jeden zarówno na jesienne chłody, jak i zimowe mrozy. Sprawdzi się też na świąteczny obiad. Można go podać z chlebem, ziemniakami, kaszą, śląskimi kluseczkami lub kopytkami i to właśnie na te ostatnie postawiłam tym razem. Odsmażone i z chrupiącą skórką komponowały się idealnie. Do tego kilka korniszonków i do szczęścia nie trzeba mi już nic oprócz dobrego towarzystwa. Gotuje się
Ratunku obiadpysznym cieście polane charakterystycznym w smaku sosem słodko- kwaśnym to idealna propozycja na codzienny obiad. Ryba w Cieście z Sosem Słodko-Kwaśnym - Składniki: ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz)ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli i pieprzuponadto(...)wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej*. Smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Przekładamy na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Polewamy ciepłym sosem słodko kwaśnym. Podajemy z ryżem lub ziemniakami w dowolnej postaci oraz dowolnymi surówkami.* zaleca się smażenie ryby w dość głębokim tłuszczuMoje posty
Słodka StronaPyszne warzywne kotleciki kalafiorowe. Przepis na delikatne kotlety z kalafiora i jajka w chrupiącej panierce. Smaczne i proste kotlety z kalafiora , jajka i cebulki w chrupiącej panierce z bułki tartej. Kotleciki z dodatkiem majonezu i koperku, przyprawione tymiankiem i szczyptą gałki muszkatołowej. Kotlety kalafiorowe są niezwykle mięciutkie. Zalecam smażenie niewielkich, ale za to grubszych kotlecików. Dzięki temu łatwiej(...)dobrze się już zrumienią od spodu. Gotowe kotleciki z kalafiora podajemy na obiad z dodatkiem ulubionej surówki i ziemniaków z wody, polanych masełkiem i posypanych koperkiem. Smacznego :) Pyszne warzywne kotleciki kalafiorowe. Delikatne i mięciutkie kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce
Moja Książka Kucharskayśląc o ziemniakach, w głowie natychmiast wizualizuje mi się idea placków. Ale nie takich tradycyjnych; moje placki są zawsze pełne różnych warzyw oraz niecodziennych przypraw. Dlatego dziś proponuję Wam jeden z moich ulubionych przepisów na chrupiące placuchy z młodą marchewką oraz cukinią. Dodatek imbiru i kolendry robi swoje, a miętowy dressing czyni z nich prawdziwą ziemniaczaną ucztę. Gorąco zachęcam
Food Squaretrochę „odchudziłam” placki ziemniaczane, które normalnie mają w sobie dużo tłuszczu. Upieczone w piekarniku są równie smaczne, chrupiące i nietłuste, a do tego jeden to tylko ok 76 kcal. Podałam je z sosem czosnkowym. Składniki (na 9 sporych placuszków): 7 średnich ziemniaków (po 150 g) duża marchew cebula jajko 2 łyżki otrębów owsianych sól, pieprz łyżka oleju Sos czosnkowy – jogurt
e-PrzepisyKulinarnesię najbardziej nawet perfekcyjnej pani domu. Oczywiście można dzwonić na telepizzę lub centrum wsparcia psychologicznego, ale lepiej opanować nerwy i zrobić pyszną tartę z niczego. Tarta pysznie pachnie pieczonymi ziemniakami, wędzonką i aromatem przypraw. Zamiast wędzonego boczku, jak w przepisie, możecie dodać kiełbasę lub szynkę (cokolwiek macie w lodówce), a zamiast pora – cebulę i generalnie każde miękkie warzywo, które(...)muru), to polecamy Wam dodatek w postaci pieczonego jarmużu. Wysoka temperatura zmieni go w zdrowe chipsy, lekko chrupiące, delikatne i po prostu pyszne. Spróbuj też naszych przepisów na: Tartę na kalafiorowym cieście Tartę na brokułowym cieście Tarta ziemniaczana – składniki: 5 średnich ziemniaków Boczek wędzony w plastrach Dwie duże garści jarmużu Mały por 4 jajka 2/3 szklanki mleka 6 łyżek
