Mintaj w kukurydzianej panierce (z płatkami kukurydzianymi) Pyszny, chrupiący sposób na świąteczną (i codzienną) rybę. Tak przygotowany mintaj idealnie smakuje w towarzystwie kubka domowego czerwonego barszczu (polecam) lub w z ziemniakami i kiszoną kapustą. Sposób podania oczywiście zostawiam Wam Spróbujcie Składniki: (ilość można zwiększyć, w zależności od potrzeb) około 300 g polędwicy z mintaja (można również użyć mrożonych płatów
Słodkie okruszkitakim razie przygotowywać placki ziemniaczane rodem ze Szwajcarii, nazywają się rosti i są z grubo startych ziemniaków. Oprócz ziemniaków dodaje się tylko przyprawy, żadnego jajka czy mąki, a one spokojnie w trakcie smażenia się skleją, a do tego będą mega chrupiące. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikChrupiące kąski kurczaka obtoczone w chrupiącej panierce maczane w dipach, czyli idealna przekąska na domówkę. I nie tylko. Ostatnio pieczone kąski kurczaka, nuggestsy podałam z pieczonymi ziołowymi ziemniakami i surówką colesław. Na moim blogu pojawiły się już nuggetsy w nieco innej wersji, polecam Oto przepis na nuggetsy w płatkach kukurydzianych i migdałach Składniki: pierś z kurczaka 1 jajko 1 szklanka
Zasmakuj Kuchnipłynów i w końcu wyszło na tyle dobrze, że zamieszczę przepis. Fasola i marchew działają tutaj podobnie jak ziemniaki - wpływają na lepszą wilgotność i trwałość gotowego pieczywa. Ostateczna wersja chleba, to miękki, pyszny, sprężysty miąższ o ciekawym kolorze i cienka chrupiąca skórka. To chleb również dla tych, którzy cierpią na nadmiar zakwasu, co domowym piekarzom czasem się zdarza :) Tutaj potrzeba
Posadzone i zjedzonetaką zimną zupę, i zjadamy ją z ogromną przyjemnością. Uwielbiam kiedy jest w nim dużo smaku i coś chrupiącego więc chłodnik ogórkowy, taki jak dziś, jest idealny. Taki chłodnik można zjeść sam albo z dodatkiem podanych osobno tłuczonych i okraszonych ziemniaków. Jest bardzo orzeźwiający więc koniecznie przygotujcie sobie taki w gorący dzień. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawłasnie obiadkiem :) Czyli kotletami schabowymi w panierce z płatków kukurydzianych. Niby nic wielkiego, ale naprawdę smaczne i fajnie chrupiące. A do przygotowania tych kotletów będziemy potrzebować całe mnóstwo rzeczy. Bo nie samym mięsem człowiek żyje :) schab płatki kukurydziane małe młode ziemniaki rzodkiewka pomidor sałata lodowa cukinia koperek zsiadłe mleko zwykłe mleko sól, pieprz Zacząć robić obiad musimy już z samego
Marder&Marder ManufactureChyba prościej nie można. Na zewnątrz chrupiąca skórka i ciepły miąższ ziemniaczany w środku. Do tego sieża natka pietruszki, która dodaje całości świeżego aromatu. potrzebujemy: - ok 500g ugotowanych ziemniaków (np. resztki z obiadu) - ok 100g mąki - 2 łyżki oliwy - sól, pieprz - zioła (świeża pietruszka, szczypiorek, ale jeżeli nie macie w domu, można dać suszone) - opcjonalnie: można dodać trochę chilli, cebulki
Szybko Tanio SmaczniePo raz pierwszy natknęłam się na skorzonerę,bo w handlu to ciągle jeszcze bardzo osobliwe warzywo.Nie zastanawiałam się ani sekundy,bardzo byłam ciekawa jak ono
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przyprawa do serników i mas serowych 17. Przyprawa do Masła to doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla. Można nią również posmarować tosty i upiec w tosterze. Dzięki niej można przygotować w sposób prosty chrupiące, złociste i niezwykle aromatyczne grzanki czosnkowe. Wystarczy tylko dodać przyprawę do masła i zostawić na ok. 20 minut
Słodkości i nie tylkosię na nich rozprowadziły. Podgrzewamy piekarnik do 100-150 stopni C. Kawałki ziemniaków wykładamy na papier do pieczenia/folię/wysmarowaną olejem brytfannę lub coś innego, co może to zastąpić i wkładamy je do piekarnika na ok. 30 minut. Jeśli chcemy, by były bardziej chrupiące, pozwalamy im się piec nieco dłużej. Ogórka myjemy i obieramy(...)mieszanina zgęstnieje. W międzyczasie doprawiamy ją solą. Po pozostawieniu sosu do ostygnięcia, dodajemy do niego koperek (najlepiej świeży). Maczamy w nim plasterki ogórka i podajemy razem z upieczonymi ziemniakami. Byliście krytykowani w dzieciństwie? Ja nie. Przynajmniej wydaje mi się, że niewystarczająco. W wieku dziewiętnastu lat powinno się już umieć przyjmować krytykę, że tak powiem, na klatę
