plasterki bekonu, obsmażyć. Muszą zrobić się chrupiące, następnie rozłożyć na papierowym ręczniku kuchennym. Pałki kurze doprawić solą, czarnym pieprzem, papryką słodką i ostrą
Kuchnia Pokoleńsojowego (można zastąpić zwykłym, jeśli nie jesteście weganami) sól do smaku Zebrać razem wszystkie składniki. Ziemniaki ugtować razem ze skóra, nieco ostudzić i obrać. Patelnię rozgrzać do bardzo wysokiej temeratury, dodać oliwę i posiekany czosnek, podsmażać do momentu, aż zacznie się złocić i robić chrupiący (uważać, żeby nie przypalić). Zmniejszyć płomień, dodać szpinak i dusić pod przykryciem do momentu
Jem więc Jestemkremu z marchewki pasuje wspaniale, a C. cieszył się wyjątkowo, bo w zupach lubi mieć coś do pogryzienia. Ta wyszła taka, jak lubimy najbardziej - dość gęsta, pikantna, z chrupiącymi kuleczkami ciecierzycy. Imbir i kolendra nadają jej charakterystycznego smaku, chilli ostrości. Idealnie rozgrzewa i syci. My jedliśmy ją, gdy za oknami szalała Bodil - polecam jednak nie tylko na huragany.Zupa marchewkowa(...)orzechów włoskichW garnku rozgrzać oliwę, wrzucić imbir, kolendrę, chilli i sól. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a po 1 minucie posiekany czosnek.Marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Chwilę smażyć, po czym zalać bulione. Gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Zmiksować na gładko.Gdy zupa się gotuje, uprażyć ciecierzycę:Sól, paprykę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKnedle twarogowe z morelami w chrupiącej i przepysznej panierce z płatków kukurydzianych z dodatkiem sezamu. Idealne wegetariańskie danie na letnie dni. Szczególnie dla tych co lubią obiady z owocami i na słodko :) Polecam! KNEDLE: 500g ugotowanych ziemniaków 200g twarogu półtłustego 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej cukier 400g moreli PANIERKA: 4 łyżki zmielonych płatków kukurydzianych
https:KKuchniaMniamprosciutto Sól i pieprz Pure 4 małe ziemniaki 1 łyżka masła 1/3 szklanki mleka 1/2 szklanki tartego cheddara, parmezanu lub bursztyna Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plasterki, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu 15 minut. Krok 2 W czasie, gdy gotują się ziemniaki przełóż do malaksera kukurydzę wraz z płynem(...)minut. Krok 3 W międzyczasie połóż plastry boczku albo prosciutto na rozgrzanej patelni i dobrze wysmaż, żeby stały się łamliwe i chrupiące. Nie podkręcają za bardzo temperatury, bo spalą się, niech patelnia będzie średnio nagrzana. Krok 4 Odcedź ziemniaki, dodaj do nich łyżkę masła, kilka łyżek mleka i dokładnie ubij tłuczkiem. Dodaj więcej mleka jeśli pure jest zbyt zwarte. Następnie
Niedzielny kucharzboczek dopełnił smaku a rodzynki lekko osłodziły potrawę, piwo nadało niebywałego charakteru potrawie a całość smakowała wyśmienicie. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami, na które mam wypróbowany sposób aby pozostały w środku miękkie, a z wierzchu były lekko chrupiące. Ziemniaczki wcześniej gotuję na parze, dzięki temu są już gotowe do jedzenia, miękkie ale nie rozpadają się. Następnie otaczam je w przyprawach(...)godzinie zdjąć pokrywę, kurczaka polać sosem z pieczenia i dopiec około 15-20 min z opcją grzałki górnej, aż do zrumienienia skórki. Można podnieść temperaturę w piekarniku. Ziemniaki: ugotowane ziemniaki (ja gotuję na parze 30 min) przełożyć do miski, skropić olejem lub oliwą, posypać papryką mieloną, tymiankiem, szczyptą cukru i wymieszać. Ziemniaki wsypuję na pokrywę, którą ściągam z naczynia
Kocham..lubię..gotuję..cebulką. Patelnię rozgrzać i wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek. Smażyć aż boczek się usmaży i stanie się chrupiący. Dodać cebulkę pokrojoną w piórka i smażyć, mieszając aż zmięknie. Zdjąć z patelni cebulę i boczek. Na tej samej patelni obsmażyć ziemniaki na złoty kolor. Dodać obsmażoną cebulkę z boczkiem i warzywa. Chwilę jeszcze smażyć i podawać. Można podać dodatkowo
Kuchnia PokoleńTakie danie chyba nie wymaga rekomendacji 😍 Chrupiące placki ziemniaczane z pysznym sosem kurkowym ... Niebo w gębie!😋 Składniki na placki: ok. 1kg ziemniaków 2 cebule sól 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej olej Wykonanie: Ziemniaki umyte i obrane ścieramy na tarce na oczkach (ja używam elektrycznej maszynki do mięsa) wraz z cebulą. Dodajemy roztrzepane jajka, mąkę sól, ew.odrobin