Niedzielny kucharzPyszny obiadek zapiekany w piekarniku w jednym naczyniu. Kurczak z chrupiącą skórką a do tego warzywka. Czy trzeba coś więcej? składniki: 3 ćwiartki kurczaka 4 małe cebule (2 czerwone i 2 żółte) 2 czerwone papryki 5-6 średnich ziemniaków słodka papryka rozmaryn sól olej 1/2 szklanki wody Ćwiartki kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i podzielić na dwa kawałki. Mięso oprószyć(...)kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa ułożyć między kawałkami mięsa. Do naczynia wlać wodę. Wszystko delikatnie skropić olejem i oprószyć rozmarynem oraz odrobinką soli. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C, zapiekać ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć folię aluminiową aby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca
Monia miesza i gotujepasować. Wyszedł naprawdę pyszny chleb, więc czym prędzej dzielę się przepisem.Nie ma chrupiącej skórki, za to miąższ jest wspaniały - miękki, ale gęsty - nie wiem, jak to inaczej określić. Nie jest zbity, po prostu smakuje jak porządny chleb, a nie żadne tam napompowane bułki.Jeśli zostanie Wam trochę ziemniaków z obiadu, polecam bardzo.Chleb z ziemniakami, rozmarynem i pietruszkąSkładniki:(na 1 spory
Pożeraczka, czyli raz adobrzewydaniu. Z pozoru nic nadzwyczajnego, zwykłe frytki. Ale nie do końca takie zwykłe… chrupiące, lekko słodkie z ziołowo-ostrą nutą frytki z batatów, które są uważane za jedne z najbardziej odżywczych warzyw, zawierających całą gamę witamin. Pewnie teraz podpadłam prawdziwym miłośnikom tradycyjnych ziemniaków, ale nawet tym radykalnym zwolennikom ugrupowania „Tylko pyra” polecam spróbować i od czasu
Fitsweet.mejajek w każdej postaci – sadzonych, tych gotowanych na miękko, w koszulkach, do jajecznicy. Pasuje do awokado i purée ziemniaków. Pyszna do szparagów. Do jej zrobienia potrzebujecie cieniutkich (1-2mm) plastrów wędzonego bekonu, praktycznie całkowicie wypieczonych z tłuszczu i chrupiących jak chipsy. Bekon wytapiamy w piekarniku, na papierze, przez czas około 1,2h w temperaturze 120⁰C. Co jakiś czas(...)ilość olejków może się dość długo suszyć, ale nie zwiększajcie temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy
Karo in the Kitchenfakt, że trzeba równocześnie smażyć i zjadać. Nie mogą wstygnąć ! Bardzo polecam! składniki 900 g ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej sól olej do smażenia przygotowanie Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę również zetrzeć na tarce. Do startych ziemniaków dodać jajko, mąkę, startą cebulę. Lekko posolić, wymieszać. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto dużą(...)smażyć tak długo aż będą dobrze zrumienione. W zależności od wielkości patelni smażyć po 2 - 3 placki jednorazowo. Placki powinny być rumiane z obu stron, bardzo cienkie i bardzo chrupiące. Podawać natychmiast. Smacznego
Stare Garytalerzu to jeszcze jak smakują! Bardzo chrupiące z wierzchu, kremowe w środku. Do ich przygotowania możemy użyć ulubionych ziół (najlepiej świeżych) i przypraw. Sposób podania także daje wielkie pole do popisu, mogą służyć jako dodatek do obiadu, świetnie sprawdzą się także jako samodzielne danie z dodatkiem ulubionego sosu. Do dzieła! Składniki: - ziemniaki (równe, o podłużnym kształcie,ilość taka, jakiej potrzebujecie
Cook&LoveMakaron soba z brokułami i cukinią Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Omlet z ziemniakami i cukinią Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem(...)kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Placki z cukinii Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z japońskim makaronem, cukinią i marchewką Sałatka z soczewicy i cukinii Spaghetti z cukinią, jajkiem i oliwkami Spaghetti w pomidorach
Moja smaczna kuchniapozostawało nic innego, jak odtworzyć je w domu. Kulki fajnie chrupią a zarazem są miękkie. No i jedyna trudność to dobranie odpowiedniej ilości mąki do ciasta. Ciasto powinno być zwarte, nieco luźniejsze niż ciasto na kopytka, ale ilość mąki jaką trzeba dodać, w dużej mierze zależy od ziemniaków jakich użyjecie. Część ziemniaków jest mączysta, w takim wypadku mąki dodajemy mniej
Mieszam w Garnku