Weganizm infantylnyKurczak upieczony w piekarniku jest idealny i nieziemsko pyszny. Cienka, chrupiąca skórka, delikatne, mięciutkie i aromatyczne mięsko posmakuje każdemu. Przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Kurczaka zamarynowałam wcześniej w oliwie z cytryną i rozmarynem, a do pieczenia na blachę dołożyłam młode ziemniaczki, czerwoną cebulę i cukinię. Cały sekret pysznego kurczaka to odpowiedni czas pieczenia, a ten zależy od wielkości kurczaka(...)gałązek rozmarynu 1 łyżka soku z cytryny skórka starta z cytryny zesterem 2-3 łyżki oliwy/oleju sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki 8-10 młodych ziemniaków 2 średnie cukinie 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku Wykonanie: kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć na 4 części. Z okolic kuperka i udek usunąć nadmiary tłuszczu, z kuperka wyciąć "górkę" z odbytem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Prosta sałatka ziemniaczana z szynką i chrupiącym selerem naciowym. Wszystko zaprawione sosem koperkowym na bazie jogurtu naturalnego, dzięki czemu jest znacznie lżejsza. Smaczna sałatka, którą można przygotować na kolację lub na spotkania w gronie przyjaciół. 6 łodyg selera naciowego 300 g szynki konserwowej wieprzowej 6 ziemniaków SOS: 400 g jogurtu naturalnego gęstego 2 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
https:KKuchniaMniamproblemu zimą zastąpić mrożonymi mieszankami, byleby znajdowały się w niej: seler, marchew i ziemniaki. Mrożonkę oczywiście dodajemy do zupy już na samym końcu. Świeże warzywa też nie za wczesnie inaczej rozgotują się na papkę a to nie jest apetyczne. Warzywa musza być chrupiące Obowiązkowo do tego (lub nie) dodajemy podwędzaną kiełbasę pokrojona w plasterki, lub jak u mnie tym razem(...)boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 200-250 g kiełbasy wędzonej pokrojonej w plasterki 1 zimowa marchew pokrojona w kostkę. 1/2 średniego selera pokrojony w kostkę 250-300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę inne warzywa korzenne i nie tylko (np. brokuły, papryka czerwona i żółta, pietruszka, pasternak, skorzonera, itp. 1 cebula opalona nad ogniem (jak do rosołu) 1/2 pora pokrojonego
Sztuka gotowania w/g SamiryDzisiejsza potrawa ma wiele zalet: jest prosta i szybka w przygotowaniu, bardzo aromatyczna, chrupiąca, sycąca i mniej kaloryczna niż gdybyśmy usmażyli ją na patelni. Skrzydełka najlepiej zamarynować dzień wcześniej żeby przyprawy wniknęły w głąb mięsa i żeby mięso było soczyste. Danie świetnie sprawdzi się jako rodzinny obiad a same skrzydełka będą pyszną przekąską na każdej domówce. Składniki na porcje(...)łyżek oleju 6 łyżek wody 4 ząbki czosnku 4 pełne łyżeczki słodkiej papryki 3 płaskie łyżeczki chili w proszku lub sosu tabasco opcjonalnie 2 łyżeczki przyprawy gyros Ziemniaki: 1 kg małych ziemniaków sól suszony lub świeży rozmaryn kilka łyżek oleju opcjonalnie szczypiorek do posypania po upieczeniu Przygotowanie:Do naczynia z szerokim dnem dodać olej, miód, wodę, przeciśnięty
Ze smakiem i z pasjąpieczony kurczak ze szparagami, rzodkiewkami i ziemniakami. Danie to jednak nie wpadłoby mi pewnie w oko, gdyby nie sos – winny, maślany z dużą ilością czosnku i dodatkiem anchois. Wiedziałam, że będzie pyszny i aromatyczny. No i nie powiem – zaintrygowały mnie też pieczone rzodkiewki. Całość jak się spodziewałam bardzo udana, pieczone warzywa, chrupiący kurczak i aromatyczny sos. Danie niby(...)bardziej lubię niż w ich surowej, chrupiącej odsłonie. Niestety Emilka nadal nie lubi szparagów. Przekonała się już do kilku zielonych warzyw (ostatnio sałata!) ale to jeszcze nie jest rok szparaga:) więc danie to świetnie sprawdziło się w tej sytuacji – łatwo tu skomponować dziecięcy talerz bez szparagów. Pieczony kurczak ze szparagami, ziemniakami i rzodkiewkami Drukuj Prep time
Cooking for Emily