Walijskie Pichceniedość ciepły dzień, nie mieliśmy akurat ochoty na dania mięsne. Wybrałam krewetki na ostro, które podobnie jak rydze, podane były z chrupiącymi bagietkami. Mój partner zdecydował się na ośmiorniczkę. Była ona podana z ragout warzywnym oraz ziemniakami. Była mięciutka, aż rozpływała się w ustach. Z owocami morza wspaniale komponowała się Saska Śliwka Węgierka, która ciekawie podbijała ich smak
Kuchnia BazyliiCoś dobrego.... coś szybkiego.... coś chrupiącego..... coś warzywnego..... coś dobrze doprawionego.... PLACKI🍴😋😊 S kładniki: olej rzepakowy do smażenia, 4 małe ziemniaki, 1 średnia cukinia, 2 średnie marchewki, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 kopiata łyżka mąki, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony, szczypta kurkumy, 100 ml jogurtu
Moniki SmakołykiZastanawiacie się pewnie jaka jest tajemnica pysznych pachnących, a przede wszystkim chrupiących placków ziemniaczanych o złocistym kolorze. Dziś przedstawię mój własny idealny przepis na placki ziemniaczane. Na pierwszym miejscu są oczywiście ziemniaki, a najlepsze do placków są ziemniaki Denar, odpowiednia ilość mąki pszennej - bo jej nadmiar sprawi ,że placki ziemniaczane będą mączaste i niedobre, odpowiednie przyprawy ilość jajek(...)czosnku pieprz, sól 1 łyżka mleka mały pęczek pietruszki olej do smażenia Sos śmietanowo - ogórkowy 200 ml śmietany 12 % 1 ząbek czosnku sól ,pieprz 1/2 ogórka zielonego Wykonanie: Obrane ziemniaki trzemy na tarce. Osobiście połowę trę na większych oczkach, a drugą połowę na mniejszych. Na tarce trzemy również obraną cebulę i czosnek. Dodajemy mąkę, jajka, sól, pieprz i posiekaną drobno
W Moim Magicznym Domusparzonej wcześniej cytryny. Piec w 210 stopniach, po 30 minutach udka skropić sokiem z cytryny, piec kolejne 20-30 minut do chrupiącej i rumianej skórki. Przed podaniem przyozdobić prażonymi płatkami migdałów. Podawać z frytkami, albo zapiekanymi ziemniakami w doborowym towarzystwie ulubionych sałat oraz surówek. Smacznego
Wino Francja Kuchniasuchej patelni. Podawać z grzankami lub tostami. Dla lubiących zupy ziemniaczane mam jeszcze inne jej wersje: Krem z fioletowych ziemniaków Zupa ziemniaczana z kaszą i jarmużem Zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem Krem ziemniaczany z chrupiącym boczkiem
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepis na placki pochodzi od mojej cioci z Bieszczad, placuszki są chrupiące, delikatnie pikantne ale smakują wybornie, zwłaszcza z dodatkiem zsiadłego mleka. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 biała cebula 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego chrzanu (może być ze słoiczka) ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¾ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 6 łyżek oleju do smażenia
Tradycyjna Kuchniakoniecznie wypróbujcie tę metodę, a jeszcze w połączeniu z metodą wolnego smażenia frytek którą znajdziecie tutaj , nie będziecie zawiedzeni. Frytki są super chrupiące i pyszne. Nie muszę chyba dodawać, że najlepiej smażyć na własnoręcznie zrobionym smalczyku. Składniki: ziemniaki domowy smalec, potrzeba go dużo, tak aby po stopieniu w garnku nim wypełnionym dało się usmażyć frytki Przygotowanie: ziemniaki umyć, obrać, pokroić
Oka w rosole czyli KaFka gotujesparzonej wcześniej cytryny. Piec w 210 stopniach, po 30 minutach udka skropić sokiem z cytryny, piec kolejne 20-30 minut do chrupiącej i rumianej skórki. Przed podaniem przyozdobić prażonymi płatkami migdałów. Podawać z frytkami, albo zapiekanymi ziemniakami w doborowym towarzystwie ulubionych sałat oraz surówek. Smacznego
Wino Francja Kuchniajeszcze inni ze śmietaną. Mnie osobiście najlepiej smakują w formie z cukrem lub z gulaszem. A najlepsze są same brzegi, mega chrupiące. Robi się je bardzo szybko a przepis jest banalnie prosty. Polecam :) Składniki: * 1 kg ziemniaków * 2 jajka * sól i pieprz do smaku * 3-4 łyżki mąki pszennej * olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć
Zrób to smacznieprzepełnione wieloma odmianami grzybów. Ja osobiście zbieram prawdziwki, borowiki, podgrzybki i maślaki. Przygotowałam z nich pyszny sos grzybowy, który podałam z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi. Połączenie to dało znakomity efekt. Potrawa wyszła przepyszna. Polecam!!! SKŁADNIKI: Placki: 700g ziemniaków, ½ cebuli, 1 jajko, 1,5 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia, Sos grzybowy: 300g grzybów leśnych, 1 cebula, 2 łyżki masła, 100ml
Tradycyjna kuchnia Kasiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinię należy zetrzeć na tarce, posolić i zostawić na około pół godziny aby puściła sok. Następnie trzemy na tarce ziemniaka, dodajemy do cukinii i wyciskamy cały nadmiar wody przez ściereczkę, wtedy nasze placuszki będą chrupiące. Dodajemy jajka, drobno pokrojoną natkę pietruszki i cebulę, mąkę kukurydzianą, doprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni
Delusional Trinewieprzowej to jeden z pomysłów na jej wykorzystanie i polubienie. Ostatnio bardzo podobnie przygotowałam kotlety siekane z karkówki wieprzowej. Wątróbkowe kotleciki są chrupiące i bardzo smaczne . Najlepiej smakują na ciepło, wprost z patelni z surówką i np. ziemniakami. Wątróbka poza tym jest zdrowa, ma dużo żelaza, który nasz organizm potrzebuje. Przygotowują wątróbkę pod postacią kotletów można ją przemycić w dziecięcej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaszych modyfikacji - dodaliśmy do nich nieco kurkumy i przygotowaliśmy nieco grubsze niż sugeruje Autorka, nasze mają raczej formę chrupek. Wyszły idealne - chrupiące i aromatyczne :) W sam raz na jeden kęs. Składniki Na purée ziemniaczane: wrzątek 6 ziemniaków 1 łyżka masła Krakersy 1 szklanka purée ziemniaczanego, 1 łyżka masła, 1 szklanka mąki kukurydzianej szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPracujemy nad prostymi daniami, które można podać na co dzień i od święta. Znakomita jagnięcina w chrupiącej ziołowej panierce to nasz faworyt. Można ją podać bezpośrednio z piekarnika z dodatkiem pieczonych ziemniaków, warzyw lub ryżu a pozostałą cześć serwować po przestudzeniu w formie zimnych przystawek lub pajdy chleba wiejskiego z plastrem pieczystego. Do posypki dodaliśmy orzeźwiającą skórkę otartą z pigwy
SzczyptaSmaQmałych oczkach. Możemy też zetrzeć warzywa w malakserze przy użyciu nakładki tarki i całość lekko zmiksować. Dodajemy do ziemniaków mąkę, jajka i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju cienkie, chrupiące placki. Gotowe placki odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z gorącym sosem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjemnie o usmażenie tych placków. Długo zmieniałam ten przepis, poszukując idealnej kompozycji, która sprawiłaby, żeby placki był jednocześnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Wydaje mi się, że odkryłam ten sekret ;) PLACKI ZIEMNIACZANE Składniki: - 1 kilogram ziemniaków - 2-3 cebule - 4 ząbki czosnku - 2-4 łyżki mąki - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odsączamy. Cebule
Życie zamknięte w smakuczasie zdjąć pokrywkę i dopiekać ok. 10-20 minut, aż najgrubsze kawałki mięsa będą miękkie przy kości. Gotowe danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, które mieszamy przed wyłożeniem na talerze z kilkoma łyżkami sosu z pieczeni oraz z chrupiącą sałatą z dresingiem słodko-ostrym . Sosem z pieczeni polewać kawałki mięsa wyłożone na talerz. ( Pamiętać należy o zdjęciu sznurka z każdej części
Moja Delicjawersja wegetariańska lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący boczek.Składniki: - ok. 3 l bulionu- 400g czerwonej soczewicy- puszka (400ml) mleka kokosowego- kilka ziemniaków- 250g boczku- 1-2 marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru- 2 liście laurowe- sól- biały pieprz
mojewypiekiinietylkoRösti to kartoflana specjalnosc niemiecko-szwajcarskiej kuchni.Minimalizm kulinarny w najczystszej postaci.Jedynym skladnikiem jest tutaj tarty ziemniak,bez dodatku jajek i maki,wiaze go jedynie skrobia pochodzaca
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!